واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: ربع قرن تلاش و بالندگي دانشگاه آزاد اسلامي در يك نگاه
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: قريب به ربع قرن از ايجاد دانشگاه آزاد اسلامي مي گذرد، شجره طيبه اي كه تمامي بزرگان نظام مقدس جمهوري اسلامي بر عظمت و اهميت آن صحه گذاشته اند، آموزش عالي غيردولتي كه به عنوان يكي از شاخصهاي توسعه يافتگي در جوامع پيشرفته و در حال توسعه مورد توجه قرار دارد.
ايران اسلامي پس از انقلاب شكوهمند 1357 نياز به ايجاد مجموعه اي نوين در عرصه ي آموزش را در خود احساس مي كرد. پس از آن رهبران انقلابي كه در آن زمان رياست قواي كشور را برعهده داشتند در قامت و قالب هيئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامي نمايان شدند كه در سرهواي توليد علم و بسط فرهنگ اسلامي داشت و اينگونه بود كه با تلاش و همت مسئولان دانشگاه و نيز با حمايتهاي بي دريغ رهبركبير انقلاب اسلامي حضرت امام خميني (ره)، دانشگاه آزاد اسلامي شكل و هويت به خود گرفت.
به نظر مي رسد فضايي كه در آن زمان منجر به ايجاد دانشگاه آزاد اسلامي شد و مولفه عمده را در بر مي گرفت:
هدف نخست اين بود كه راهكاري براي پاسخگويي به تعداد بيشمار داوطلبان ورود به دانشگاه شود. كنكور مبدل به بحراني اجتماعي، اخلاقي و رواني شده بود. ناكامي هاي رواني در ميان جواناني كه پشت سد كنكور متوقف شده بودند تاحدي بود كه برخي از خوانندگان، ترانه و اشعاري در اين خصوص ساخته بودند. تلقي ابتدايي اين بود كه تنها راه پيشرفت و سعادت در جامعه ايران اين است كه يا فرد، سرمايه هنگفتي به ارث ببرد يا اينكه وارد دانشگاه شود.
دليل اين امر نيز آن بود كه ساخت جامعه ايران پيش از انقلاب به دو قسمت اقليت و اكثريت تقسيم مي شد و فاصله طبقاتي ميان آنان كاملاً مشهود و نمايان بود.
طبيعتاً همه نمي توانستند صاحب ثروت كلاني باشند و يا در خانواده اي اشرافي متولد شده باشند. راه دوم اين بود كه جوانان تحصيل كنند تا بتوانند از طريق آموزشهاي دانشگاهي، آينده روشني را براي خود رقم بزنند. تنها راه، ورود به دانشگاه بود. بنابراين انباشت استعدادها و افراد پشت كنكور، فراوان بود. انقلاب شكوهمند اسلامي كه به پيروزي دست يافت يكي از مهمترين اهدافش اين بود كه بتواند خيل عظيم داوطلبان ورود به دانشگاه را ساماندهي و برايشان بستري مناسب جهت تعليم و تلمذ فراهم كند. البته در دل اين هدف اصلي، هدفي ديگر مستتر بود و آن اين مسئله بود كه بي سوادي در كشور ريشه كن شود و سطح آگاهي هاي علمي افراد جامعه بالا برود.
واقعيت اين است كه حداقل در بين كساني كه به دنبال تشكيل دانشگاه آزاد اسلامي بودند، مانند آقايان حجت الاسلام و المسلمين هاشمي رفسنجاني، دكتر عبداله جاسبي، مهندس ميرحسين موسوي و ... آنچه برايشان بيش از پيش اهميت فوق العاده اي داشت، تعهد و تخصص بود، به اين معنا كه دانشگاه هايي با فضاي سالم كه صنعت اسلامي داشته باشد به وجود آورند تا شايد در آنجا بتوانند نيروهاي مومن و متعهد به آرمانهايي كه از نظرشان بسيار ارزشمند تلقي مي شد، تربيت كنند و در عين حال آنجا قيد آكادميك هم داشته باشد.
ايجاد دانشگاه آزاد اسلامي در نوع خود حركتي قابل ملاحظه بود، به اين معنا كه اگر شما به كشورهاي پيشرفته نگاه كنيد به وفور، آكادمي ها و دانشگاه ها وجود دارند، چه دولتي و چه غيردولتي. حتي به عنوان يك امر انتفاعي نيز حضور دارند، يعني موسسه ي آموزش عالي تشكيل مي دهند براي اينكه كسب درآمد كنند ضمن اينكه فعاليت فرهنگي هم، انجام مي دهند. هم اكنون نيز در بسياري از كشورهاي جهان بخصوص اروپا ديگر از دانشگاه هاي دولتي خبري نيست و هر دانشجويي مي بايست براي تحصيل خود الزاماً شهريه پرداخت كند.
دولت، متولي امر تأسيس دانشگاه ها نيست. طبيعي بود كه اين كار مي بايست در ايران هم صورت مي گرفت و به هر حال در فضاي بعد از انقلاب اسلامي در سال 1361 اين امر ميسر شد و اين مهم اتفاق مباركي بود.
در گذشته دانشگاه هاي دولتي، دانشگاه آزاد اسلامي را براي خود رقيب فرض نمي كردند و نوعي فخرفروشي علمي و آموزشي در مورد اين دانشگاه وجود داشت و طعنه هايي هم زده مي شد، چرا كه دانشگاه آزاد اسلامي ابتدا در يك خانه تشكيل و راه اندازي شده بود و در بسياري از شهرها فعاليت خود را در ساختمانهاي مخروبه شروع كرده بود كه اساتيد مبرز و درجه يك براي تدريس به آن مكانها نمي رفتند.
ولي بعدها با مديريت مدبرانه دكتر جاسبي، اوضاع كاملاً تغيير پيدا كرد به اين معنا كه ما چه طرفدار او باشيم و چه مخالف وي، اين امر را بايد در نظر بگيريم. مديريت رئيس دانشگاه آزاد اسلامي يك نوع مديريت تمركزگرايي است كه به نظر مي رسد با روحيات تاريخي ملت ايران سازگاري بيشتري دارد. آن نوع تمركز كه در مديريت وي اشاره شد سبب شد تا ايشان بتواند برنامه هاي خود را كه در جهت سازندگي و اهداف عالي انقلاب اسلامي بود سريع به پيش ببرد.
رييس دانشگاه آزاد اسلامي از پتانسيل هاي اجتماعي شهرها نيز جهت توسعه ي دانشگاه استفاده كرد، همان اصراري كه نمايندگان مجلس، ائمه جمعه و جماعات، استانداران و فرمانداران داشتند كه نشان دهند در شهرهاي خودشان توسعه به وجود مي آيد، با مديريت دانشگاه آزاد اسلامي سامان دهي شد، گسترش پيدا كرد و به تدريج به جايي رسيد كه حسادت وزارتخانه هاي دولتي را تحريك كرده و وزارت علوم شروع به سنگ اندازي و به رسميت نشناختن آن پرداخت.
دانشگاه تهران در سال 1313شمسي تأسيس شده تا به امروز بيش از 70سال از عمر آن مي گذرد ولي اگر نظري به تأسيس دانشگاه آزاد اسلامي داشته باشيم، با توجه به زمان كم تأسيس اين دانشگاه، چشم بسته مي توان گفت كه دانشگاه آزاد اسلامي، امروز هم از نظر كمي و هم از نظر كيفي، رشد قابل توجهي داشته است. افزون بر اين در مقام مقايسه مالي، اعتباراتي كه دانشگاه هاي دولتي از دولت اخذ كرده و مي كنند، چند برابر بيشتر از دانشگاه آزاد اسلامي است، فاصله فاحش بودجه دانشگاه آزاد اسلامي با دانشگاه هاي دولتي و در عين حال موفقيتهاي اين دانشگاه در سالهاي اخير نشان از پيشرفت درخشان دانشگاه آزاد اسلامي داشته است. همچنين اعتماد به نفس دكتر جاسبي به اندازه اي ارتقا پيدا كرده كه شعبه هايي از دانشگاه آزاد اسلامي نيز در خارج از كشور تأسيس كرده است كه معلوم مي شود پشت اين فكر،اراده قوي و قدرتمندي وجود دارد.
اگر ما بخواهيم روي رقابت با ديگر دانشگاه ها، كار كنيم، امروز زماني است كه دانشگاه آزاد اسلامي بايد روي اين موضوع وقت بگذارد و سطح كيفي اش را بيش از گذشته ارتقا دهد كه اين مسئله چندصباحي است آغاز شده و فضاي آموزشي متناسب با تعداد دانشجو، تعداد دانشجوي متناسب با اساتيد، ميزان استاندارد كتاب براي هر دانشجو، آزمايشگاه، امكانات و تجهيزات آن، سيستم اينترنت و ... سعي و تلاش فراواني انجام پذيرفته شود.
بسياري معتقدند يكي از عوامل تحولات اجتماعي دهه هفتاد، دانشگاه آزاد اسلامي است و اگر دانشگاه آزاد اسلامي نبود شايد بسياري از تحولاتي كه در دهه هفتاد رخ داد به اين شكل به وجود نمي آمد. دانشگاه آزاد اسلامي به يكباره، تفكر دانشجويي را در تمام كشور پخش كرد. هر كسي كه در يك شهرستان وارد دانشگاه مي شود در خانواده اش به عنوان يك مرجع به وي نگريسته مي شود كه اين امر باعث ارتقاي سطح فرهنگ و درك اجتماعي شده و ايران در معرض ورود به يك عرصه نوين قرار داد و اين خدمت بزرگي است كه دانشگاه آزاد اسلامي انجام داده است.
مي توان مدعي بود امروز با تلاش و همت والاي مسئولان دانشگاه آزاد اسلامي نظاره گر اين مسئله باشيم كه تعداد شركت كنندگان و داوطلبان ورود به اين دانشگاه با دانشگاه هاي دولتي برابري مي كند و اين نشان از آن است كه رقابت بين دانشگاه هاي دولتي و آزاد يكسان شده است.
دانشگاه آزاد اسلامي طي ربع قرن فعاليت خود همپاي دانشگاه هاي دولتي توانسته است با سرمايه هاي مردمي توسعه پيدا كرده و حتي در شهرهايي كه وزارت علوم قادر به راه اندازي مراكز آموزش عالي نبوده، اين خلأ را پر كند.
دانشگاه آزاد اسلامي طي ربع قرن فعاليت خود به نتايج قابل توجهي رسيده كه خلاصه اي از تلاش،سازندگي، آباداني و فعاليتهاي صادقانه اين مجموعه بزرگ در راه ارتقاي فرهنگ، دانش، اعتلا و سربلندي ميهن اسلامي به عنوان بزرگترين مجتمع آموزشي جهان به شرح زير است:
* بزرگترين دانشگاه حضوري جهان به روايت آمار
* تعداد دانش آموختگان 2 ميليون و چهارصد هزار فارغ التحصيل
* تعداد دانشجويان يك ميليون و چهارصد هزار دانشجو
* تعداد واحدها و مراكز آموزشي 357 واحد و مركز آموزشي
* تعداد اعضاي هيئت علمي 27هزار عضو هيئت علمي
* تعداد پرسنل 30هزار نفر
* فضاي آموزشي و رفاهي بيش از 13ميليون مترمربع
* تعداد مدارس سما 600 مدرسه
* تعداد آموزشكده سما 114 آموزشكده
* تعداد مراكز رشد وپاركهاي تحقيقاتي 50 مركزرشد و فن آوري
برخي دستاوردها، موفقيتها و افتخارات دانشگاه آزاد اسلامي در سال اخير
** فرهنگي:
- كسب مقام برتر در امر اقامه نماز در بين بيش از 50 دستگاه و سازمان كشور در اجلاسهاي سراسري نماز (شهريور ماه 1385 و 1386) براي دو سال پياپي
- كسب 100 مقاله برتر دومين جشنواره سراسري صحيفه سجاديه در رشته هاي ادبي، هنري و پژوهشي
- مورد تشويق قرار گرفتن طرح ابتكاري كتابخانه ديجيتالي قرآن در نمايشگاه بين المللي قرآن كريم
- برگزاري بزرگترين مسابقات قرآني كشور در دو بخش كتبي و شفاهي در رشته هاي مختلف
- كسب عنوان بزرگترين نهاد در زمينه برگزاري همايش با محوريت پيامبر اكرم (ص)
- انتشار مجله صحيفه مبين و راه اندازي پايگاه قرآني تسنيم
- كسب 70 عنوان برتر در مسابقات فرهنگي و مذهبي
** پژوهشي:
- 10هزار طرح پژوهشي و تحقيقاتي در دانشگاه آزاد اسلامي اجرا شده و يا در حال اجراست.
- تعداد مقالات منتشر شده در مجلات: 1000 مقاله در ISI
- تعداد مقالات علمي، پژوهشي و ترويجي: 4000 مقاله
- تعداد مقالات ارائه شده در همايش هاي بين المللي خارج از كشور: 2400 مقاله
- درخشش چشمگير دانشجويان در مسابقات بين المللي روبوكاپ براي سه دور متوالي
- نمايشگاه هاي بين اللملي اختراعات و ابتكارات، مسابقات علمي و پژوهشي نظير بتن و... در داخل و خارج از كشور
- راه اندازي مركز تحقيقات فيزك پلاسما، مركز عالي تحقيقات بين رشته اي، مركز مطالعات استراتژيك، دانشگاه مجازي و ..
** آموزشي و دانشجويي:
- حدود نيمي از پذيرفته شدگان مقاطع تحصيلات تكميلي را دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامي تشكيل مي دهند.
- قبولي 100درصدي دانشجويان دندانپزشكي دانشگاه آزاد اسلامي در آزمون جامع و كسب رتبه برتر كشور
- كسب رتبه نخست در آزمون جامع پزشكي و انتوني
**ورزشي:
كسب 750مدال طلا، نقره و برنز در مسابقات ورزشي بين المللي توسط دانشجويان دانشگاه آزاد اسلامي
**عمراني:
احداث بيش از 13ميليون مترمربع فضاي عمراني، رفاهي و هزاران دانشكده، آزمايشگاه، كارگاه، لابراتور، سايت،خوابگاه،مسجد، نمازخانه، سلف سرويس، بيمارستان، مزرعه، مدرسه، ورزشگاه و ...
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران" ايسكانيوز"
يکشنبه 12 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]