واضح آرشیو وب فارسی:قدس: قدس از نبود آموزش مستمر براي مقابله با بيماري قرن گزارش مي دهد؛ پررويي ايدز، كم رويي صدا و سيما و آموزش و پرورش!
* بيتا مهدوي
در آخرين آمار منتشر شده از سوي وزارت بهداشت شمار مبتلايان شناسايي شده به ايدز تا ابتداي فروردين ماه سال جاري در
كشور 17 هزار و 270 نفر اعلام شده است كه 93/9 درصد اين افراد را مردان و 6/1 درصد را زنان تشكيل مي دهند.
در اين آمار آمده است: در حال حاضر هزار و 368 نفر مبتلا به ايدز شناسايي شده و 533 نفر از افراد مبتلا جان خود را از دست داده اند.41 درصد از مبتلايان به ايدز بين 25 تا 34 سال دارند كه بالاترين نسبت در ميان گروه هاي سني را به خود اختصاص مي دهند.
براساس اين آمار، علل ابتلا به ايدز در افراد به ترتيب استفاده از تزريق مشترك مصرف كنندگان تزريقي مواد با شيوع 68/1 درصد، ارتباط جنسي با شيوع 7/7 درصد، دريافت خون و فرآورده هاي خوني با شيوع 4/1 درصد بوده است.اين در حالي است كه تخمين موارد مبتلا در سال گذشته براساس الگوي پيشنهادي سازمان جهاني بهداشت، حدود 80 هزار نفر برآورد شده و اين زنگ خطري است كه با افزايش ناگهاني تعداد آلوده شدگان به بيماري ايدز دركشور به صدا در آمده است.
كارشناسان بهداشتي معتقدند: آموزش تنها راه مقابله با بيماري ايدز است. هيچ يك از كشورهاي غربي كه در آغاز قربانيان اصلي بيماري به شمار مي رفتند، امروز در ميان كانونهاي اصلي بيماري ديده نمي شوند.
كشورهاي جهان سوم بويژه سرزمين هاي آفريقايي و آسياي جنوب شرقي اين روزها بيشترين آسيب را از اين بيماري مي بينند. كشور ما با نزديك 40 درصد جمعيت جوان از جمله كشورهاي در معرض خطر است، زيرا جوانان به طور بالقوه از گروه هاي پرخطر در رابطه با ايدز به شمار مي روند. از سوي ديگر ناآشنايي جوانان با چگونگي مقابله با ايدز باعث نگراني بيشتر پزشكان و جامعه شناسان است.
واقعيت اين است كه بسياري از جوانان كشور، شيوه هاي مهار رفتار پرخطر جنسي را نمي شناسند و استفاده از وسايل جلوگيري كه امروزه در سراسر جهان به مهمترين وسيله براي كنترل ايدز بدل شده است، در ايران چندان در دسترس نيست و بسيار پرهزينه است.
در يك نظرسنجي كه ايسنا درباره اطلاعات دانش آموزان سالهاي اول و دوم دبيرستان درباره ايدز منتشر كرده نمره آگاهي پسران كمي بالاتر از دختران و هر دو چيزي در حدود 25 تا 40 نمره بوده است.
به عبارت ديگر دانش آموزان مقطع متوسطه از دانستن بيش از يك سوم اطلاعات درباره اين بيماري محرومند و اين در حالي است كه سن نخستين تجربه جنسي بويژه در ميان پسران بسرعت رو به پايين آمدن است.
براساس اين نظرسنجي 8/45 درصد پسران و 2/31 درصد دختران كاملاً موافق شركت در گروه هاي گسترش دهنده پيشگيري از ايدز بوده اند.
چندي قبل در اقدامي سؤال برانگيز وزارت آموزش و پرورش به عنوان متولي اصلي آموزش مهارتهاي زندگي به دانش آموزان به عنوان اصلي ترين گروه نيازمند اقدامهاي پيشگيرانه از آسيبها و ناهنجاريهاي اجتماعي، درس «پيشگيري از ايدز و اعتياد» را از دروس متوسطه حذف كرد.
حذف آموزشها
«دكتر بهرام يگانه» رئيس انجمن مبارزه با آسيبهاي رفتاري چندي قبل در مصاحبه با ايسنا با انتقاد از عملكرد وزارت آموزش و پرورش اظهار داشته است: اين وزارتخانه به عنوان متولي اصلي آموزش مهارتهاي زندگي به دانش آموزان به عنوان اصلي ترين گروه نيازمند اقدامهاي پيشگيرانه از آسيبها و ناهنجاريهاي اجتماعي، اقدامي جدي در اين زمينه انجام نداده است.وي افزوده است: از ابتداي مطرح شدن اين طرح مقرر بود كه آموزش مهارتهاي زندگي در دوره هاي تحصيلي بويژه راهنمايي اجباري باشد كه متأسفانه آموزش مهارتهاي زندگي در مقاطع تحصيلي مورد نظر اختياري شده و بسته به نظر مديران مدارس اجرا مي شود.
به گفته وي، در كنار ضعف آموزش مهارتهاي زندگي در آموزش و پرورش، نوع مهارتهايي كه به دانش آموزان آموزش داده مي شود، نيز قابل تأمل است.
يگانه اظهار داشته است: مهارتهايي كه آموزش آنها به دانش آموزان در دستور كار قرار گرفته، مهارتهاي سازگارانه مانند حل مسأله است و اين در حالي است كه پيشگيري از وقوع آسيبها بايد مورد توجه قرار گيرد.
نيمي از مبتلايان از بيماري خود خبر ندارند
رئيس اداره مبارزه با ايدز وزارت بهداشت مي گويد: با توجه به جوان بودن جمعيت كشور كارشناسان بر لزوم آموزش جوانان در مورد اين بيماري و راه هاي پيشگيري از آن تأكيد مي كنند، بويژه آنكه اين كارشناسان برآورد مي كنند حدود 70 هزار نفر در ايران به اين بيماري دچار هستند كه بيش از نيمي از آنان از بيماري خود اطلاع ندارند و مي توانند آن را ناآگاهانه به ديگران منتقل كنند.
دكتر عباس صداقت مي افزايد: با توجه به گسترش استفاده از مواد مخدر در كشور و اينكه اعتياد تزريقي همچنان مهمترين عامل انتقال ويروس ايدز در ايران به شمار مي آيد و حدود 67 درصد موارد در بيش از 10 هزار مرد و حدود صد زن از مبتلايان به اين ويروس معتادان تزريقي بوده اند به نظر مي رسد چنانچه آموزش و پرورش و صدا و سيما وارد اين ميدان نشوند، برنامه اول مبارزه با ايدز به مراحل بعدي نخواهد رسيد.
هدف برنامه اول مبارزه با ايدز جلوگيري از آغاز موج سوم فراگير شدن بيماري است، آن هم در حالي كه برنامه سوم دستاوردي نداشته است، زيرا آموزش و پرورش بايد به طور جدي تري وارد اين عرصه شود.
اما از يك سو اختياري بودن اجراي اين طرح در مدارس مشكل بزرگي در آگاه سازي دانش آموزان است و از سوي ديگر اگر چه مسؤولان از ضروري بودن «تدوين برنامه استراتژيك ميان مدت و دراز مدت» به منظور مقابله با ايدز سخن مي گويند اما راه عملي خاصي ارايه نمي دهند.
عضو كميته كشوري مبارزه با بيماري ايدز نيز مي گويد: اغلب بيماران از ابتلاي خود به بيماري ايدز آگاهي ندارند و بدون آگاهي موجب ابتلاي همسران خود نيز به اين بيماري مي شوند. دكتر مينو محرز مي افزايد: آموزش مهارت زندگي به جوانان بويژه پيش از ازدواج مهمترين راه كنترل ايدز در جامعه است.
وي يادآور مي شود: آموزش مهارت زندگي و پيشگيري از رفتارهاي پرخطر مهمترين راه جلوگيري و كنترل بيماري ايدز در كشور است كه زمان اين آموزش نيز بايد در دوره پيش از ازدواج صورت گيرد، زيرا اغلب افراد پيش از ازدواج به علت ناآگاهي به اين بيماري دچار مي شوند.
محرز مي گويد: در صورت بي توجهي به ارايه آموزشها با توجه به روند كنوني ابتلاي افراد به بيماري ايدز در كشور ممكن است در مدت زمان كم آمار دچارشدگان به ايدز 10 برابر تعداد كنوني شود و يا به آمار وحشتناكي برسد.
روابط پرخطر دردسر بزرگ
علي زرافشان مديركل دفتر تأليف و برنامه ريزي كتابهاي درسي وزارت آموزش و پرورش هم چندي قبل اعلام كرده : حدود دو ميليون جزوه آموزشي «پيشگيري از ايدز» در دبيرستان هاي كشور توزيع شده و دبيران زيست شناسي مقطع اول دبيرستان ملزم به گذراندن دوره هاي آموزشي ويژه اي براي آموزش دانش آموزان شدند و با تدريس جزوه «پيشگيري از ايدز» به عنوان فصلي از كتاب درس زيست شناسي كه به زباني ساده نوشته شده دانش آموزان با ويروس ايدز، راه هاي انتقال بيماري و نحوه مقابله با آن آشنا مي شوند و با اجراي اين برنامه آزمايشي، در سال تحصيلي جاري طرح مشابهي به شكل گسترده تر در مدارس كشور اجرا خواهد شد.
اين در حالي است كه هنوز نبود آموزش به نحو چشمگيري در گروه هاي مختلف اجتماعي به چشم مي خورد و فقط 23 مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري براي آموزش مشاوره بيماران ايدز در ايران وجود دارد.
دكتر فرجام روان شناس اجتماعي در مورد آموزشهاي جنسي مي گويد: آموزشهاي جنسي براي جوانان روندي از فراگيري و تحصيل مجموعه اي از اطلاعات و دانش است كه براي شكل دادن به طرز برخورد و روش رفتاري و باورهايشان درباره موضوع روابط جنسي است.
اين آموزش آنان را از هويت جنسي شان آگاه مي كند و به آنان آموزش مي دهد روابط جنسي صحيح چيست و چه روابطي براي آنها نادرست است.
وي مي گويد: اين آموزشها همچنين توانايي و تجربه جوانان را پرورش خواهد داد كه آنان با آگاهي درباره انتخاب نوع رفتارشان بينديشند و احساس مطمئن و شايسته اي درباره كنشهاي رفتاري خود داشته باشند.
وي يادآور مي شود: بايد قبول كنيم كه براي جوانان در شرايط امروزه اجتماعي و جهاني امكان بيشتري نسبت به سالهاي پيش وجود دارد تا آنان در جامعه با اين مسائل مواجه شوند. اين آموزه ها سلاحي خواهند بود تا آنان خود را در برابر سوء استفاده هاي جنسي، بردگي جنسي، بارداري هاي ناخواسته و آلودگي به ايدز حفاظت كنند.
وي مي گويد: مسأله مهم تعداد مبتلايان به ايدز نيست، مسأله مهم آگاهي دادن به جوانان براي مراقبت از خود و پيشگيري از دچار شدن به اين بيماريها و عفونت ايدز است. اينكه جوانان بدانند كاندوم يك روش پيشگيري است اهميت زيادي ندارد، چون اين بيماري ها حتي با وجود كاندوم هم امكان انتقال دارد، مهم اين است كه جوانان بدانند هرگونه رابطه جنسي خارج از ازدواج، زمينه ساز بروز بيماريهاي آميزشي و انتقال ويروس ايدز است كه اين بيماريها اگر خوب درمان نشوند، عوارضي كه به جا مي گذارند ممكن است تا آخر عمر فرد را آزار دهد، از اين رو تنها راه چاره آموزش صحيح به جوانان است.
دوشنبه 13 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]