واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: وقتي قلك هاي كودكي آغاز فعاليت اقتصادي مي شود
رضاپور-آخ اگر پدرم يك ذره، فقط يك ذره فكر اقتصادي داشت حالا وضعيت من اين نبود.
-بيست و پنج سالش شده هنوز چشم به جيب پدر دارد. دنبال يك كار با كلاس است. مي گويد ليسانس گرفته ام كه بروم بقالي كنم. عمرا در شان من نيست.
-چهارده و پانزده سالم بود گفتم بابا اجازه بده بروم مكانيكي ياد بگيرم با عصبانيت گفت درس بخوان با يك ليسانس آبرومند روي دست مي برندت.
-مثل ريگ پول توي دست و بالش بود اما بلد نبود چطور خرج كند آخرش ورشكست شد.
اين صحبت هايي است كه از زبان خيلي ها شنيده و يا مي شنويم و گاه براي خودمان يا افراد خانواده ما اتفاق افتاده است.اگر خوب دقت و بررسي شود بسياري از اين دست مشكلات ريشه در نقش تربيتي والدين دارد چرا كه بر اساس باورهاي والدين ما، بچه ها هميشه بچه هستند و تا زمان ازدواج نياز به حمايت مادي و مالي و معنوي پدر و مادر دارند.خود را موظف مي دانند كه براي رفاه و آسايش فرزندانشان از هيچ زحمت و كوششي دريغ نكنند و حتي تمام سعي آن ها بر اين است از نيازهاي خود براي تامين نيازهاي بچه ها بگذرند تا مبادا از نظر روحي و رواني به آن ها آسيبي وارد شود و تا حد امكان سعي در پنهان كردن مشكلات و مسائل مالي از ديد فرزندان دارند و اين خود دليلي بر زياده خواهي و تنوع طلبي فرزندان بي توجه به شرايط و بحران هاي خانواده است.
آموزش مسائل مالي
يك مشاور و كارشناس مسائل تربيتي مي گويد: يكي از مباحث اقتصاد خانواده كه، متاسفانه اكثر خانواده هاي ايراني از آن بي اطلاع هستند آموزش مسائل مالي و كاركرد پول است.فريده اشرفي مي گويد: پول گونه اي از قدرت است، از آن قدرتمندتر آموزش مسائل مالي است، پول مي آيد و مي رود ولي اگر چگونگي كاركرد پول را بياموزيد بر آن چيره مي شويد و به ثروتمندتر شدن مي پردازيد.او مي افزايد: نه تنها كودكان ما، بلكه خود ما به آموزش هاي مالي نياز داريم، عده اي تصور مي كنند كه مي خواهيم جامعه را به طرف سرمايه داري و دوري از مصونيت سوق دهيم، اصلا چنين نيست، درست استفاده كردن از پول به عبارت بهتر به خدمت درآوردن پول و نه در خدمت آن بودن، متناسب با نيازهاي رواني، ديني و اخلاقي ماست.او ادامه مي دهد: تنها بخشي كه خانواده ها از اقتصاد مي دانند يك برنامه ريزي مالي براي هماهنگ كردن درآمد و هزينه هاي جاري است و اگر هزينه ها از درآمد كمتر بود، خيلي هنر كرده باشند اندكي پس انداز است براي روز مبادا!
فرزندان و اقتصاد
او خاطر نشان مي كند: در مسائل تربيتي، علاوه بر توجه به نيازهاي عاطفي و روحي فرزندان بايد به كسب هويت فردي و استقلال اجتماعي و اقتصادي در آينده نزديك فرزندان نيز توجه كرد.مسئله مهمي كه فراموش كرده ايم اين است كه كودك بيشتر از آن چيزي كه ما فكر مي كنيم مي فهمد و در واقع در همان دوران كودكي است كه شخصيت او شكل مي گيرد، فقط كافي است ما داده هاي درست را به زبان ساده اي به او بدهيم تا كودك با ذهن خود مسئله را تجزيه و تحليل كند. بهتر است از همان ابتدا فرزندان را با مسائل اقتصادي خانواده آشنا كنيم مانند:
-كودك بايد از حرفه والدين ودشواري هاي شغلشان آگاهي داشته باشد.
- در مورد منبع درآمد و نحوه مصرف آن مطلع باشد.
-به او ياد بدهند كه براي تامين نيازهاي او و ديگر اعضاي خانواده زحمت زيادي كشيده مي شود و حس افتخار از كسب روزي حلال به واسطه زحمت و تلاش در وجود او تقويت شود.
- به طور عملي او را با مفهوم قناعت و صرفه جويي آشنا كنيم.
-مسئوليت پذيري را در بچه ها بالا ببريم و براي تقويت آن بكوشيم.
بانك و كودك
اشرفي با بيان اين كه در بسياري از كشورهاي پيشرفته به منظور آشنايي كودك با مسائل مالي و براي رشد و توسعه اقتصادي كشور، بانك هايي تاسيس شده به نام بانك كودك كه در كشور ما فقط يك نمونه بانك كودك داريم و كودكان با مراجعه به آن مي توانند با مسائل مالي و بانكي آشنا شوند از آن جا كه فضاي اين گونه بانك ها، فضايي شاد و پر انرژي است، كودك به راحتي با مفاهيم پايه حسابداري، پس انداز آشنا مي شود و براي مراجعه مكرر به بانك مخصوص خود و ارتقاي حساب پس اندازش پس انداز بيشتري مي كند و كمتر به نيازهاي غير ضروري خود مي پردازند و زماني كه به سن جواني رسيد با پشتوانه مالي خوبي به طور جدي وارد اجتماع مي شود.
كارآموزي
در قديم كار نه تنها عار نبود بلكه نشانه بزرگي و استقلال بچه ها نيز بود.اين كارشناس مي گويد: قديم، والدين، بچه ها را مجبور مي كردند از فرصت به دست آمده نهايت استفاده را ببرند و حرفه اي بياموزند تا در آينده به دردشان بخورد.اشرفي اضافه مي كند: امروز متاسفانه، كار بچه ها نامناسب و غير عرف تلقي مي شود و پدر و مادرها بيشتر از گذشته پول توجيبي بچه ها را افزايش داده اند و اجازه نمي دهند كودك دست به سياه و سفيد بزند، بي آن كه به او بگويند پول توجيبي خود را چگونه مصرف كند.وي ادامه مي دهد: بر خلاف خانواده هاي ايراني، در كشورهاي پيشرفته وقتي كودك به مرحله نوجواني و جواني رسيد، والدين توقع دارند كه هم زمان با بلوغ جسمي و روحي از نظر قانوني به استقلال مالي برسند و كار كردن نيز به آن ها آموزش داده شود.در باور ما كار خدماتي عار است و كارمند بودن افتخار و ... اما در كشورهايي كه امروزه در زمينه هاي اقتصادي، اجتماعي، سياسي و... پيشرو هستند، جوانان در رستوران ها و فروشگاه ها مشغول به كار هستند بي آن كه احساس شرمندگي داشته باشند.
چند نكته براي والدين
-بچه ها در ايام تابستان به منظور حرفه آموزي و تمرين درآمدزايي كار كنند.
-يادگيري مهارت هاي متعدد به صورت دوره اي و طي سال هاي متمادي.
-آشنا كردن جوانان و نوجوانان با مفاهيم بورس، سرمايه گذاري، تجارت و... تا حد امكان به صورت عملي.
-رفت و آمد و مراوده با كساني كه در فعاليت هاي اقتصادي موفق بوده اند.
-پي گيري اخبار اقتصادي از قبيل افزايش و كاهش قيمت انواع كالاها، اخبار بورس و ...
شنبه 11 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 313]