واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: الهيات تطبيقي (مقايسه مفاهيم قرآن و كتاب مقدس)/ 2 دكتراي اديان و عرفان:گزارش واقعه تولد عيسي(ع) و يحيي(ع) در قرآن و انجيل لوقا قرابت بسيار دارند
گروه انديشه: گزارشي كه راجع به زكريا(ع)، همسر زكريا(س)، مريم(س)، و پدر مريم در انجيل لوقا مطرح شده است، عين گزارشي است كه در مورد ايشان در قرآن آمده است كه اين نشان از قرابت و نزديكي اين دو كتاب مقدس دارد. البته اختلافهاي اندكي وجود دارد، ولي واقعيت اين است كه گزارش نحوه تولد حضرت يحيي(ع)، حضرت عيسي(ع) و جايگاه مريم(س) كه در اين دو منبع آمده، نزديكي بسياري با هم دارند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، «بخشعلي قنبري»، دكتراي اديان و عرفان و عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي، در گفتوگو با سرويش انديشه، در مورد مقايسه جايگاه مسيح(س) ميان انجيل لوقا و قرآن كريم، با اشاره به مطلب فوق، به بيان گزارش چگونگي دعا كردن و درخواست زكريا(ع) از خداوند سبحان براي فرزنددار شدن در قرآن پرداخت و گفت: راجع به حضرت زكريا(ع) در سوره مريم آمده است كه زكريا دعا ميكند كه «خدايا غلامي به من عطا كن (غلام به معناي پسر است ) تا خادم تو باشد، در حالي كه من پير هستم و همسرم نازاست» (قَالَ رَبِّ إِنِّي وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّي وَاشْتَعَلَ الرَّأْسُ شَيْبًا وَلَمْ أَكُن بِدُعَائِكَ رَبِّ شَقِيًّا ﴿4﴾وَإِنِّي خِفْتُ الْمَوَالِيَ مِن وَرَائِي وَكَانَتِ امْرَأَتِي عَاقِرًا فَهَبْ لِي مِن لَّدُنكَ وَلِيًّا ﴿5﴾يَرِثُنِي وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ وَاجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا ﴿6﴾ و خداوند بعد از اين مناجات،دعاي او را تصديق و اجابت مي كند. يَا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَى لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيًّا ﴿7﴾)
مدرس كرسي مسيحيت در دانشگاه مذاهب اسلامي، گزارش اين واقعه را در انجيل لوقا نيز چنين بيان كرد: عين گزارشي كه از نحوه دعا كردن و درخواست حضرت زكريا(ع) براي فرزنددار شدن در قرآن آمده است، در انجيل لوقا ذكر شده است؛ در انجيل آمده است كه فرشتهاي بر زكريا(ع) ظاهر ميشود و به زكريا(ع) ميگويد كه: «من ميخواهم به تو مژده فرزندي را بدهم». زكريا(ع) باور نميكند و ميگويد: «من با اين سن و سالخوردگي ميتوانم؟!!»؛ يعني انتظار فرزنددار شدن را ندارد. لذا فرشته از زبان خدا ميگويد: «اين كارها براي خدا محال نيست»؛ يعني خدا ميتواند چنين كاري را انجام دهد. بايد توجه شود كه زكريا(ع) به خدا اعتماد داشته و به تعبير اناجيل، زكريا(ع) و همسرش اليزابت جزو متدينين و در عين حال هر دو سالخورده بودند.
اين محقق نهجالبلاغه در مورد نام همسر زكريا در قرآن و شخص زكرياي مورد اشاره در قرآن گفت: كلمه «اليزابت» در قرآن ذكر نشده است، ولي در روايات ما تعبير «اليسابات» كه بسيار زياد مورد استفاده قرار گرفته شده است، همان« اليزابت» است و نيز دو شخص به نام زكريا در اديان سامي داريم: يكي زكرياي پيامبر است كه سالها پيش از حضرت عيسي(ع) زندگي ميكرده و ديگري زكرياي معاصر عيسي(ع) است كه اين شخص مورد بحث است.
محقق پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، جزئيات بارداري اليزابت و مريم(س) را در انجيل لوقا چنين شرح داد: در انجيل لوقا آمده است كه زماني كه فرشتهاي بر زكريا(ع) ظاهر شد و به ايشان گفت: «اي زكريا نترس، من به تو مژده فرزندي كه پيامبر ميشود را ميدهم»، زكريا در جواب فرشته ميگويد: من با اين وضعيت فرتوتي چگونه ميتوانم صاحب فرزند بشوم؟!» و فرشته در پاسخ ميگويد:«من جبرئيل هستم و در حضور خدا ميايستم و اوست كه مرا فرستاده و به من گفته است كه اين خبر را به تو برسانم». زكريا(ع) بعد از مدتي احساس ميكند كه همسرش اليزابت باردار شده است كه اليزابت مدت پنجماه گوشهنشيني را اختيار ميكند و بيش از ششماه از بارداري اليزابت نگذشته بود كه مريم(س) مژده تولد عيسي(ع) را دريافت كرد و سرانجام خداوند به زكريا(ع) لطف ميكند و پسر به او ميدهد؛ چرا كه به هر حال در آن زمان پسر جانشين پدر بود، برخلاف پدر حضرت مريم(ع) كه جانشينش دختر (حضرت مريم) شد و دختري بسيار بابركت.
استاديار دانشگاه آزاد اسلامي، در بيان مقايسه گزارش واقعه بارداري حضرت مريم در قرآن و انجيل لوقا اظهار كرد: اين واقعه در هر دو منبع قرآن و انجيل لوقا ذكر شده است، منتهي انجيل لوقا جزئيات بيشتري را ذكر ميكند. در انجيل لوقا گزارش شده است كه وقتي حضرت مريم(س) به واسطه جبرئيل باردار شد، پيش اليزابت رفت و سه ماه در كنار او سكني گزيد، ولي در قرآن سوره مريم تصريح ميشود كه روحالقدس باعث بارداري حضرت مريم(س) شد: وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ مَرْيَمَ إِذِ انتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِهَا مَكَانًا شَرْقِيًّا ﴿مريم/16﴾ فَاتَّخَذَتْ مِن دُونِهِمْ حِجَابًا فَأَرْسَلْنَا إِلَيْهَا رُوحَنَا فَتَمَثَّلَ لَهَا بَشَرًا سَوِيًّا ﴿مريم/17﴾، در حالي كه در انجيل لوقا بيان شده است كه جبرئيل بر حضرت مريم(س) آشكار ميشود و به مريم(س) ميگويد: مژده ميدهم كه روحالقدس كاري خواهد كرد كه تو صاحب فرزند بشوي. در اينجا بين اسلام و مسيحيت به هر حال اختلافي وجود دارد، اما هر دو به هر حال بارداري حضرت مريم(س) و اينكه شخصيتي به نام عيسي متولد ميشود را بيان كردهاند.
اين محقق در دين يهود، تهمتهايي كه از طريق بنياسرائيل به حضرت مريم(س) زده شده را براساس اناجيل بياساس دانست و بيان داشت: به نظر ميرسد دست كم در انجيل لوقا جزئيات به طور كامل مطرح شده است؛ ولي تهمتهايي كه بنياسرائيل در مورد مريم(س) وارد كردهاند، در انجيل لوقا اشاره نشده است. مضاف بر اين، در قرآن به اين نكته اشاره نشده است كه وقتي مريم(س) باردار ميشود، ايشان نامزد داشته يا خير، در حالي كه در انجيل لوقا اشاره به نامزد داشتن مريم(س) شده است. لذا در قرآن نه به نامزدي حضرت مريم(س) و نه به نامزد حضرت مريم(س)، اشاره نشده است. به همين دليل است كه براي يهوديان مسئله مهمي بود كه چگونه يك دختر در دوره نامزدي خودش باردار شده است.
شنبه 11 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]