واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گل گشت
ايلا م
غرب اين سرزمين، بنا به اسناد تاريخي فراوان، بخشي از كشور عيلام باستان بوده كه در حدود 3000 سال پيش از ميلاد به فرمان آشور باني پال منقرض شد. در كتيبه هاي بابي، عيلام را " آلامتو" يا "آلام"خوانده اند. كه به قولي به معناي كوهستان يا "كشور طلوع خورشيد" است. مدتي پس از سقوط عيلام، حوزه فرمانروايي آنان به دو منطقه تحت نفوذ پارسها و مادها در غرب تقسيم شد. در دوره هخامنشي جزئي از امپراطوري هخامنشي بوده است. بعد از تسخير ايران به وسيله اعراب مسلمان، احتمال دارد كه اين ناحيه جزئي از ايالت كوفه باشد. از اوايل قرن چهارم تا اوايل قرن ششم خاندان حسنويه كرد بر لرستان و ايلام حكومت مي كردند و از سال570 تا 1006 اتابكان لر بر لرستان و پشتكوه حكومت كرده اند. از سال 1309 شمسي در تقسيمات كشوري، ايلام جزو استان پنجم يعني كرمانشاه گرديد. صنايع دستي فعال امروز ايلام عبارتند از: گليم بافت و گليم گل برجسته در ايلام، سرآبله، ايوان، دره شهر، قالي بافي و قاليچه گل ابريشم در سرآبله، ايوان، دره شهر. گفتني است ديگر صنايع دستي رايج در استان ايلام را دوج بافي، جيغ بافي، نمد مالي، خراطي، و ساخت زيورآلات تشكيل مي دهد.
غار خفاش
اين غاردر دامنه ارتفاعات سياه كوه در شمال شرقي دهلران قرار گرفته است. طول آن حدود 589 متر است كه جمعيتي از خفاش هاي حشره خوار به تعداد حدود 56 هزار در آن زندگي مي كنند.
غار طلسم
اين غار در ضلع شرقي دهستان سراب در ارتفاعات درون دريژ و در بالاي كوه مانشت، قرار دارد. اين غار از سوي هيات كوهنوردي استان ايلام و با همكاري امور سياحتي فرهنگ و ارشاد اسلامي در سال 1458 به طور كامل شناسايي شد. به علت شرايط خاص منطقه و كوهستاني بودن آن و با توجه به وجود لاشه هاي متعدد حيوانات در داخل غار، اين محل زيستگاه مناسبي براي حيوانات درنده است.
دژ بهرام چوبينه
دژ بهرام چوبينه واقع در تنگ بهرام چوبينه در فاصله 54 كيلومتري جنوب شرقي دره شهر در استان ايلام قرار گرفته است. در مسير اين دره از رشته عظيم كبير كوه آثار بسياري شامل:پل و سد بهرام چوبين، دژ و قلعه، غار و سكونتگاه و برج هاي ديده باني از ادوار گذشته به يادگار مانده است آثار يك قلعه نسبتا بزرگ در داخل تنگه و در كنار صخره هاي عظيم آن به چشم مي خورد. شواهد موجود نشان مي دهد كه اين قلعه قبلا شاه نشين بوده اما بر اثر حفاريهاي غير مجاز آسيب كلي ديده است. برجك هاي ديده باني بر خط الراس يال هاي جانبي دره بهرام چوبين و برخي تاسيسات ديگر در محدوده ورودي به دره ، اهميت قلعه و موقعيت آنرا در گذشته نشان مي دهد. بر اساس برخي منابع كه قصري از زمان ساسانيان در اشكفت تنگ چوبينك بر جاي مانده است (محموديان
مصالح بكار رفته در بناي قلعه سنگ و گچ است اما به دليل تخريب بنا و فرسايش، ثبت اطلاعات دقيق در مورد سبك معماري اين اثر امكان پذير نبوده است. در محدوده قلعه آثاري از حوضچه هاي پلكاني بر روي صخره هاي قلعه ديده مي شود كه با ظرافت خاصي حجاري گشته و به وسيله سوراخ هايي به يكديگر متصل و مرتبط شده اند
قلعه كلم
قله كلم از جمله آثار باستاني دره كلم است كه در جنوب شرقي رودخانه كلم ساخته شده است. رشته كوه كبير كوه ارتفاعات غربي و جنوب غربي اين منطقه را تشكيل مي دهد. رودخانه كلم كه از دامنه اين رشته سرچشمه گرفته، عامل حيات و شكل گيري حيات استقراري در اين مكان است، گر چه اقليم و آب و هواي مناسب آن بر اين موقعيت اثر مثبت داشته است. قلعه از شمال محدود به زمين هاي كشاورزي و روستاي كلم، از جنوب به زمين هاي كشاورزي و آبكند، از غرب به آتشكده كلمه و از شرق به زمين هاي كشاورزي و ادامه محوطه باستاني پيرامون قلعه منتهي مي شود
امامزاده پير حسين
سنگ نوشته تخت خان
سنگ نوشته تخت خان يا تخت خاتون بر سر راه ايلام به مهران در منطقه خوش آب و هواي بان روشان بر روي قطعه سنگي بزرگ نوشته شده است.
شكل سنگ نوشته يك متوازي الاضلاع در ابعاد 145x190 سانتي متر بوده كه ابتدا آنرا حدود دو سانتي متر به لحاظ فراهم نمودن يك سطح صاف و يكنواخت تراش داده و آنگاه با تراش دادن مجدد حروف و كلمات را برجسته نموده اند
خط كتيبه نستعليق، و متن آن خلاصه اي از شجره نامه واليان و شرح برخي از خدمات عمراني غلامرضا خان والي است كه در سال 1325 ه.-ق دستور نوشتن آنرا داد.
اين اثر در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
قسمتي از متن سنگ نوشته:
... بعد امر به ساختن قلعه حسين آباد كه مشهور به ده بالاست نمود و قلعه و حمام و باغ به معماريت حاج درويشعلي كرمانشاهي و حجاري رضاقلي و به خط مقرب الخاقان ميرزا عبدالحسين خان بيك رشنويي در سنه 1325 قمري به اتمام رسانيد. و در سنه 1319 قمري جناب مستطاب اجل اكرم افخم به القاب جليل صارم السلطنه ، سردار اشرف نايل گرديد و در سنه 1325 قمري در بدو جلوس سلطنت عادل محمد علي شاه به حكمراني صفحه طرحان برقرار و در همين تاريخ به حفر قنات سرداريه مشهور« مله بازان» به معماريت استاد حسين قضي باشي اصفهاني به اتمام و در همين تاريخ چنرشته آسمان آباد كه مشهور به اشرف آباد است به اتمام رسانيد.
بقعه حاجي حاضر (ع )
بقعه «حاجي حاضر»(ع) در مسير جاده ايوان - كرمانشاه درضلع جنوبي روستاي حاجي حاضر و 8 كيلومتري شهر ايوان واقع شده است.
به گفته خادم بقعه ساختمان جديد در سال 5895 ساخته شد كه با شكل ساده و سقف گنبدي و ضريح آهني است. بسياري از اهالي منطقه معتقدند كه حاجي حاضر نماينده امام رضا عليه السلام و از نوادگان امام موسي كاظم (ع) است كه در اين محل به شهادت رسيده. به گفته اهالي بومي منطقه شجره نامه حاجي حاضر(ع) در كشور عراق در شهر كاظمين وجود دارد. كرامت و معجزات آشكار حاجي حاضر(ع) در ميان اهالي منطقه داراي احترام خاص بوده و در بيشتر ايام سال بقعه پذيراي زائران زيادي است.
پشت قلعه آبدانان
در 9كيلومتري جنوب شهرستان آبدانان در ميان روستاي پشت قلعه و بر بلندي تپه اي كه رودخانه دويرج از پاي آن مي گذرد، آثار دژي به چشم مي خورد كه قدمت آن با توجه به مصالح بكار رفته در آن «سنگ وگچ» به دوران ساساني مي رسد. دژ بيشتر جنبه نظامي را داشته است.
امامزاده سيد حسن (ع) مهران
در جنوب شرقي شهر مهران و در كنار رودخانه بزرگ «گاوي» بقعه اي قرار دارد كه به امامزاده سيد حسن(ع) مشهور است. اطراف بقعه را دشت هاي هموار و زمين هاي حاصلخيز فرا گرفته است. روستاهاي قديمي كنار امامزاده «باوه» و «ملخطاوي» بودند كه اكنون از سكنه خالي و ويران شده اند.
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 419]