پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850175447
گرافیک چیست؟(2)
واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: مهدی مصطفایی
در علم ارتباطات، پيام، مبنا و علت ارتباط است. اگر پيام نداشته باشيم ديگر دليلي هم براي برقراري ارتباط نداريم. باز در اين علم، گرافيك را يك شاخه از گونه--اي از ارتباطات دانسته--اند. شاخه--ي تصويري ارتباطات غيركلامي. در واقع ارتباطات غيركلامي در سطح گسترده--اي، تصويري--اند، اما در نهايت گرافيك يك گروه از ارتباطات غيركلامي محسوب مي--شود.
ب)-- پیام
در علم ارتباطات، پيام، مبنا و علت ارتباط است. اگر پيام نداشته باشيم ديگر دليلي هم براي برقراري ارتباط نداريم. باز در اين علم، گرافيك را يك شاخه از گونه--اي از ارتباطات دانسته--اند. شاخه--ي تصويري ارتباطات غيركلامي. در واقع ارتباطات غيركلامي در سطح گسترده--اي، تصويري--اند، اما در نهايت گرافيك يك گروه از ارتباطات غيركلامي محسوب مي--شود.
به گفته--ي ديويد برلو ، -کارشناس ارتباطات- پيام، يك توليد علمي و فيزيكي از منبع گذار است كه داراي عوامل يا سازه--هايي است. اين عوامل، شامل كد و رمز، محتوا و نحوه--ي ارائه هستند كه چنين تعريف شده--اند:
1. كد و رمز، عبارت است از هرگروه از نمادها كه بتوانند به شيوه--اي ساخته شوند كه براي برخي از افراد به اصطلاح معني--دار باشد.
2. محتواي پيام، مطالب درون پيام است كه به وسيله--ي منبع براي بيان هدف او انتخاب شده-- است.
3. نحوه--ي ارائه--ي پيام، عبارت از تصميم--هايي است كه منبع ارتباط براي انتخاب و تنظيم و ترتيب كدها و محتواها مي--گيرد.
اما گرافيك در اين ساختار چه جايگاهي دارد؟ شايد گرافيك را وسيله--اي براي برقراري ارتباط بدانند اما مسلّم است كه گرافيك به دليل نياز به برقراري ارتباط پديد نيامده؛ گرافيك يكي از عوامل يا طرق ايجاد و پديداري ارتباط نيست. ممكن است بگوييم ابتدايي--ترين ابزار و روش--هاي ارتباط انسان--ها با يك--ديگر صورتي گرافيكي داشته است اما اين بدان --معني نيست كه وجود گرافيك، با وجود في--نفسه--ي ارتباط رابطه--ي مستقيم دارد. در واقع گرافيك به مثابه خط،-- در مرحله--ي كتابت و ثبت و تسجيل پيام--هاي انسان و يا به دنبال آن مطرح گرديده و شكل خام و ناقص زبان و خط را به وجود آورده است اما ارتباط، ديرينه--تر از اين مرحله است. و از سويي، سير تكاملي خطوط از گرافيك و تصوير، تبري جسته و سرعت و ساده--گي بيان را در علائم قراردادي و بسيار استريليزه--تر از خطوط هيروگليف دنبال كرده است. لذا گرافيك با هدف ايجاد ارتباط در عالم ارتباطات حضور نيافته است بل--كه دو خصلت عمده--اش، او را براي خدمت به انتقال پيام مستعد مي--سازد: يكي، افزايش سرعت دريافت پيام و ديگري، تأثير بيش--تر و عميق--تر بر مخاطب (گيرنده--ي پيام). و البته همين--كه گرافيك را يكي از شيوه--هاي ارتباطات و انتقال پيام مي--دانند خود مي--تواند اهميت عنصر پيام را در گرافيك روشن كند.
اين--جا يك شبهه به وجود مي--آيد؛ اين كه اگر گرافيك داراي اين خصايص است چرا سير تكامل خطوط به تدريج از صورت تصويري و گرافيكي دور شده است؟ و اگر خط هيروگليف شكل ابتدايي و ناقصي از خط به حساب آمده چرا بيش از صد سال است كه گرافيك، اين--چنين گسترده مطرح گرديده و بسيارند كساني كه منتظرند تا اين هنر، تبديل به يك زبان مستقل و همه--گاني شود؟
هنر گرافيك به ازاي مزايا و خصايصي كه تاكنون برشمرديم داراي معايب و محدوديت--هايي نيز هست كه حد و مرزي براي توسعه و گسترش آن ترسيم مي--كند. گرافيك در حوزه--ي تبليغات تجاري و يا زنده--گي شهري و يا به عنوان راه--نماي اماكن و ابنيه--ي عمومي شايد موفق بوده باشد و به وضوح حضوري فراگير داشته است اما در يك رفرم سياسي چه--قدر مؤثر بوده است؟ در نظام آموزش و پرورش هم حضور دارد، اما اين حضور در چه سطحي است و چه--قدر حياتي و مؤثر بوده است؟ اين خواص و مزايا و البته معايب، قواعد مطلقي نبوده--اند كه بتوانند در تمام وجوه توسعه و تحولات تمدن به يك نسبت گرافيك را سهم دهند. گرافيك و به طور كل زبان تصوير، عمدتاً در انتقال پيام--هاي بسيار كوتاه و ساده موفق-- هستند. يك طراح گرافيك به تجربه دريافته است كه هرگاه پيامي را براي تبديل به يك پوستر يا كارت و يا حتا تيزر تلويزيوني به او مي--سپارند او بايد قبل از تبديل پيام به عناصر تصويري، آن را تا جايي كه امكان دارد ساده و خلاصه كند. شعار «شهر ما، خانه--ي ما» را مي--توان تبديل به يك پوستر يا بروشور نمود. اما آيا يك سخن--راني سي دقيقه--اي را هم مي--توان به يك پوستر مبدل كرد؟
در كتاب ارتباط--شناسي، در توضيح محتواي پيام و نحوه--ي ارائه، درباره--ي چه--گونه--گي تركيب قطعات يك پيام بحث مي--شود و اين بحث، محدود به مدل--هاي احتمالي تركيب و كنار هم چيدن كلمات يك پيام با در نظر گرفتن كلمات و تعابير مشابه است. در اين مدل--ها، كلمات تنها به يك ترتيب خطي قابل تركيب مي--باشند اما يكي از فرصت--هاي مهمي كه در گرافيك، و به طور کل در هنرهای تصویری براي انتقال مؤثر پيام وجود دارد امكان تركيب غيرخطي قطعات پيام است. به اين معني كه عناصر پيام و عناصر تصوير مي--توانند به تركيب--هاي گوناگوني كه لزوماً در مسيرها و خطوط متعدد و شايد بي--نهايت، قابل تركيب--اند. در تركيب چند عدد ما تنها يك نوع تركيب خطي داريم، به اين صورت كه عددها هرچه--قدر هم كه پس و پيش شوند در يك رديف مي--توانند تركيب شوند اما عناصر بصري در يك صفحه--ي سفيد و يا يك فضاي خالي در خطوطي افقي، عمودي، عرضي، طولي و عمقي مي--توانند قرار گرفته و تركيبات مختلفي تشكيل دهند. و اين فرصت ضمن آن--كه امكان و قدرت اثرگذاري و القاي پيام را بالا مي--برد، به ما اجازه نمي--دهد تا پيام--هاي طولاني--تر از حدي مشخص را در فرآيند تصويرگري--مان شركت دهيم.
البته اين بحث مربوط به طراحي--هايي است كلام و خط، مطلقاً در آن حضور ندارند اگرنه در طراحي----هاي مركب، اصل تصويرسازي از جايگاه خود ساقط مي--شود و ديگر محصول طراحي يك اثر گرافيكي خالص نيست.
باید متوجه این نکته باشیم كه بسياري از توانايي--هاي زبان تصوير، هنوز به كاربري نرسيده است و ما بسياري از اين امكانات را تجربه نكرده--ايم و مي--توان ديد كه تجربيات و ريسك--هاي طراحان آينده، افق--هاي جديدي را بگشايد؛ اما مسأله--ي عبور تاريخي خط از شكل هيروگليف تا صورت كنوني آن را نيز در اظهار نظر و برآورد ماهيت گرافيك نمي--توان ناديده انگاشت.
برگرديم به موضوع پيام؛ گفته شد كه در گرافيك ما پيام را ساده--سازي مي--كنيم، اما از سويي ديگر به دنبال ايجاد پيچيده--گي در آن نيز هستيم. چه--گونه؟
ساده--سازي و يا استريليزه نمودن، بيش--تر در فرم اثر گرافيكي اتفاق مي--افتد؛ ساده-- نمودن تركيب، نمادها، رنگ--ها، نزديك نمودن فرم--ها به سه شكل اصلي مثلث، مربع، دايره، و...
اما پيچيده--گي در محتوا و درون--مايه--ي اثر گرافيكي اتفاق مي--افتد؛ اين پيچيده--گي به معني مبهم و دور از دست--رس نمودن پيام نيست، كه نقض غرض خواهد بود؛ اين، همان پيچيده--گي است كه براي مثال در شعر مشاهده مي--كنيم. في--الواقع شعر، چيزي بيش از يك مثال است. ما در تدبير انتقال پيام و تعيين شعار تبليغاتي، به عبارتي «صنايع ادبي» در كار مي--آوريم: ايهام، تمثيل، استعاره، تضمين و... . اين صنايع به چه منظوري به كار مي--آيند؟ همه--ي اين--ها تدابيري هستند كه اديب به منظور ايجاز در كلام و بالا بردن قدرت تأثير بر مخاطب از آن--ها بهره مي--گيرد؛ بنابراين پيچيده--گي، در آثار گرافيك هم همين نقش را بازي مي--كند.
البته ذكر اين نكته از قلم نيفتد كه مخاطب، همان--طور كه در گرافيك موضوعيت دارد براي شاعر -خاصه شعراي عارف- موضوعيت ندارد و از سوي ديگر قدرت تأثير شعر آن--ها بر مردمان تنها از حُسن صنعت ادبي--شان برنمي--آيد بل--كه از عرفان-- مي--جوشد. اما اگر مي--توان شعر را هم قالبي هنري دانست و از تكنيك و صنعت آن سخن راند، همان--طور كه كتاب--هاي درسي ادبيات فارسي در مدارس و دانشگاه به ما ياد داده--اند پس قياس گرافيك با شعر نيز ميسّر مي--شود. كما اين--كه شعر، براي شعراي معاصر علي--الخصوص شعر نوسرايان چيزي بيش از يك قالب بياني نيست هم--چنان كه گرافيك براي طراح. لذا مقايسه--ي فوق با همين نگاه انجام شد.
ديويد برلو هم--چنين معتقد است كه پيام در درون مخاطب وجود دارد و به عبارتي ديگر در هر پيام دو معني وجود دارد: يك معني براي فرستنده و يك معني براي گيرنده. با اين اساس هم، به اين نظر مي--توان رسيد كه هدف گرافيك، نه فقط انتقال پيام، كه تفهيم دقيق و صحيح آن است به مخاطب. مفهومي كه منظور نظر نويسنده است با آن--چه دريافت گيرنده است (و يا به تعبير برلو در گيرنده موجود است) دو معناي جداگانه--اند و لذا يك ارتباط، وقتي محقق مي--شود كه منظور فرستنده و دريافت گيرنده برهم انطباق داشته باشند. لذا وظيفه--ي گرافيك، به عنوان يك مؤثر در فرآيند ارتباطات، ايجاد اين انطباق است. اما وظيفه--ي گرافيك به عنوان هنر، بالا بردن ميزان تأثير و حقنه--ي پيام به مخاطب است. اين--جا ديگر روشن مي--شود كه هدف گرافيك ايجاد ارتباط نيست بل--كه مؤثر بودن ارتباط بر مخاطب است كه اهميت دارد.
پ) تصوير
«خط، نقطه، شكل، سطح، رنگ، بافت، تيرگي و روشني، عناصري هستند كه همنشيني آنها و ارتباطشان بر روي صفحه سبب مي--گردد تا تصوير ديده شود... اهميت عناصر بصري در تصوير ناشي از اين هدف است [ديده شدن]. بايد پذيرفت كه نقش اصلي در بيان اثر بر عهده-- عناصر بصري است، زيرا هر عنصر بصري داراي «انرژي تصويري» است و خالق اثر با توجه به نقش و قدرت عناصر بصري، نحوه كنار هم قرار گرفتن و چيده شدنشان در صفحه و با رعايت كيفيتهاي بصري، انرژي مورد نظر را در تصوير تعيين مي--كند.»
تصوير ماده--ي گرافيك است. طراح، تصاوير و عناصر بصري را به دست مي--گيرد و با تجزيه و تركيب آن--ها با يك--ديگر اثر خويش را مي--آفريند.
«... تصویر هم می تواند زبان و لوگوس داشته باشد، چون تصویر هم خط و نوشته است.»
تصویر، مجموعه--ای است از «نقطه، خط، سطح و رنگ» که در ترکیب با یك--دیگر صورت مجازی یک شیء یا تجسم یک معنی را نشان مي--دهد. اما در هنر به طور خاص تصوير، به چيزي گويند كه علاوه بر تعريف فوق، به ثبت رسيده است. پس با تصوير مي--توان نوشت كما اين--كه پديد آمدن حروف و زبان هم از تصوير نويسي آغاز شده است و معني گرافيك نيز در فرهنگ لغات لاتين، همان نوشتن است.
و اما عناصر تصوير:
1. نقطه: در هندسه نقطه چيزي است كه نه طول دارد و نه عرض و نه ارتفاع. در هنر هم همين است با اين تفاوت كه اين عنصر در هندسه قابل به دليل نداشتن ابعاد رؤيت نمي--شود لكن وجود و موضوعيت دارد. اما در تصوير تا رؤيت نشود وجودش تأييد نمي--گردد. نقطه هم مي--تواند به طور مستقل در صفحه نقش شده باشد و هم محل تلاقي خطوط با يك--ديگر باشد. نقطه عنصر پايه--ي تصاوير است و به طور كل در طراحي گرافيك نقشي كليدي دارد؛ هم به عنوان يك عنصر تصويري صرف، و هم به عنوان مركز شناسايي نيروهاي تصوير و بررسي تجمع و تفرق و توازن نيروها. «ريزترين نقطه به دليل محدوديت، توازن، بي--شكلي و بي--وزني--اش، به طور خاص براي نمايش مهمترين اصول كمپوزسيون مناسب است. نقطه در كل حوزه هنرهاي تصويري عنصري با بيشترين قدرت مانور محسوب مي--شود؛»
2. خـط: باز در هندسه، خط عنصري است داراي طول است اما عرض و ارتفاع ندارد؛ از بي--نهايت تا بي--نهايت امتداد دارد و بدين--سان قابل رؤيت نيست. ولي در هنر «خط اثر قابل رؤيت يك نقطه متحرك است. پس خط متكي بر نقطه است و به آن، به مثابه عنصري پايه--اي نياز دارد. حركت قلمرو واقعي خط استف خط، برخلاف نقطه كه به مركزي وابسته بوده و در نتيجه ايستاست، ماهيتاً متحرك است. خط مي--تواند از هر سو تا بي--نهايت امتداد يابد؛ نه به شكلي بستگي دارد و نه به مركزي. اگر نقطه عنصر مهمي در ساختار تجزيه و تحليل است، خط وظيفه خطير تركيب و ساختمان را بر عهده دارد. خط متصل مي--كند، جدا مي--سازد، حمل و تقويت مي--كند، به هم مي--پيوندد و محافظت مي--نمايد. خطوط يكديگر را قطع مي--كنند و منشعب مي--شوند. خط همچون نقطه، هر قدر امتداد يابد ماهيت خود را از دست نمي--دهد؛»
3. سطح: وقتي خط از عرض، و نقطه از طول و عرض، منبسط شوند سطح پديد مي--آيد. در واقع در طراحي--ها و تصاوير، هرچه داريم سطح است؛ اما گاه آن--قدر كوچك است كه نقطه به چشم مي--آيد و گاه آن--قدر باريك كه خط ديده مي--شود.
4. رنگ: در فيزيك، رنگ حاصل تجزيه--ي نور سفيد است. و در كتاب عناصر رنگ ايتن، چنين آمده است: «رنگ--ها نيروها و انرژي--هاي درخشنده--اي هستند كه بر حسب اينكه از آن--ها آگاه باشيم يا نباشيم روي ما اثرات مثبت و منفي خواهند داشت.»
«رنگ--ها عناصر اوليه، ثمره و فرزندان نور اصلي بدون رنگ هستند كه متضاد و همزاد آن تاريكي بدون رنگ است
همچنانكه شعله آتش نور پديد مي--آورد، نور نيز رنگ را به وجود ميآورد. رنگ--ها فرزندان نور هستند و نور مادر آنها. نور، اين اولين پديده جهان هستي، جوهر و ماهيت جان--دار جهان را از طريق رنگ--ها بر ما آشكار مي--سازد. ...ماهيت اصلي رنگ يك تموج و ارتعاش تصوري است، در اينصورت رنگ موسيقي است.»
به نظر مي--آيد تعاريف بالا، سياه و سفيد را از گروه رنگ--ها محسوب نمي--دارند؛ اما به اعتقاد من اگر اين--دو هم در يك تصوير داراي انرژي هستند و مفاهيم و احساساتي را منتقل مي--سازند، رنگ محسوب مي--شوند و بايد تعريف جامع--تري براي رنگ،-- به دست آورد. رنگ، به لحاظ ماهيت تفاوتي اساسي با نقطه، خط و سطح دارد. آن--ها فرم--هاي تصويري هستند و رنگ هم--چون شخصيت و روح آن--هاست. مي--شود در يك تشبيه ناقص نسبت ميان فرم--ها و رنگ را، نسبت روح و جسم دانست. اما از ديگر سو اگر سياه و سفيد را هم در ميان رنگ--ها شمرده--ايم، پس رنگ ضامن رؤيت فرم--هاست؛ به اين ترتيب اگر از تصوير سخن مي--گوييم كه بود و نبودش به رؤيت شدن و نشدن است، پس رنگ ضامن وجود فرم و يا تصوير است.
گرافيك در حوزه--ي ارتباطات تصويري است. يعني گرافيك از جمله هنرهايي است كه رابطه--ي پيام و مخاطب يا هنرمند و مخاطب از راه تصوير صورت مي--گيرد. ارتباطي كه انسان--ها هم--واره از طريق زبان و كلام برقرار مي--سازند در اين--جا به عهده--ي تصوير است. به اين معنا، گرافيك، ناخودآگاهانه تلاش دارد تا عناصر تصويري را جايگزين كلمه و حرف نمايد.
جالب اين--جاست كه بعد از هزاران--سال كه فرايند تكامل خط، از هيروگليف و خطوط تصويري به علائم و قراردادي و حروف رسيده است، به--نظر مي--آيد گرافيك، اين پديده--ي مدرن، سعي دارد تا ما را به آن--چه هزاران--سال پيش داشته--ايم بازگرداند!؛ البته طراح گرافيك تلاش مي--كند همه--چيز را، براي يك--بار هم كه شده مصوًر نمايد اما صرف-- نظر از اين--كه آيا اين تجربه به--طور كامل امكان محقق دارد يا نه، بايد از خود بپرسيم كه چه نيازي به اين كار است؟ در زبان تصوير چه قابليت--هايي بيش--تر از كلام و ادبيات وجود داشته كه آن را بر اين ترجيح مي--دهيم؟
واقعيت آن است كه تصوير براي انتقال مفاهيم و احساسات و هر--آن--چه به مثابه پيام وجود دارد بسي ناتوان--تر و بسته--تر از ادبيات است. ما در عالم با مجموعه--ي عظيمي از مفاهيمي روبرو هستيم كه صورت تصويري در دنياي تجسيم و تجسّم ندارند؛ مانند بسياري از احساسات انسان. براي فرد فرد ما پيش آمده كه در تجربيات زندگاني خود به فهم و ادراكي دست پيدا مي--كنيم كه براي بيان آن به ديگران دچار مشكل مي--شويم. گاهي مي--توان از طرق ديگر بيان، مانند نقاشي و شعر و... آن--چه را كه در دل داريم اظهار كنيم، اما در بسياري اوقات نيز نخواهيم توانست. در نسبت ميان توانستن و نتوانستن، كلام و شعر امكان بيش--تري به انسان براي بيان، داده--اند و تصوير امكاني كم--تر. تصوير، مبتني بر مخاطبه با چشم سر است؛ پس بسياري از اين احساسات امكان مصور شدن نمي--يابند. از اين--رو گرافيك هرجا كه توانسته به استقلال از كلام دست يابد گستره--ي معنايي و به عبارتي عمق مفهوم بسيار محدودي پيدا كرده است ؛ به اين معني كه در موارد خيلي معدود و خاص توانسته است بدون كمك كلام پيامي را انتقال دهد. هرچند اين ناتواني از ذات تصوير بر مي--آيد اما گاهي گمان مي--كنم كه وجه ديگري هم دارد. ناتواني تصوير در انتقال همه--ي مفاهيم مي--تواند يك امر موقوف به زمان باشد؛ مي--خواهم بگويم كه عرصه--هاي تجربه نشده در تصويرسازي و گرافيك فراوان است و شايد مثلاً پانصد سال بعد از اين، در مورد ناتواني تصوير، ناچار شويم تجديد نظر كنيم و روال بر قاعده--ي ديگري باشد. اما علي--الحساب، اگر اين ناتواني حقيقت دارد پس علت روي--آوردن به گرافيك و ترجيح دادن آن بر ادبيات چيست؟
«علت آن--که بشر نیاز به تصویرنویسی یافته، خاصیت القایی است که در تصاویر نهفته است. خطوط نقوش و مخصوصاً رنگ--ها مي--توانند به--خوبی محمل القائات روانی خاصی قرار بگیرند.»
پس خاصيت «القا» است كه انگيزه--ي به كارگيري گرافيك مي--شود. شايد اين خصوصيت القا، به همان انرژي تصويري كه در ابتداي اين بخش از آن سخن رفت، برمي--گردد. منظور از «انرژي تصويري» چيست؟ به نظر واضح باشد كه اين انرژي همان معاني و احساساتي است كه عناصر بصري به بيننده مي--رسانند. رنگ قرمز گرما دارد؛ خط--هاي شكسته و اريب، تزلزل و ناپايداري را مي--رسانند و... پس هر عنصر بصري احساس و يا مفهومي را به ما «القا» مي--كند.
بر اين قاعده اگر تلاشي براي حصول به زبان تصويري مستقل صورت مي--گيرد بايد در طمع به القاگري آن نهفته باشد و در اين--صورت سؤال بعدي اين است كه چه نيازي به القا كردن داريم؟ چرا مي--خواهيم پيام خود را القا كنيم؟ چرا تصور مي--كنيم كه بايد از طريقي غير از خود پيام، بر مخاطب اثر بگذاريم؟ چرا پيام را نبايد به مخاطب ارائه كرد بل--كه بايد به او القا شود؟ آيا القا كردن پيام به مخاطب مغاير آزادي فكر او نيست و باعث تحليل حق انتخاب او نمي--شود؟ وقتي از يكي از طراحان گرافيك پرسيدم كه اختيار و حق انتخاب مخاطب چه اهميتي در فرآيند توليد اثر گرافيكي دارد، با صراحت و شايد بدون ترديد پاسخ داد: هيچ. چنين پاسخي مي--تواند نشانه--ي آن باشد كه يك طراح حرفه--اي به وضوح پذيرفته است كه آزادي فكر مخاطب جايگاهي در گرافيك ندارد! بل--كه حتا وظيفه--ي حرفه--اي خود مي--داند امكان انديشيدن و انتخاب مخاطب را به حداقل برساند. اما چرا چنين است؟ شايد مردم، به طور طبيعي با يك پيام خاص مخالف باشند و نسبت به آن واكنش منفي نشان دهند و يا شايد يك پيام بدون در نظر گرفتن قبول و ردّ مردم برايشان مضر باشد، اما يك منفعت مقطعي يا فردي ايجاب مي--كند كه آن پيام خاص انتقال يافته و به مردم برسد. آيا خاصيت القايي گرافيك، براي خنثا نمودن واكنش--هاي منفي يا پوشاندن اثر منفي پيام مورد نظر به كار مي--آيد؟ يعني كارايي گرافيك، در «قبولاندن» هر نوع پيامي به مردم است؟ براي بررسي اين سؤالات بايد به بخش گرافيك و تبليغات برسيم؛ ليكن در همين بخش هم نكاتي هست كه نبايد از آن--ها غفلت كنيم.
يكي آن--كه شايد «القا» مضاف بر آن--كه قدرت تأثير پيام را بالا مي--برد بر سرعت دريافت پيام نيز اثر مي--گذارد. اگر القاگري تصوير را از اثري بدانيم كه بر ناحودآگاه مخاطب ايجاد مي--شود و در واقع ضمير ناحودآگاه اوست كه اولين و ناب--ترين دريافت را از تصوير دارد و اگر اين القاگري را در مقابل پذيرش اختيارمند وي بدانيم، وصول به اين نتيجه سهل است كه: تصوير سريع--ترين تأثير را دارد.
ت) مخاطب
«بخش قابل ملاحظه--ای از فعالیت هنر یا فن گرافیک دارای دو ویژه--گی خواسته-نخواسته است که بحث هویت و اصالت را کم--رنگ و در نهایت ثانوی مي--كند:
1. خاصیت سرعت و محدودیت زمانی (بگو مصرفی) بسیاری از فراورده--های گرافیک است که چندان جایی برای تأملات عمیق و اندیشمندانه درباره--ي هویت و امثال آن نمي--گذارد. انگیزه--ي اصلی گرافیک در این زمینه برقراری ارتباط هرچه سریع--تر و روشن--تر، گویایی هرچه بیشتر، در یک کلمه، رک و بي--پرده فروش هرچه بیش--تر و سریع--تر است.
2. گرایش ذاتی و منطقی گرافیک به همه--فهم کردن پیام، ... همه--جایی و جهانی شدن.»
عموماً هنر را بيان احساسات و مكنونات دروني هنرمند مي--دانند كه اگر با مسامحه بپذيريمش، لااقل براي تعريف گرافيك نمي--تواند چندان گويا باشد. گرافيك در تماس و ارتباط با مخاطب معني مي--يابد. دغدغه--ي گرافيك ذوق و ذائقه--ي مخاطب است و اگر بدان بي--اعتنايي كند ديگر گرافيك نيست. شايد بگويند اين دغدغه در ديگر هنرها هم وجود دارد. البته كه چنين است. اما تعهد نسبت به مخاطب، در بحث هنر برای هنر و هنر برای مردم گسترده مي--شود و قابل قسمت است اما گرافیک صرفاً در حوزه--ي هنر برای مردم گرافیک مي--شود و معنا مي--يابد. بنا بر این مباحث هركدام از هنرها اگر در جلب مخاطب توفيق نيابند ماهيت--شان محفوظ خواهد بود و خدشه--اي نخواهند ديد اما ارتباط تصويري بدون ارتباط، فقط تصوير است.
البته قرار نيست كه مصوبات فرهنگستان زبان فارسي را حق مطلب بدانيم و ملاك و معيار تعاريف قرار دهيم؛ اما در نگاهي به كليّت گرافيك و نحوه--ي موجوديت آن، اين معادل فارسي، اختصاصاً از جامعيت و رسايي نسبي بهره دارد. مخالف اين نظر مي--تواند مخالف باشد و ما هم جاي بحث در اين موضوع را محفوظ مي--گذاريم. اما براي مخالف هم مبرهن است كه همه--ي تلاش يك گرافيست در بهره--گيري از نمادها و سمبل--ها و يا ايجاد و ابداع نمادهاي جديد و تلاش براي سرعت بخشيدن به انتقال پيام، فقط و فقط معطوف به مطالبات مخاطب است و شايد از همين--رو باشد كه گرافيك نسبت به ساير هنرها گستره--ي متنوع--تر و البته جوهري عامه--پسندتر دارد.
اين مسأله -عامه--پسندي- از آن--روست كه عموماً كساني كه در توليدات خود، اعم از فرهنگي، تجاري، سياسي و...، به ذائقه--ي مخاطب اصالت داده--اند به دام عوام--زده--گي افتاده--اند و غرايز و احساسات زودگذر مخاطب را بدل از طبع و فطرت او مورد خطاب خويش گرفته--اند. سرآمد اين عمل--كرد، دوري از انديشه است. اين سخن را مي--توان به درافتادن به ورطه--ي ابتذال نيز تعبير نمود. البته احتمالاتي هم هست كه ابتذال و يا فاصله--ي گرافيك از انديشمندي، به برخي ويژه--گي--ها و يا ضرورت--هاي ذاتي گرافيك بازمي--گردد. اما اشتباه نشود؛ اين ابتذال نه از نفس اصالت دادن به مخاطب، كه از سر اشتباه در شناخت طبع اوست. متأسفانه براي هنرمندان ما، چه آن--هايي كه به مخاطب اهميت --مي--دهند و چه آن--هايي كه مخاطب--گريزند چنين جا افتاده كه خواست و اصلاً شعور مخاطب عام، چيزي معادل ابتذال و سطحي--نگري است. و با همين توهّم، كساني كه بازاري كار مي--كنند آثاري سطحي و سخيف تحويل مردم مي--دهند و كساني هم كه –به اصطلاح- هنري كار مي--كنند و به خيال خودشان عميق هستند، صاحبان آثار بدون مخاطب--اند. از حق نگذريم؛ بسيارند هنرمنداني كه گرفتار اين توهّم نشده--اند اما به مانند فضاي سياست--زده--ي جامعه كه رأي آدم--ها را به تقسيم سفيد و سياه، يا چپي و راستي مي--كشاند فضاي هنر ما هم گرفتار تقسيم هنري و بازاري است و مجموعاً همه--ي هنرمندان به اين شيوه صف--بندي شده--اند!
البته بيان بسياري از ادراكات و شهودات ذهني انسان--ها و يا درك حقايق متعالي وراي اين عالم، مستلزم هبوط معني است اما اين مسأله هيچ ربطي به آن توهّم غالب بر هنرمندان (بيش--تر، هنرمندان هنرهاي تجسمي) ندارد. هبوطي كه گفته شد مربوط به تنگناهاي بيان –فارغ از انواع آن- است و در بخش--هاي بعدي، تفصيل آن خواهد آمد.
اگر گرافیست، مخاطب را در نظر نگیرد و طرحش را بر اساس احساس و تلقی سوبژکتیو خود، اجرا نماید چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در این صورت انتقال پیام محقق نخواهد شد و اگر پیام منتقل نشود هدف طراح و سفارش--دهنده تأمین نمي--شود؛ این یعنی گرافیک، به هدف خود نرسیده است. نه كه مطلقاً نمي--رسد بل--كه ديگر تقيّدي به هدف وجود ندارد و وقتي چنين تقيّدي از ميان رفت در اين صورت هدف ما، انتقال يك پيام به مخاطب نيست. پس چرا توليد اثر مي--كنيم؟
اثری که نتواند نظر مخاطب و سفارش--دهنده را تأمین کند لاجرم گرافیک نیست. مي--تواند نقاشی باشد، مي--تواند تصویرسازی باشد اما گرافیک نخواهد بود. (توجه کنیم که نباید تصویرسازی را با طراحی گرافیکی یکی بگیریم. تصویرسازی به معنی تجزیه و ترکیب و استریلیزاسیون تصاویر تا قلب ماهیت یک تصویر، لازمه--ي تولید آثار گرافیک است، اما همان گرافیک نیست) اگر قرار بود گرافیست همان کاری را که یک نقـاش بدون علم به روان--شناسی رنگ و قواعد تبلیغی و القایی در هنرهای تجسمی، در دنیای شخصی و ذهنی خود به وجود مي--آورد، انجام دهد دیگر چه نیازی به او داشتیم؟ اصلاً چه نیازی به تفکیک نقاشی از گرافیک مي--بود؟ مسلماً یک گرافیست، یک طراح یا نقاش صِرف نیست. او مهارت--های دیگری را برای امکان برقراری ارتباط با مخاطب و تأمین مطالبات او باید بیاموزد. شاید یک نقاش بدون دانستن روان--شناسی رنگ و حتا بدون علم به مبانی فرم و تصویر و یا تکنیك--های تصویرسازی و چاپ بتواند به نقاشی ادامه دهد اما یک گرافیست قطعا نمی--تواند با این وضع، به عنوان گرافیست باقی بماند. گرافیست باید همه--ي این--ها را بداند. چرا که او یک مسأله--ي عمده دارد و آن «مخاطب» است و مسأله ی دیگری هم دارد و آن «سفارش دهنده» است، سفارش دهنده باید برای پرداخت حق--الزحمه--ي گرافیست قانع شود و البته ثبت اثر گرافيكي و تحقق حضور آن به دست سفارش--دهنده است. به یک نقاش چنین مسائلی ندارد. او کافي--ست یک طراح ماهر باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-