واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: بودجهء كشور باید متناسب با قوانین موجود كشور، قانون وصول درآمدهای دولت و مصارف آن و قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت باشد. اما با وجود بیش از 180 حكم و تبصره، علاوه بر قوانین موجود با تصویب قانون جدید كه بار مالی به دولت تكلیف می.كند مواجه می.شویم. پرسش اساسی برای برخی كارشناسان بودجه، در این زمینه مطرح شده كه آیا در لایحهء بودجه، ما می.توانیم قانون تصویب كنیم و از طریق بودجه قوانین بسیاری را اجرا كنیم؟
در حال حاضر قوانین و احكام بسیاری هر سال به صورت قانون دایمی در چارچوب بودجه تصویب و اجرا می.شود كه ممكن است با اهداف سایر قوانین متناسب نبوده و حتی در مواردی مغایر باشد.
در بودجه.ریزی عملیاتی كه از سال 84 و 85 مورد توجه قرار گرفت باید مطابق استانداردها عمل شود و بهره.وری و كارآیی و هزینه.های واقعی دستگاه.ها مبنای اصلی تخصیص بودجه باشد كه حتی در صورت تغییر دولت و مسوولان، تحولی اساسی در ساختار بودجه اعمال نشود و ساختار بودجه متناسب با استانداردهای حسابداری تعهدی، اصلاح شود. مشكل عدم تحقق درآمدها نیز پیچیدگی بودجه را بیش.تر كرده است. ساختار بودجه در ایران از یك طرف با نوسان درآمدها، عدم تحقق درآمدهای مالیاتی، نفت و ... مواجه است اما از طرف دیگر با رشد شدید هزینه.های دستگاه.های اجرایی مواجهیم، در نتیجه در شرایط عدم تحقق درآمدها، مشكلاتی برای كمیتهء تخصیص ایجاد می.شود و برخی دستگاه.ها درخواست تخصیص صددرصدی و یا افزایش درصد تخصیص بودجهء موردنیاز خود را دارند كه در مواردی به كسری بودجه، افزایش استقراض از بانك و تورم منجر می.شود با این وضعیت پرداخت بودجه به دستگاه.های اجرایی، باید تا 20 سال دیگر همچنان بودجهء این دستگاه.ها را افزایش دهیم. طبق گزارش رسمی یك وزیر، اگر طرح عمرانی جدیدی در آن وزارت.خانه شروع شود 19 سال طول می.كشد تا طرح.های نیمه تمام فعلی تكمیل شود.
قانون محاسبات نیز باید تغییر كند زیرا این قانون در مواردی بودجهء خارج از شمول را توجیه می.كند كه خارج از مقررات عمومی و نظارت دیوان محاسبات انجام شود.
در حال حاضر موافقت.نامه.های دستگاه.های اجرایی با سازمان مدیریت و برنامه.ریزی جایگزین همه چیز شده و بودجهء دستگاه.ها را با مشكلاتی مواجه كرده است و اگر قانون بودجهء اصلاح و دو سالانه شود، مشكلات موافقت.نامه.ها كاهش خواهد یافت.
برخی دستگاه.ها برای نشان دادن میزان هزینه.های خود و گرفتن اعتبار گاهی تا 800 ردیف و تبصره را از هزینه.های مختلف لیست می.كنند و از سایر دستگاه.های اجرایی و وزارتخانه.ها نیز تقلید می.كنند تا ردیف بودجه و هزینه.ای كه از آن دستگاه پذیرفته شده از این دستگاه نیز پذیرفته شود و بتوانند بودجهء بیش.تری از سازمان مدیریت و برنامه.ریزی بگیرند. این در حالی است كه همهء دستگاه.ها شبیه هم فعالیت نمی.كنند.
این روند سنتی باعث شده كه سرجمع هزینهء برخی دستگاه.های دولتی تا سه برابر پیش.بینی كارشناسان سازمان مدیریت و برنامه.ریزی افزایش یابد.
نكتهء قابل توجه در روند تصویب بودجه در مجلس این است كه كمیسیون تلفیق با 47 عضو خود تغییراتی را در ساختار لایحه انجام می.دهد كه گاهی اهداف و ارقام لایحهء دولت را با تغییر زیادی مواجه می.سازد. اما با وجودی كه تغییرات كمیسیون تلفیق به صورت مكتوب به صحن علنی مجلس می.آید در مواردی شاهد بوده.ایم كه برخی نمایندگان خواستار تغییر رقم و رشد بودجهء یك دستگاه خاص شده..اند و مثلائ رشد بودجهء یك دستگاه اجرایی را كه در لایحهء دولت، 30 درصد رشد كرده و كمیسیون تلفیق رشد آن را نسبت به سال قبل به 50 درصد افزایش داده است با پیشنهادی جدید حدود 40 درصد به رای می.گذارند. به عبارت دیگر به دلیل كمبود زمان بررسی و تاكید نماینده، گاهی پیشنهاد دهنده از تغییر رقم بودجه در كمیسیون تلفیق به موقع خبردار نمی.شود و به موارد مكتوب در مصوبات كمیسیون تلفیق توجه نمی.كند.
عدم تطابق بین قوانین و تبصره.ها و سیر تصویب بودجه و مشكلات انشای قوانین و تبصره.ها و پیشنهادات، گرفتاری زیادی را در روند تصویب و اجرا ایجاد كرده است.
منبع : سرمایه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]