واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: وعده قرار همه عشق فوتبالي.ها، دوشنبه شب «برنامه90» است؛ برنامه.اي كه اگر يك شب به هر دليل روي آنتن نرود فرداي آن شايعه.هاي زيادي بر سر زبان.ها مي.افتد و علاوه بر آن مردم به نوعي ذهن كنجكاو خود راجع به مسائل فوتبالي را بي.پاسخ مي.يابند.
اما با تمام اين حرف.ها و فراز و نشيب.ها، عمر برنامه جذاب و پرمخاطب 90 امروز در فوتبال ما به بيش از 10 سال رسيده است تا اقبال مردمي به آن همچنان باعث ماندگاري.اش شده و در نزد فوتبالي.ها، جايگاهي در خور توجه داشته باشد.
براي يك لحظه فكر كنيد اگر برنامه نودي وجود نداشت، آيا فوتبال تا اين اندازه در جاي.جاي ايران فراگير و بحث.هاي ريز و درشتش نقل محافل مي.شد؟ واقعيت اين است كه 90 در كنار تمام نقدهايي كه بدان وارد است، موفق شده توجه گسترده مردمي را فارغ از سن و سال و مرد و زن متوجه خود كند؛ هرچند كه البته هر برنامه.اي در جهت پويايي بايد اصلاحات لازم را در محتواي خود به وجود آورد تا بدون افتادن در مسير تكرار، ذائقه مخاطبان خويش را پاسخگو باشد؛ اما ويژگي ذاتي عدم تكرار در فوتبال، برنامه 90 را نيز در چرخه خود همواره جذاب و فراگير ساخته است تا اين برنامه تا پاسي از نيمه.هاي شب، مخاطبان زيادي را پاي گيرنده.هاي تلويزيوني بنشاند.
با اين حال تمام اين جذابيت.ها و اقبال مردمي هم دليلي بر اين نيست كه كارشناسان فوتبال و ورزش، 90 را خالي از هرگونه ضعف و خلايي دانسته و انتقادي را متوجه آن ندانند. در حقيقت برنامه.اي كه فوتبال ايران را بدون حد و مرز و خطوط قرمزي با نقادي به چالش مي.كشد، نمي.تواند خود را از نقطه. نظرات اصلاحي كارشناسان و اهالي فوتبال بي.نياز ببيند.
ضرورت 90 به اعتقاد داوود غرانوش، سردبير اسبق مجله كيهان ورزشي، حضور يك برنامه تلويزيوني انتقادي مثل 90، يك الزام است و اين برنامه بايد با كمي اصلاح و تقويت سازماندهي، به كار خود با قدرت ادامه دهد. غرانوش معتقد است 90 برنامه خوبي است، چون به موشكافي مسائل مربوط به فوتبال مي.پردازد و همين جنبه موشكافانه و كنكاش.هاي موجود در اين برنامه، در پيشگيري و مقابله با موارد خطرناكي چون رشوه و زد و بندهاي فوتبالي كاملا موثر است. بالاخره رسالت رسانه.ها، تعريف و تمجيدگويي نيست و آنها مي.توانند در مقابل بسياري از انحراف.ها قدعلم كنند.
در حقيقت ورزش پاك از دل انتقادهاي سازنده و درست و اصولي بيرون مي.آيد، گرچه در عين حال حساب انتقاد از حرف.هاي توهين.آميز جداست و اين مشكل برنامه90 درخور اصلاح است.
پرهيز از عوام.گرايي هرچند كه به طور طبيعي، هيچ برنامه.اي خالي از ضعف و اشكال نيست و برنامه 90نيز بايد بكوشد تا نقاط ضعف خود را به دست فراموشي بسپارد تا متخصصان و اصحاب فن نيز نيازهاي فوتبالي را در اين برنامه مورد بررسي و كنكاش قرار دهند؛ اما به اعتقاد دكتر محمدرضا نقابيان، روانشناس ورزش، برنامه 90 بايد از غرق شدن در مچگيري و عوام.گرايي اجتناب كند.
نقابيان در اين مورد به «جام.جم» مي.گويد: به طور كلي 90 در زمره برنامه.هاي خبري ـ تحليلي قرار دارد. در اين گونه برنامه.ها، هدف اين است كه با ارتقاي دانش و آگاهي مخاطبان، از وضعيت موجود به سوي وضعيت مطلوب حركت شود. روش وصول به اين هدف نيز استفاده از تمهيدات و ترفندهايي است كه با اجتناب و پرهيز از بايدها و نبايدهاي مستقيم، جرقه.هايي در ذهن مخاطبان ايجاد شود تا خود مسير مناسب.تر را پيدا كنند. اين.كه امام(ره)، صداوسيما را دانشگاه توصيف كردند، اينجا مصداق مناسبي برايش پيدا مي.شود، البته دانشگاهي باز و نه كلاس درسي بسته تا با استفاده از چنين بستري، ارتقاي آگاهي مردم به دست بيايد. پخش برنامه.اي مثل 90، اساسا پخش فوتبال از تلويزيون، سطح انتظار مردم را در اين زمينه بالا مي.برد. فوتبال برشي از جامعه است و مردم مايلند با دعوت از كارشناساني در زمينه تكنيكي، تاكتيكي، داوري، اقتصادي، مديريتي و... زواياي روشن.تري از آن پيدا كنند؛ در حالي كه در حال حاضر كارشناسان داوري به برنامه دعوت مي.شوند تا روي صحنه بازي.ها كار تيم داوري را از منظري ديگر به قضاوت بنشينند. در اين وضعيت چيزي به مردم داده نمي.شود، جز ارضاي حس كنجكاوي.
وي با تاكيد بر اين.كه 90 بايد پلي باشد از فوتبال سنتي به فوتبال مدرن و توسعه.يافته مي.افزايد: بي.شك 90 بايد نقش ويژه.اي در عبور از فوتبال سنتي به فوتبال مدرن ايفا كند. يقينا اگر اين برنامه از حواشي فوتبال تا حدود زيادي فاصله گرفته و مشي خود را عوض كند، مي.تواند با آسيب.شناسي مسائل و مشكلات امروز، نقش موثري را در توسعه فوتبال ايران داشته باشد. آنچه مسلم است دعوا، حاشيه و حرمت.شكني در فوتبال هميشه هست و مهم اين است كه يك برنامه بتواند با آسيب.شناسي موضوع، نقش اصلاحي را در اين زمينه به.عهده گرفته و اجازه ندهد اين حواشي، فوتبال ايران را نحيف سازد.
ضعف.هاي فوتبال بايد برجسته شود يكي از اشكالاتي كه متوجه برنامه 90 مي.شود، اين است كه چرا بايد همه.اش از ضعف.ها و اشكالات فوتبال بگويد. در حالي كه در فوتبال ايران، كارهاي خوب هم كم نيست و مي.توان آنها را برجسته كرد. حسين ذكايي، دبير شوراي سياستگذاري ورزش صدا و سيما در پاسخ به اين مساله مي.گويد: ما اينقدر برنامه.هايي داريم كه از صبح تا شب، نكات مثبت را مي.گويند؛ حالا برنامه.اي هم باشد كه نقاط ضعف و كاستي.ها را نشان دهد، كسي كه كار خوب انجام مي.دهد، وظيفه.اش را انجام مي.دهد و اشكالات بايد برجسته شود. در سياست.هاي كلان كشور هم همين گونه است و با مديري كه كوتاهي كند، بسرعت برخورد مي.شود.
وي در عين حال از بعد رسانه.اي، برنامه90 را موفق مي.داند و مي.گويد: اين برنامه توانسته هر سال با نوآوري، كارهاي جديدي ارائه دهد و تاثيرگذاري خود را در فوتبال ايران بخوبي نشان دهد.
برنامه.اي فراگير و جذاب بيژن نوباوه.وطن، نماينده مردم تهران و عضو شوراي نظارت بر صداوسيما در مجلس شوراي اسلامي هم، هرچند 90 را يكي از بهترين برنامه.هاي صداوسيما مي.داند؛ اما معتقد است بايد به كاستي.هاي آن توجه جدي شود: «موارد مثبتي در برنامه 90 مي.بينم و مواردي هم هست كه ضعف دارد. نگاه من به 90 با در نظر گرفتن همه شاخص.هاي فرهنگي جامعه است. من برخي پرده.دري.هايي كه به تقليد از برنامه.هاي اروپايي در آن صورت مي.گيرد را نمي.پسندم و معتقدم اگر ما بخواهيم به الگوهاي خودمان برگرديم، با توجه به حفظ حيا و حرمت كه جزو شاخصه.هاي اسلامي و مذهبي و بومي ماست، اين برنامه بايد در نگاه خودش نسبت به بعضي مسائل تجديدنظر كند و برنامه.ساز بايد ضمن رعايت مشخصات فرهنگي كشور، اصل گويش مساوي را براي طرفين درگير در موضوع برنامه رعايت كند.»
توانايي.هاي فردوسي.پور هيچ.كس در توانايي.هاي عادل فردوسي.پور، كوچك.ترين شك و ترديدي ندارد. تهيه.كننده و مجري خوش.ذوق برنامه 90 كه حس و هيجاني خاص در اجرا دارد، شايد اگر غير اين بود، گزينه دومي هم طي اين سال.ها براي اجرا پيدا مي.شد؛ اما واقعيت اين است كه در يكي دو موردي نيز كه طي اين سال.ها عادل فردوسي.پور به جهت برنامه سفر ماموريتي، نتوانست جلوي دوربين برود، برنامه آن.طوري كه بايد از آب درنيامد و جواد خياباني و مزدك ميرزايي به عنوان گزينه.هايي كه مي.توانسته.اند در فواصلي جاي عادل را بگيرند، به هيچ وجه زير بار اين قضيه نرفته.اند تا به نوعي 90 و عادل از هم جدانشدني باشند. بيژن نوباوه در اين زمينه مي.گويد: همه مي.دانند عادل بچه زحمتكشي است و فوتبال را مي.شناسد و در كارش كارشناس است؛ ولي بحث تلويزيوني است و ما بايد به طرف شاخص.هايي برويم كه مي.دانيم قطعا در مردم تاثيرگذاري دارد. به نوعي معتقدم ما بايد در برنامه.سازي.هايمان و در صحبت.هايمان دقت كنيم.
داوود غرانوش، سردبير اسبق مجله كيهان ورزشي هم مي.گويد: عادل فردوسي.پور، برنامه90 را بخوبي اجرا مي.كند؛ ولي از آنجا كه تيم طراح قدرتمندي پشت سر برنامه او قرار ندارد، در پاره.اي از موارد، ايده محكم از پيش تعيين.شده.اي ندارد و در طرح پرسش.ها و انتقادهايش، آني عمل كرده و اسباب رنجش. شماري از مخاطبان، مربيان و مسوولان فوتبال را فراهم مي.كند كه اين بخش كار مورد تاييد نيست.اين پيشكسوت رسانه.هاي ورزشي تاكيد مي.كند: ادامه كار برنامه انتقادي 90 الزامي است؛ ولي مجري اين برنامه بايد با تشكيل تيمي قدرتمند پشت سر خود، به غناي محتوايي كار بيفزايد و شئون و حرمت.ها را بسيار بيش از پيش رعايت كند. 90 براي ادامه حيات و ارتقاي جايگاه، نيازمند روي آوردن به مسائل ناب فوتبالي و تجزيه و تحليل آگاهانه تكنيكي و تاكتيكي فوتبال با استفاده از نقطه.نظرات اصحاب فن و مربيان و پيشكسوتان خوشنام اين رشته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]