واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جايگاه ويژه نان در ميان مردم سوريه
دمشق - نان ، اين فراگيرترين محصول غذايي در سفره مردم جهان ، نماد بركت بوده و در ميان مواد غذايي از احترام و جايگاه خاصي برخوردار است .
مردم سوريه نيز مانند همنوعان خود در كل عالم، اين جايگاه را محترم مي شمرند و اين احترام چيزي نيست جز داشتن دغدغه براي بالا بودن كيفيت پخت، دغدغه اي كه سبب مصرف بهينه مقدس ترين محصول غذايي و جلوگيري از اسراف مي شود.
نانوايان در سوريه اعم از سنتي و مدرن، خود را موظف مي دانند نان را به گونه اي آماده كنند كه نه خمير داشته باشد و نه براي فرار از مشكل خمير، آن را بسوزانند.
آنان بر اين باورند كه با اين كار هم شكر نعمت را بجاي آورده و هم رضايت مشتري را جلب مي كنند تا از دعاي سرسفره آنان برخوردار باشند.
معمولا دولت ها براي آنكه حداقل نياز غذايي مردم را به ارزانترين قيمت براي ملت هايشان فراهم سازند، براي نان يارانه پرداخت مي كنند كه گاهي بر اساس جمعيت آن كشور به ميلياردها دلار مي رسد.
بر اين اساس، دور ريختن نان امري بسيار ناپسند و غيرقابل قبول محسوب شده و رسانه هاي جهان مي كوشند با فرهنگ سازي مردم را به استفاده بهينه از نان ترغيب كنند.
سوريه از جمله كشورهاي منطقه است كه بيشترين مصرف نان و كمترين ميزان دورريز اين بركت خداوند را دارد و اين امر را مي توان وجه مثبت مردم اين كشور دانست .
يكي از علل استفاده زياد از نان در سوريه و دور نريختن آن، استفاده مردم از غذاهايي است كه با نان مصرف مي شود.
در اين كشور مردم به علت گراني قيمت برنج و پرجمعيت بودن خانواده ها از اين محصول غذايي كمتر استفاده مي كنند.
قيمت هر كيلوگرم برنج درجه دوم از نوع مصري 75 ليره (هر ليره معادل 200 ريال ايران )، بهاي هر كيلوگرم برنج معمولي آمريكايي 110، بهاي هر كيلوگرم برنج عنبر عراقي 125 و بهاي هر كيلوگرم برنج درجه يك هند 170 تا 180 ليره است .
"ابوسومر" صاحب غذاخوري "النور" در منطقه مزه " روز سه شنبه در اين باره به خبرنگار ايرنا در دمشق گفت: در سوريه نان بسيار محترم است و مردم آن را دور نمي ريزند.
وي افزود: اگر نان اضافه باشد يا خشك شود خانواده هاي سوري از آن در تهيه غذا از جمله "فته" (شامل نخود پخته، آرد نخود، روغن، مقداري دانه انار، فلفل و نان)، "فتوش " (نان، كاهو، گوجه فرنگي، خيار، روغن زيتون، زيتون و سركه) و "حراق باصبعوا" (نان، عدس پخته، پياز سرخ شده و تمرهندي) استفاده مي كنند.
ابوسومر تاكيد كرد: نبايد نوع پخت خوب نان را از نظر دور داشت زيرا نان يكدست پخته شده و دورريز ندارد كه باعث مي شود فرد همه آن را خورده و ديگر چيزي براي دور ريختن نباشد.
"غاده غزال " استاد دانشگاه "البعث " دمشق اظهار داشت: با اينكه توليد گندم در سوريه فراوان است، اما مردم نان را دور نمي ريزند زيرا براي آن احترام زيادي قائلند.
وي افزود: مردم سوريه حتي اگر مقداري نان بيات داشته باشند از آن در تهيه انواع غذا به ويژه در ماه مبارك رمضان استفاده مي كنند، بدين علت شاهديم كه سوريه كمترين دورريز نان را دارد.
غاده ادامه داد: البته جمعيت زياد خانواده هاي سوري يكي از علت هايي است كه باعث مي شود دورريز نان در كشور نباشد، اما به هر صورت علت اصلي، احترام مردم براي اين محصول غذايي به عنوان بركت سفره و عامل سيري انسان است.
اين استاد سوري تاكيد كرد: در زمان حاضر نان گران است اما حتي وقتي بسيار ارزان بود نيز مردم آن را دور نمي ريختند و اگر تكه اي نان در كوچه و خيابان مي ديدند آن را به كناري مي گذاشتند يا آن را به حيوانات مي دادند.
نان در تقريبا تمام مناطق سوريه به نرخ آزاد كيلوگرمي 40 تا 45 و به نرخ دولتي ، 15 ليره است و قيمت بازار آزاد را نيز دولت تعيين مي كند.
همچين هر كيلوگرم نان ساندويچي كوچك 50 اما باگت فرانسوي گرد با كنجد براساس بر نوع آن تا حدود يك صد ليره است .
كنترل دولت بر قيمت نان در بازار آزاد به معناي افزايش نيافتن آن نيست، بلكه قيمت اين محصول غذايي هر چند وقت يك بار به صورت هماهنگ افزايش مي يابد و هيچ موسسه توليد و توزيع نان حق ندارد آن را خلاف قيمت اعلام شده به فروش برساند و اين مقررات حتي شامل مغازه هاي كوچك و دكه ها هم مي شود.
"بسام هاشم " شاغل در يك نانوايي در منطقه "مزه بساتين " گفت : علت اينكه مردم نان را دور نمي ريزند، اول احترام مردم به اين خوراكي ، دوم پخت خوب نان و سوم پرجمعيتي خانواده هاست .
وي افزود: نان هايي كه ما مي پذيم تقريبا يكنواخت پخته مي شود علاوه بر آن با توجه به اينكه خانواده هاي سوري فرزند زياد دارند، معمولا نان دولتي مي گيرند و همه را مي خورند اما خانواده هاي پولدار معمولا نان مرغوب مصرف مي كنند كه گران اما خوشمزه است و ضايعات ندارد.
به گفته بسام ، يك عدد نان تنوري (غيرماشيني ) كوچك بدون كنجد 5 ليره ، با كنجد 7/5 ليره ، نان معمولي تنوري (مانند نان لواش گرد) 5 ليره ، نان ضخيم تنوري متوسط 10 ليره و نان ضخيم تنوري بزرگ 15 ليره است .
وي افزود: خانواده هاي كم درآمد از اين گونه نان ها استفاده نمي كنند، زيرا بار مالي سنگيني بر دوش آنان مي گذارد. لذا با توجه به قيمت نان، دورريز نان نيز بي معني است .
نياز سوريه با جمعيت 20 ميليوني به گندم سالانه ، حدود سه ميليون و 800 هزار تن است .
بر اساس آمار، توليد گندم در سوريه از سال 2006 سير نزولي داشته است .
در آن سال توليد گندم چهار ميليون و 700 هزار تن بود كه سازمان "غله " سه ميليون و 200 هزار تن آن را خريد.
اين رقم در سال 2007 به چهار ميليون تن كاهش يافت كه سازمان غله به علت مشكلات موجود در امر بازاريابي فقط موفق به خريد يك و نيم ميليون تن شد و بخش اعظم توليد در دست تجار قرار گرفت .
"محمد حسان قطنا" مدير سازمان برنامه و بودجه و مدير صندوق حمايت از توليدات كشاورزي وزارت كشاورزي سوريه به خبرنگار ايرنا گفت : مشكلاتي كه اين پديده براي سوريه دنبال داشته ، بسيار سنگين است .
وي افزود: سوريه در حالي با خشكسالي جدي مواجه شد كه در زمستان گذشته ، سرماي كم سابقه اي را هم پشت سرگذاشت كه اين پديده نيز خسارتي سنگيني را در پي داشت .
به گفته اين مقام سوري، در برخي مناطق درجه هوا تا 16 درجه زير صفر رسيد و اين سرما حتي بيش از 50 روز ادامه يافت كه زيان هاي فراواني به محصولات كشاورزي زمستانه وارد كرد.
مدير سازمان برنامه و بودجه و مدير صندوق حمايت از توليدات كشاورزي وزارت كشاورزي سوريه، با اشاره به زيان هاي شديد وارده به كشاورزان در نتيجه خشكسالي خاطرنشان كرد: فقط در برخي مناطق بسيار محدود برخي محصولات كشاورزي مانند گندم و جو برداشت شده و در مناطقي كه بارش باران در آن بسيار كم بوده، محصول برداشت نشد.
وي افزود: توليد جو در سال جاري 250 هزار تن است كه در سال گذشته يك ميليون و 300 هزار تن بود. همچنين توليد گندم كه در سال گذشته چهار ميليون و 700 هزار تن بود در سال جاري به دو ميليون و صد هزار تن كاهش يافت .
مدير سازمان برنامه و بودجه و مدير صندوق حمايت از توليدات كشاورزي وزارت كشاورزي سوريه گفت: مقدار گندم تحويلي توسط سازمان غله در سال جاري 950 هزار تن از مجموع دو ميليون و 100 هزار تن توليد بود.
اين در حالي است كه قرار بود بر اساس برنامه توليد گندم چهار ميليون و 700 هزار تن باشد كه كاهشي معادل دو ميليون و 600 هزار تن را شاهد بوديم .
خاورم**2312**1577**1158**1368
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]