واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: مقدمه
اسلام هراسی، از اصطلاحات تازه ای است که به تازگی و به طور خاص، در زمینه رابطه اسلام با غرب، نسبتا تداول یافته است. وضع این اصطلاح که بخشی از آن از علم اضطراب های روانی گرفته شده، برای تعبیر از پدیده هراس بیمارانه از اسلام بوده است.
پدیده هراس از اسلام از زمان ظهور دین اسلام سابقه داشته است؛ اگر چه امروزه، به ویژه پس از حوادث یازدهم سپتامبر و بیشتر در کشورهای غربی، گستره و عمق آن بیشتر شده است. می توان گفت این پدیده در تاریخ کهنی ریشه دارد که سرشار از سلسله طولانی از روابط نا آرام میان غرب و اسلام است و در طی این روابط نا آرام، هراس از اسلام در ذهنیت غربی تثبیت شده و موجب شده تا آنان اسلام را چونان خطری جدی بنگرند که تهدید کننده هر چیز غربی است.
تاریخچه اسلام هراسی درغرب
جنگهای صلیبی عنوانی است برای مجموعهای از جنگهای میان مسیحیان و مسلمانان كه در سال 1095 میلادی آغاز گردید و پس از هشت جنگ خونین در سال 1291 میلادی پایان یافت.
استفاده از كلمهی صلیب به عنوان نماد مسیحیت، بیانگر آن است كه این جنگها به نام دین آغاز گردید و یكی از مهمترین برگهای تاریخ روابط مسلمانان و مسیحیان را رقم زد، رونق كشورهای اسلامی و تمدن آن، برای بسیاری از پادشاهان هوس.انگیز بود و رؤیای به چنگ آوردن این كشورها همواره یكی از آرزوهای پادشاهان غربی بود.
الكسیس امپراطور قسطنطنیه، برای محقق ساختن این آرزوی دیرینه با ارسال نامهای به پاپ آن زمان از وی خواست تا مسیحیان را برای تصرف بیت المقدس به جنگ فرا خواند. طيّ نامه.اي اظهار داشت: (شما به ما كمك كنيد، اگر ما نباشيم شما هم نخواهيد بود، كلاً مسيحيت زير سؤال خواهد رفت و سلاجقة ترك و متعصب مسلمانان همين روزهاست كه به ما حمله كنند.) اين نامه را براي پاپ واتيكان مي.آورند. اين پاپ و پاپ قبل از وي ـ گري گوري هفتم ـ هر دو از خاندان.هاي يهودي بودند و حقيقتاً رگه.هاي صهيونيستي داشتند و توسعه.طلبي در خونشان بود. اگرچه خيلي جاها مي.گويند سخنان اروان دوم موجب شروع جنگ.هاي صليبي بود، ولي در حقيقت اين گرگوري هفتم بود كه پدر جنگ.هاي صليبي تلقي مي.شود.
پاپ اوربان دوم نیز با تشكیل شورایی از كلیساهای غربی موضوع را مطرح ساخت. رهبران كلیسا موافقت خود را با این تصمیم اظهار داشتند و آمادگی خود را برای آغاز جنگ مقدس بر علیه مسلمانان ابراز داشتند.
به زودی تبلیغات گستردهای برای جلب نظرمردم آغاز گردید. رهبران مسیحی با عنوان این مسأله كه بیت المقدس، شهر مقدس مسیحیان است و به آنان تعلق دارد مسیحیان را برای جنگ آماده مینمودند.
یكی از شخصیتهایی كه نقش بزرگی را در ترغیب مردم به جنگهای صلیبی ایفا نمود راهبی به نام پطرس بود كه مردم وی را با نام پیر منزوی می.شناختند، وی با پوشیدن لباسی زبر و در دست گرفتن صلیبی بزرگ، سوار بر الاغ شده و به مناطق مختلف اروپا سفر نمود و تعداد بیشماری را برای این جنگ گرد خویش جمع نمود.
پاپ نیز اعلامیهای را منتشر ساخت و به كسانی كه در راه جهاد قدم مینهادند وعده آمرزش گناهان را داد:
همهی كسانی كه در این راه چه در خشكی و چه در دریا یا هنگام جنگ با بتپرستان بمیرند، گناهانشان بی.درنگ پاك خواهد شد. من این را به واسطه قدرت خدا كه به من داده شده است، عطا میكنم.
پاپ اوربان دوم در شورای كلرمون خطاب به كشیشها و اسقفهای مسیحی اظهار داشته بود: اورشلیم بهشتی است آكنده از لذات و نعمتها، سرزمینی است به مراتب ثمربخش.تر از همه.ی سرزمینها. آن شهر شاهی كه در قلب عالم قرار گرفته است از شما تمنا دارد كه به یاریش بشتابید.
به آنها مي.گويد بياييد تا قبر حضرت مسيح و مسيحياني را كه آنجا تحت شكنجه.اند نجات بدهيم. فريب ديگرشان هم اين بود كه گفتند: يكي از كشيشان به شرق رفته و اوضاع آنجا را رقت بار و خيلي بد ديده، كشيش بزرگ بيت.المقدس، وي را فرا خوانده و از او استمداد جسته و گفته: وقتي برگشتيد، احوال ما را شرح بدهيد و بگوييد ما را از دست مسلمانان.ها نجات بدهند.
او هم مي.رود و با پاپ صحبت مي.كند. سپس پاپ مي.آيد و آن سخنراني آتشين را انجام مي.دهد و براي همه تكليف مذهبي مي.دهد كه همه برويد در جنگ شركت كنيد، زيرا اين جنگ مقدس است، ارتشي هم كه در آن شركت كند، ارتش خداست و هر كه بميرد شهيد است، و اموال و زن و بچه.ها در غرب اروپا نزد ما محفوظ هستند.
بنابراين به طور خلاصه، جنگ.هاي صليبي در اواخر قرن يازدهم ـ اواخر قرن پنجم هجري ـ رخ داد، و انگيزه.هاي ظاهري آن، دفاع از قلمرو مسيحيت، و حمايت از مسيحيان موجود در بيت.المقدس ـ كه به ادعاي آنان تحت فشار و شكنجه ترك.هاي سلجوقي مسلمان قرار داشتد، و رهايي قبر مقدس از چنگال اتراك مسلمان وحشي (در سخنراني .ها يشان اين واژه را به كار مي.بردند) بود.
اهداف اسلام هراسی غرب
مسلمانان مایل به ادغام در جوامع غربی نیستند. اینان با نشانه.های بارز ظاهری که در نوع پوشش ظاهری زنان و آرایش مردان آنها مشهود بود، عدم تطبیق خود با کشورهای مزبور را به رخ می.کشیدند. شوربختانه در این میانه جوامع اروپایی نیز تلاشی برای شناختن صحیح آن.ها نداشت و ترجیح داد تا شهروندان اروپایی و امریکایی آنها را بیگانه بدانند.
در اوایل 1990 واژه بیگانه هراسی که از آن به عنوان یک آسیب جدی اجتماعی برای شهروندان اروپایی یاد می.شود، جای خود را به واژه اسلام هراسی داد. در سال 1991، برخی جامعه.شناسان و صاحب نظران فرهنگی اروپایی هشدار دادند که شکل جدید نژاد.پرستی به احساس برتری اعتقادی تغییر یافته و شهروندان اروپایی فکر می.کنند که عقیده.اشان از دیگران بالاتر است امری که آسیب.های اجتماعی.اش به مراتب وخیم.تر از برتری جویی به دلیل رنگ پوست و مو است.
به واقع مهاجرت مسلمانان به این جوامع و تشکیل جوامع متمایز در داخل جوامع غربی و همچنین گرایش غیر .مسلمانان در این جوامع به اسلام و رشد بیشتر جمعیت مسلمانان مهاجر به نسبت سایر سکنه این کشورها باعث ایجاد و توسعه جوامع مسلمان در اروپا و در نتیجه موجبات تشدید حساسیت نسبت به مسلمانان را در میان کشورهای اروپایی فراهم کرده است.
در مقطع کنونی، علاوه بر عوامل جمعیتی و تاریخی اشاره شده، چند عامل دیگر به رشد اسلام.هراسی در اروپا کمک کرده است؛ شهروندان اروپایی گمان می.کنند که مسلمانان افرادی منزوی، جدایی.طلب و گوشه.گیرند.
آنها مایل به حل شدن نیستند و از معاشرت و تبادل فرهنگی و معیشتی با غیر.مسلمانان دوری می.کنند؛ شهروندان در جامعه اروپایی و غربی فکر می.کنند که دین اسلام یک دین تک. صدایی، راکد و بی.اعتنا به تغییر و تحول است و از آن رو جایی در جامعه مدرن ندارد؛ اروپایی.ها مسلمانان را بزرگترین منتقدان خود می.دانند.
تلاش طولانی اروپا و غرب برای تحقیر مسلمانان و معرفی اسلام به عندان دینی غیرمنطقی و بدوی به دنیای غرب به.ویژه نسل.های جدیدبوده است وتصویر سازی غرب مبنی بر اینکه اسلام در پی حکومت کردن بر آنان است.
به باور بسیاری از اروپاییان و غربی.ها هر قدر هم که اسلام و دموکراسی در تئوری با یکدیگر موافق و هم گام باشند، در عمل با یکدیگر ناسازگاری دارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]