واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ماه آبان در تقويم ايران
مالك رحمتي
در تقويم سراسر حماسه و افتخار مردم عزيز ايران زمين، برگي زرين و مقطعي حساس و سرنوشتساز است، به گونهاي كه حضرت امام خميني(ره) از آن به عنوان انقلاب دوم ياد كردند، لكن بر فرزندان فهيم اين سرزمين مهد تمدن و انديشه است كه نگاهي عميق و تحليلي بهاين روز بزرگ و عبرت آموز و درسساز داشته باشند و پيام سيزده آبان را درك و در راه گسترش آن تلاش كنند.
در اين روز ملي مبارزه با استكبار جهاني، روز نمايش قدرت علم و دانايي، روز وظيفهشناسي و مسئوليتپذيري در تاريخ ايران زمين، سه حماسه بزرگ كه به فواصل زماني گوناگون، اما دقيقا در روز سيزده آبان رخ داده، به ثبت رسيده است.
در اين روز شگفتي، در سال 1343 حضرت امام (ره) از كشور عزيزش به تركيه تبعيد شد و در سيزده آبان 1357 سربازان راستين امام كه در سيزده آبان سال 43 به تعبير حضرت امام (ره) در گهواره بودند، اما آن روز جواناني شهادتطلب و با شهامتي بودند كه توسط رژيم طاغوت به خاك و خون كشيده شدند و سرانجام در سيزده آبان سال 58 لانه جاسوسي شيطان بزرگ به وسيله دانشجويان انقلابي تسخير شد.
حال، پرسش ريشهاي، اين است؛ چه عواملي دست به دست هم دادند تا در آن مقطع حساس، چنين جواناني تربيت شوند؟ و سرانجام اين جوانان غيور و فهيم و با كياست، آن رشادتهاي بي بديل را در جاي جايي تاريخ انقلاب اسلامي پديد آورند؟ در پاسخ بهاين سؤال، پرسش ديگري مطرح ميشود كه اساسا چرا انقلاب اسلامي رخ داد؟ از زواياي متعددي ميتوان بهاين پرسش پاسخ داد، اما در اين مجال، اشارهاي مختصر به يكي از آن صور ميشود.
يكي از مهمترين دلايل پديد آمدن و پيروزي انقلاب اسلامي، زنده كردن هويت ديني و انقلابي مردم و به ويژه جوانان به دست حضرت امام (ره) و روحانيت محترم بود و به عبارتي، يكي از ارزشمندترين هنرهاي حضرت امام (ره) تربيت جواناني با ضميري روشن و آگاه و با هويت ديني و انقلابي بود كه از دو شاخصه مهم و سرنوشت ساز بهرهمند بودند؛ نخست اين كه جوانان انقلاب، مرد عمل و از سويي ديگر، از بصيرتي بلند برخوردار بودند و در آن برهه حساس انقلاب، چنين جواناني بودند كه به عصاره انديشه حضرت امام (ره) يعني استكبار ستيزي و عمل به اسلام ناب محمدي(ص)عينيت ميبخشيدند؛ بنابراين، هنگامي كه انسان هويت حقيقي و انقلابي خود را پيدا كند، مسئوليتپذير خواهد شد؛ يعني وقتي جوان و نوجواني، هويت فردي و اجتماعي ديني و اصيل خود را دريافت و نسبت به آن معرفت و شناخت پيدا كرد، در بستر آن هويت و شخصيت ديني و انقلابي نيازهايي را خواهد داشت كه برخي از آنها در راستاي هويت فردي است.
براي مثال، جوان ايراني با هويت ديني و انقلابي، نيازمند تعمق ايمان، تقوا، بصيرت و ارتقاي توانمنديهاي علمي و آگاهيهاست و يا در عرصه هويت اجتماعياش، نياز به استقلال، معنويت، پيشرفت و عدالت دارد.
اينجاست كه جوان در راستاي عينيت بخشي به آن هويت ديني و انقلابي، احساس مسئوليت خواهد كرد. ميزان مسئوليتپذيري هر انساني، بيانگر و نشانگر مقدار معرفت و بصيرت آن به هويت و شخصيت ديني و انقلابياش است.
مسئوليتپذيري آحاد مردم ايران و به ويژه جوانان، موتور محرك انقلاب در تمام مراحل آن بوده و هست و خواهد بود.
از سوي ديگر، يكي ديگر از ويژگيهاي بارز جوانان انقلابي و ارزشي، روحيه آرمانخواهي است. پيامد چنين روحيهاي كه برآمده از انديشههاي اعتقادي و ارزشي ماست، ميطلبد كه آنان مسئوليتپذير باشند كه تاريخ سراسر حماسه و افتخار ايران اسلامي، نشانگر اين است كه مردم اين مرز و بوم، همواره در همه مراحل انقلاب در اوج حس مسئوليتپذيري بودند و هستند.
اين روحيه آرمان خواهي و مسئوليتپذيري، از آن هويت ديني و انقلابي جوانان سرچشمه گرفته است كه آنها را در سيزده آبان سال 57 به خيابانها ميكشاند تا عليه رژيم طاغوت قيام كنند. اين حس مقدس و ارزشي است كه دانشجويان را در سيزده آبان سال 58 به تسخير لانه جاسوسي آمريكا رهنمون ميكند؛ اين روحيه مسئوليتپذيري و تكليف شناسي است كه جوانان ما را هشت سال، عاشقانه و عارفانه براي دفاع از ميهن عزيزمان به جبهههاي حق عليه باطل ميكشاند تا آن صفحات زرين و رشادتها را در تاريخ دفاع مقدس رقم بزنند.
بنا به فرموده حضرت امام خميني (ره) كشور مترقي، آني است كه مردمش وظيفهشناس باشند و اين روحيه وظيفهشناسي و حس مسئوليتپذيري است كه جوانان ما را هم اكنون به جنبش نرمافزاري و جهاد علمي در ميدانهاي گوناگون علوم جديد ميكشاند و هر روز پرچم سرافراز ايران را در قلههاي پيشرفت و تعالي نويني به حركت درميآورند.
مسئوليتپذيري مردمان يك جامعه، نشانگر ميزان رشد و پويايي، دانايي، نشاط و هويت ديني و انقلابي ْآن جامعه است؛ بنابراين، براي حفظ و تداوم انقلاب اسلامي، بايد اين روحيه ارزشي و حيات بخش را در بين تمام اقشار جامعه به ويژه جوانان و نوجوانان حفظ و تقويت كنيم، چرا كه براي رسيدن به قلههاي پيشرفت و توسعه و عدالت، نيازمند نقش آفريني چنين روحيهاي در بين مردم هستيم.
از سوي ديگر، اين روحيه آرمانخواهي و حس مسئوليت ميطلبد كه توجه دوچنداني به مقاومت و ايستادگي و هشياري در برابر ترفندها و طرحهاي دشمنان داشته باشيم. متأسفانه در ادبيات سياسي معاصر بسياري از مفاهيم و ابزارهاي سياسي و بينالمللي، به وسيلهاي براي برآْورده كردن منافع ابرقدرتها تبديل شده است، به گونهاي كه بسياري از فعالان سياسي كشورهاي دنيا، بر اين باورند كه مفاهيمي همچون حقوق بشر و آزادي و دمكراسي و سازمانهاي بينالمللي مثل شوراي امنيت و غيره كاركرد اصلي خود را از دست داده و تبديل به سرپوشي براي رفتارهاي سلطه گرايانه و ددمنشانه استكبار جهاني شده است، به گونهاي كه امروزه بسياري از ملتها و دولتها دريافتهاند كه براي حفظ استقلال و اصول و ارزشهاي خود، نيازمند استراتژي جديدي در عرصه ديپلماسي بينالمللي هستند و اين نيست جز مقاومت و ايستادگي در برابر رفتارهاي غير قانوني و سلطهگرانه استكبار جهاني.
اين اصل مترقي و كارآمد (مقاومت و ايستادگي) برآمده از متون و انديشه اسلامي است كه ميتوان گفت در عصر معاصر، مردم و جوانان جمهوري اسلامي ايران، مبدع اين اصل بوده و به نحو احسن در همه مراحل از آن استفاده
ميكند، به گونهاي كه اين الگوي موفق جمهوري اسلامي، امروزه در دورترين نقاط جهان توسط كشورهاي فلسطين، سوريه، ونزوئلا، عراق و كشورهاي آمريكاي لاتين و آفريقاي و ... به عنوان استراتژي كارساز و نتيجهبخش مورد استفاده قرار ميگيرد.
در اين برهه از نظام جمهوري اسلامي كه بيش از هر زمان ديگري به ثبات سياسي و اجتماعي نيازمنديم، بايد با دست آويختن به اين اصل نتيجه بخش و كارساز در برابر باجخواهيها و زورگوييهاي استكبار جهاني و در رأس آن آمريكا، ايستادگي كنيم و با مثلت مقاومت و ايستادگي و وحدت تمام توطئهها نقشههاي دشمنان را نقش بر آب خواهيم كرد و بنا بر فرموده مقام معظم رهبري در ديدار پر شور هزاران دانش آموز و دانشجو در روز شنبه 8/8/87: «آمريكا؛ استكبار جهاني، نخواهد توانست ايران اسلامي را از راه استقلال و هويت و سربلندي خود باز دارد».
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]