واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پژوهشگر و مورخ تاريخ: حركت سيد جمالالدين اسدآبادي در جهان اسلام ادامه دارد
خبرگزاري فارس: پژوهشگر و مورخ تاريخ كشورمان گفت: تأثير حركت سيد جمالالدين اسدآبادي همچنان در جهان اسلام ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاري فارس از قزوين، سيدهادي خسروشاهي ظهر امروز در همايش بينالمللي بزرگداشت صد و پنجاهمين سالگرد حيات فعال سيد جمالالدين حسيني اسدآبادي كه در سالن اجتماعات دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) برگزار شد، اظهار داشت: سيد جمالالدين اسدآبادي پرچمدار جنبشهاي ملي ضد استعمار و آموزگار نخستين حركتهاي اسلامي گذشته است.
وي افزود: سيد جمالالدين اسدآبادي پس از گذراندن آموزشهاي لازم علوم اسلامي در قزوين و نجف به كشورهاي مختلف شرق و غرب سفر كرد و به تماس، ديدار و مكاتبه با شخصيتهاي مسلمان و غيره پرداخت و به دلايل پيشرفت غرب و عقبماندگي شرق دست يافت.
اين پژوهشگر و مورخ تاريخ اضافه كرد: سيد جمالالدين پس از دستيابي به اين دلايل به جمعآوري آنها پرداخت و موارد اصلاح اين بيماري اجتماعي را بيان كرد و در اين راه از هر وسيلهاي نظير قلم، تأسيس مجله، نامههاي سرگشاده و غيره استفاده كرد.
وي عنوان كرد: سيد جمالالدين اسدآبادي علل اصلي گرفتاري مسلمانان را سلطه مطلق انگليس و فرانسه بر بلاد مسلمانان، دوري و جداري مسلمانان از انديشههاي اسلام راستين، جنگهاي مذهبي و قومي و خرافهگرايي ميداند كه ما در عصر امروز نيز اين خرافهگرايي را بيش از دوران سيد جمالالدين شاهد هستيم.
خسروشاهي تصريح كرد: اين شخصيت برجسته براي رهايي مسلمانان از سلطه استعمار، پيوند دين و سياست را مطرح كرد و باور داشت كه ايجاد انگيزه شهادتطلبي نقشه امپرياليسم را خنثي ميكند.
وي اضافه كرد: سيد جمال اسدآبادي دوري از آموزههاي قرآني را مهمترين علت عقبماندگي مسلمانان ميداند از اينرو با نوشتن دهها مقاله لزوم توجه به قرآن و اسلام را گوشزد كرد.
وي يادآور شد: نقش و تأثير سيدجمالالدين اسدآبادي در پيدايش حركت اسلامي بسيار برجسته بوده و تأثير وي حتي بعد از گذشت يك قرن همچنان در جهان اسلام ادامه دارد و اين در اشعار برخي شعرا مشهود است.
در ادامه دبير علمي همايش سيد جمالالدين اسدآبادي بيان داشت: افكار و انديشههاي سيد جمالالدين اسدآبادي به بيان شهيد مطهري بدون ترديد سلسله جنبان نهضتهاي تاريخ معاصر است و شيوههاي عملي او در تاريخ معاصر استثنا و بينظير است كه ضرورت پرداخت به اين شخصيت را نشان ميدهد.
قربان بهزاديان نژاد افزود: آنچه تاريخدانان اين دوره نگاشتهاند حكايت از آن دارد كه از يك سو بخش وسيعي از كشورهاي اسلامي زير سلطه دولتهاي استعمارگر و فزونخواهي قرار دارند و بيعدالتي، بيقانوني، جهل و خرافه، دورويي و غيره بيداد ميكند و از سويي ديگر مواجهه جهان مدرن و غرب به بالندگي فكر اصلاحي بر مباني و اصول مختلف حركتها انجاميده است.
وي گفت: سيد جمالالدين اسدآبادي در چنين شرايطي با يادآوردن عظمت و شكوه تمدن اسلامي به نوعي عقبماندگي دنياي اسلام را در هر كوي و برزني با صداي رسا فرياد زد و ميگفت چرا مسلمان ذليل شدند، چرا دين اسلام ضعيف شده است.
دبيرعلمي همايش سيد جمالالدين اسدآبادي تأكيد كرد: سيد جمالالدين فاصلهگيري از آموزهها و عمل اسلامي را علت مشكلات مذكور ميدانست و بازگشت به قرآن و عمل به آن، اتحاد بين فرق اسلامي، دميدن روح پرخاشگري و جهاد، مقابله با تحجر، كسب علم و تكنولوژي، عمل و ترويج اخلاق اسلامي و آميختگي ديانت و سياست را راهكار رسيدن به قلههاي رفيع پيشرفت ميدانست.
وي توضيح داد: سيد جمالالدين در عين حال كه كسب علوم را براي مسلمانان واجب ميدانست، هوشمندانه آسيبهاي احتمالي تمدن و پيشرفت بر مبناي فرهنگ بيگانه و مقلدانه را گوشزد ميكرد.
بهزادياننژاد اضافه كرد: اسدآبادي معتقد بود كه اگر پيشرفت و تمدن ما بر اساس دين و شالوده قران نباشد اين چنين پيشرفتي به حال ما سودي ندارد و مجسمه انحطاط و واماندگي است.
وي خاطرنشان كرد: تركيب زيركي، ذكاوت ذاتي و بيباكي در سيد جمالالدين اسدآبادي از او چهرهاي ساخته كه تحقيق درباره اين شخص براي افزايش آگاهي و حس كنجكاوي در جامعه و بهرهگيري و به روز كردن انديشهها ضروري است.
انتهاي پيام/ح20
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]