واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اقتصاد - توتال تنبيه شد
اقتصاد - توتال تنبيه شد
اصرار بر اين است كه كاهش فروش نفت به توتال سياسي نيست، اما حتي اگر اين فرض را هم درست بگيريم بازهم اين تصميم ميتواند تعابير مختلفي را به دنبال داشته باشد.
به گزارش ايسنا، ايران، روز يكشنبه (۲ نوامبر)، فروش نفتخام خود به شركت فرانسوي «توتال» را ۷۰ هزار بشكه در روز كاهش داد. غلامحسين نوذري، وزير نفت ايران، در اظهار نظري در اين مورد، هرگونه ارتباط اين اقدام با انگيزههاي سياسي را، رد كرده است. نوذري، شركت «توتال» را يكي از مشتريان شركت ملي نفت ايران خواند و تاكيد كرد كه ديگر مشتريان نيز بهتدريج در جريان كاهش فروش نفت قرار ميگيرند.
سيفالله جشنساز كاهش 70 هزار بشكه از 199 هزار بشكه سهميه كاهش توليد نفت خام ايران را دليل كاهش فروش نفت به توتال خواند.
كاهش فروش نفت به شركت توتال در حالي است كه كريستوفر دو مارژري مدير اجرايي ارشد اين شركت تيرماه امسال گفته بود كه توتال به سبب تنشهاي سياسي، فعلا در طرحهاي گازي ايران سرمايهگذاري نميكند.
شركتهاي غربي با وجود ذخاير عظيم نفت و گاز در ايران، به سبب تحريمهاي سازمان ملل و آمريكا بر سر برنامه هستهاي تهران، به طور فزايندهاي از سرمايهگذاري در ايران نگران هستند.
معلوم نيست كه اقدام ايران براي كاهش فروش نفت به شركت توتال، در واكنش به كنار كشيدن اين شركت از پروژههاي گازي ايران است يا دليل ديگري دارد.
توتال سالهاست كه در مورد بهرهبرداري از بلوك يازدهم ميدان گازي پارس جنوبي، كه در آن ساخت تاسيساتي براي توليد گاز طبيعي مايع و صدور اين گاز نيز پيشبيني شده، با ايران مشغول مذاكره است.
با كنار كشيدن شركت نفتي توتال از طرح 10ميليارد دلاري توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، برخي كارشناسان پيشبيني كردهاند كه ايران با انزواي بيشتري روبهرو شود.
در عين حال شركت توتال اعلام كرده است كه قصد قطع كامل روابطش با ايران را ندارد و به صادرات روزانه پانزده هزار بشكه هيدروكربن از مراكز فعاليتش در ايران ادامه خواهد داد.
آمريكا براي قطع روابط شركتهاي نفتي بزرگ جهان از جمله توتال فرانسه، رپسول اسپانيا و شل هلند با ايران، همچنان فشار زيادي را اعمال ميكند.
در ميانه اين كشمكش، يك مقام شركت ملي نفت ايران گفته است كه تنوع بازار فروش نفت ايران همچون گذشته حفظ شده و اين مسئله كه بازارهاي خريدار نفت اين كشور از اروپا به خاور دور تغيير پيدا كرده است صحت ندارد.
علياصغر عرشي، مدير امور بينالملل شركت ملي نفت ايران، به ايسنا، گفت: «تنوع بازار فروش نفت ايران همچون گذشته حفظ شده و به هيچ وجه تاييد نميكنيم كه بازارهاي مقصد ايران از اروپا به سمت خاور دور تغيير پيدا كرده است.» وي توضيح داد: «به منظور حفظ درآمدهاي نفتي در بيشترين حد، لازم است كه تنوع بازار رعايت شود، زيرا گاهي نفت خام در يك بازار ارزان و در يك بازار گران ميشود و به همين دليل نياز است كه براي حفظ تعادل بازار در همه بازارها حضور داشته باشيم.»
مدير كل شركت توتال در ماه ژوئيه اعلام كرده بود از آنجا كه سرمايهگذاري در ايران با خطرات سياسي همراه است از اين كار صرفنظر ميكند.
عرشي گفت: «در خصوص توليد و صادرات نفت خام ايران براساس مصوبات اوپك اقدام ميشود و در توليد و فروش هيچ تخلفي نداشتهايم.»
وي همچنين آمريكا را متهم كرد بر برخي كشورها فشار ميآورد تا از خريداري نفت ايران خودداري كنند.
بيتاثير بر بهاي نفت
روز جمعه ۲۴ اكتبر، سازمان صادركنندگان نفت (اوپك) در نشست اضطراري خود در وين، تصميم به كاهش توليد نفت خام تا سقف 5/1 ميليون بشكه در روز گرفت. در پي تصميم اوپك، ايران ملزم شده است تا توليد نفت خود را از اول ماه نوامبر (۱۱ آبان)، ۱۹۹ هزار بشكه در روز كاهش دهد. تصميم اوپك به كاهش توليد، براي مقابله با سقوط بهاي نفت در بازارهاي جهاني است. قيمت نفت از زمان ثبت ِ ركورد بيسابقه ۱۴۷ دلاري در ماه ژوئيه سال جاري ميلادي، به سقوط خود ادامه ميدهد و تاكنون بيش از ۷۰ دلار كاهش داشته است. در اين ميان تصميم اوپك براي كاهش توليد بهمنظور مهار سقوط ادامهدار بهاي نفت، كه از روز شنبه به اجرا درآمده هم، برخلاف انتظار، تاثيري در سير نزولي بهاي نفت نداشته است.
غلامحسين نوذري، وزير نفت ايران در مصاحبه با تلويزيون دولتي اين كشور، درباره احتمال ادامه كاهش توليد نفت تا دستيابي به ثبات در بازار نفت سخن گفته است. ايران انتظار دارد كه ديگر اعضاي اوپك نيز بر اساس سهميههاي تعيين شده براي آنها، توليد خود را كاهش دهند.
برنامه كاهش عملي نميشود
اما موسسه پژوهشي «پي.اف.سي- انرژي» كه مقر آن در واشنگتن است، پيشبيني كرده كه اوپك نميتواند برنامه كاهش۵/۱ ميليون بشكهاي توليد را بهطور كامل تحقق بخشد. به اعتقاد كارشناسان اين موسسه، برخي از اعضاي اين سازمان به دليل نيازهاي داخلي و وابستگي به درآمدهاي نفتي، توليد خود را ديرتر كاهش خواهند داد. اين موسسه در مورد ايران نيز اعلام كرده است كه ممكن است ايران باتوجه به نياز داخلي خود، تنها حدود نيمي از تعهد كاهش توليد خود را به اجرا درآورد، زيرا براي پوشش نياز داخلي به گاز طبيعي، بايد نفت بيشتري توليد شود تا از گازهاي همراه آن استفاده شود.
پنجشنبه 16 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]