واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - ميگوها مردند و مصوبه اجرا نشد
اقتصاد - ميگوها مردند و مصوبه اجرا نشد
گروه اقتصاد:بيش از هشت ماه از وعدههاي دولت به پرورشدهندگان ميگو ميگذرد، اما هنوز هيچكدام از وعدههاي داده شده در مورد مصوبه اسفند 86 دولت تحقق نيافته است. مسوولان اجراي مصوبه بيتوجه به درخواستها و يا اعتراضهاي توليدكنندگان از كنار مصوبه ميگذرند، درحالي كه وعده رئيسجمهور به مردم جنوب چيز ديگري بود. در 13 اسفند 1386 هيات دولت در استان هرمزگان تصويب كرد كه در رابطه با تسهيلات داده شده به پرورشدهندگان ميگو تا 20 هكتار به مدت دو سال مهلت داده شود و جرايم ديركرد بخشيده و 40 درصد سرمايه در گردش سال جاري تامين شود. طبق مصوبه قرار بود جريمه تاخير تسهيلات قبلي پرورشدهندگان ميگو از محل اعتبارات وزارت كار تامين شود و اصل تسهيلات بعد از دو سال تقسيط شود. ولي اين مصوبه تاكنون اجرا نشده است. همين موضوع منجر شده وضعيت صنعت نگرانتر از گذشته شود. اگرچه صنعت تكثير و پرورش ميگو از آغاز تاكنون با مشكلات فراواني مواجه شده است. بيماري لكهسفيد، واقعه 11 سپتامبر و عدماستقبال از خريد ميگو، توفان گونو، بازگشت ميگوي صادر شده به اتحاديه اروپا و ممنوعيت صادرات اتفاقاتي بود كه بخشي از آنها ناشي از شيوه مديريت دولتيها و بخشي ناشي از تحريمهاي كشورهاي اروپايي بود. همين مسائل هم باعث شد پرورشدهندگان در پرداخت بدهي 150 تا 160 ميليارد توماني به بانكها ناتوان شوند و صنعت به تدريج رو به زوال رود.
البته فعالان صنعت معتقدند اگر سرمايه در گردش تامين شود توان توليد هشت تا 9 هزار تن ميگوي پرورشي در كشور وجود دارد. اين در حالي است كه در سال 86 كل توليد ميگوي پرورشي حدود 1200 تن بود كه آن هم نسبت به 2600 تن سال 85، 50 درصد كاهش داشت. به اين ترتيب سرمايهگذاري ميلياردي در نوار مرزي استانهاي جنوبي براي پرورش ميگو مسكوت مانده و هر روزه بر تعداد كارگران بيكار اين منطقه افزوده ميشود. در حالي كه دولت در دور دوم سفر خود به استان هرمزگان مدعي شد براي اينكه اشتغال مولد در چهار استان جنوبي فروكش نكند دستوري مبنيبر بخشودگي سود و جرايم ديركرد وام پرورشدهندگان ميگو ميدهد كه منبع مالي تامين اعتبار آن را وزارت كار و امور اجتماعي عنوان كرده است ولي تاكنون هيچ اقدامي انجام نداده است و هنوز فعالان صنعت ميگو در انتظار اجراي اين مصوبه هستند. شايد به همين دليل در سال جاري ميزان توليد خود را بدون دريافت هيچگونه تسهيلاتي دو و نيم برابر افزايش دادند. ولي مسوولان مربوطه بدون توجه به انگيزه باقيمانده در توليدكنندگان هيچ تلاشي نميكنند و در مقابل هركدام عدماجراي مصوبه را كوتاهي ساير طرفين مسوول ميدانند. اين جريان آنقدر توجيهناپذير است كه مديركل شيلات استان سيستان و بلوچستان هم به آن انتقاد كرده. غلامرضا سندگل با انتقاد از متوقف شدن مصوبه هيات دولت براي صنعت ميگوي پرورشي در معاونت توسعه كارآفريني و اشتغال وزارت كار و امور اجتماعي، اعلام كرد: سوءتغذيه ميگوها به دليل اجرايي نشدن اين مصوبه و عدمتامين نقدينگي باعث نابودي 70درصد ميزان توليد شد. او در گفتوگو با ايسنا گفت: پس از توفان گونو در سال گذشته تنها هفت هكتار از اراضي استان به كشت ميگو اختصاص يافت كه در سال جاري به استناد مصوبه هيات دولت و اميد به اجرايي شدن اين مصوبه پرورشدهندگان سطح زير كشت را از هفت هكتار به 680 هكتار افزايش دادند.
بهرغم پيگيريهاي فراوان سازمان شيلات ايران، استانداران استانهاي جنوبي، ادارات كل شيلات استانهاي جنوبي؛ معاونت توسعه كارآفريني و اشتغال وزارت كار و امور اجتماعي اجراي اين مصوبه را متوقف كرده است. او افزود: پرورشدهندگان به دليل عدمتامين نقدينگي و اعتبارات جاري براي تهيه غذاي ميگو با مشكل مواجه شدند كه باعث ايجاد سوءتغذيه و استرس به اين موجود زنده و زمينهسازي براي شيوع بيماريها شد. سندگل تصريح كرد: سوءتغذيه ميگوها به دليل عدمتامين نقدينگي نقش مهمي در ايجاد بيماري لكهسفيد گذارد بهطوري كه 70 درصد از ميگوهاي توليد شده بر اثر اين بيماري تلف شدند. از سوي ديگر بانكهاي عامل از جمله دو بانك ملت و كشاورزي عليه پرورشدهندگان اجرائيه صادر كردهاند و پرورشدهندگان بهرغم وعدههاي فراوان مسوولان با معضلات فراواني مواجه شدهاند. مديركل شيلات استان سيستان و بلوچستان با بيان اينكه حداقل هزار نفر در نوار مرزي ساحلي اين استان در صنعت ميگو اشتغال دارند، گفت: عدماجرايي شدن اين مصوبه توسط معاونت توسعه كارآفريني و اشتغال وزارت كار و امور اجتماعي سردرگمي براي توليدكنندگان ايجاد كرده است. او با ابراز اميدواري به اجرايي شدن اين مصوبه گفت: اجراي اين مصوبه به صنعت ميگو جان تازهاي ميبخشد و توليد، صادرات و ارزآوري براي كشور و اشتغال مولد در اين بخش پايدار ميماند و زمينههاي گسترش آن نيز فراهم ميشود اما عملي نشدن آن باعث افت شديد توليد و از بين رفتن اشتغال مولد در استانهاي جنوبي كشور خواهد شد.
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]