واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: سخنی از رییس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، دکتر میرزایی ندوشن در رابطه با قدیمی ترین باغ گیاه شناسی کشور
بسمه تعالي
تخريب قديمي.ترين باغ گياهشناسي کشور
صدها سال پيش زماني که هيچ.يک از تهديدهاي امروزي جوامع گياهي کره خاکي را به اين شدت به مخاطره نينداخته بود و تغيير الگوي بارندگي و دماي هوا هزاران هزار هکتار از اراضي جنگلي را به کام مرگ و نيستي نمي.کشاند، ده.ها باغ گياهشناسي در اطراف جهان تشکيل شدند که از دل اين باغها بخش عمده.اي از علوم طبيعي، گياهشناسي و کشاورزي امروزي حاصل شد. از طرفي زماني که بشريت بيشتر قدر طبيعت را مي.دانست و وابستگي و دلبستگي بيشتري به طبيعت داشت و طبيعت را مادر خطاب ميکرد طبيعت هم با او ملايمت بيشتري داشت. با جنگلش زيست و با بيابانش هم سازش کرد. امروز ما با طبيعت چگونه رفتار مي.کنيم و چه انتظاري از آن داريم.
در اروپا از قرنها پيش از اين با تشکيل باغ.هاي گياهشناسي گونه.هاي متعددي از گياهان درختي و غيردرختي را از اطراف و اکناف جهان جمع.آوري نموده و در آن باغها مستقر نمودند و از آنها چه بهره.ها که نبردند. به طوري.که با درک مسئولين از اهميت اين باغ.هاي گياهشناسي عزم عمومي در حفظ و نگهداري آنها در دولتها و ملتها ايجاد شد و امروزه در دنيا شاهد باغ.هايي هستيم که قدمتي بيش از 500 سال دارند و به رغم اينکه در مراکز شهرهاي پرجمعيت قرار گرفته.اند هرگز اجازه نداده.اند که کسي چشم طمع به آنها داشته باشد و در مواردي جهت فرهنگ.سازي در مردم، مسئولين، امپراتورها و حکام وقت در مواقعي از سال در اين باغها حضور يافته و در آنها غرس نهال کرده.اند. هنوز هم اين سنت در بسياري از جوامع از جمله در کشور ما (غرس نهال توسط مقام معظم رهبري در هفته منابع طبيعي) به گونه.اي برقرار است.
تغييراتي که در شرايط اقليمي در سال.هاي اخير رخ داده موجب بروز اتفاقات ناخوشايندي در طبيعت در همه.جاي دنيا شده است. در کشور ما هم جوامع گياهي اعم از جنگلي و مرتعي در مناطق مختلف کشور، اثرات سوئي را از اين تغييرات اقليمي پذيرفته.اند. گونه.هاي متعددي از درختان جنگلي در جنگل.هاي شمالي کشور چندين سال متوالي است که توليد بذر و زادآوري لازم را نداشته.اند. بخش وسيعي از بادام.هاي وحشي در ارتفاعات جنوبي کشور رو به زوال رفته.اند. ضعف درختان بلوط در غرب کشور منجر به بروز عوامل ثانويه از جمله آفات و امراضي شده است که هريک به سهم خود لطمات زيادي را بر جوامع گياهي کشور وارد مي.کنند. به هر حال صنعتي شدن جهان هزينه.هاي سنگيني را بر دوش بشريت گذاشته است که بايد بپردازد. ما هم از اين قاعده مستثني نيستيم. به عبارت ديگر امروز بيش از هر زمان ديگري طبيعت و ساختارهاي حامي و حافظ طبيعت نيازمند حمايت همه.جانبه مردم و مسئولين هستند.
جاي بسي شگفتي است که در حاليکه که فرمايشات مقام معظم رهبري تاکيد بر عامه کردن فرهنگ منابع طبيعي دارد، همه مسئولين عالي.رتبه کشور دغدغه حفاظت از منابع طبيعي را دارند، آموزه.هاي ديني ما نيز سرشار از سفارش به مراقبت از طبيعت است و فرهنگ و رسومات ملي ما نيز ريشه در مظاهر طبيعت دارد، قديمي.ترين باغ گياهشناسي کشور در نوشهر با حدود 60 سال قدمت، که به عنوان يک گنجينه تاريخي بي.نظير و پر ارزش ملي محسوب شده و سالهاي سال به عنوان محملي براي آموزش، پژوهش و ماٌمني براي گونه.هاي باارزش و بعضا نادر گياهي قلمداد مي.شود و به عنوان يکي از آثار ملي به ثبت رسيده و داراي سند ملکي است و صاحب دارد،. توسط سازمان بنادر و کشتيراني با انبوهي از ماشين.آلات سنگين بي.رحمانه مورد تعرض و تخريب قرار مي.گيرد و به بهانه احداث راه دسترسي به بندر به صورت گسترده تخريب مي.شود.
افسوس از اين نيست که اين سرمايه عظيم ملي که سالهاي سال با هزينه.هاي زياد ايجاد شده و با خون دل به اين درجه از رشد رسيده بودند در يک چشم بر هم زدن بر باد فنا رفتند، افسوس از اين است که برخي از مسئولين شهر، که بايد حامي و حافظ اين.گونه اماکن باشند و در پاسداري و مراقبت از ذخائر توارثي گياهي کشور براي ديگران الگو باشند هم با اين حرکت غير عقلاني هماهنگ شده و با لشکرکشي و اعزام انبوهي از عوامل خود به متوليان باغ حتي اجازه عکس برداري و شايد آخرين وداع با مجموعه.اي که چون فرزندشان برايشان عزيز بود، را هم ندادند. با اين عملکرد در شهر و استاني که همه حياتش به جنگلها و منابع طبيعيش بستگي دارد، مسئولين اجرايي چگونه مي.توانند داعيه حفاظت از جنگلها را داشته باشند؟ آيا رمز ناپايداري و تخريب بخشي از جنگلهاي کشور در استان سرسبزي چون مازندران همين بي.مسئوليتي برخي از مسئولين استان نيست که نمونه آن مشاهده شد؟ چه چيز ديگر ميتواند جايگزين باغ گياهشناسي باشد که هفتاد سال براي آن زحمت کشيده شده بود و با بي.عقلي و بي.درايتي در کمتر از يک روز در هم کوبيده شد. درست است که براي شهري زيستن و متمدن بودن بايد بهايش را پرداخت ولي آيا اين بهايي که پرداختيم عين بهاي بي.تمدني و بي.فرهنگي نبود که داغ آن سالهاي سال بر پيشاني ما خواهد ماند. به جراٌت مي.توان گفت اتفاقي که در تاريخ 8/8/89 در نوشهر افتاد به عنوان يکي از غفلتهاي غير قابل بخشش، سينه به سينه و نسل به نسل و در متون علمي و گياهشناسي کشور به تلخي ياد خواهد شد. بر ما معلوم نيست که دستور اين تعرض با چه وجدان و انگيزه.اي توسط مقامات سازمان بنادر و کشتيراني داده شد، ولي هرچه بود بر جامعه علمي کشور به ويژه بر همه کساني که درد طبيعت داشته و نگران هر تک شاخه.اي که از درختان جنگلي مي.شکند هستند، بسيار سنگين تمام شد. از اين رو اميدوارم با پيگيريهاي مستمر مسئولين ذيربط و همراهي مسئولين محترم قضايي کشور سزاي اين عمل شنيع چنان داده شود که درس عبرتي براي همه کساني باشد که فقط منافع خود را ديده و حداکثر، زندگي را فقط در چرخش چرخ صنعت مي.بينند و نه صداي شکستن تنه.هاي تنومند درختان جنگلي آنها را بيدار کرده و نه وحشت بيابان شدن درياچه.هاي اروميه و هامون و نظائر اينها تاثيري در تغيير ديدگاه.هاي متضاد با طبيعت در آنها گذاشته و منافع زودگذر صنفي و حتي اداري، همه واقيعتها را بر آنها پوشانده است.
والسلام علي من اتبع.الهدا
حسين ميرزايي ندوشن
رئيس موسسه تحقيقات جنگل.ها و مراتع کشور
9/8/89
89/08/11
بیانیه انجمن اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل.ها و مراتع به مناسبت تخریب باغ گیاه.شناسی نوشهر
خبر تخریب باغ اکولوژیکی نوشهر در تاریخ 8/8/89 به منظور احداث جاده کمربندی نوشهر توسط اداره کل بنادر و دريانوردي و به دستور فرماندار نوشهر همه محققین، اساتید، دوستداران محیط زیست و دوستداران کشور عزیزمان ایران را داغدار کرد. هجوم گارد اداره کل بنادر و کشتیرانی با باتوم به همراهی لودرها و بولدوزرهای خود به یکی از بزرگترین ذخیره.گاه.های ژنتیکی کشور و نابودی بیش از 50000 نهال و درخت و ویرانی بیش از 5 هکتار از باغ ظرف کمتر از یک روز بیشتر به حمله دشمن به مرزهای کشور می.ماند. خبرهای رسیده حاکی از این است که تا کنون گونه های با ارزشی از درختان شامل سرو شیرازی، سرو گریان، افرا، شیردار، راش، دارتالاب، توسکا، انواع صنوبر، انواع اکالیپتوس و سایر سوزنی.برگان در میان درختان نابود شده به چشم می.خورد. انجمن اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل.ها و مراتع ضمن محکوم کردن این حمله بي.رحمانه به این مجموعه بی نظیر کشور رسالت خود می.داند که موارد زیر را یادآوری و پیگیری نماید .
1- اگر چه دادستان محترم حکم توقف تخريب اين مجموعه بي نظير را صادر کرده ولي سرعت عمل نيروي گارد اداره کل بنادر و کشتيراني از سرعت عمل دادستان و نيروي انتظامي منطقه بيشتر بوده که خسارات جبران ناپذيري را به دنبال داشته است. انتظار داريم که دادستان محترم استان مسببان این جنایت هولناک را در اسرع وقت محاکمه و مجازات نمایند که از این پس هیچکس به خود جرات ندهد بدون هیچگونه مجوزی به تجاوز و تخریب منابع طبیعی و ذخیره گاه.های ژنتیکی کشور دست بزند.
2- از ریاست محترم جمهوری کشور می.خواهیم که مدیرانی که ارزش زیست محیطی این مجموعه.های گهر بار را درک نکرده و توسعه را فقط در احداث جاده و توسعه فیزیکی به هر بهایی می.دانند از کار برکنار نموده و خاطیان را توبیخ نمایند.
3- از وزیر محترم جهاد کشاورزی می.خواهیم که بیش از پیش نسبت به زیر مجموعه خویش حساس باشند و از هر طریق ممکن برای محکومیت مسببین این جنایت وحشناک اقدام نمایند. جناب آقای دکتر خلیلیان در روز روشن به خانه من و شما یعنی باغ گیاه.شناسی نوشهر تجاوز شده و بیش از 50000 نهال و درخت را تخریب کرده.اند. این ضایعه غیر قابل جبران در دوره وزارت شما اتفاق افتاده، لطفا افکار عمومی را در جریان اقدامات خویش قرار دهید.
4- از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی بویژه نمایندگان استان مازندران و نمایندگان در کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی می.خواهیم که نسبت به تخریب منابع طبیعی و ذخایر ژنتیکی کشور حساسیت بیشتری داشته و نسبت به حراج این منابع ملی که نسل.های آینده نیز از آن سهمی دارند بی.تفاوت نباشند.
5- از همکاران دلسوز و فداکار خود در باغ گیاه.شناسی نوشهر تشکر می.نماییم که برای دفاع از این مجموعه ارزشمند که با زحمت شبانه روزی خود و همکارانشان تهیه شده از هیچگونه کوششی دریغ نکرده و حتی مورد ضرب و شتم و توهین متجاوزان قرار گرفتند و مانع از تخریب بیشتر این مجموعه با ارزش شدند.
6- از افکار عمومی و تشکل.های زیست محیطی که نسبت به این فاجعه زیست.محیطی حساسیت نشان داده و اعلام آمادگی نمودند که در محل حاضر شوند و از ادامه تخریب جلوگیری کنند کمال تشکر را داریم و اعلام می.نماییم که فعلا منتظر اقدامات قانونی مسئولین مانده و امیدواریم که مسببین این اقدام غیر قانونی و گستاخانه به سزای اعمال خود برسند. اگر چه همه ما می.دانیم که جبران این خسارت وحشتناک امکان پذیر نبوده و امکان جایگزینی درختانی که قلع و قمع شدند به این سادگی میسر نیست.
انجمن اعضاي هيات علمي موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]