واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
عده.اي به غلط عقيده دارند آدم كه پير شد، ديگر كم.حافظه مي.شود، از عهده كارهايش برنمي.آيد و خلاصه بايد دست روي دست بگذارد تا اجلش برسد، آن هم در نهايت ناتواني و دلزدگي از زندگي!
در حالي كه آرزوي واقعي همه ما اين است كه در دوران پيري بتوانيم با آرامش زندگي كنيم و ذهن فعالي داشته باشيم. تحقيقات جديد نشان مي.دهد اگر زودتر به فكر بيفتيم- يعني از دوران ميانسالي- مي.توانيم حتي در دوران پيري هم شادابي و شور جواني.مان را حفظ كنيم.
يكي از بيماري.هايي كه ممكن است آرامش دوران پيري را بر هم بزند، آلزايمر است. اين بيماري، يكي از انواع زوال عقل است كه توانايي داشتن يك زندگي طبيعي را از ما مي.گيرد. پيري و ژنتيك، از عوامل ثابت.شده و مؤثر در بروز اين بيماري هستند كه نمي.توان جلوي آنها را گرفت. اما عوامل ديگري هم در ايجاد اين بيماري نقش دارند كه به نحوه زندگي افراد مربوط مي.شوند. دانشمندان معتقدند با داشتن يك زندگي سالم، اگر نتوانيم جلوي آلزايمر را بگيريم، دست.كم مي.توانيم آن را به تاخير بيندازيم.
هرچند كم شدن توان مغز در دوران پيري، ناشي از تحليل ارتباطات بين سلول.هاي مغزي است اما تحقيقات نشان مي.دهد كه با فعال نگه داشتن مغز مي.توان باعث بازسازي سلول.ها و ارتباطات بين آنها شد.
بررسي.ها نشان داده كه سطح پايين تحصيلات مي.تواند خطر ابتلا به آلزايمر را افزايش دهد. به.نظر مي.رسد كه اين مسئله ناشي از سطوح پايين تحريكات مغز در طول زندگي باشد.اين يعني ارتباطات سلول.هاي مغز در افرادي كه تا مراتب بالا تحصيل مي.كنند، محكم.تر است و اين افراد، ديرتر دچار علائم تحليل مغز مي.شوند.
نگران نشويد! حتي اگر تاكنون از درس و تحصيل فاصله داشته.ايد، باز هم مي.توانيد از ابتلا به آلزايمر جلوگيري كنيد. لازم نيست زندگي را زير و رو كرده و ناگهان تغيير بزرگي در آن به وجود آوريد. از يك تغيير كوچك مانند پياده.روي روزانه شروع كنيد و بعد كم.كم زندگي خود و اطرافيان.تان را تغيير دهيد.
مغز را فعال نگه داريد
1) كنجكاويتان را نسبت به مسائل و اخبار روز حفظ كنيد و در طول زندگي، به.دنبال آموختن چيز.هاي تازه باشيد؛ حتي اگر يك روش جديد براي آشپزي يا يك مسير تازه براي رسيدن به مقصدي تكراري باشد.
2) زيادكتاب بخوانيد. اگر سواد نداريد، از فرزندان.تان خواهش كنيد كه هر روز قسمتي از يك كتاب را براي شما بخوانند.
3) تا مي.توانيد بنويسيد. اگر ذوق ادبي داريد، شعر بگوييد وگرنه خاطرات زندگي.تان را بنويسيد. اگر سواد نداريد، مي.توانيد خاطرات.تان را براي فرزندان يا دوستانتان تعريف كنيد.
4) در سخنراني.ها و جلسات آموزشي گروهي حاضر شويد؛ كلاس.هاي شعرخواني، آموزش روخواني و تفسير قرآن و هر كلاس ديگري كه باعث شود ذهن شما فعال.تر شود.
5) در بازي.هاي گروهي و خانوادگي شركت كنيد. بازي.هاي كلامي يكي از مفرح.ترين بازي.ها در مهماني.ها هستند؛ مثلا مشاعره، داستان.گويي كلمه به كلمه و...
6) باغباني كنيد. به گل و گياه باغچه و حياط.تان برسيد. با پرس.و.جو از ديگران، گياهان تازه.اي را انتخاب كرده و در باغچه.تان بكاريد. اگر باغچه نداريد، مي.توانيد با گياهان آپارتماني، خودتان را سرگرم كنيد.
7) از لذت بازي.هايي كه موجب تقويت حافظه مي.شوند، غافل نشويد؛ مانند جدول كلمات متقاطع، چيستان و معما، بازي و رياضي، كارت بازي (بازي حافظه)، فكر بكر و...
در اجتماع فعال باشيد
تحقيقات نشان مي.دهد افرادي كه به.طور مرتب روابط اجتماعي دارند، به.خصوص آنهايي كه فعاليت جسمي و ذهني بيشتري داشته و تغذيه مناسبي دارند، مغزشان ديرتر تحليل مي.رود. بنابر اين شما هم سعي كنيد:
1) در محل كارتان فعال بوده و روابط خوبي با همكاران. خود داشته باشيد كه تا دوران پيري هم ادامه يابد.
2) در فعاليت.هاي گروهي اجتماعي داوطلبانه شركت كنيد.
3) در امور خيريه و انجمن.هاي مختلف عضو شويد.
4) زياد به مسافرت برويد و با فرهنگ.هاي مختلف آشنا شويد.
جسم خود را هم فعال نگه داريد
ورزش براي حفظ يك جريان خون مناسب در بدن لازم است. ورزش نه تنها خطر سكته قلبي، مغزي و ديابت را كم مي.كند بلكه مي.تواند خطر آلزايمر را هم بسيار كاهش دهد. لازم نيست ورزش.هاي سنگين انجام دهيد يا ورزش.ها بسيار وقت.گير باشد اما لازم است به طور منظم و مرتب ورزش كنيد.
ورزش.هاي هوازي (آيروبيك) مصرف اكسيژن را بهبود مي.بخشد و به بهتر شدن عملكرد مغز كمك مي.كند. محققان دريافته.اند كه اين ورزش از افت سلول.هاي مغز در پيري جلوگيري مي.كند. پياده.روي، دوچرخه.سواري، تاي.چي، يوگا، باغباني و ... به مدت نيم ساعت در روز، بدن و قلب را فعال نگه مي.دارد. البته با رعايت نكات ايمني و استفاده از كلاه، مراقب ضربه به سر باشيد. مطالعات نشان داده كه ضربه.هاي شديد به سر، ممكن است احتمال آلزايمر در دوران پيري را بيشتر كند.
خوب بخوريد
خصوصيات يك تغذيه مناسب براي مغز، درست مثل تغذيه.اي است كه براي پيشگيري از بيماري.هاي قلبي و ديابت توصيه مي.شود؛ يعني لازم است براي اينكه مغزتان سالم بماند، چربي و كلسترول كمتري بخوريد و دقت كنيد كه مواد مغذي به.اندازه كافي به بدن برسد.
تحقيقات نشان داده است كه بالا بودن كلسترول و فشار خون تا 6 برابر، احتمال زوال عقل را بيشتر مي.كند. البته يادتان باشد كه ميانه.روي در خوردن و داشتن يك زندگي سالم، بهتر از رژيم.هاي كوتاه مدت است. ضمنا اين موارد را نيز همواره مدنظر داشته باشيد:
1) از خوردن غذا.هاي چرب به.خصوص چربي.هاي اشباع شده خودداري كنيد. در عوض، چربي.هاي غيراشباع شده مانند روغن زيتون را جايگزين كرده و به.جاي سرخ كردن، غذا.ها را آب پز كنيد.
2) مواد محافظ و حاوي آنتي.اكسيدان شامل ميوه و سبزي را بيشتر بخوريد (حداقل 5 واحد در روز). از سبزيجات؛ كلم، اسفناج، كلم بروكلي، چغندر، پياز، ذرت و بادمجان و از ميوه.ها؛ آلو، زغال.اخته، توت سياه و توت.فرنگي، تمشك، پرتقال، گيلاس و انگور قرمز آنتي.اكسيدان فراواني دارند.
3) ويتامين.ها و ريزمغذي.ها هم براي پيشگيري از آلزايمر مفيدند. ويتامين C و E با هم و ويتامين B12 و اسيد فوليك از اين جمله.اند.
4) يادتان باشد هر آنچه براي قلب شما مفيد است براي مغز شما هم مفيد خواهد بود، چراكه مغز بدون اينكه شما حس كنيد يكي از فعال.ترين قسمت.هاي بدن شماست. جالب است بدانيد، قلب شما 20 درصد خون را به مغزتان پمپ مي.كند؛ يعني جايي كه ميليون.ها سلول، آماده دريافت غذا و اكسيژن هستند.
پس براي سالم ماندن قلب و مغزتان علاوه بر داشتن يك رژيم سالم غذايي و ورزش، لازم است سيگار را كنار بگذاريد و مرتب وزن، فشار خون، قند و كلسترول خونتان را كنترل كنيد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]