واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: بلوتوث!
غلامرضا تديني راد-آشنايي او با شهاب خيلي اتفاقي بود. آن ها يك روز توي خيابان همديگر را ديدند و با رشته لبخندي، نگاهشان را به هم گره زدند. «رويا» سرش را پايين انداخت و مي خواست راهش را ادامه دهد اما شهاب دست بردار نبود و با خواهش و تمنا مي خواست صحبت كند. بالاخره چند دقيقه بعد دختر و پسر جوان توي ايستگاه شركت واحد در كنار هم نشستند و مشغول صحبت كردن شدند. شهاب بدون مقدمه و بي پروا گفت: من عاشق شده ام و حاضرم شمع عشق باشم و خودم را به خاطر تو بسوزانم. شنيدن اين حرف هاي احساسي براي رويا خيلي جذاب بود؛ آن ها با هم قرار گذاشتند كه فردا همديگر را در همان ايستگاه ببينند. هر دو ساعت ٣ بعدازظهر روز بعد سر قرار حاضر شدند و شهاب با چرب زباني توانست دختر جوان را فريب دهد. رويا باورش شده بود كه گرفتار يك عشق واقعي شده است. افسوس كه نمي دانست شبح مرگ براين رابطه شيطاني سايه افكنده است. هنوز ٢ ماه از آشنايي آن ها نگذشته بود كه يك روز شهاب با اين حيله كه مي خواهم به خواستگاري ات بيايم اما قبل از آن بايد با هم يك جلسه رسمي بگذاريم و آخرين حرف هايمان را بزنيم، دختر جوان را به خانه اش كشاند، درحالي كه دوستش «منوچهر» نيز در داخل اتاقي پنهان شده بود. پس از چند دقيقه رويا با دو جوان شيطان صفت مواجه شد كه ...
شهاب و منوچهر با فيلم برداري از اين رابطه كثيف، دختر دانشجو را تهديد كردند كه اگر چيزي به كسي بگويد، بلوتوث او را پخش خواهند كرد. دو پسر هوسران پس از اين اقدام شيطاني حتي چند بار از طعمه خود اخاذي كردند و رويا كه ديگر با مشكلات به وجود آمده، زندگي و آينده اش را تباه شده مي ديد، با اشتباهي ديگر اقدام به خودكشي كرد و به زندگي اش پايان داد. با كشف جسد دختر دانشجو پرونده اي تشكيل شد و كارآگاهان پليس آگاهي با پيدا كردن سرنخ هايي، شهاب و منوچهر را خيلي زود شناسايي و دستگير كردند و تصاوير فيلم برداري شده نيز كشف شد.آنچه خوانديد ماجراي يك پرونده جنايي بود كه در پي يك دوستي خياباني رخ داده بود و متهمان پرونده نحوه آشنايي و اعمال شيطاني خود را در اداره پليس تشريح كردند و اما ماجرايي ديگر.
بلوتوث سياه
يك روز وقتي در اينترنت سير مي كردم، با پسر جواني آشنا شدم كه خودش را «ساعد» معرفي مي كرد. او مي گفت: پدرش آدم پولداري است و اگر ما با هم به توافق برسيم مي توانيم زوج خوشبختي باشيم. يك هفته بعد از اين ارتباط اينترنتي، من و ساعد قرار ملاقات گذاشتيم و اين ديدارها استمرار پيدا كرد. او در اين مدت تعريف و تمجيدهاي زيادي از من مي كرد و مي گفت: آشنايي ما يك اتفاق دوست داشتني است. با اين حرف هاي هيجاني اميدوار شده بودم كه آينده خوبي در انتظارم است. افسوس كه نمي دانستم خودم را بيچاره خواهم كرد. چون يك روز ساعد با نقشه اي از قبل طراحي شده و با حيله مرا به خانه اي برد كه ادعا مي كرد منزل عمويش است. مرد جواني هم آنجا بود كه با من سلام و عليك كرد و حتي از اين كه مي خواهم همسر ساعد شوم، پيشاپيش تبريك هم گفت اما همين كه پا به آن خانه لعنتي گذاشتم ساعد چهره واقعي اش را نشان داد و پس از ضرب و جرح من با چاقو تهديدم كرد و ... متأسفانه دوست او هم با گوشي تلفن همراه از ما فيلم برداري كرد!
من آن روز با سرشكستگي به خانه برگشتم و جرأت هم نمي كردم به كسي چيزي بگويم. اگرچه ساعد هم ديگر دست بردار نبود و مدام تهديد مي كرد كه فيلم سياه در دستش است و بايد به خواسته هايش تن دهم. باتوجه به مشكلي كه برايم به وجود آمده بود، به سرم زد خودكشي كنم! اما وقتي با خودم فكر كردم ديدم نبايد اشتباهي بزرگ تر مرتكب شوم؛ براي همين هم از ساعد و دوستش شكايت كردم و پليس هم آن ها را خيلي زود دستگير كرد.همراه با شما، اين دو پرونده را ورق زديم؛ وقوع چنين حوادثي هرچند اندك و انگشت شمار، مايه تأسف و نگراني است. لذا لازم است آگاهي و هشدارهاي لازم را به جوانان بدهيم. نكته مهم ديگر اين است كه نه تنها از وقوع چنين فجايعي بايد پيش گيري شود، بلكه بايد در خصوص انتشار مواجهه با آن نيز حساسيت آگاهانه داشته باشيم. بي شك نگراني و دلهره پدر ٤٣ ساله اي كه به مركز مشاوره معاونت اجتماعي پليس خراسان رضوي مراجعه كرده بود و از اين كه چه برخوردي بايد با پسر ١٢ ساله اش كه در گوشي تلفن همراه وي تصاوير مستهجن و بلوتوث هاي زننده اي پيدا كرده است، داشته باشد نكته اي حائز اهميت و قابل تأمل است.
بلوتوث چيست؟
بلوتوث، نام يك بستر ارتباطي بي سيم با برد محدود است كه مطالعات و تحقيقات براي راه اندازي آن در سال ١٩٩٤ از سوي يك شركت سوئدي آغاز شد. جالب است بدانيد ايده اين فناوري از سوي يك خانم ايراني «ماريا خرسند» كه از مديران مشهور صنعت فناوري اطلاعات در جهان محسوب مي شود، ارائه شده است. وي همچنين مديريت پروژه ابداع بلوتوث را نيز برعهده گرفت. اما بلوتوث از لقب يكي از پادشاهان وايكينگ به نام «شاه هارالد بلاتاند» گرفته شد. هارالد علاقه زيادي به خوردن توت جنگلي داشت و از اين رو همواره دندانش به رنگ آبي بود، به همين دليل به او لقب پادشاه دندان آبي «بلوتوث» داده بودند. شاه هارالد، در دوره حكومت خود و در خلال سال هاي ٩٤٠ تا ٩٨١ ميلادي، سه كشور دانمارك، سوئد جنوبي و نروژ شمالي را متحد كرد. در حقيقت بنيان گذاران سوئدي بلوتوث با اميد به اين كه اين فناوري ارتباطي بتواند دستگاه هاي مختلف را به سادگي با يكديگر متصل و يكپارچه كند، لقب شاه هارالد، «دندان آبي» را روي اين پروتكل ارتباطي گذاشتند. امروزه بلوتوث در بسياري از دستگاه هاي ارتباطي و پيشرفته رايانه اي مانند گوشي هاي تلفن همراه، نوت بوك ها و كنسول هاي بازي به كار رفته است. ضمن آن كه مي توان رايانه روميزي، پرينتر، اسكنر و بسياري ديگر از اين قبيل دستگاه ها را نيز به فناوري بلوتوث تجهيز و به هم متصل كرد.
كاربردهاي بلوتوث
در بسياري از كشورهاي دنيا، به خصوص كشورهاي پيشرفته، علاوه بر استفاده از اين فناوري ارتباطي براي ايجاد شبكه هاي رايانه اي با برد محدود، از آن براي مقاصد بسيار متنوع فرهنگي، تجاري و تبليغاتي بهره مي برند.امروزه بلوتوث در كشورهاي پيشرفته به شكل گسترده اي براي اطلاع رساني و تبليغات به كار مي رود؛ به عنوان مثال مسافران در ابتداي ورود به شهرها به وسيله اين فناوري، اطلاعات لازم مانند انواع نقشه ها، راهنماي شهر، راهنماي قوانين محلي، اطلاعات مربوط به مراكز اقامتي، گردشگري، رستوران ها، غذاخوري ها و ... را در قالب هاي مختلف چند رسانه اي دريافت مي كنند. همچنين سازمان ها، موسسات دولتي و خصوصي، مراكز خريد، فروشگاه هاي بزرگ، اماكن ورزشي و تفريحي و هتل ها از اين امكان براي ارائه اطلاعات به مراجعه كنندگان، راهنمايي به سمت هدف، ارسال هشدار در مواقع لزوم و بحراني، كنترل رفت و آمدها، ترغيب مشتري به خريد و ... استفاده مي كنند. همچنين بسياري از خدمات پولي و بانكي از طريق ارتباط بلوتوث به مشتريان عرضه مي شود. در اين كشورها برخي شركت هاي تبليغاتي، با درنظر گرفتن شرايط محيطي و سليقه مخاطبان خاص در مكان هاي معين، اقدام به پخش تبليغات كالاها و خدمات شركت هاي مختلف مي كنند. بررسي ها نشان مي دهد در كشورهاي شرقي و از آن جمله كشور ما كه داراي تمدن هاي كهن و ارزش هاي فرهنگي و اخلاقي والاتري نسبت به بسياري از كشورهاي غربي است، شيوه استفاده از بستر ارتباطي بلوتوث، خيلي متفاوت است تا جايي كه كاربرد آن در نگاهي خوش بينانه تنها به ارسال محتواي سرگرم كننده صوتي و تصويري محدود است و در نگاهي واقع بينانه تر برخي افراد به ارسال و دريافت محتواي غيراخلاقي و ضد فرهنگي از طريق گوشي هاي تلفن همراه مي پردازند كه اين موارد گاه منجربه سودجويي و اخاذي شده است.
بلوتوث در دايره اميال شيطاني
بايد با تأسف اذعان كنيم كه برخي از سودجويان و نيز برخي از افراد كه دچار بيماري هاي روحي هستند و در دل و ذهن خود اميال شيطاني مي پرورانند، پا را از حدود خود فراتر مي گذارند و نسبت به تهيه و انتشار فيلم و عكس از حريم خصوصي افراد مختلف جامعه مبادرت مي ورزند و از طريق تلفن همراه و با استفاده از بستر ارتباطي بلوتوث توزيع مي كنند.اين كار نه تنها عملي ضد اخلاقي است، بلكه خلاف شرع نيز هست و قوانين مدني و قضايي هم مجازات هاي سنگيني براي آن در نظر گرفته است.حريم خصوصي، دايره پيرامون يك فرد از منزل مسكوني گرفته تا مال و جان و آبروي او را شامل مي شود كه دفاع از تعدي به آن، از سوي شرع مقدس اسلام و نيز اصول قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و قوانين موضوعه از آن به هر نحو براي فرد، توصيه شده است.خوب است يادآوري كنيم كه در آموزه هاي ديني ما بر حفظ آبروي افراد بسيار تأكيد شده است. به خصوص اگر فرد مورد نظر از مومنان باشد تا آن جا كه در روايات معصومين (ع)، حرمت آبروي مومن، حرمتي هم پاي حرمت خانه خدا در مسجدالحرام دارد.اما به راستي آيا حفظ آبروي افرادي كه زندگي خصوصي و خانوادگي ديگران را در معرض ديد چشمان حريص و ناپاك خود قرار مي دهند و يا با تهيه تصاويري از اعمال شيطاني و كثيف خود بي آبرويي به بار مي آورند، واجب است؟ اسلام با رعايت شرايطي، براي اصلاح جامعه از عوامل فساد، ريختن آبروي اين افراد را مجاز و حتي در مواردي واجب مي داند.
ضرورت پاسداري از آبرو
اما يك نكته قابل تأمل و توجه است و آن اين كه همه افراد بايد پاسدار آبرو و ناموس خود باشند تا از گزند ديگران در امان بمانند. واقعيت اين است كه بسياري از فيلم هايي كه از مجالس خصوصي افراد اعم از جشن تولد، جشن عروسي و حتي تصاوير افرادي مانند رويا و نسرين- كه در ابتداي مطلب به آن اشاره كرديم- از طريق بلوتوث منتشر شده است، به دليل سهل انگاري يا بي توجهي صاحب آن محتوا نسبت به حفظ حرمت خود بوده است.چه خوب است كه در اينجا تأكيد كنيم حفظ آبروي خود در اسلام آن قدر اهميت دارد كه امام صادق(ع)، برترين مال و دارايي را آن مي داند كه آبرو را حفظ كند. بهترين مال آن است كه با آن آبرو حفظ شود شاعر پرآوازه، «صائب تبريزي» هم مي گويد:
آبي است آبرو كه نيايد به جوي باز
از تشنگي بمير و مريز آبروي خويش
به كجا چنين شتابان؟
خيلي خودماني مي گوييم شما هم ممكن است بلوتوثي را دريافت كرده باشيد كه در آن تصاوير زننده يا فيلم هاي خانوادگي افرادي منتشر شده باشد. آيا براي يك لحظه حاضر هستيد خودتان را جاي صاحب تصاوير بگذاريد؟ آيا اگر خداي ناكرده براي عزيزان خودتان، برادر، خواهر، پدر، مادر يا فرزندتان اين مشكل به وجود بيايد، چه حالتي از تماشاي آن به شما دست خواهد داد؟
آيا لحظه اي با خود فكر كرده ايم انتشار اين تصاوير از طريق فناوري ارتباطي كه مي تواند خدمات فرهنگي متنوع و گسترده اي را به ما ارائه دهد، در بين نوجوانان و جوانان و حتي در نمونه هايي بين كودكان چه تأثيرات سوء و عواقب زيان باري را در پي خواهد داشت؟ چند روز قبل در يكي از خيابان هاي شلوغ شهرمان پسري ١١-١٠ ساله سوار تاكسي شد كه گوشي تلفن همراهش مجهز به سيستم دريافت بلوتوث بود. از خودم پرسيدم آيا در اختيار گذاشتن گوشي تلفني با اين تجهيزات براي پسري ١٠ ساله كار درستي است؟ آيا والدين او آگاهي هاي لازم را در استفاده صحيح از اين فناوري هاي پيشرفته به كودك خود داده اند؟ به راستي اگر پدر و مادر او در ميدان جنگ چشم و هم چشمي با ديگران باشند، يا براي به دست آوردن پول روز و شب خود را گم كرده باشند و بدتر از همه اين ها اگر چشمان معصوم و ذهن پاك اين كودك با تصاويري زشت آشنا شوند، در آينده اي نزديك آينه بخار گرفته زندگي چه تصويري را نمايان خواهد كرد؟
نگاه قانوني به حريم خصوصي
برابر مجموعه مدوني كه مركز مستندات معاونت اجتماعي نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران منتشر كرده است، در دي ماه سال ١٣٨٦، قانوني از تصويب نمايندگان مجلس شوراي اسلامي گذشت كه بر مبناي برخي از مواد آن، ضمن تشديد مجازات هاي قبلي، مجازات هاي سنگيني چون اعدام و تعزيرات مختلف مالي و حبس براي تهيه كنندگان و انتشار دهندگان محتواي مستهجن و غيراخلاقي در نظر گرفته شده است. (قانون نحوه مجازات اشخاصي كه در امور سمعي و بصري به طور غيرمجاز فعاليت مي كنند) به موجب اين قانون عوامل اصلي تكثير و توزيع عمده آثار سمعي و بصري مستهجن در مرتبه اول به يك تا سه سال حبس و توقيف تجهيزات مربوطه و يك صد ميليون ريال جريمه نقدي و محروميت اجتماعي به مدت ٧ سال و در صورت تكرار به ٢ تا ٥ سال حبس و ضبط تجهيزات مربوطه و دويست ميليون ريال جزاي نقدي و محروميت اجتماعي به مدت ١٠ سال محكوم مي شوند. چنانچه اين عوامل يا افرادي كه: آثار مستهجن با عنف و اكراه توليد كرده اند، توليدكنندگان آثار مستهجن براي سوء استفاده جنسي از ديگران و عوامل اصلي در توليد آثار مستهجن از مصاديق مفسد في الارض شناخته شوند، به مجازات آن (اعدام) محكوم مي شوند.
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 366]