واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: نقد كتاب
خاطرات جعفر شريف امامي
خاطرات جعفر شريف.امامي عنوان كتابي است كه در 1380 توسط «انتشارات سخن» به چاپ رسيد. شريف.امامي بيان خاطرات خود را در سال 1361 به دعوت «طرح تاريخ شفاهي ايران» در هاروارد و در منزل خود در نيويورك آغاز كرد و آن را تا سال 1362ادامه داد. اين خاطرات براساس ادعاي مصاحبه كننده نيمه تمام مانده و رخدادههاي دهه...هاي 40 و 50 را شامل نمي.شود. كتاب خاطرات جعفر شريف.امامي توسط دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران مورد نقد قرار گرفته كه ذيلاً توجه خوانندگان گرامي را به اين نقد و بررسي جلب مي.كنيم:
خاطرات آقاي جعفر شريف.امامي به عنوان يك عنصر كليدي در عصر پهلوي، مي.تواند روشنگر برخي زواياي تاريخ كشور باشد و از اين لحاظ بسيار ارزشمند است. البته همه تاريخ.پژوهان بيان اطلاعاتي را به مراتب فراتر از آن. چه در قالب اين كتاب عرضه شده است انتظار داشتند؛ چرا كه گوينده خاطرات در مسائل بسياري حضور مستقيم داشته است، اما اين كتاب علي.رغم مفيد بودنش، به اين گونه انتظارات بحق پاسخ لازم را نمي.دهد. براي نمونه از شريف.امامي به عنوان يكي از چهره.هاي برجسته و بارز فراماسونري در ايران، خاطراتي عرضه شده كه فاقد كمترين اطلاعاتي در مورد چگونگي پيوستن وي به اين تشكيلات مخفي و به طور كلي فعاليتهاي اين سازمان مؤثر در جهتگيريهاي حكومت پهلوي است. البته اين احتمال نيز منتفي نيست كه مركز تاريخ شفاهي ايران در هاروارد صرفاً بخشي از خاطرات ضبط شده را در اين كتاب عرضه كرده باشد. وجود دو قرينه اين احتمال را قوت مي.بخشد:
1- در كتاب، «متن كامل خاطرات» قيد نشده، در حالي كه در برخي كتب منتشره همچون خاطرات آقاي مجتهدي اين موضوع قيد شده است.
2- برخي مطالب طرح شده توسط آقاي شريف.امامي به صورت غيررسمي و اشاره.وار در ضميمه كتاب آمده است.
مطالعه پيوست شماره چهار كتاب، اين واقعيت ملموس را پيش روي خواننده قرار مي.دهد كه آقاي شريف.امامي مسائل ديگري را نيز مطرح كرده كه در متن اصلي مصاحبه حتي در قالب طرح يك سؤال نيامده است. البته مصاحبه كننده مدعي است پيوست شماره چهار كتاب را به موضوعاتي اختصاص داده كه آقاي شريف.امامي در تاريخ 23 ارديبهشت 1361 سر ميز نهار بيان داشته است، اما اين سؤال بي.جواب مي.ماند كه چرا همين موضوعات كه بسيار حائز اهميت به حساب مي.آيند، مطابق روال ساير مطالب كتاب تدوين نشده.اند؟ در اين گفت.وگوي غير رسمي تلقي شده، مسائل متنوع مهمي ازجمله عضويت وي در لژ آلماني و بنيان.گذاري گراند لژ ايران مطرح مي.شود، اما همين مختصر نيز عمدتاً به صورت نقل قول غيرمستقيم آورده شده است كه نمي.تواند از سنديت و اعتبار چنداني برخوردار باشد. بنابراين براي همه كساني كه از موقعيت و جايگاه آخرين رئيس مجلس سنا در اين سازمان مخفي مطلعند اين سؤال جدي مطرح مي.شود كه چرا مسئولان تاريخ شفاهي ايران در هاروارد نخواسته.اند به اين مبحث مهم و اساسي در زندگي شريف.امامي بپردازند؟ آيا چنين موضوع مهمي ارزش طرح شدن حتي در حد يك سؤال را نداشت؟ البته از آنجا كه مركز تاريخ شفاهي هاروارد به طور كلي در گفتگو با هيچيك از فراماسونهاي ايران متعرض مسائل اين سازمان مخفي در كشورمان نشده است مي.توان به اين جمع.بندي و ارزيابي رسيد كه يكي از خط قرمزهاي تاريخ.سازان هارواردي، پرداختن به مسائل و زواياي حضور پررنگ فراماسونري در روند تصميم سازيها در دوران حاكميت پهلوي.ها بر ايران است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]