واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به شرايط منطقه اي پيرامون اجراي طرح " نابوكو "
آنكارا - طرح " نابوكو " كه يكي از پرهزينه ترين طرح هاي مطرح در زمينه انرژي است ، قرار است پس از اتمام ، گاز منطقه خاورميانه و جنوب غرب آسيا را از طريق تركيه به اروپا برساند.
اين طرح كه براي اجرايي شدن اما و اگرهاي فراواني را پشت سر گذاشته است ، اگر چه در حوزه اقتصادي و بسترهاي آن پيش مي رود، اما مسوولان سياسي بسياري از كشورها به خصوص مقامات اتحاديه اروپا را براي رفع موانع احتمالي بر سر راه آن ، راهي كشورهاي مختلف از جمله تركيه كرده است .
در همين راستا " آندريس پيبلگس" كميسر انرژي اتحاديه اروپا براي رايزني پيرامون نزديك سازي نقطه نظرات اتحاديه با تركيه در خصوص اجرايي كردن طرح بزرگ خط لوله گاز "نابوكو" به تركيه آمده و اولين ديدار خود را با "عبدالله گل" رييس جمهوري تركيه انجام داد.
اتحاديه اروپا كه در صدد كاهش وابستگي خود به گاز روسيه و تامين امنيت انرژي از راه ها و كشورهاي ديگر است، آندريس پيبلگس را در صدر يك هيات اقتصادي براي يك سفر دوره اي به تركيه و جمهوري آذربايحان به آنكارا اعزام كرده است.
" عبدالله گل " مقارن ظهر امروز به وقت محلي آندريس پيبلگس و هيات همراه را به حضور پذيرفت و با آنها پشت درهاي بسته به گفت و گو پرداخت .
مقامات رسمي نيز تاكنون اطلاعات و يا اظهار نظري را در اين زمينه در اختيار رسانه ها قرار نداده اند.
هيات اروپايي نيز قرار است تا لحظاتي ديگر با " رجب طيب اردوغان" نخست وزير تركيه نيز ديدار و گفت و گو كند كه انتظار مي رود اين ديدار نيز پشت درهاي بسته انجام شود.
برنامه گفت و گوهاي هيات انرژي اروپا با " حلمي گولر" وزير انرژي و منابع طبيعي تركيه عصر امروز اعلام ادامه خواهد يافت كه بر اساس برخي اطلاعات دريافتي به نظر مي رسد مهم ترين دستوركار هيات انرژي اتحاديه اروپا با وزير انرژي تركيه سرعت بخشيدن به روند احياي طرح خط لوله گاز نوباكو باشد.
همان گونه كه ذكر شد قرار است از طريق خط گاز نابوكو كه از تركيه تا كشورهاي اروپايي احداث خواهد شد، گاز كشورهاي خاورميانه و حوزه درياي خزر به اروپا منتقل شود.
ناظراني كه در آنكارا طرح هاي مهم انرژي در منطقه را دنبال مي كنند، معتقدند در شرايط فعلي در دو مورد " قيمت گاز " و " حدود اختيارات تركيه " در استفاده از گاز تزريق شده به نابوكو، اختلافاتي در ميان مقامات تركيه با اتحاديه اروپا از يك طرف و كشورهاي تامين كننده گاز براي اين خط لوله كه هنوز ساخت آن آغاز نشده، از طرف ديگر وجود دارد.
آنكارا براي حداكثر سازي منافع ملي خود در استفاده از موقعيت راهبردي اين كشور در امر انتقال انرژي به اروپا و لحاظ اين كه بخش عمده اي از خط لوله نابوكو از طريق قلمرو اين كشورعبور كرده و به اروپا متصل خواهد شد، خواستار دريافت گاز از اين خط با 15 درصد تخيف است .
گفته مي شود جمهوري آذربايجان كه بخشي از گاز اين خط لوله را تامين خواهد كرد با اين تخفيف مخالفت مي كند.
ناظران آگاه با اشاره به اين كه تصادفا " الهام علي اف " نيز روز گذشته به دعوت " عبدالله گل " اولين سفر خارجي خود را بعد از انتخاب مجدد به رياست جمهوري در آن كشور به تركيه انجام داده است،معتقدند كه شرايط پيش آمده به گونه اي شود كه آنكارا بخواهد با استفاده از اين فرصت در اين زمينه نيز موافقت باكو را جلب كند.
اين ناظران با اشاره به گفت و گوهاي تركيه با جمهوري اسلامي ايران براي نهايي كردن موافقتنامه بزرگ انرژي با ايران و تبديل آن به قرارداد بين المللي نيز مي گويند كه در صورت به نتيجه رسيدن اين مذاكرات، جمهوري اسلامي ايران به عنوان دومين كشور بزرگ داراي منابع گاز يكي از مهم ترين تامين كنندگان گاز براي خط لوله نابوكو خواهد بود.
به نظر مي رسد " حلمي گولر " وزير انرژي تركيه كه پيشتر اعلام كرده بود به زودي براي گفت و گو هايي به ايران سفر خواهد كرد يكي از محورهاي گفت و گوهايش در تهران را در خصوص همين موضوع انتخاب كند.
به رغم وجود زمينه هاي مساعد و ظرفيت هاي فراوان متاسفانه متاسفانه موج تبليغات منفي در رويكرد آنكارا به تهران نيز وجود دارد و به همين علت برخي از محافل اروپايي و حتي تركيه اي مدعي هستند كه به لحاظ برخي مشكلات سياسي و امنيتي در مرزهاي ايران و عراق، تامين انرژي از اين كشورها قابل بحث مي باشد.
اين درحالي است كه شركت اتريشي " آو.ام.وي" اولين گفت و گوهاي خود را براي تامين گاز اروپا با جمهوري اسلامي ايران انجام داده و سوئيس نيز در اين زمينه با تهران به توافقاتي دست يافته است .
به هر حال شركت خط لوله نابوكو كه در اكتبر سال 2005 با عضويت كشورهاي تركيه، بلغارستان، روماني، مجارستان، اتريش و آلمان به عنوان شركاي آن تاسيس شد ،در تلاش براي اجرايي كردن اين خط لوله براي تامين انرژي مورد نياز اروپا است و بسياري از شركاي اين طرح به دليل اهميت آن همواره از طرح موضوعات متفرقه با هدف متوقف و يا كند كردن طرح نگرانند و اين نگراني را بارها اعلام كرده اند.
اتحاديه اروپا كه در نظر دارد وابستگي اين اتحاديه به گاز روسيه را زير 30 درصد نگاه دارد به خط لوله بابوكو اهميت زيادي مي دهد.
اتحاديه اروپا در اين راه به انتقال انرژي از طريق آفريقا و نروژ و خاورميانه اهميت زيادي قايل است و شايد در اين بين مهم ترين منبع تامين انرژي براي اروپا منطقه خاورميانه و به طور اخص جمهوري اسلامي ايران باشد.
بر اين اساس به نظر مي رسد نهايي شدن روند مذاكرات ايران و تركيه برسر تبديل موافقتنامه بزرگ انرژي به قرارداد بين المللي مي تواند در روند احياي طرح نابوكو بسيار تعيين كننده باشد، چراكه گاز مجموعه كشورهاي جمهوري آذربايجان،عراق و مصر كه به عنوان ساير منابع تامين كننده گاز نابوكو مطرح مي باشند، به تنهايي قدرت رقابت با گاز ايران كه هم از نظر ذخاير شناخته شده و هم از نظر موقعيت جغرافيايي در شرايط بسيار مطلوب تري قرار دارد، ندارندو اين موضوع را اروپاييان به خوبي دريافته و آن را درك كرده اند.
تركيه نيز با علم به اين موضوع گام هاي خود را در تسريع روند اجرايي كردن اين طرح مهم برمي دارد.
گفته مي شود در نظر است از خط لوله نابوكو سالانه 30 ميليارد متر مكعب گاز به اروپا منتقل شود.
به گفته همين كارشناسان، عملياتي شدن طرح هاي استخراج گاز در حوزه پارس جنوبي نيز امتيازي بسيار بزرگي براي چانه زني در اختيار تهران قرار مي دهد و به اعتقاد همه ناظران، در نهايت اين جمهوري اسلامي ايران خواهد بود كه در تامين گاز خط لوله نابوكو حرف آخر را خواهد زد.
خاورم**2011**230**1543
پنجشنبه 16 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]