واضح آرشیو وب فارسی:الف: نفت يا كرم؟
خبر راهاندازي و افتتاح كارخانه تبديل زباله به كود (كمپوست) توسط شهرداري تهران با پول نفت يا بيتالمال مايه مباهات، مسرت و شادماني هر شهروندي اعم از تهراني، ايراني و يا جهاني است. ضمن اينكه توجه و اقدام شهرداري در اين راستا نبايد كوچك شمرده شود، بلكه اين اقدام شايسته بايد ارزشگذاري و ارج نهاده شود. لكن پيشنهاد ميگردد با توجه به مدارك، مستندات، تجربيات علمي و عملي خارجي و داخلي موجود، به همراه و به موازات توسعه كارخانههاي مذكور از طريق نعمات طبيعي خداوند متعال نيز تبديل زباله به كود(كرمي كمپوست) هم توجه گردد.
تبديل زباله به كود (كرمي كمپوست) چگونه انجام ميشود؟
خداوند بيش از 3200 نوع كرم خاكي آفريده است كه دو نوع آن با مابقي تفاوت دارد، مابقي با توليد مثل سالي يك بار، مبادرت به شخم زدن و جابجايي خاك ميكنند وليكن دو نوع ديگر با ويژگي خاصي نجات دهنده محيط زيست انسانها و تامين كننده غذاي سالم آنها هستند، يكي از اين دو نوع كرم، كرم خاكي آيزينيا فوتيدا (Eisenia foetida)است كه در زبان فارسي به «كرم قرمز خاكي حلقوي باراني» و در سطح بينالمللي به «كرم قرمز كاليفرنيايي» Red Worm) (California معروف است.
اين كرم با توليد مثل هر هفته، با ويژگي داشتن 70 درصد پروتئين در مقايسه با 22 درصد پروتئين گوشت قرمز يعني بيش از سه برابر و همچنين داراي امگا 3 نيز ميباشد. علاوه بر اين فضولات اين كرم كودي بنام كرمي كمپوست با خواص منحصر بفردي است كه در ادامه خواص آن ارائه خواهد شد. اين كرم در سال 1942 ميلادي شناسايي شده است و از سال 1979 ميلادي با آن كسب و كار ميشود.
مصارف كرم: در سطح كشورهاي توسعه يافته از اين كرم بدليل داشتن پروتئين 70 درصدي در موارد زير استفاده ميشود:
1- مصرف پروتئيني انساني: در ساير كشورها از جمله در كشور آمريكا غذاي مصرفي مردم است (از گرانترين غذاهاي فروشگاه-هاي زنجيرهاي مك دونالد)، با توجه به فرهنگ ما استفاده از آن فعلا امكانپذير نميباشد. (خود كرم به عنوان پروتئين)
2- مصرف پروتئيني حيواني: غذاي دام، طيور و ماهي (مصرف خود كرم)
3- به عنوان مواد اوليه: در توليد لوازم آرايشي و بهداشتي(مصرف خود كرم)
4- به عنوان مواد اوليه: در توليد دارو براي بيماران سرطاني و شيميايي (مصرف خود كرم)
فضولات كرم: اين كرم، در روز بيش از وزن خود غذا ميخورد و 60 درصد آن را به فضولاتي به نام كود كرمي كمپوست تبديل ميكند و اين كود داراي حداقل 5 خاصيت زير است:
1- بي بو است.
2- مانع از ايجاد علف هرز ميشود.
3- استفاده از اين نوع كود، كيفيت محصولات كشاورزي را نسبت به كود شيميايي عملاً حدود 50 درصد و كميت (تعداد در واحد سطح) آنها را نيز چيزي در حدود 20 تا 70 درصد افزايش ميدهد. و به علاوه مشكلات مربوط به باقي ماندن كود شيميايي در مواد غذايي را ندارد. با توجه به توليد حدود 100 ميليون تن توليدات كشاورزي در سال 1386، معادل 20 ميليون تن افزايش محصول بدون هزينه در پي خواهد داشت.
4- بدليل خاصيت اسفنجي كود توليد شده در نگهداشت آب و آزاد سازي تدريجي آب موجود، از اين كود به همراه فنّاوري خاص، اقدام به بارور نمودن و حاصلخيزي زمينهاي شورهزار، شيميايي شده، كوهپايه و غيرقابل كشت ميشود.
5- از همه مهمتر، بدليل فقدان هر نوع مواد شيميايي، محصول كشاورزي توليدي با استفاده از اين كود، ارگانيك است و قيمت محصول كشاورزي ارگانيك در سطح جهاني، بين 2 تا 5 برابر قيمت محصول كشاورزي عادي است.
خوراك كرم: همه نوع زباله تر شهري و فضولات حيواني بجز مواد سنگي، شيشهاي، پلاستيكي، فلزي و گوشتي، غذاي اين كرم ميباشد. به همين دليل اسم ديگر اين كرم، كرم آشغالخوار است. در ايران هر شهروند ايراني روزي 800 گرم و هر روستايي روزي 350 گرم زباله توليد ميكند كه 70 درصد آن خوراك اين كرم ميباشد. اين كرم حداقل معادل وزن خود در روز غذا ميخورد و 60 درصد آن به كود تبديل ميشود و مابقي غذاي خورده شده براي تكثير و افزايش وزن و تعداد كرم مصرف ميشود.
قابل ذكر است، در عالم طبيعت براي توليد 2.5 سانتيمتر كود كرمي كمپوست از زباله بشر به 500 تا 1000 سال زمان نياز است و از طريق اين كرم اين مدت به 5 سال كاهش پيدا ميكند.
در كشورهاي كانادا، آمريكا و اروپايي، سطلهاي مخصوص زباله طراحي شده است كه زباله تر در مراكز توليد زباله (منازل و ....) به صورت خانگي تبديل به كود شده و كود كرمي كمپوست توليدي جمعآوري و در باغچهها استفاده شده و يا فروخته ميشود. و از اين طريق هزينه جمعآوري، حمل و نقل و دفن زباله علاوه بر هزينههاي بهداشتي، محيط زيستي و ...به جامعه تحميل نميشود و يا به حداقل رسيده است.
تبديل زباله به كود كرمي كمپوست توسط چند شهرداري از جمله شهرداريهاي شيراز، رشت، مشهد، تبريز و ... به صورت متمركز در حال انجام است وليكن در داخل كشور، هنوز توجه جدي براي تبديل زباله به كود در مراكز توليد زباله (منازل، ادارات و ....) نشده است. و هزينه جمعآوري، حمل و نقل و بازيافت مجدد انجام ميشود.
محاسبات اقتصادي براي تبديل زباله به كود كرمي كمپوست به تفكيك شهري و روستايي براي كليه شهرها و استانهاي كشور به عمل آمده است كه نتيجه نهايي آن با فرضيات پيشبيني شده به شرح زير ميباشد:
فرضيات:
ميزان روزانه توليد زباله شهري نفر به كيلوگرم(0.8)
ميزان روزانه توليد زباله روستايي نفر به كيلوگرم(0.3)
نسبت درصد مصرف زباله شهري روزانه كرم (0.7)
نسبت درصد مصرف زباله روستايي روزانه كرم (0.7)
نسبت درصد توليد كود ازمصرف زباله شهري روزانه كرم به ازاي يك كيلوگرم مصرف به كيلوگرم(0.6)
نسبت درصد توليد كود ازمصرف زباله روستايي روزانه كرم به ازاي يك كيلوگرم مصرف به كيلوگرم(0.6)
تامين آب مورد نياز به ازاي هر 10تن زباله شهري در سال به متر مكعب(1)
تامين آب مورد نياز به ازاي هر 10تن زباله روستايي در سال به متر مكعب(1)
تامين نيروي كارگري در منطقه به ازاي هر 300 تن زباله شهري به نفر(1)
تامين نيروي كارگري در منطقه به ازاي هر 300 تن زباله روستايي به نفر(1)
هزينه يك نفر كارگر در شهر براي 16 ماه از قرارماهي3 ميليون ريال(48)
هزينه يك نفر كارگر در روستا براي 16 ماه از قرارماهي3 ميليون ريال (48)
هزينه مشاور براي تبديل 10تن زباله شهري در سال به ميليون ريال (3)
هزينه مشاور براي تبديل 10تن زباله روستايي در سال به ميليون ريال (3)
فروش هر كيلو كود كرمي كمپوست در شهر به 500 ريال
فروش هر كيلو كود كرمي كمپوست در روستا به 500 ريال
نسبت درصد توليد كرم ازمصرف زباله شهري ساليانه به ازاي يك تن مصرف به تن(5/4)
نسبت درصد توليد كرم ازمصرف زباله روستايي ساليانه به ازاي يك تن مصرف به تن(5/4)
فروش هر كيلوگرم كرم در شهر به 100000 ريال
فروش هر كيلوگرم كرم در روستا به 100000 ريال
پس از كسر هزينههاي انجام شده از درآمد حاصل، مجموع سود حاصله از اين تبديل در شهر 10579 ميليارد ريال و در روستا 1816 ميليارد ريال يعني 12395 ميليارد ريال در سال عايد مجري (مثلا آموزش و پرورش) ميشود. به اين سود بايد منافع حاصل از حفظ محيط زيست، حفظ بهداشت، افزايش محصول كشاورزي، حفظ آب و خاك، توليد محصول ارگانيك و ... نيز اضافه كرد.
بديهي است محاسبات فوق بر مبناي تبديل متمركز زباله به كود است كه در صورت انجام آن در منازل به ارقامي بيش از آنچه ارائه شده است خواهيم رسيد.
براي شروع كار پيشنهاد ميشود بزرگترين تعاوني دانشآموزي كشور با عنوان تعاوني صلح با طبيعت تشكيل گردد و سهامداران آن بخشي از درآمد حاصله را با وزارت آموزش و پرورش تسهيم نمايد.
اين فرايند با استفاده از نيروي انساني، مخلص و فهيم آموزش و پرورش در كوتاهترين زمان و با كمترين هزينه قابل اقدام ميباشد. چرا هنوز بايد بدنبال جذب منابع از درآمد نفت بود آيا وقت آن نرسيده است با استفاده از نعمات الهي ضمن شكر گزاري، به توليد ثروت از طلاي سياه كرد و در عزم جهاني براي صلح با طبيعت همگام شد؟!
اطلاعات تكميلي:
قيمت جهاني كرم هر كيلوگرم 33 دلار و قيمت جهاني كود كرمي كمپوست هر كيلوگرم3000 ريال ميباشد.
اطلاعات بيشتر در وبگاه www.karafarini.gov.ir قابل دسترسي است.
* عضو هيات علمي بازنشسته معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري
سه شنبه 21 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 455]