واضح آرشیو وب فارسی:قدس: صاحبنظران اعتقاد دارند؛ تشكيل زندگي نيمه مستقل؛ عبور موقت از برزخ مشكلات
* محبوبه علي پور
دوستي مي گفت: ازدواج انگيزه اي براي استقلال است، اما اين روزها، متوليان امور جوانان كشور سخني ديگر بر زبان مي رانند و بر
تشكيل خانواده هاي نيمه مستقل تأكيد مي كنند. چنانكه حاج علي اكبري رئيس سازمان ملي جوانان اعلام كرده؛ اين طرح در دستور كار دولت قرار گرفته است.
همچنين، دكتر علي اكبر عصارنيا معاون فرهنگي و اجتماعي اين سازمان با اشاره به تعويق شش ميليون ازدواج در كشور اظهار مي دارد: اگر ازدواج همه جوانان تا ده سال آينده را هدفگذاري كنيم لازم است سالانه يك ميليون و 653 هزار ازدواج صورت بگيرد تا 16 ميليون ازدواج محقق شود و جامعه به وضع مطلوب برسد.
در حالي كه تدبير براي ازدواج به عنوان يك دغدغه انكارناپذير از سوي مسؤولان ستودني است، اما نحوه و كيفيت اجراي اين گونه برنامه ها به بررسي و دقت نظر نياز دارد.
دكتر علم الهدايي، كارشناس مسائل فرهنگي و اجتماعي با تأكيد بر اينكه در حال حاضر شرايط تشكيل خانواده براي جوانان دشوار شده است، به خبرنگار ما مي گويد: امروزه موانع ازدواج نظير مسكن، اشتغال، ادامه تحصيل طرفين و... سبب شده ميانگين سن ازدواج جوانان افزايش يابد به گونه اي كه در دختران به 5/22 سالگي و پسران به بالاي 26 سالگي برسد. از همين رو، هر شيوه اي كه به تشكيل خانواده منجر شود قابل توجه است، بنابراين مطابق طرح تشكيل خانواده نيمه مستقل، اين طور به نظر مي رسد خانواده ها تا زماني كه توان دارند، چتر حمايت خود را بر سر زوجهاي جوان بگسترند.
وي ادامه مي دهد: از حمايتهاي قابل تأمل از زوجهاي جوان، فراهم كردن مسكن است چنانكه حتي والدين طرفين در صورت توان اقتصادي مي توانند منزلي مشترك را براي زوجهاي جوان بخرند و آن بخش خود را نيز به آنان منتقل كنند، يا شرايطي را براي كارهاي پاره وقت و موقتي جوانان فراهم نمايند.
علي اصغر كيهان نيا، مشاور خانواده نيز در تأكيد بر توجه به مقوله ازدواج جوانان مي گويد: در آموزه هاي ديني آمده است، حضرت رسول اكرم(ص) مي فرمايند: «ازدواج سنت من است» و موارد بسيار ديگري كه افراد را به ازدواج و تشكيل خانواده سالم تشويق مي كنند. البته اين مسأله در گذشته و با توجه به رواج خانواده گسترده و فراهم بودن امكانات زندگي در همين چارچوب بيشتر ميسر بود، اما در حال حاضر با دگرگوني در شيوه و كيفيت زندگي، ازدواج نيز دچار تحول شده است. از همين رو، تمهيدات و برنامه هاي گوناگوني از سوي مسؤولان و صاحبنظران در رفع اين امر مطرح مي شود كه تشكيل خانواده هاي نيمه مستقل يكي از آنهاست.وي در ادامه به مزاياي اين گونه برنامه ها اشاره كرده و اظهار مي دارد: بي ترديد، چنانچه خانواده در انتخاب همسر براي فرزند و تشكيل زندگي او، مشاركت و حمايت داشته باشد، فرزند از برخي آسيبها مصون مي ماند، به هر حال افزايش اين گونه موارد همراه با اعتراض، عصيان و پرخاشگري بروز مي كند و مي تواند آسيبهاي ديگري در خانواده و جامعه پديد آورد.
بي اعتمادي، مشكل جوانان
گرچه مقوله تشكيل خانواده هاي غير مستقل را برخي صاحبنظران مثبت مي دانند، اما اين طرح از سوي گروهي ديگر و حتي مردم چندان مؤثر تلقي نمي شود.
نگين- الف 29 ساله و كارمند در اين باره مي گويد: از مباحثي كه معمولاً در برنامه ريزي براي ازدواج جوانان مورد غفلت قرار مي گيرد، مقوله اعتمادسازي ميان افراد است، زيرا در حال حاضر بسياري از دختران و پسران در همه ابعاد شرايط تشكيل خانواده را دارند، اما نمي توانند فرد قابل قبولي را بيابند كه واقعاً به او اعتماد داشته باشند.
وي مي افزايد: به نظرم اساس زندگي تأييد و احترام متقابل است و چنانچه اين فضا مهيا شود زن و مرد با كمترين امكانات زندگي مشترك را مي پذيرند.
كيهان نيا نيز به معايب طرح تشكيل خانواده مستقل اشاره كرده و مي گويد: با اين شيوه كه جوان زندگي مشترك را در كنار خانواده پدري شروع كند و تا زمان فراهم شدن موقعيت، زندگي مستقل خود را آغاز نكنند، جوانها در واقع احساس مسؤوليت نمي كنند، چون اطرافيان شرايط زندگي راحت را برايشان فراهم كردند و سرنوشت فرزندي كه حاصل اين گونه ازدواجهاست چه خواهد بود؟
اين كارشناس حقوقي معتقد است: در گذشته والدين شرايط ازدواج فرزند را فراهم مي كردند اما با طرح ياد شده، شايد آن راهكاري براي گريز خانواده ها از مشكلات تربيتي و اخلاقي فرزند باشد، در حالي كه اين رويه، پاسخگو نخواهد بود.
دكتر علم الهدايي نيز مي گويد: چنين طرحهايي موقتي است و تلاشي براي عبور جوانان از برزخ مشكلات مي باشد، زيرا بنابر پژوهشهاي انجام شده، بسياري از طلاقها به دليل بحرانهاي موجود حد فاصل شروع زندگي تا زماني كه روي پاي خود بايستند؛ رخ مي دهد. بنابراين خانواده ها با حمايتهاي بدون چشمداشت و منت مي توانند از مشكلات فرزندان بكاهند.
وي در ادامه مي افزايد: در حال حاضر زندگي اجتماعي بسيار پيچيده شده است و رفع معضلاتي نظير ازدواج، تدبير و برنامه همه جانبه را مي طلبد، زيرا جوانان هم اكنون به دلايل مختلف دچار بلوغ زودرس هستند. از طرف ديگر موانع متعددي بر سر راه ازدواج آنها وجود دارد. اين در حالي است كه جوانان ما يكسري مشكلات خانوادگي و اجتماعي ديگر نظير چشم و هم چشمي، تجملات و هزينه هاي بالاي ازدواج را تجربه مي كنند.
اما واقعاً در شرايط كنوني چه تعداد جوان از حقوق مناسب، مسكن، شغل ثابت و ساير امكانات زندگي برخوردارند؟ بنابراين، همه بايد با اجراي طرحها و برنامه هاي گوناگون اين وضعيت را تغيير بدهند و مشكلات ازدواج را به حداقل برسانند، زيرا سلامت اجتماعي در گرو ازدواج سالم جوانان است.
اين آسيب شناس در ادامه تأكيد مي كند: خانواده و جامعه بايد بپذيرد تنها راهي كه مي تواند هويت چنسي جوان را كنترل كند، ازدواج است حال آنكه، در حال حاضر، بي توجهي به اين مقوله، مي تواند باعث رواج روابط پرخطر در بين جوانان شود.
وي همچنين خاطر نشان مي كند: به خانواده ها توصيه مي كنم نسبت به تفاوتهاي زيستي فرزندان بي تفاوت نباشند. اما در ازدواج آنان، به بلوغ همه جانبه اهميت بدهند، زيرا بنابر تجربه مشاهده مي شود، برخي ازدواجها با حمايتهاي خانواده و تمايل جوانان نيز زود هنگام انجام مي شود، اما با گذشت زمان مشكلات و آسيبهايي را در پي دارد كه دستاورد بي تجربگي جوانان و شايد ناآگاهي نسبت به مشكلات شخصيتي و رواني آنان باشد. اما به اعتقاد من مهمترين اصل در زندگي فرزندان، حفظ آنان در برابر آسيبهاي معاشرت با همسالان است.
كيهان نيا نيز بي توجهي رسانه ها را در آگاه سازي درست و منطقي براي ازدواج مورد توجه قرار داده و مي گويد: برخي موارد رسانه ها از جمله تلويزيون براي ترغيب جوانان به ازدواج، فردي را به عنوان مشاور مي آورند كه فقط كلي گويي كرده و اندرز مي گويد، در حالي كه اهميت ازدواج به حدي است كه به طور علمي و تخصصي بايد به آن بپردازند. نكته ديگر آنكه رسانه ها بايد بر ازدواج سالم و آسان تأكيد كنند و اين ممكن نمي شود مگر با فرهنگ سازي و ساختار شكني معقول و مثبت، زيرا از جمله معضلات انكارناپذير جامعه ما، مصرف زدگي، تفكرات نادرست، تجمل گرايي و چشم و هم چشمي است و اين مشكلات بايد در خانواده و جامعه از بين برود و اين محقق نمي شود مگر خانواده و جامعه همراه و هماهنگ با يكديگر عمل كنند.
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]