واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: طرح ايراني مدون حل بحران قفقاز در دست اقدام است
منوچهر متكي در ملاقات امروزش با همتاي هندي خود از دعوت دكتر احمدي نژاد از مان موهان سينگ، نخست وزير هند خبر داد و گفت: در ملاقات امروز دو طرف درباره فراهم كردن زمينههاي اين سفر گفتوگو كرديم تا در آينده اين سفر انجام شود.
ايسنا- منوچهر متكي، وزير امور خارجه همچنين اظهار داشت: امروز سمينار ايران و هند افتتاح شد تا ظرفيتهاي دو كشور در زمينههاي مختلف مورد برسري قرار گيرد.
وي هم چنين تاكيد كرد: اراده سياسي طرفين بر عملياتي كردن همكاريهاي دوجانبه است.
وزير امور خارجه افزود: در اين ملاقات تحولات كنوني جهان و ضرورت نقش آفريني كشورهاي در حال توسعه را مورد بررسي قرار داديم. هم چنين تحولات افغانستان نيز مورد بررسي قرار گرفت.
متكي تمايل دو كشور را بر ضرورت مقابله با تروريسم و افراط گرايي در منطقه مورد توجه قرار داد و گفت: دو كشور در اين زمينه مواضع مشتركي دارند.
همچنين متكي در ميزگرد بررسي روابط ايران و هند در دفتر مطالعات سياسي و بينالملل وزارت امور خارجه گفت: ايران از گسترش سياست خارجي هند درجهت توسعه اقتصادي و تكنولوژيك آن استقبال ميكند.
متن كامل اظهارات وزير امور خارجه در اين ميزگرد به شرح زير است:
«بسمالله الرحمن الرحيم
جناب آقاي موكرجي وزر محترم امور خارجه هند
اعضاي محترم هيات هندي
سفرا و ديپلماتهاي محترم مقيم
خانمها، آقايان، حضار محترم
مايه بسي مسرت است كه در مراسم افتتاحيه ميزگردي كه به بررسي رابطه دو تمدن ديرين و دو كشور بزرگ و تاثيرگذار منطقه، برگزار ميشود، حضور يافتهام. نزديكي، درك متقابل و مراودات دو ملت بزرگ ايران و هند، پيشينهاي عميق و تاريخي دارد، به طوري كه قرابت فرهنگي، احساسات مشترك و علاقه متقابل، جدايي دو ملت را غير ممكن ساخته است.
مناسبات سياسي جمهوري اسلامي ايران و هند طي سالهاي گذشته در شرايط مطلوبي قرار داشته است، به طوري كه دو كشور شاهد تبادل هياتهاي بلند پايه متعددي بودهاند.
سفر جناب آقاي احمدينژاد رييس محترم جمهوري اسلامي ايران و ديگر مقامات عالي رتبه جمهوري اسلامي ايران به هند و سفر مقامات عالي رتبه هند به جمهوري اسلامي، نشان از وجود رابطه خوب و اراده سياسي براي گسترش هر چه بيشتر اين رابطه ميباشد.
در كنار روابط سياسي، همكارهاي اقتصادي از اولويت خاصي برخوردار بوده، به طوري كه حجم روابط اقتصادي در حدود 9/33 ميليارد دلار، هند را به يكي از مهمترين شركاي تجاري ايران تبديل كرده است. در همين زمينه تلاشهاي زيادي براي مشاركت در طرحهاي اقتصادي صورت پذيرفته است.
كميسيون مشترك اقتصادي دو كشوركه هم اكنون پانزدهمين اجلاس آن در حال برگزاري است، زمينه مناسبي است براي گسترش روابط در زمينههاي مختلف اقتصادي، فرهنگي و غيره. مسلما موفقيت اين كميسيونها منوط به پيگيري و اجراي توافقهاي حاصله در آن خواهد بود كه يقين دارم با تلاش و همكاريهاي مسوولان دو كشور عملي خواهد شد.
البته عليرغم اين روابط خوب، واضح است كه ظرفيت ها و زمينههاي فراوان تجاري، اقتصادي و صنعتي براي گسترش هر چه بيشتر مناسبات در دو كشور وجود دارد. فرصتهاي سرمايهگذاري در بخشهاي مختلف صنعتي ايران از جمله بخش نفت وگاز وصنايع بالادستي و پايين دستي آن، بخش حمل و نقل، صنايع فولاد، پالايشگاه و ساير بخشها وجود دارد كه جمهوري اسلامي ايران علاقهمند است دوستان هندي خود را در آنها به طور موثر ببيند.
ايران و هند از ديرباز داراي روابط فرهنگي عميق بودهاند به طوري كه آثار اين مناسبات در گوشه و كنار هند به چشم ميخورد. وجود آثار هنري و معماري ايراني - اسلامي در مناطق مختلف هند گواه بر اين مدعا است. زبان فارسي براي مدت 800 سال زبان رسمي و ديواني آن كشور محسوب ميشده و هم اكنون حدود 50 دپارتمان زبان فارسي در سطح هند مشغول به فعاليت ميباشند. در حال حاضر حدود 5000 دانشجوي ايراني در دانشگاههاي مختلف هند مشغول به تحصيل هستند. اخيرا (ارديبهشت 87) هفته فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در دهلي نو و بمبئي برگزار گرديد و قرار است هفته فرهنگي هند نيز در آينده در ايران برگزار گردد.
همكاريهاي ايران و هند در موضوعات منطقهاي و بينالمللي و سازمانهاي مربوطه، در سطح مطلوبي بوده است. با توجه به ويژگيهاي خاص منطقه و موضوعات مبتلا به آن نظير ناامني، اشغالگري، تروريسم ومواد مخدر، دو كشور همواره همكاريهاي خوبي در اين موضوعات داشتهاند.
ايران و هند به لحاظ منطقهاي در بسياري از مسائل از جمله وضعيت عراق و افغانستان داراي ديدگاههاي مشتركي هستند. دو كشور خواستار صلح و ثبات در منطقه وحفظ تماميت ارضي كشورهاي منطقه به ويژه عراق و افغانستان ميباشند. جمهوري اسلامي ايران و هند در موضوعات مربوط به افغانستان با يكديگر همكاري و رايزني داشتهاند كه در اين رابطه مساعدتها و ارائه تسهيلات به طرف هندي براي اجراي پروژه جاده زرنج - دلارام در آن كشور را ميتوان به عنوان نمونه نام برد.
در بعد بينالمللي دو كشور مخالف يك جانبهگرايي ميباشند و بر احترام به حقوق ساير ملل، تاكيد ميورزند. جمهوري اسلامي ايران از گسترش سياست خارجي هند درجهت توسعه اقتصادي و تكنولوژيك آن استقبال ميكند و اميدوار است اين رويكرد تقويت مناسبات با ايران و صلح و امنيت در منطقه را مد نظر قرار دهد.
مراودات گسترده سياسي، اقتصادي و فرهنگي، همه و همه نشان از درك متقابل و نزديكي دو كشور ميباشد. هر چند كه به اعتقاد ما اين همكاريها پتانسيل گسترش بيش از اين را دارا هستند و بر ما است كه تلاش روزافزوني در جهت افزايش آنها به كار بنديم.
بديهي است كه در فرآيند همكاريها و گسترش مناسبات دو كشور، سوءتفاهمها و تعارضاتي به وجود آيد و شيطنتهايي هم از سوي طرفهاي ثالث صورت پذيرد. شايسته است كه اين موضوعات در چنين نشستهايي آسيبشناسي شده و نتايج آن دراختيار تصميمگيران قرار گيرد.
به هر حال جهان در عصر كنوني شاهد نظم نويني در روابط بينالملل و شكلگيري بلوكهاي جديدي از قدرت ميباشد. بر رهبران و انديشمندان دو كشور است كه فارغ از بازيهاي سياسي نظام سلطه، با تكيه بر قرابت و روابط تاريخي دو ملت، نوع جديدي از روابط و نقشآفريني منطقهاي ايران وهند كه متضمن منافع واقعي مردم وبه دور از وسوسهانگيزيهاي سلطهگران باشد، تعريف و به منصه ظهور برسانند.
اميدوارم كه اين ميزگرد بتواند چشماندازي روشن از روابط آينده دو كشور و راهكارهاي مناسبي در جهت تعميق و گسترش روابط ارائه نمايد.
در خاتمه لازم ميدانم از برگزاركنندگان اين ميزگرد به ويژه اداره كل ديپلماسي عمومي هند و دفتر مطالعات سياسي و بينالمللي تشكر و قدرداني نمايم. مطمئنا چنين نشستهايي به درك متقابل و رفع سوء تفاهمات كمك خواهد كرد.»
وزير امور خارجه كشورمان در همچنين شب گذشته در ديدار با همتاي برزيليايياش با تشريح اولويتهاي سياست خارجي دولت گفت: آمريكاي جنوبي در سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران از اولويت ويژهاي برخودار است و در اين منطقه برزيل جايگاه ويژهاي در سياست خارجي دارد.
وي با اشاره به مواضع بينالمللي برزيل اظهار داشت: در بسياري از مسائل بينالمللي ايران و برزيل داراي مواضع مشتركي هستند كه ميتواند در رايزنيهاي دوجانبه از اين پتانسيل استفاده بهينه شود.
وزير امور خارجه كشورمان در ادامه اظهارات خود با اشاره به دلايل بحران مالي كنوني گفت: در شرايطي كه يك اقتصاد خاص ميتواند هم از بالندگي اقتصاد دنيا و هم از بحرانهاي اقتصادي نفع ببرد نشان از وجود بيماري در اقتصاد جهاني و نظام مالي – پولي دارد.
به گزارش خبرنگار ايسنا، متكي در كنفرانس خبري مشترك با وزير خارجه برزيل در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا، در مورد اظهارت اخير لاوروف وزير امور خارجه روسيه مبني بر اين كه هيچ طرحي از جانب ايران براي حل مشكل قفقاز ارائه نشده است، گفت: در گفتوگوهاي جداگانه با كشورهاي منطقه و آلمان در بحث يافتن راهكاري منطقهاي براي حل و فصل مسائل قفقاز در دو قسمت ايجاد چارچوبي براي گفتوگو و تلاش همكارانه براي حل مسائل قفقاز را مورد بحث قرار داديم.
وي افزود: سرفصلهاي اين گفتوگوها در مذاكرات مطرح شد و قاعدتا راهي كه بتواند ارائه شود از دل اين مشورتها خواهد بود و اگر زمينه قبول آن ايجاد شده باشد ارائه ميشود.
وي تاكيد كرد: مولفههاي طرح همكاري با كشورهاي منطقه مطرح و مورد استقبال قرار گرفت اما طرح مدون در اين زمينه در دست اقدام است.
وزير امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالي در مورد سياست راهبردي ايران در حوزه آمريكاي لاتين اظهار داشت: آمريكاي لاتين ظرفيتهاي بسيار گستردهاي در حوزههاي اقتصادي و همگرايي بسيار قوي در حوزههاي سياسي و بينالملل دارد. مواضع مشترك كشورهاي آمريكاي لاتين در سالهاي اخير در نگاه به تحولات بينالمللي ظرفيتهاي بالايي را در منطقه ايجاد كرده است.
به گفته متكي، كشورهايي نظير برزيل، آرژانتين و كوبا و يا برخي ديگر از كشورها كه بعضا عضو اوپك و داراي ذخاير مهم نفت و گاز هستند و از ديگر جهات اقتصادي بالنده ميباشند در مسير رشد و شكوفايي قرار دارند.
وي تاكيد كرد: ايران راهبرد خود را در توسعه همكاريها در سه حوزه تجارت، صدور خدمات فني و مهندسي براي اجراي پروژهها در اين منطقه و نيز جلب سرمايهگذاري شركتهاي بزرگ صاحب نام آمريكاي لاتين كه در حوزههاي انرژي توانمندي دارند قرار داده است. اين تنوع بخشي در روابط امكان استفاده از ظرفيتها را فراهم ميكند.
وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به افزايش اعتبارات تخصيص يافته براي روابط اقتصادي به آمريكاي لاتين گفت: اين مساله همان متوازن كردن روابط اقتصادي است.
متكي ايران و برزيل را دو كشوري توصيف كرد كه داراي مواضع و ديدگاههاي مشترك در برخورد با تحولات جهاني هستند كه در گفتوگوهاي اخير با وزير خارجه برزيل وي بر ضرورت تمركز بحثهاي هستهيي در آژانس و يا عدم استفاده از زور و احترام به تماميت ارضي كشورها به عنوان فاكتوري مهم كه نقض آنها بحران اخير را در قفقاز باعث شد مورد تاكيد قرار داد.
وي ادامه داد: با اين رويكرد ميتوانيم منادي اين مواضع در صحنههاي بينالمللي باشيم. در مورد موضوعات بينالمللي با آمريكاي لاتين احساس همپوشاني داريم و راهبرد ايران به توسعه و تعميق روابط با آمريكاي لاتين استوار است.
متكي پيش از پاسخ به سوالات خبرنگاران با تشكر از وزير خارجه برزيل به خاطر سفر به تهران اين سفر را با هدف بررسي روابط خوب و همه جانبه دو كشور مهم عنوان كرد و گفت: نخست ديدار وي با دكتر احمدينژاد بوده كه در اين گفتوگو پيام رييس جمهور برزيل تقديم دكتر احمدينژاد شد كه در آن به شرايط كنوني جهان و مسائل مختلف اشاره شد.
وي افزود: در گفتوگوهايمان بر توسعه و تعميق روابط و همكاريهاي دو كشور تاكيد كرديم كه هماكنون روابط دو كشور در مرز دو ميليارد دلار قرار دارد اما ظرفيتهاي موجود بيش از ميزاني است كه هماكنون اعمال ميشود.
متكي زمينههاي گستردهاي از صنعت، كشاورزي و انرژي را از حوزههايي عنوان كرد كه دو كشور آن را مورد توجه دارند و لذا در گفتوگوها، فعال شدن بخشهاي ذيربط كشورها و ارتباط بيشترشان و اجراي پروژهها مشترك و سرمايهگذاري را تشويق كرديم.
متكي همچنين از توافق دو طرف براي بازسازي و راهاندازي كميسيون مشترك همكاريهاي اقتصادي دو كشور كه نخستين اجلاس آن سال آينده در برزيل برگزار ميشود خبر داد.
وي بر ارتقاي رايزنيهاي سياسي بين دو كشور با هدف آماده سازي زمينه براي ديدار روساي جمهور دو كشور كه تا پايان سال جاري تاكيد كرد و گفت: همچنين در گفتوگوها تحولات حوزه آمريكاي جنوبي، خليجفارس، خاورميانه، آسياي مركزي و نيز مسائل عراق و افغانستان را مورد بررسي قرار داديم.
به گفته وزير خارجه، در بسياري از موضوعات دو كشور از ديدگاههاي اصولي و مواضع مشترك برخوردارند.
وي ادامه داد: بحران پولي و مالي در جهان و ادامه مشورتها و نقد سازوكارهاي حاكم بر جهان از ديگر محورهاي گفتوگو بود كه بر آن اشتراك نظر داشتيم و بر ضرورت يافتن راهكار نويني براي مناسبات پولي و مالي جهان تبادل نظرهاي خوبي داشتيم.
متكي در خاتمه گفت: دو كشور مصمم هستند نگاهي بلندمدت به روابط داشته باشند و پايههاي يك رابطه درازمدت را بين دو كشور ايجاد كنند.
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]