واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: در گفتوگو با يك نويسنده جوان دفاع مقدس مطرح شدديدن زواياي پنهان؛ اصليترين نياز داستاننويسان جوان دفاع مقدس
گروه ادب: بايد بتوانيم همچنان زاويههاي جديد را براي نوشتن از دفاع مقدس پيدا كنيم، تا بسياري از داشتههاي ما از حوادث انقلاب و دفاع مقدس از معضل تكرار و فراموشي رهايي يابد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) نسل جوان داستاننويسان انقلاب اسلامي نقش بسزايي را در شكلدهي به حافظه تاريخي جوانان امروز ما از تاريخ معاصر كشور خود در دهه اخير داراست. اين موضوع گفتوگويي بود كه با «سارا عرفاني» از داستاننويسان معاصر و جوان اين نسل از داستاننويسان انقلاب اسلامي صورت گرفت. «سارا عرفاني»، داراي مدرك كارشناسي الهيات از دانشگاه شاهد است و از سال 1382 فعاليت جدي داستاننويسي خود را آغاز كرد و در سال 84 داستان بلند «لبخند مسيح» را از سوي انتشارات سوره مهر به چاپ رساند كه در همانسال بهعنوان نامزد جايزه شهيد «حبيب غنيپور» و نويسنده جوان برگزيده «جشنواره بانوي فرهنگ» معرفي شد. مشغله اصلي عرفاني هماكنون پرداختن به داستان كوتاه بوده كه مجموعهاي از اين داستانها در پايگاه اطلاعرساني «لوح» در دسترس است.
عرفاني شروع فعاليت خود را اينگونه شرح ميدهد: من شايد هيچوقت فكر نميكردم فعاليت داستاننويسي را بهصورت جدي مانند امروز بتوانم ادامه دهم. من يادم هست در دوره راهنمايي حتي با انشاء نوشتن هم خيلي رابطه خوبي نداشتم. اما يك حادثه من را به اين واداشت كه بنويسم و بيشتر و جديتر به اين موضوع توجه كنم.
نخستين داستان بلندي كه در حجم يك رمان نوشتم با موضوع دفاع مقدس در بطن جبهه رخ ميداد. يادم هست كه نوشتن يك دختر نوجوان از موضوعي چون جنگ؛ يعني تجربهاي كه بهدليل نوع فضا، بهدليل دختر بودن من و شرايط سنيام براي من قابل لمس نبوده، بسيار سخت بود. هنگامي كه آن داستان را براي چاپ برده بودم، خيلي حساسيتزا شده بود. من در انتها آن داستان را نتوانستم چاپ كنم، اما مقدمه بسيار خوبي بود كه به من ياد داد چگونه بتوانم از تجربيات و مشاورههاي بسياري از دوستان نويسنده براي شناخت راهي كه ميخواهم در آن قدم بگذارم، استفاده كنم.
عرفاني بهواسطه نخستين تجربه خود در داستاننويسي و ادامه دادن مستمر اين مسير هماينك خود معترف است كه پرداختن به موضوعاتي چون جنگ و انقلاب بهصورت مستقيم توسط داستاننويسان جوان امروز ما امكانپذير نيست. او دليل علاقه و حركت روبهرشد حضور اين عناصر از حافظه تاريخي ما در توليدات داستاننويسان جوان معاصر را علاقه آنها به نوشتن درباره همه آن چيزهايي ميداند كه در زندگي آنها جاري است و فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس حضور و يا كمرنگي حضور خود در جامعه را بهشكل بسيار ملموسي به چشم ميرساند.
عرفاني ميگويد: دوستان من از آن چيزي مينويسند كه جاري است و جريان دارد و به آنها مربوط است و در جامعه نيز تبعات آن بهخوبي ديده ميشود. تقسيمبنديها و مرزبنديهايي را امروز شاهديم اين خود ناشي از تفكر ماست و تقسيمبنديها خيلي جدي نيست.
عرفاني در توضيح جذابيتهاي فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس كه هنوز در ميان داستاننويسان كشش خود را براي پرداختن حفظ كرده است، ميگويد: امروز آنچه كه از انقلاب اسلامي جاري است، بسيار مورد توجه نويسندگان جوان براي پرداختن و بيان داستاني است و حتي روابط درونفردي و ميانفردي در بين افرادي كه آن دوران را بهطور مستقيم درك كردهاند و اكنون در تلاش براي پيوندزدن ميان آن با نسل جديد روبروي خود هستند. اگر بتوانيم همچنان زاويههاي جديد را براي نوشتن پيدا كنيم، جذابيتهاي موجود و حتي ناشناخته از جايگاه مناسبي برخوردار خواهد شد، اينكه نويسندهاي بتواند با تكنيك خود داستان جذابي را حفظ كند، ارزنده است، اما حفظ اين جذابيت بهطور مستقيم به خود او بر ميگردد، بهعقيده من زنده نگاهداشتن فضا در حال و هواي اتفاقات گذشته وظيفه نويسندگاني است كه خود مستقيماً آن فضا را درك كردهاند و جوانها شايد نتوانند خيلي راحت به سراغ اين موضوعات بروند.
عرفاني در توضيح ميزان آميختگي موضوعاتي حول و حوش دفاع مقدس و انقلاب اسلامي با دغدغههاي امروز ما ميگويد: اين موضوع ميتواند بهشكل مطلوبي صورت بگيرد و بسياري از اين تأثيرات و آميختگيها ميتوانند در داستان بيابند، ولي چيزي به نام مطلوب صِرف مد نظر نيست و در نهايت هر فردي متناسب با درون خود مينويسد و نويسندهاي كه فضايي را درك نكرده است، نميتواند به سمت شرح و بسط آن برود، بلكه بايد در زمان خويش به آن پديده نگاه كند.
او در پايان معترف است كه اگر صرف نظر از قواعد داستاننويسي و شخصيتپردازي بهسراغ موضوعي نرويم و يا تنها به بيان شرايط و حواشي آن در امروز خود بپردازيم ممكن است در ساليان بعد با خطر فراموشي آن جريان و دور افتادن از اصل مفهوم روبهرو شويم.
جمعه 17 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]