واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: دوربينها ازكجاو براي چه مي آيند چشم هايي بر فراز شهر
روز يكشنبه نامه اي از رئيس جمهور مبني بر مخالفت وي با نصب دوربين توسط نيروي انتظامي در برخي از مناطق كشور براي كنترل شهروندان در برخي از سايتهاي غير رسمي منتشر شد كه توضيح سريع فرمانده نيروي انتظامي كشور را در پي داشت. دكتر احمدي نژاد در اين نامه با اشاره به انتشار اخباري مبني بر نصب دوربين در برخي مناطق كشور اين اقدام را خلاف مصالح، در جهت پليسي كردن فضاي آرام و امن كشور و رو در رو قرار دادن پليس با اكثريت مردم و همچنين زدودن امنيت خاطر و اعتماد از جامعه دانسته و دستور توقف و لغو اينگونه اقدامات را صادر كرده بود.اين در حالي است كه سردار احمدي مقدم در پاسخ خود به رئيس جمهور با اشاره به اينكه اساسا موضوع نصب اينگونه دوربينها در زمان شهرداريهاي سابق تهران مورد توجه قرار گرفته است نوشت: نيروي انتظامي تا كنون هيچگونه طرحي براي استفاده از دوربين جهت كنترل افراد و شهروندان نداشته و دوربينهاي كنترل ترافيك از گذشته توسط شهرداريها در سطح شهرها و در راهها توسط وزارت راه نصب مي شده كه در حال حاضر نيز اين روند با سرعت بيشتري ادامه دارد كه ناجا نيز از اين سامانه ها بهره برداري مي نمايد و استفاده از آنها نتايج بسيار مطلوبي در پي داشته است.
كنترل دائمي قانون شكنان براي آرامش دائم شهروندان
در ماجراي ترور قاضي مقدس كه در سال 1385 در مقابل مجتمع قضايي ارشاد تهران به وقوع پيوست، اين دوربين مدار بسته نصب شده بر سر در سفارت ژاپن بود كه با ضبط تصاوير مربوط به اين حادثه تروريستي كمك شاياني به ماموران نيروي انتظامي در شناسايي عاملين اين واقعه كردحساسيت رئيس جمهور محترم به موضوع حقوق شهروندان امري اثبات شده و قابل تقدير است اما برخي از كارشناسان امور اجتماعي با بررسي موضوع نامه رئيس جمهور به فرمانده نيروي انتظامي، چگونگي انتشار آن و نيز پاسخ سردار احمدي مقدم به دكتر احمدي نژاد معتقدند كه گويا مشاوران رئيس جمهور همچون برخي موارد ديگر در انتقال اطلاعات درست و بهنگام شده به رئيس دولت نهم كوتاهي كرده اند. چرا كه موضوع نصب دوربينهاي مدار بسته در ايران و به ويژه تهران موضوعي تازه نيست و سابقه ورود آنها به كشورمان به نخستين سالهاي دهه 70 باز مي گردد. به گزارش مهر، بهرهگيري از اين سيستم ها نه تنها اقدامي در جهت استفاده از تكنولوژي روز و اتفاقا كمتر كردن سطح تماس پليس با احاد مردم بوده، بلكه امنيت شهروندان را در موارد خاص با كنترل مجرمين مد نظر داشته است. رويكردي كه گرچه در دنياي پيشرفته امروز جا افتاده و عادي است، اما در ايران خودمان نيز به دفعات محاسن آن به اثبات رسيده است. فراموش نكنيم كه در ماجراي ترور قاضي مقدس كه يك روز روشن در سال 1385 در مقابل مجتمع قضايي ارشاد تهران به وقوع پيوست، اين دوربين مدار بسته نصب شده بر سر در سفارت ژاپن بود كه با ضبط تصاوير مربوط به اين حادثه تروريستي كمك شاياني به ماموران نيروي انتظامي در شناسايي عاملين اين واقعه كرد. و اگر آن دوربين نبود چه بسا مجرم اين ترور اكنون آزادانه ميهمان تمام شهروندان بود!از سوي ديگر هم اكنون با درخواست و تقاضاي بسياري از صاحبان صنوف بويژه طلافروشها، فروشندگان فرش، عتيقه فروشها، صرافان و بسياري از توليدكنندگان بخش خصوصي، اينگونه دوربينها در محل كار و توليد آنها نصب شده است و نه تنها مشتريان عادي از آن مزاحمتي احساس نمي كنند، بلكه در موارد پر شماري مهمترين مستند دستگاه انتظامي و قضايي براي شناسايي و پيگرد مجرم بوده است.در بسياري از سازمانها و مراكز دولتي نظير بانكها، فروشگاههاي زنجيره اي و ادارات دولتي نيز اين دوربينها به ضبط و ثبت اطلاعات مي پردازند و هيچ يك از قاطبه شهروندان قانون گرا و فهيم ما تلقي كنترل و مزاحمت شخصي از آن ندارند. در محيط عمومي شهر نيز دوربين هاي ترافيكي ماموريت كنترل رفت و آمد خودروها را بر عهده دارند و خيل عظيم رانندگان قانونگرا از بابت آنها نه تنها ناراضي نيستند، بلكه منتفع هم مي شوند (با اعلام گزارشات ترافيكي و انتخاب بهترين و سريعترين مسير براي عبور); اما اين قانون شكنان هستند كه در مواقع وقوع جرم شناسايي شده و با جسارت آنها به حوزه قانون و حقوق شهروندان برخورد مي شود.حتي در برخي از شهرستانهاي كشور نيز موضوع نصب دوربينهاي مدار بسته امر تازه اي قلمداد نمي شود. چنانكه اخيرا مدير عامل سازمان آمار و فناوري اطلاعات شهرداري بيرجند هم از نصب 60 دوربين جهت مديريت بحران هاي مختلف شهري در نقاط مختلف اين شهر خبر داده است. از سوي ديگر، حتي در برخي از شهرستانهاي كشور نيز موضوع نصب دوربينهاي مدار بسته امر تازه اي قلمداد نمي شود. چنانكه اخيرا مدير عامل سازمان آمار و فناوري اطلاعات شهرداري بيرجند هم از نصب 60 دوربين جهت مديريت بحران هاي مختلف شهري در نقاط مختلف اين شهر خبر داده است.
كنترل پيوسته مناطق جرم خيز براي آمنيت دائم شهروندان
در بيست و يكمين روز تيرماه گذشته نيز رئيس وقت پليس پيشگيري نيروي انتظامي كشور از نصب 400 دوربين مدار بسته و راه اندازي 300 ايستگاه كنترل نيروي انتظامي در محله هاي جرم خيز شهر تهران خبر داده بود. در عين حال سابقه نصب دوربينهاي مدار بسته شهري به نخستين سالهاي دهه 70 بر مي گردد. در آن زمان غلامحسين كرباسچي شهردار وقت تهران با تاسيس مركز كنترل ترافيك تهران اقدام به نصب دوربينهاي كنترل در برخي از ميادين و معابر اصلي پايتخت به منظور تسهيل و كنترل ترافيك در سطح شهر نمود.سابقه نصب دوربين هاي مدار بسته شهري به نخستين سالهاي دهه 70 بر مي گردد، در آن زمان غلامحسين كرباسچي شهردار وقت تهران با تاسيس مركز كنترل ترافيك تهران اقدام به نصب دوربين هاي كنترل در برخي از ميادين و معابر اصلي پايتخت به منظور تسهيل و كنترل ترافيك در سطح شهر كرد حجت الله بهروز مديرعامل شركت كنترل ترافيك تهران در اين باره مي گويد: تا اسفند سال 86 اين شركت 200 دوربين براي كنترل ترافيك تهران در ميدان ها و معابر مهم آن نصب كرده است. به گفته بسياري از كارشناسان امور شهري تصاوير اين دوربينها از راه شبكه فيبر نوري كه در سال 85 به همين منظور در تهران تكميل شد به صورت آنلاين به مركز كنترل ترافيك منتقل مي شود و در اين مركز به وسيله صفحه هاي نمايشگر قابل مشاهده است و پرسنل مستقر در مركز به كمك اين تصاوير بانك اطلاعاتي ترافيك شهري را تكميل مي كنند. مدير مركز كنترل ترافيك تهران نيز چندي پيش در اين باره گفته بود: براي نظارت گسترده تر بر شهر تهران تجهيزات مركز كنترل تغيير يافته است، به گونه اي كه در سالن اصلي اين مركز بيش از هزار تصوير زنده از شهر دردسترس اپراتورها خواهد بود حال آنكه در دوربين هاي آنالوگ براي ديدن تصوير هرتقاطع بايد يك مانيتور وجود مي داشت. به گفته مسعود نعمت اللهي عمده كار نصب تجهيزات مربوط به سيستم جديد كنترل تهران كه تا اواخر سال 86 به پايان رسيد در سالهاي 82 تا 85 صورت گرفت و هم اكنون از سوي 15 اپراتور نظارت مي شود. وظيفه اين اپراتورها كه به طور اتوماتيك هر حادثه اي را ضبط مي كنند دريافت و ثبت بحرانهايي نظير تصادفات و آتش سوزي است كه پس از ثبت همه ارگان هاي ذيربط بلافاصله در جريان قرار مي گيرند.
دوربين مدار بسته; تجربه بين المللي براي امنيت شهروندان
استفاده از دوربينهاي مدار بسته سالهاست كه در بسياري از كشورهاي دنيا براي كاهش تردد پليس در سطح خيابانها از يكسو و كنترل بهتر فضاهاي شهري از سوي ديگر مورد استفاده قرار قرار مي گيرد.به طور مثال در شهر واشنگتن پايتخت آمريكا بيش از 4 هزار دوربين و در لندن 15 هزار دوربين اين وظيفه را به عهده دارند. در اين كشورها بسياري از معابر و خيابانها و حتي كوچه هاي فرعي شهرهاي بزرگ و كوچك با اين دوربينها كنترل مي شود، چنانكه در حادثه تروريستي مترو لندن پليس با كمك تصاوير ضبط شده توسط اين دوربينها در نهايت موفق به شناسايي و دستگيري عام در شهر واشنگتن پايتخت آمريكا بيش از 4 هزار دوربين و در لندن 15 هزار دوربين اين وظيفه را به عهده دارند، در اين كشورها بسياري از معابر و خيابانها و حتي كوچه هاي فرعي شهرهاي بزرگ و كوچك با اين دوربين ها كنترل مي شود. در كشور ژاپن نيز پليس اين كشور با استفاده از دوربينهاي مدار بسته هزينه هاي خود را تا حد قابل توجهي كاهش داده است به گونه اي كه با افزايش تعداد دوربينهاي نصب شده نياز به حضور پليس در فضاهاي شهري به شدت كاسته شده است. شيخ نشينهاي عربي حاشيه خليج فارس نيز كه در استفاده از تكنولوژيهاي روز دنيا با هم در حال رقابتي تنگاتنگ هستند با استفاده از اين تجربه كشورهاي پيشرفته كنترل امنيت عمومي خود در خيابانها و معابر عمومي را به اينگونه دوربينها سپردهاند به شكلي كه مدير پليس عجمان، در گفتگو با رسانه هاي امارات اعلام كرد كه تا پايان سال جاري بيش از 70 دوربين مداربسته ديگر در خيابانها و جاده هاي اين اميرنشين براي كنترل ترافيك نصب مي شود.اين دوربينها به صورت شبانه روزي در مركز راهنمايي و رانندگي و مركز پليس عجمان كنترل مي شوند كه هدف از نصب آنها كنترل ترافيك، شناسايي مجرمين، كنترل سرعت خودروها و وضعيت جاده ها است.با توجه به مسائل پيش گفته بايد گفت نصب دوربين هاي مختلف از طرف ارگانهاي مسئول در نقاط مختلف شهر و جاده ها اقدامي نه براي كنترل شهروندان، بلكه رويكردي روزآمد و علمي براي كنترل پيوسته شهروندان از خطراتي است كه قانون شكنان در صورت اطمينان از نبودن پليس يا سيستم ها حفاظتي اينچنيني براي آنها ايجاد مي كنند. ضمن اينكه در صورت بروز هر گونه تخلف، اين سيستم ها امكاني براي اعاده حقوق شهروندان و پيگرد مجرمان و مخلان اسايش و امنيت عمومي است.همچنين حتي اگر مشكلات مادي و مالي در تامين نيروي انساني و حضور همواره آنها در تمام محيط هاي شهري را ناديده بگيريم، نصب اين دوربين ها موجب تحكيم امنيت عمومي و در عين حال كم شدن اصطكاك ماموران پرتلاش پليس با مردم است.قطعا هدف رئيس جمهور محترم از اين نامه منافاتي با توضيح فرمانده محترم ناجا ندارد و چنين حساسيت هاي دو طرفه اي نسبت به حقوق شهروندان نشانه اهتمام مجموعه خدمتگزاران نظام به آرامش و امنيت مردم است.از سوي ديگر، اكثر قريب به اتفاق اين دوربين ها از سوي پليس نصب نشده يا در اختيار پليس نيستند. بلكه نيروي انتظامي با استفاده از اين ظرفيت ها به هم افزايي امكانات دستگاهها و نهادهاي كشور در جهت اهداف انتظامي و حفظ امنيت عمومي كمك كرده است.نكته آخر اينكه، قطعا هدف رئيس جمهور محترم از اين نامه منافاتي با توضيح فرمانده محترم ناجا ندارد و چنين حساسيت هاي دو طرفه اي نسبت به حقوق شهروندان نشانه اهتمام مجموعه خدمتگزاران نظام به آرامش و امنيت مردم است.
دوشنبه 20 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 356]