واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: به بهانه سفر وزير امور خارجه برزيل به ايران سياست خارجي دولت نهم؛ انسجام در دنياي شرق
رضا شمامي
رضا شمامي
بر اساس اخبار موجود، علي رغم اينكه رسانههاي آمريكايي در ماههاي گذشته تلاش كردهاند با تبليغات گسترده وانمود كنند كه برزيل به علت برخي تحريمهاي شوراي امنيت، هيچ تمايلي به تقويت روابط اقتصادي با ايران ندارد، دو كشور درباره فراهمسازي شرايط مناسب براي ايجاد شركتها و سرمايهگذاري مشترك، گفت وگو خواهند كرد.
* حركت به سمت شرق
ايالت متحده آمريكا به همراه ديگر متحدانش در دنياي غرب از ابتداي شروع به كار دولت نهم چالش هايي را براي اين دولت ايجاد كرده اند كه مهمترين آنها مسئله هسته اي و ارسال پرونده آن به شوراي امنيت سازمان ملل متحد و تصويب قطعنامه هاي پي در پي عليه نظام جمهوري اسلامي بود.
بر اين اساس ايالات متحده آمريكا درصدد بوده است تا براي به انجام رساندن برنامه هاي خود از تمامي نيروهاي بين المللي به ويژه شكاف هاي موجود در خاورميانه و ديگر همسايگان نظام جمهوري اسلامي بهره ببرد.
بر اين اساس دولت نهم نيز درصدد برآمده است تا براي خنثي كردن توطئه هاي همه جانبه غرب، چرخشي در سياست خارجي به وجود آورد كه در حركت به سمت شرق نمود پيدا كرده است.
بر اين اساس دولت نهم علاوه بر اين كه موفق شد مسائل سياست خارجي نظام جمهوري اسلامي ايران، بويژه مسئله هسته اي را كه مهمترين موضوع سياست خارجي ايران است را منسجم كند، براي انسجام جهان شرق گام هاي موثري برداشت كه امروزه مي توان تاثير آن را در بسياري از موارد مشاهده كرد.
در اين راستا يكي از تلاشهاي دولت نهم در زمينه سياست خارجي، تنوع بخشيدن گزينههاي روابط خارجي جمهوري اسلامي ايران است، دولت نهم با توجه به اينكه دولت هاي غربي براي نظام اسلامي چالش ايجاد مي كنند، از ابتدا علاقه مند به محدود شدن روابط خارجي خود با دولت هاي غربي نبود به همين دليل اقدام به توسعه روابط و تعاملات منسجم با كشورهاي در حال توسعه كرد.
اين مسئله باعث مي شد تا ايران با نفوذ در كشورهاي در حال توسعه و ايجاد انسجام در روابط دو و چندجانبه اين كشورها، با تحريم ها و چالش هاي ايجاد شده از سوي كشورهاي وابسته به نظام سرمايه داري مقابله كند، با توجه به اينكه آمريكا با تجميع متحدان خود در پي اجماع سازي منطقه اي و جهاني عليه ايران است، بهره گيري از تمام ظرفيتهاي موجود در جهان شرق و در حال توسعه بويژه تعامل و توسعه روابط با كشورهايي از قبيل دولتهاي منطقهاي، آمريكاي لاتين، روسيه و چين كارايي سياست خارجي نظام ايران را افزايش مي دهد.
بر اين اساس ايران موقعيت خود را در حوزههاي مختلف از جمله عراق، افغانستان، فلسطين و لبنان و همچنين آمريكاي لاتين ارتقا بخشيده و به سطح قدرت برتر منطقه رسانده است.
اين همان مسئله اي است كه مقامات آمريكا را نگران كرده است در حدي كه دو كانديداي انتخابات رياست جمهوري آمريكا علي رغم تمامي اختلاف هايي كه با هم دارند درباره ايجاد چالش براي ايران به توافق رسيده اند، با اين وجود دولت نهم در پي انسجام و تبادل ارتباطات گوناگون بين دنياي شرق برنامه هاي خود را ادامه مي دهد.
اين مسئله را مي تواند در ارتباط ها و سفرهاي متعدد مقامات سياسي – بين المللي كشورهاي مختلف جهان به ايران و همچنين دعوت مقامات سياسي دولت هاي مزبور از دولت دكتر احمدي نژاد به كشور خود مشاهده كرد، سفر روز گذشته وزير امور خارجه برزيل نيز در همين راستا است.
در همين راستا منوچهر متكي، وزير امور خارجه، در روز پنجم مهر سال جاري در حاشيه برگزاري نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد در نيويورك، با وزير امور خارجه برزيل ديدار و درباره سفر آتي وي به ايران با هدف ارتقاي سطح همكاريهاي اقتصادي و بازرگاني تبادل نظر كرده بود.
وزير امور خارجه ايران در اين ديدار با تأكيد بر اينكه روابط ايران و كشورهاي آمريكاي لاتين، جنوبي و مركزي به دليل زمينههاي گوناگون همكاري، روند روبهرشدي دارد، تصريح كرده بود: ايران و برزيل از ظرفيتهاي بازرگاني خوبي در حوزههاي علمي، فناوري، كشاورزي، تجاري، صنعتي و نيرو برخوردارند و بايد از فضا و ظرفيتهاي استفاده نشده نيز به خوبي استفاده شود.
* برزيل چگونه كشوري است
برزيل با مساحت 8511965 كيلومتر مربع، خط ساحلي 7491 كيلومتر و جمعيت 184101109 يكي از كشورهاي بزرگ آمريكاي لاتين است، پايتخت اين كشور برازيليا نام دارد، مذهب عمده مردم نيز كاتوليك رومي است.
بر اساس قانون اساسي مصوب 1988برزيل داراي يك نظام رياستجمهوري فدرال است و در آن رئيس جمهور كه براي دو دوره چهارساله انتخاب مي شود، همزمان رياست دولت و رياست حكومت را در اختيار دارد، قدرت قانونگذاري در اختيار كنگره ملي برزيل قرار دارد كه از مجالس نمايندگان و سنا تشكيل مي شود.
اعضاي مجلس نمايندگان برزيل هر چهار سال يكبار در ايالت و به صورت نمايندگي نسبي انتخاب ميشوند، نمايندگان سناي فدرال نيز براي دورههاي هشت ساله انتخاب و منصوب ميشوند.
بر اين اساس برزيل يك فدراسيون است كه از 26 ايالت و يك منطقه فدرال تشكيل شده كه در مجموع 27 واحد فدرال را تشكيل ميدهند، ايالات برزيل استقلال چشمگيري از دولت، نظام قانونگذاري، تامين اجتماعي دولتي و نظام مالياتي دولتي دارند.
رهبري هر ايالت را فرماندار در اختيار دارد، كه توسط آراي عمومي انتخاب شده و نيز هر ايالت داراي نظام قانونگذاري خاص خود نيز هست، شهرداري هاي هر ايالت نيز از دولت فدرال و دولت ايالتي مستقل بوده و داراي شوراي قانونگذاري هستند.
قوه قضائيه در سطح ايالتي و فدرال در مناطق سازماندهي يافته و «كوماركاس» ناميده ميشود، هر «كوماركا» ممكن است شامل چندين شهرداري باشد.
برزيل با در اختيار داشتن بخشهاي گسترده و توسعهيافته كشاورزي، معدن، توليد، خدمات و نيز نيروي كار، داراي توليد ناخالص داخلي (برابري قدرت خريد) بيش از ساير كشورهاي آمريكاي لاتين است، اين امر برزيل را تبديل به قدرت اقتصادي منطقه كرده است.
برزيل در حال گسترش حضور خود در بازارهاي جهاني است، مهمترين صادرات برزيل را هواپيماي داراي بال ثابت، قهوه، وسايط نقليه، سويا، سنگ معدن آهن، آب پرتقال، فولاد، منسوجات، كفش، گوشت و تجهيزات برقي تشكيل داده است.
بر اساس گزارش صندوق بينالمللي پول و بانك جهاني، برزيل نهمين اقتصاد بزرگ جهان از نظر برابري قدرت خريد و يازدهمين قدرت اقتصادي جهان از نظر نرخ مبادلات بازار است، برزيل داراي اقتصاد متنوع درآمد متوسط است و نيز داراي تنوع از نظر سطح توسعه است، بيشتر بخش صنعتي اين كشور در بخشهاي جنوب و جنوب شرقي اين كشور تجمع يافته است.
برزيل داراي پيشرفتهترين بخش صنعتي در آمريكاي لاتين است، صنايع برزيل كه يك سوم توليد ناخالص داخلي اين كشور را به خود اختصاص داده است، از صنايع خودروسازي تا صنايع فولاد، پتروشيمي، رايانه، هواپيما و نيز كالاهاي مصرفي بادوام را شامل ميشود.
با توجه به افزايش ثبات اقتصادي كه ماحصل اجراي طرح رئال است، بخشهاي تجاري برزيل و نيز واحدهاي تجاري چند مليتي سرمايهگذاري گستردهاي در تجهيزات و فناوري جديد كردهاند كه بخش عمده آن از شركتهاي آمريكاي شمالي خريداري شده است./انتهاي پيام/
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]