واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: حضور كمرنگ رسانههاي ديجيتال در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال! مدرسان علوم ارتباطات در گفتوگو با ايسنا: آنچه در عمل اتفاق افتاد، با اهداف ذكرشده فاصله داشت
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: رسانه
«تا زماني كه وارد نمايشگاه نشده بوديم نميدانستيم كه چه محصولاتي عرضه ميشود زيرا حقيقتا از نام آن مشخص نبود و پس از بازديد هم هر محصول نرمافزاري يافت ميشد بهجز رسانه ديجيتال!»
اين سخن و نظر بسياري از بازديدكنندگان "دومين نمايشگاه ملي رسانههاي ديجيتال" بود كه با هدف ترويج فرهنگ استفادهي صحيح از رسانههاي ديجيتال، از اول آبانماه به مدت 10 روز در مصلاي تهران برگزار شد.
گرچه امروز هر وسيلهاي كه به نوعي حامل يك پيام بوده و از ابزار ديجيتال نيز استفاده كند يك رسانهي ديجيتال ناميده ميشود، اما حضور چشمگير انواع مختلف نرمافزارها و بازيهاي رايانهيي، نرمافزارها و امكانات جانبي تلفن همراه، لوحهاي فشرده آموزشي، فرهنگنامهها و محصولاتي از اين دست كه بخشي از عنوان كلي رسانههاي ديجيتال را به خود اختصاص ميدهند، در حالي در نمايشگاه ديده ميشد كه جاي بخشهاي ديگري از اين دسته از رسانهها، يعني پايگاههاي اينترنتي، خالي بود كه اتفاقا اين بخش نيز ميتوانست نقش موثري در فرهنگسازي - كه از سوي برگزاركنندگان هدف اصلي نمايشگاه عنوان شده بود - داشته باشد. از اين رو نمايشگاه به فروشگاهي تبديل شده بود براي عرضه محصولات يادشده كه بعضا با تخفيفهاي 50 درصدي و بيشتر بهوسيله كارتهاي هوشمند يارانه كه در سطح نسبتا وسيعي توزيع شده بود، فروخته ميشدند.
به گزارش خبرنگار رسانهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علي گرانمايهپور - مدرس ارتباطات - به عنوان يكي از بازديدكنندگان اين نمايشگاه در اين باره ميگويد: يكي از مشكلاتي كه سالهاست در برگزاري نمايشگاههاي تخصصي، نيمه تخصصي و عمومي در كشور با آن روبهرو هستيم، اين است كه بيشتر افراد براي تفريح به بازديد آنها آمده و در نتيجه نمايشگاههاي فرهنگي به پيكنيكهاي فرهنگي تبديل شدهاند.
به گفتهي وي متاسفانه اين مطلب كه در نمايشگاهها به جز معرفي و عرضهي محصولات، فرهنگسازي نيز بايد وجود داشته باشد، هنوز در ايران جا نيفتاده است؛ البته اين بخش در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال امسال مورد توجه قرار گرفته بود و آگاهيهاي خوبي نيز دربارهي فضاي مجازي و امكانات آن، به خانوادهها داده شد كه از طريق آن افراد متوجه شدند نحوهي استفاده از فضاهاي اينترنتي به خود آنها بستگي داشته و نگرانيهاي موجود، با استفادهي درست خود ما از اين فضاها به راحتي حل ميشود.
او ادامه داد: در نمايشگاههاي اين چنيني در خارج از كشور مانند سبيت آلمان چرايي حضور حوزههاي مختلف و جايگاه آنها به راحتي مشخص است؛ در صورتي كه در داخل، ميان نمايشگاههاي تخصصي و اسامي كه براي آنها انتخاب ميشود با اتفاقي كه در آنها رخ ميدهد مناسبت درستي برقرار نيست.
به گفتهي اين مدرس ارتباطات، وجود بخشهاي سرگرمي در نمايشگاهها بهعنوان يكي از عوامل كشش و جذب كنندهي بازديدكنندگان خوب است، اما مطمئنا اين بخشها نبايد باعث شود محتوا و هدف اصلي نمايشگاه به فراموشي سپرده شود.
به عقيدهي كارشناسان، در نمايشگاههاي تخصصي در سراسر جهان رسم بر اين است كه انواع رسانهها آخرين دستاوردهاي علمي و فني خود را براي گرفتن جايزه ارايه ميكنند؛ بدين معنا در حقيقت چنين نمايشگاهها و جشنوارههايي بايد دليل و مكاني براي ارتقاي سطح علمي و فني رسانههاي ديجيتال باشد كه به نظر ميرسد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با تواناييهايي كه دارد در سالهاي آينده ميتواند شرايط چنين حضوري را نيز در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال فراهم كند.
اما حميد ضياييپرور - مدرس ارتباطات - هم در اين باره معتقد است: به رقابت گذاشته نشدن محتواهاي رسانههاي ديجيتال يكي از اشكالات وارد به دومين جشنواره و نمايشگاه ملي رسانههاي ديجيتال بود.
او با اشاره به اين كه رسانههاي ديجيتال تعريف عامتري از رسانههاي آنلاين است كه همه نوع نرمافزار و محصولات الكترونيكي را شامل ميشود، افزود: رسانههاي ديجيتال در جهان، اغلب نسخهي وب روزنامهها، وبسايتهاي خبري، وبلاگها، وبسايت شخصيتهاي دولتي و خصوصي، سازمانها، روزنتها و غيره را شامل مي شود.
وي ادامه داد: اين در حالي است كه در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال امسال بازيهاي رايانهيي، سيديها و نرمافزارهاي موبايل بيش از هر چيز ديگري حضور داشتند و در آن به هيچ وجه مطالب و محتواهاي آنلاين مورد ارزيابي قرار نگرفت.
اين مدرس ارتباطات با اشاره به اين كه جشنواره به معناي مسابقه است در حالي كه هيچ محتواي آنلايني در دومين جشنوارهي ملي رسانههاي ديجيتال در شاخه و گرايش خاصي جايزه دريافت نكرد، گفت: جاي رسانههاي ديجيتال در تمامي جشنوارهها و نمايشگاههاي كشور خالي است و به نظر ميرسد بايد جايگاهي خاص براي آنها تعريف شود كه اگر جشنواره و نمايشگاه رسانههاي ديجيتال درست تعريف ميشد ميتوانست جايگاه اين رسانهها نيز باشد.
او خاطر نشان كرد: اگر تمامي نمايشگاهها و جشنوارههاي مرتبط با فنآوري اطلاعات مانند الكامپ، تلكام، مسابقات روبوتيك و رسانههاي ديجيتال تحت نظر يك نهاد دولتي مانند معاونت علمي و فنآوري رياست جمهوري ادغام شوند، ميتوانند قدرت صنعت IT ايران را در جهان به نمايش بگذارتد.
ضياييپرور اضافه كرد: فعاليت در حوزهي رسانههاي ديجيتال به صورت پراكنده توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت بازرگاني، شوراي عالي اطلاعرساني، معاونت مطبوعاتي ارشاد و غيره انجام ميشود كه نتيجهي آن نيز چيزي جز تضعيف IT در ايران نيست.
به گفتهي وي اين در حالي است كه در كشوري مانند امارات هفتهي IT و يا در آلمان نمايشگاه سبيت و در آمريكا نمايشگاه رايانه برگزار ميشود كه درصورت جلوگيري از پراكنده كاريها در ايران نيز مي توان از طريق نمايشگاهي بزرگ تمامي زمينههاي موجود در حوزهي IT را پوشش داده و محتواهاي آنلاين را نيز به رقابت كشاند.
به گفتهي او به نظر ميرسد، اگر معاونت علمي و فنآوري رياست جمهوري به عنوان يك نهاد فرادستي به موضوع IT بپردازد ميتواند وضعيت بهتري در اين حوزه ايجاد كرده و آينه تمام نماي اين صنعت در ايران باشد.
در هر حال عنوان رسانههاي ديجيتال براي نمايشگاه و جشنواره امسال عنواني كلي بود كه زمينههاي فراواني را در برميگرفت درصورتي كه آنچه در عمل اتفاق افتاد با اهداف ذكرشده فاصله داشت.
عطاءالله ابطحي - مدرس ارتباطات و رسانه - نيز با تاكيد بر اين كه رسانههاي ديجيتال هنوز تعريف مشخصي در كشور ندارند، در اينباره ميگويد: گرچه نفس برگزاري چنين نمايشگاهي خوب و زحمات برگزاركنندگان نيز قابل تقدير است، اما با توجه به محصولات ارايه شده، بايد آن را نمايشگاه نرمافزار نام مينهادند نه رسانههاي ديجيتال.
او افزود: در نمايشگاه امسال علاوه بر آن كه شركت نكردن خبرگزاريها، وبلاگها و وبسايتهايي كاملا به چشم ميآمد و جاي خيليها خالي بود، شركتكنندگان نيز حضور فعال و چشمگيري نداشتند و بسياري از آنها تنها به زدن پوستر و يا گذاشتن يك لپ تاب در غرفهي خود اكتفا كرده بودند؛ حال آن كه حضور ديجيتالي و سايبري بايد در چنين نمايشگاههايي بسيار به چشم بيايد و با برقراري ارتباط عميق چهره به چهره با مخاطبان، براي فعاليت هاي آينده فعالترين مخاطبان شناسايي و يا حتي ايجاد شوند.
وي ادامه داد: البته حتي محصولات ارايه شده در حوزهي نرمافزار نيز اما و اگرهايي داشت؛ مثلا از حدود 15 نرمافزاري كه بنده خريداري كردم، تنها يك مورد هماني بود كه فروشنده ادعا مي كرد، ضمن اينكه نصف آنها نيز اصلا كار نميكردند و شمار قابل توجهي از نرمافزارهاي عرضه شده هم سرقتي بودند كه نسخهي اصل آنها نيز كار نميكرد. فرهنگ نرمافزارسازي و احترام به مشتري، گوهر نابي است كه بايد ارشاد در چنين نمايشگاههايي به شركت ها بياموزد و گرنه 10 سال ديگر تازه به فكر تعطيلي نمايشگاه ميافتيم!
اين رسانهنگار با اشاره به اين كه هنوز تا برگزاري يك نمايشگاه خوب در حوزهي رسانههاي ديجيتال فاصله داريم، ادامه داد: متاسفانه آمار و ارقام دربارهي نمايشگاههاي مختلف بيش از محتوا مورد توجه قرار ميگيرد، اين در حالي است كه بايد سعي كرد با توجه به هزينههايي كه براي برگزاري نمايشگاهها صرف ميشود، در حد تعريف و انتظار افراد شناخته شده و فعال اين حوزهها و يا حداقل متناسب با هزينههاي انجام گرفته، خروجي نيز داشته باشيم وفراموش نكنيم كه خروجي، آمار و ارقام نيست.
او تصريح كرد: نمايشگاههاي اين چنيني در ساير نقاط جهان به گونهاي برگزار ميشود كه آيندهي حوزهي IT چه از لحاظ فني و چه از لحاظ محتوايي در آنها قابل مشاهده است درصورتي كه در داخل، چنين رويكردي بسيار كم ديده ميشود و البته چگونه چنين شود وقتي كه در غرفههاي بسياري «توضيح دهنده» يا محصول را درست نميشناخت و يا اطلاعات كاملا غلط ارايه ميكرد و تازه ميخواست اطلاعات نادرستش را نيز بپذيري.
وي با بيان اين كه تا نپذيريم در حوزهي IT ضعيف هستيم، نميتوانيم پيشرفت كنيم، تصريح كرد: حضور پررنگ و جريانساز وبلاگها و سايتهاي خبري و حرفهيي ـ در حوزه هاي مختلف ـ در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال، با توجه به آنكه جهشهاي بسيار خوبي نيز در اين حوزه در كشور وجود دارد، بسيار مثمرثمر خواهد بود.
ابطحي خاطرنشان كرد: ارزيابي ميزان مشاركت نخبگان كشور در اين نمايشگاه، معيار مناسبي براي اندازهگيري ميزان موفقيت آن است؛ اگر نمايشگاه رسانههاي ديجيتال بتواند حداقل 20 جوان نخبهي كشور را به عرضهي مصحولاتشان در نمايشگاه سال آينده ترغيب كند، حتما نتيجه و خروجي خوبي داشته است.
وي تاكيد كرد: اگر آمار و ارقام را فراموش كرده و به محتوا و تاثيرگذاري از طريق جريانسازي ديجيتالي، بيش از پيش اهميت دهيم، مطمئنا در برگزاري چنين نمايشگاههايي موفقتر خواهيم بود.
در هر حال گرچه امروز مفهوم رسانه در حوزهي فنآوري اطلاعات و ارتباطات با گذشته فرق كرده است، اما آنچه مسلم است، اينكه در كنار نرمافزارهاي چندرسانهيي، واقعيتهاي مجازي، بازيهاي رايانهيي و تلفن همراه، سايتها اعم از خبرگزاريها، وبسايتهاي خبري، وبلاگها و غيره نيز بهعنوان يكي از اشكال - و چه بسا مهمترين شكل - رسانه در اين حوزه شناخته ميشوند كه به عقيدهي بسياري از كارشناسان، متاسفانه جاي آنها در دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال، به دلايل مختلف خالي و حتي نسبت به دور نخست نمايشگاه ضعيفتر بود.
از اين رو، ضرورت پرداختن به اين بخش در دورههاي آتي نمايشگاهي كه البته شايد بدون توزيع يارانه خريد، ميزان جذب مراجعان آن واقعيتر به نظر ميرسيد، در حد پاسخ به اين پرسش اساسي است كه: تفاوت نمايشگاه رسانههاي ديجيتال با اين كيفيت برگزاري، از نظر مفهومي، بهفرض با نمايشگاه نشر الكترونيكي و حتي نمايشگاه محصولات رايانهيي در چيست؟
انتهاي پيام
يکشنبه 19 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]