واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: امام مهدی(عج) شریك قرآن
یكی از آموزه های مهم در تفكر اسلامی، نقش و جایگاه امام معصوم علیه السلام است. در روایات مختلف و متعددی كه در مجامع شیعی و سنی نقل شده است، معرفت به امام، جدا كننده اسلام و جاهلیت دانسته شده است. علاوه بر این جایگاه رفیعی كه برای امام معصوم علیه السلام مطرح است، سخن دیگر در نسبت و رابطه امام معصوم علیه السلام با قرآن كریم است. در روایات مختلفی امام «شریك القرآن» معرفی شده است. در یكی از زیارت.های امام حسین علیه السلام امام شریك قرآن خطاب شده است:
السلام علیك یا امین الرحمن، السلام علیك یا شریك القرآن، السلام علیك یا عمود الدین، السلام علیك یا باب حكمة رب العالمین، السلام علیك یا عیبة علم الله، السلام علیك یا موضع سر الله، السلام علیك یا ثار الله و ابن ثاره والوتر والموتور السلام علیك وعلى الارواح التى حلت بفنائك. [1]
علامه حلی نیز در استدلالی كلامی بر لزوم امامت، امام را شریك قرآن در تبیین احكام دین دانسته است. از نظر وی یكی از دلایل نیاز به امام شراكت وی، در هدایت گری قرآن است. در استدلال هفتاد و نهم وی بر امامت، بر دو نكته ضرورت وجود امام و عصمت وی تمركز شده است. استدلال وی در كتاب الالفین چنین است:
امام شریك قرآن در تبیین احكام است. از آنجا كه احكام غیر متناهی بوده و كتاب متناهی است و برای مجتهد امكان علم به آنها میسر نیست، پس بدان جهت به وجود امام نیاز است. پس چنانكه ممتنع است باطل در قرآن راه یابد، بر امام نیز باطل راهی ندارد؛ چون امام و قرآن از این جهت یكسان هستند، پس امام معصوم است. [2]
در روایات اسلامی رابطه قرآن كریم و امام معصوم، به عنوان دو ثقل مهم و میراث برتر پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله یاد شده است. طبق نقل شیخ صدوق در خصال پیامبر گرامی اسلام حدیث معروف به ثقلین را در مسجد جحفه ایراد فرموده است. در احادیث دیگری ـ که یکی از آنها را نعمانی در کتاب الغیبه نقل کرده است، ـ مکان این حدیث مسجد خیف معرفی شده است. [3] طبق روایت شیخ صدوق آن حضرت پس از اعلام جانشینی حضرت علی علیه السلام میفرماید:
بدانید که شما در روز قیامت در کنار حوض بر من وارد خواهید شد و فردا از شما سؤال خواهم کرد، پس از من با ثقلین چگونه رفتار کردید؟ پس مراقب باشید در حین ملاقات با من با آنان چگونه رفتار کرده اید. پرسیدند: یا رسول الله ثقلین چیستند؟ حضرت فرمود: ثقل اکبر کتاب خداوند متعال است که سببی ممدود از جانب خداوند و من به سوی شما و در دستان شما است. سوی دیگر این سبب به سمت شما است. در آن علم گذشته و آینده تا روز قیامت است. اما ثقل اصغر، پس آن هم سوگند قرآن است و او همان علی بن ابی طالب و خاندان او هست. این دو هرگز از هم جدا نخواهند شد تا در کنار حوض بر من وارد شوند. [4]
طبق روایات وارده، ثقلین از همدیگر جدایی ناپذیرند. بدین جهت است که رابطه امام با قرآن، از منظر دیگری نیز نمود می.یابد. طبق تصریح قرآن کریم، قرآن در دو مرحله تنزیل و انزال ابلاغ شده است. مرحله تنزیلی، مرحله تدریجی است و اختصاص به ساحت مقدس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله دارد و در طول 23.سال دوره رسالت بر آن حضرت نازل شده است تا با بیان تدریجی احکام اسلامی، به جامعه تازه مسلمان، آنان را در موارد پیش رو راهنمایی كند.
روایت ثقلین با تقریرهای مختلفی، از سوی راویان شیعی و سنی نقل شده است. اما آنچه که در این روایات اهمیت دارد، «نقش و جایگاه امام معصوم و عترت پیامبر صلی الله علیه و آله در هم سنگی با قرآن است. از دیدگاه شیعیان امام معصوم علیه السلام مفسر قرآن است. درک كامل مفاهیم قرآن صرفا منحصر در مطهَّرین است. «لا یَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ» [5]. «مطهرون» طبق تفاسیر قرآنی، همان اهل بیت عصمت و طهارت می-باشند که خداوند در قرآن به تمجید آنان پرداخته و بر طهارت آنان حکم نموده است: «إِنَّما یُریدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَكُمْ تَطْهیراً» [6].
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 268]