واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: در گفتوگو با مديرعامل «چاپخانه بزرگ قرآن كريم» مطرح شدچاپ ساليانه سه ميليون جلد قرآن در چاپخانه بزرگ قرآن كريم
گروه ادب: مديرعامل چاپخانه بزرگ قرآن كريم (اسوه) از چاپ ساليانه سه ميليون جلد قرآن در اين چاپخانه خبر داد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، چاپ ساليانه سهميليون نسخه قرآن، مفاتيحالجنان و نزديك به يكميليون و دويستهزار نسخه كتاب ديني كه آماري بهطور متوسط ده هزار جلد در روز را ميرساند، از فعاليتهاي كنوني چاپخانه بزرگ قرآن كريم و تنها چاپخانه تخصصي قرآن كشور محسوب ميشود.
گفتوگوي پايين بههمين مناسبت با «ناصر بابامحمدي» مديرعامل اين چاپخانه صورت گرفته است.
*مؤسسه انتشارات اسوه با توجه به اينكه چاپخانه بزرگ قرآن كريم نام آن را تحت پوشش قرار داده، در چه زمينههايي به فعاليت مشغول است؟
فعاليت ما در مؤسسه انتشارات اسوه در دو وجهه مشخص قرار دارد؛ ابتدا شركت چاپ و نشر اسوه كه وابسته به سازمان اوقاف و امور خيريه است و ديگري انتشارات اسوه. در چاپخانه اسوه بهطور متوسط ما روزانه حداقل 25000 جلد و حداكثر 100000 نسخه قرآن را در هر نوبت چاپ ميكنيم. تنها 25 درصد فعاليتهاي ما به انتشارات اسوه برميگردد و ساير فعاليتها بهدليل نوع فعاليت اين چاپخانه از بيرون به ما ارجاع داده ميشود.
*ضرورتهايي كه ايجاد يك چاپخانه مستقل براي قرآن كريم در كشور را فراهم ساخته چه بوده است؟
براي توضيح اين امر بايد گفت كه در بسياري از كشورهاي بزرگ دنيا مانند «عربستان» نهادي مستقل به نام وزارت حج و اوقاف و معارف وجود دارد كه اين نهاد در زيرمجموعه خود مركز مستقلي براي چاپ قرآن كريم و تمامي آنچه كه به چاپ قرآن مرتبط است، مانند آثار صوتي و تصويري تأسيس كرده است. دليل اين انحصار هم براي ايجاد كيفيت مطلوب در توليد كتابهايي است كه در اختيار مخاطبان قرار گرفتهاند و نيز كنترل مخاطبان خارج از كشور كه متقاضي قرآن هستند. در ساليان اخير حتي زائران ايراني نيز به قرآنهايي كه از سوي وزارت امور حج عربستان در اختيار آنها قرار ميگرفت با ديده ديگري كه ناشي از احترام بالايي بود مينگريستند كه اين ناشي از كيفيت و زيبايي بالايي بود كه عرضه اين كتابها به همراه داشت. در ايران، به آن شكل فعاليت تخصصي در زمينه چاپ قرآن وجود نداشت. با تأكيدات مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) براي ايجاد مركزي كه چاپ قرآن را در تمام ايران و براي تمام كشورهاي شيعه سازماندهي كند، چاپخانه بزرگ قرآني كشور در مساحت 120 هزار هكتار و با چهارده هزار متر مربع مساحت ايجاد شد.
*آيا چاپ قرآن كريم با ديگر كتابها داراي تفاوت اساسي است؟
چاپ قرآن كريم در برخي مراحل با ساير كتابها داراي تفاوتهاي ماهوي است. كارمنداني كه در چاپخانه قرآن كريم به فعاليت مشغول هستند، بهدليل اينكه روزانه با تعداد زيادي از صفحات قرآن روبهرو هستند، كوچكترين ايرادي را حتي از لحاظ اعرابگذاري بهراحتي تشخيص ميدهند، حتي قبل از اينكه چشم الكترونيكي دستگاه بخواهد اين صفحات را بررسي كند. اما امروز ما چاپخانههايي را داريم كه در يك زيرزمين در شرايط بسيار نامناسب اقدام به چاپ قرآن ميكنند و اين را بگذاريد كنار اينكه دوخت و صحافي كتاب هم بايد در مكان ديگري انجام شود كه خود باعث ميشود تا قبل از اينكه كتاب به دست خوانده برسد، نيمي از جان كاغذ گرفته شود. در حاليكه بسياري از چاپخانهها از كارگراني كه داراي دستمزد پاييني هستند براي كار بهره ميبرند كه اگر آنها يك ماه تمام كار كنند شايد حقوقي معادل يكدهم حقوق يك متخصص چاپ قرآن دريافت ميكنند.
*شما چگونه سعي در رفع اين خلأ داريد؟
در حال حاضر چاپخانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به سازمان اوقاف و امور خيريه منتقل شده است تا بتوانيم چاپ قرآن كريم را بهصورتي مستقل و با رعايت حد بالاي استانداردهاي بينالمللي انجام دهيم كه البته اين امر نيازمند توجه ويژهاي از سوي اتحاديه تعاوني ناشران و سازمان دارالقرآنالكريم است. در حال حاضر در ايران چهار مركز براي چاپ قرآن مجوز ميدهند و هركدام داراي سليقه متفاوتي هستند و اين انشعابات و نبود تمركز باعث عقبگرد در سير كاري ما ميشود. بايد به اين نكته توجه كرد كه قرآن كتابي نيست كه در شكل رقابتي بخواهيم آن را چاپ كنيم. در چاپ قرآن جنبه سود مد نظر نيست. در گذشته شمارگان بالاي چاپ قرآن بهدليل قيمت پاييني بود كه چاپ اين كتاب داشت.
*جايگاه ويرايش در چاپ قرآن كريم چگونه تعريف ميشود؟
انتشار قرآن كريم در دو مرحله مشمول ويرايش ميشود كه يكي بررسي پيش از چاپ در سازمان دارالقرآن الكريم است و ديگري بررسي پس از چاپ از سوي سازمان و صدور مجوز توزيع آن، البته اگر مصحف داراي ترجمه نيز باشد، بهصورتي مجزا مشمول ويرايش ميشود.
*انتشارات اسوه در ارتباط با چاپ كتابهايي غير از قرآن و ادعيه با ساير نويسندگان چگونه ارتباط ميگيرد؟
بسياري از نويسندگان طراز اول براي اينكه حاصل كار آنها بهخوبي منتشر شده و از توزيع مناسبي برخوردار باشد، دوست دارند با ناشري معتبر به همكاري بپردازند كه اين امر با توجه به سطح متن آنها تعيين ميشود. در اسوه ما مركزي را تحت نام «تحقيقات و مطالعات اسلامي» ايجاد كردهايم كه تمامي كتابهاي رسيده به مؤسسه را بررسي كرده و از نظر تمامي مسائل حقيقي و حقوقي مورد بررسي قرار ميدهد. بسيار اتفاق افتاده است كه نويسندگاني براي نشر رجوع ميكنند كه داراي تأليفاتي با موضوعات اشباع شده در اجتماع هستند و اين ضرورت وجود مركزي را كه به آنها قبل از شروع تأليف ابعاد گسترش يك موضوع را در اجتماع نشان ميدهد، ميرساند.
*بهعنوان يك ناشر براي برقراري ارتباط مناسب ميان ناشر و مؤلف چه شاخصهايي را در نظر داريد؟ ناشر تا زمان چاپ يك كتاب با زيرمجموعه وسيعي از افراد كه از كاغذ فروش تا خريدار در ارتباط است، اما ارتباط مؤلف با نشر تنها از طريق كتاب و مبلغ معين حقالتأليف اوست و اين باعث ميشود رضايتمندي و ارتباط مناسب بين اين دوصورت نگيرد كه البته دلايل بيروني ديگري نيز در آن بياثر نيستند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اخيراً با برنامهريزي مناسبي كه صورت داده است به تمامي مؤلفان مشاورههايي را ميدهد كه مؤلف را به حد اقناع در چاپ كتاب ميرساند و او را در ايجاد ارتباطي صحيح با ناشر هدايت ميكند. علاوه بر اين نوسانات بازار و اينكه حقالتحرير يك نويسنده شايد با تاخيري سهماهه بهدليل كندي پخش و فروش كتاب به دست او ميرسد، به ايجاد روابطي سرد و نامناسب ميان ناشران و مؤلفان دامن زده است.
*حضور معارف ديني و قرآني در عرصه نشر كشور تاكنون به چه ميزان توانسته است منشأ اثر و تغيير باشد؟
هر كتابي كه چاپ شود با هر الگويي، ميتواند در امر نشر فرهنگ قدم خوبي باشد؛ اما بايد بدانيم در امر نشر احتياج به مخاطبشناسي داريم. مثلاً شايد «ديوان حافظ» بيش از حدي كه الان در كشور مخاطب دارد با چاپ روبهرو شده است و اين خود به معني ايجاد كردن يك هزينه اضافي بهمنظور تغيير دادن ظاهر كتاب براي عرضه مجدد آن و متضرر نشدن است. اگر خلأ توزيع نامتقارن چاپ آثار قرآني را با ايجاد يك بانك اطلاعاتي هدفسازي و هدفگذاري كنيم، تأثيرگذاري و چاپ كتابها هدفمند ميشود.
*بهعنوان پرسش پاياني آيا يارانههايي كه سابقاً از سوي ارشاد در قالب كاغذ به شما تخصيص مييافت و اينك بهصورت مستقيم به خواننده داده ميشود را شما معادل ميدانيد، يعني به همان ميزاني كه از شما يارانه كاسته شده از طريق يارانه اختصاصي به خوانندگان به شما رسيده است؟
در مورد يارانهها بايد ديد كه چگونه و به چه استفادهاي منتقل شده است. اگر اين مبالغ از طريق استانداريها و ادارههاي ارشاد مناطق بهصورت استاني تخصيص يافت و بهمصرف كمبودهايي برسد كه منطقهاي تشخيص داده شده است، مناسبتر است. من به چشم خودم كساني را ديديم كه مبلغ يكصد هزار تومان بن كاغذي ارشاد را بهطور پشت سرهم در دست دارند و اين با آنچه از ابتدا مد نظر بوده است، تفاوت دارد. با تخصيص يارانه به خوانندگان و تخصيص نامتناسب آنها امكان بهرهمندي همه آنها از اين يارانهها كم شده است.
*خبرنگار: حميد نورشمسي
سه شنبه 14 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2590]