واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گويعرصه كتاب به فرهنگسازي بيش از اعتبار مالي نيازمند است
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ مديرعامل خانه كتاب گفت: بيش از تأمين اعتبارمالي در عرصه كتاب و كتابخواني نياز به فرهنگسازي در مدارس و خانواده داريم.
تقويم تاريخ روز 21 آبان ماه «روز كتاب وكتابخواني» را نشان ميدهد و قرار است به مدت 8 روز با موضوع كتاب همراه شويم و با بررسي نقاط ضعف و تقويت نقاط مثبت به نتايج مثبتي در جهت هدف گذاري دقيق تر دست پيداشود .
هفته كتاب يك هفته نيست هر روز و هر ساعت اوقات فراغت روز و ساعت كتابخواني است.
هفته كتاب با همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و نهادهاي دولتي و خصوصي برگزارمي شود و در اين دوره اولويت امور براي مشاركت بخش خصوصي گذاشته شده است. خانه كتاب از جمله بخش هايي است كه براي برگزاري هفته كتاب به كمك ستاد برگزار كننده هفته كتاب آمده تا آن ها را درجهت برگزاري برنامه ها ياري برساند. در رابطه با برنامه هاي خانه كتاب در هفته كتاب، راه حل هاي پيشنهادي در جهت افزايش سرانه مطالعه در كشور و ديگر مسائل با علي شجاعي صائين مديرعامل خانه كتاب گفت و گويي داشته ايم. آنچه از نظر مي گذرانيد حاصل گفت و گوي ما با وي است.
خانه كتاب چه برنامه هايي را براي هفته كتاب در نظر دارد؟
خانه كتاب به شكل كلي ضمن عضويت در ستاد هفته كتاب از اجراي برنامه هاي پيشنهادي از سوي نهادهاي ستاد، حمايت اجرايي و پشتيباني مالي خواهد داشت. خانه كتاب علاوه بر اين حمايت عمومي چند برنامه به صورت اختصاصي براي اول هفته كتاب دارد. اول هفته كتاب براي تقدير از برگزيدگان تقديري كتاب سال دوره 25 برپا خواهد شد. در اين برنامه كليه كساني كه در دوره 25 كتاب سال كه كتاب هاي شان مورد تقدير قرار خواهند گرفت و همينطور ناشران و مؤلفان و ويراستاران و شاعران و مصححان برگزيده و خادمان فني در عرصه انتشار كتاب علاقه مندان معرفي و تجليل مي شود. برنامه دوم تجليل از برگزيدگان حوزه ادب و شعر خواهد بود كه در اين برنامه علاوه بر نخبگان حوزه شعر و ادب فارسي كليه كساني كه در دوره جديد در رشته شعر و داستان مدرك هنري از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دريافت كرده اند، حضور خواهند داشت واز برگزيدگان سه دوره اخير كتاب سال دعوت مي شوند همچنين اين برنامه با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در هتل انقلاب برپا مي شود. دو برنامه ديگر كه از اهميت ويژه برخوردار است، برنامه اختصاص به جشنواره نقد كتاب است كه پنجمين دوره اين جشنواره را برگزار مي كنيم و كليه مقالاتي كه در نشريات كشور براي نقد كتاب طي سال 86 منتشر شده اند، مورد بررسي ارزيابي و داوري قرار مي گيرند. حدود 600 مقاله به دبيرخانه جشنواره نقد ارسال شده كه اين تعداد در 11 رشته مقالات مورد داوري قرار گرفته و در نهايت داوري برگزيدگان معرفي مي شوند. همچنين با راهنمايي ونظرات داوران گروه هاي يازده گانه پيشكسوت نقد، منتقد جوان و نشريه برتر در حوزه نقد معرفي مي شوند و چند كتاب در حوزه نقد كتاب دردست انتشار داريم در روز مراسم رونمايي مي شود و به علاقه مندان عرضه مي شود. خانه كتاب از سال گذشته كاري را آغاز كرده كه امسال دومين دوره آن را ادامه خواهيم دارد و تلاش كرديم كه ورود رسانه ملي به عرصه كتاب ارج بنهيم و همه عزيزاني كه در توليد برنامه هاي مختلف در ژانرهاي مختلف به مسأله كتاب پرداختند فعاليت هاي شان را ببينيم و مورد داوري قرار دهيم. با استقبال از دست اندركاران رسانه ملي و كمك گرفتن از صاحب نظران اين عرصه اين كارها مورد داوري قرار مي گيرد و اين امر كمك مي كند به ورود فعالانه تر رسانه ملي و مي توان در عرصه كتاب و كتابخواني مؤثر باشد و از طريق اين رهگذر رونق بيشتري در اين عرصه شاهد باشيم.
آيا خانه كتاب به مناسبت هفته كتاب رويكرد جديدي را در نظر دارد؟
ما با همراهي ستاد هفته كتاب تلاش مي كنيم حضور بيشتري از رسانه هاي مكتوب، شنيداري و ديداري در اين عرصه داشته باشيم. شايد حلقه مفقوده اين فعاليت بسيار گسترده در هفته كتاب حضور پررنگ تر و جدي تر رسانه ها در اين عرصه خواهد بود. شايد كتاب به مسأله ملي تبديل نشود به همين دليل دست ياري به سوي رسانه ها دراز كرديم كه هفته كتاب را بهانه اي براي طرح مسائل مرتبط با كتاب تلقي كنند و همه عزيزان متوجه نكته باشند تا در حوزه كتاب و كتابخواني وضعيت مطلوب تري را تجربه كنيم. زيربناي توسعه فرهنگي در توسعه هفته كتاب و كتابخواني است وتوسعه ساير بخش هاي كشور در گرو توسعه فرهنگ خواهد بود. بايد تلاش كنيم در اين هفته حضور بيشتري از رسانه ها را در عرصه كتاب و كتابخواني داشته باشيم حتي از رهگذر گفت و گو با اهل قلم بتوانيم نظرات اين عزيزان را بيش از گذشته داشته باشيم وهمراهي و حمايت شان را بيشتر تجربه كنيم.
برگزاري هفته كتاب تا چه اندازه مي تواند به موضوع فراگيرشدن سطح مطالعه در كشور كمك كند؟
در دوسه سال گذشته حضور بيشتري از نهادهاي فرهنگي كشور در برنامه هاي هفته كتاب شاهد هستيم. افزايش اعضاي ستاد و همينطور ارتقاء سطح كمي و كيفي برنامه هاي واصله به ستاد دال بر اين است كه شاهد وضعيت مطلوبي در عرصه كتاب و كتابخواني هستيم و اين برنامه ها بهانه اي است كه رسانه ها و افكار عمومي متوجه كتاب شود. يكي از برنامه هاي هفته كتاب و كتابخواني برگزاري 30 نمايشگاه در 30 مركز دانشگاهي، كارخانه ها و زندان ها بر پا مي شود و فرصت مناسبي براي طرح وسيعي تر مسأله كتاب است. در نيمه اول سال با نمايشگاه بين المللي كتاب تهران و در نيمه دوم سال با برگزاري هفته كتاب ذهن ها را بيش از گذشته متوجه كتاب مي كنيم تا از اين طريق همواره گردونه كتاب در كشور در گردش بوده و رو به جلو داشته باشد.
آيا مشكل كم علاقگي به مطالعه نبود فرهنگسازي مناسب و يا نبود اعتبار براي فرهنگسازي مي توان عنوان كرد؟
كم علاقگي براي مسائل اجتماعي مثل كتابخواني را ميت وان عقيده اي برشمرد، ما اگرچه در طي ساليان گذشته شاهد وضعيت مطلوب تري در عرصه كتاب و كتابخواني بوديم و تعداد روبه افزايش عناوين چاپ شده در كشور تعداد ناشران علاقه مند به فعاليت در اين حوزه و دريافت مجوز براي نشر استقبال گسترده مردم از نمايشگاه هاي كتاب تهران و استاني و نمايشگاه تخصصي و افزايش تعداد اين نمايشگاه ها دال بر اين است كه فعاليت نهادهاي فرهنگي در كشور در حوزه كتاب و كتابخواني با موفقيت بيشتري نسبت به گذشته همراه است وهمينطور فعاليت هايي براي تقويت كتابخانه هاي عمومي به ويژه كتابخانه هاي مساجد و مدارس طي دوسال گذشته انجام شده، آينده بهتري را نويد مي دهد و طبيعي است كه با توجه به گذشت فرهنگي و نگاه ويژه دين به علم و علم آموزي و با توجه به نيازهاي روز افزون كشور به عرصه توسعه كه توسعه فرهنگي را مي طلبد، همچنان با نقطه مطلوب فاصله بسيارداريم و فكرمي كنم نقطه عزيمت ما در سه جا متمركز باشد و بيش از اعتبار فكرمي كنم ما به فرهنگسازي در مدارس و در خانواده نياز داريم و همينطور رسانه هاي ما به خصوص رسانه ملي بايد بيش از اين به مسأله بپردازد. كتاب و كتابخواني مسأله اي نيست كه به تنهايي از عهده يك نهاد فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در بيايد و نيازمند مساعدت و همكاري همه نهادهاي فرهنگي است البته طبيعي است اعتبارات مالي مورد نيازدر اين عرصه مثل ساير عرصه ها محدود باشد وشايد هيچ وقت به نقطه مطلوب از نظر نيازهاي فرهنگي و اعتبارات فرهنگي نرسيم اما اگر رسانه هاي ما وارد ميدان شوند توجه مردم را جلب كنند. براي ساخت مساجد، توسعه اماكن مذهبي، بودجه هاي خيلي خوبي اختصاص دادند، ما سنت هاي فرهنگي خيلي خوبي در دين داريم، وقف مسأله مهمي است كه مورد توجه قرار دهيم. اگر ما اين احساس نيازرا ايجاد كنيم خيلي ازخيرين ما همانطور كه مدرسه مي سازند مي توانند تشكل كتابخانه ساز را فعال و ايجاد كنند تا فعالانه وارد عرصه شوند. ايجاد كتابخانه در مدرسه بار مالي سنگيني ندارد و مي توان از اين طريق كمك بيشتري به عرصه كتابخواني كرد. اگرما بتوانيم در مدارس كتابخانه اي را نهادينه كنيم در ذهن نسل جوان، كودك و نوجوان طبيعتا خيلي در اين عرصه پيش مي رويم. علاوه بر همه اين ها فكر مي كنم در نظام ارزش گذاري اجتماعي ما همچنان ما بايد تلاش كنيم كه فرهنگ كسب دانش و دانايي و آگاهي در صدر بنشيند متأسفانه شاهد اين هستيم كه كسب ثروت و وجاهت اجتماعي از نظر مقام و ثروت جاي خود را باز مي كند و از اين رهگذر فشار زيادي را بر بخش فرهنگ وارد مي شود و عرصه را بر فرهنگ تنگ مي كند بايد تلاش كنيم كه در نظام ارزش گذاري اجتماعي دانايان و كسب دانايي ارزش اول را داشته باشد و از اين طريق اگر به اين هدف برسيم كسب دانش ازطريق كتاب و كتابخواني و توسعه فرهنگ مكتوب حتما محقق خواهد شد.
خانه كتاب چه برنامه هاي جديدي براي افزايش سرانه مطالعه در كشور را دارد؟
ما طي يك و دوساله گذشته چند فعاليت جديد را تجربه مي كنيم. از سال گذشته جايزه گام اول را راه اندازي كرديم. اين جايزه اختصاص به بررسي داوري و معرفي آثار برگزيده اول نويسندگان است اولين كتاب تأليف شده از سوي نويسندگان طي سال گذشته جمع آوري مي شود و مورد داوري قرار مي گيرد. امسال هم با كمك اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان هرمزگان اوايل آذرماه برگزار مي كنيم. از اين طريق به استعداديابي ومعرفي استعدادهاي جوان به جامعه فرهنگي، ناشران كمك مي كنيم. از سال گذشته كتاب فصل را راه اندازي كرديم. درجايزه انتخاب كتاب سال به عنوان معتبرترين جايزه كتاب جمهوري اسلامي در هر رشته به عنوان يك اثر برگزيده وتقديري معرفي مي شود و براي ما پيش مي آيد اثري با فاصله بسيارا ندك از اثر برگزيده از اين رقابت باز بماند و ما هم نمي توانيم در قالب آن جايزه آثار را معرفي كنيم و از پديد آورندگان آن تجليل كنيم. جايزه كتاب فصل اين فرصت را به ما داد كه در هرفصل كتاب هاي برتر آن فصل را به علاقه مندان معرفي كنيم. اين جايزه موجب آن مي شود تعداد بيشتري از كتاب هاي فاخر و ارزشمند و پديد آورندگان رتبه نخست كشور به جامعه علاقه مند به كتاب و كتابخواني معرفي شود. امسال جايزه جلال آل احمد را برگزار خواهيم كرد كه اولين دوره آن درحوزه نقد ادبي، داستان و تاريخ نگاري و مستند نويسي برگزار مي شود. اين فرصت خوبي است براي هنرمندان ما در عرصه ادبيات، تاريخ و داستان و مستند نويسي كه بتوانيم به بهانه بزرگداشت نويسنده نام آوررمرحوم جلال آل احمد به رونق عرصه ادبيات مان كمك كنيم. علاوه بر اين از گذشته جايزه پروين اعتصامي كه دومين دوره آن را برگزار خواهيم كرد و اين جايزه ادبي اختصاص به آثار زنان گرامي دارد، آثاري كه از سوي بانوان تأليف شده، مورد داوري قرار مي گيرد. همه اين اقدامات با اين هدف انجام مي شود كه بتوانيم از رهگذر معرفي آثار فاخر و ارزشمند و همينطور معرفي پديدآورندگان آثار عرصه را براي مطالعه بيشتر آثار معرفي كنيم و عرصه را براي توليد آثار فاخر بيشتر مناسب كنيم. خانه كتاب از اين طريق به رونق كتاب و كتابخواني كمك مي كند. با راه اندازي خبرگزاري كتاب به شكل لحظه اي اخبار مربوط به كتاب را تحت پوشش قرار مي دهيم. علاقه مندان با مراجعه به سايت ايبنا مي توانند در جريان اخبار مربوط به كتاب آشنا شوند. خانه كتاب 9 كتاب ماه را منتشر مي شود كه شامل دين، ادبيات، فلسفه، تاريخ و جغرافيا، هنر، كودك و نوجوان، كليات، علوم و فنون است.ما تلاش مي كنيم در اين كتاب هاي تخصصي ماه، اخبار مربوط به آن حوزه را پوشش دهيم و كتاب هاي مربوط به اين حوزه را مورد نقد و بررسي قرار دهيم. همه فعاليت ها فكر مي كنيم براي آن هدف معرفي آثار فاخر و آشنايي بيشتر مردم با پديد آورندگان برجسته كشور انجام مي شود. همچنين با همراهي هيأت امناي خانه كتاب تلاش مي كنيم كه تعامل و گفت وگو با اهل قلم را توسعه دهيم و درحد وسع اندك مان حمايت ها و تسهيلات هاي رفاهي را در اختيار برگزيدگان اين حوزه قرار دهيم.
تعداد نويسندگان فعال بسيار اندك است، به نظر شما بيشتر به چه موضوع و مشكلاتي مربوط مي شود؟
مخالف اين قضيه هستم. تعداد عناوين روبه افزايش كشور دال بر اين است كه نويسندگان ما در اين عرصه حضور فعالي دارند البته موافق هستم ما همچنان به آثار فاخر بيشتري نياز داريم طبيعتا در برخي رشته ها نمي توانيم با توجه به معيارها و ملاك هايي كه داريم، اثر برتري را شناسايي و معرفي كنيم. دوست داريم در همه رشته ها آثار فاخر متعددي راداشته باشيم و به جامعه كتابخوان معرفي كنيم. در برخي رشته ها دچار عقب ماندگي هستيم به ويژه ادبيات داستاني فكر مي كنم بيش از آن بايد كار مي شد. خوشبختانه معاونت فرهنگي وزارتخانه درصد راه اندازي بنياد ادبيات داستاني است فكر مي كنم با راه اندازي بنياد بتوانيم وضعيت مناسب تري در عرصه ادبيات داستاني باشيم به نظر مي آيد ما نياز به گفت و گو با ناشران و اهل قلم هستيم و بايد راه كارهاي جديدتري را براي ارتقاي توليد آثار فاخر پيدا كنيم و با برطرف كردن موانع وضعيت مطلوب تري را براي اين عرصه فراهم كنيم. ضمن پيشرفت قابل قبول در اين عرصه ها فكر مي كنم با آنچه كه بايد داشته باشيم خيلي فاصله داريم از جمله در عرصه توليد آثار فاخر بايد همه عزيزان، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را ياري دهيم تا بسترهاي لازم فراهم شود.
دوشنبه 20 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]