واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: 14توصيه ايمني براي خريد، استفاده و نگهداري از زودپز
سرعت در آشپزي، به ويژه براي خانمهاي شاغل و آنهايي که وقت چنداني براي آشپزي ندارند و در ضمن به تغذيه سالم اهميت ميدهند و دلشان ميخواهد خودشان آشپزي کنند، خيلي مهم است. به همين دليل، هر وسيلهاي که بتواند سرعت آشپزي را بالا ببرد و به تهيه غذا در زمان کمتر کمک کند به شدت مورد استقبال قرار ميگيرد و طرفداران زيادي پيدا ميکند. نمونه اين وسايل که در بيشتر آشپزخانهها پيدا ميشود و زياد هم از آن استفاده ميشود زودپز است؛ ديگي که غذا را با کمک فشار بخار آب و در زمان کمي ميپزد. اما نکتهاي که بايد به آن توجه داشت، انتخاب نوع مناسب و ايمن زودپز به هنگام خريد، طريقه صحيح استفاده و رعايت نکات ايمني براي پيشگيري از حوادث احتمالي است. در اين صورت ميتوان با خيال راحت از زودپز استفاده کرد و از فوايد آن که يکي از آنها سرعت در آشپزي است، بهره برد.
تاريخچه زودپز
دنيس پاپن، فيزيکدان فرانسوي در سال 1679 ديگ زودپز را اختراع کرد. اولين زودپزهاي آلومينيومي در سال 1915 ساخته شدند و در سال 1937 شخصي به نام آلفرد فيشلر زودپز کوچکي را براي مصرف در آشپزخانهها به بازار آورد. بعد از آن، ديگهاي زودپز به دليل بالا بردن سرعت آشپزي مورد استقبال قرار گرفتند اما به دليل ضعفهاي موجود در طراحي حوادثي نيز در آشپزخانهها به وجود آوردند. بسياري از افراد ممکن است به دليل حوادثي که در اين باره شنيدهاند، از استفاده از زودپز بترسند اما امروزه با رعايت نکات ايمني در طراحي اين وسايل ميزان ايمني بالا رفته و به طور گسترده از آن استفاده ميشود. زودپزهاي جديد در مقايسه با زودپزهاي قديمي ايمني بيشتري دارند.
زودپزها چهطور کار ميکنند؟
در ديگهاي زودپز، مواد غذايي در يک ظرف در بسته و تحت فشار پخته ميشوند. با اين روش، سرعت پخت را افزايش پيدا ميکند و غذا در زمان کوتاهتري آماده ميشود. هر مايعي در يک دماي خاص به جوش ميآيد و اين دما که به دماي جوش معروف است، براي آب 100 درجه سانتيگراد است. نقطه جوش مايعات با بالارفتن فشار افزايش مييابد و با پايين آمدن فشار کاهش پيدا ميکند، در واقع اساس کار ديگهاي زودپز هم همين است. وقتي غذا را همراه مقداري آب در داخل ظرف ميريزيم و به آن حرارت ميدهيم، آب شروع به جوشيدن و بخار شدن ميکند. به تدريج بخار آب در داخل ظرف بيشتر ميشود و موجب بالا رفتن فشار داخل ظرف ميشود، در نتيجه، نقطه جوش آب با افزايش فشار بالا ميرود و به 130 درجه سانتيگراد ميرسد. قرار گرفتن مواد غذايي در دماي بالا سرعت طبخ را بالا برده و موجب ميشود تا غذا در زمان کوتاهتري بپزد.
زودپز و 14 توصيه ايمني
ديگهاي زودپز با فشار بخار آب کار ميکنند و در صورتي كه بخار نتواند از ظرف خارج شود، زودپز تبديل به يك ------ شده و منفجر ميشود. براي پيشگيري از چنين حوادثي در خانه بهتر است نکات ايمني را فراموش نکنيد. براي انتخاب زودپز ايمن و مناسب و آشنايي با طريقه صحيح استفاده از اين وسيله، به اين نکات توجه کنيد:
1 هنگام خريد زودپزهاي استاندارد را انتخاب کنيد. در ميان زودپزهاي استاندارد انواعي که مجهز به سيستمهاي ايمني بيشتر و امکان برنامهريزي پخت هستند گزينههاي بهتري هستند. محصولاتي که به وسيله شرکتهاي معتبر ساخته شده و داراي نشان استاندارد هستند هنگام ساخت دستورالعملهاي ايمني را رعايت کرده و آزمايشهاي ايمني را انجام دادهاند.
2 هنگام خريد از فروشنده بخواهيد تا طرز استفاده صحيح از محصول را به طور کامل به شما آموزش دهد. توضيحات او را به دقت گوش دهيد و هر سوالي برايتان پيش آمد بپرسيد.
3 قبل از استفاده دستورالعمل و دفترچه راهنماي محصول را به دقت بخوانيد. هر وسيلهاي دستورالعمل استفاده مخصوص به خودش را دارد. مثلا در دفترچه راهنماي برخي زودپزها نوشته يکسوم ظرف را آب کنيد و در برخي ديگر اين مقدار تا نيم يا دوسوم حجم ظرف متغير است.
4 زودپزهاي مجهز به قفل ايمني را انتخاب کنيد. در برخي از زودپزهاي قديمي اين امکان وجود داشت که بعد از بالا رفتن فشار بخار داخل ظرف، در زودپز به طور ناگهاني باز شود و ايجاد حادثه کند. با در نظر گرفتن نکات ايمني، زودپزهاي جديد طوري طراحي شدهاند که مجهز به قفل داخلي هستند و تا زماني که بخار آب داخل ظرف وجود دارد امکان باز شدن در وجود ندارد.
5 زودپزها در طرحها و اندازههاي مختلف در بازار وجود دارد. بهتر است زودپزهايي را انتخاب کنيد که يک دسته بلند در يک سمت و دسته کوتاهي در سمت ديگر دارند چون در اين صورت امکان باز و بسته کردن در راحتتر بوده و حمل و نقل و جا به جا کردن ظرف بهتر انجام ميشود. در ضمن بلند بودن دسته موجب ميشود دسته ظرف خيلي داغ نشود و هنگام برداشتن ظرف ناگهان از دستتان رها نشود. البته براي پيشگيري از چنين اتفاقي توصيه ميشود براي برداشتن و جا به جا کردن زودپز پس از پخت غذا حتما از دستکش و دستگيره آشپزي استفاده کنيد.
6 زودپزهاي مجهز به شير خروج بخار اضطراري را انتخاب کنيد. در اين زودپزها موارد ايمني در نظر گرفته شده و در صورت زياد شدن فشار بخار، در زودپز جدا نميشود و محتويات ظرف در آشپزخانه پخش نميشود. براي پيشگيري از اين اتفاق يک شير خروج فشار اضطراري در نظر گرفته شده است که در صورت بالا رفتن بيش از حد فشار فعال ميشود. در اين زودپزها نشانه اوليه بالا رفتن بيش از حد فشار صدايي شبيه سوت است که فرد را از خطر مطلع ميکند. در صورت عدم توجه افراد و ادامه اين روند شير خروج فشار اضطراري فعال ميشود.
7 به هيچ وجه مواد غذايي با دانههاي ريز و غذاهايي که هنگام پخت ايجاد لعاب و يا کف ميکنند را در زودپز نپزيد چون ممکن است ذرات غذا همراه کف بالا آمده و روزنه خروج فشار را مسدود کنند. نمونه اين غذاها انواع غلات مانند بلغور گندم و جو پرک شده، ماکاروني و رشته فرنگي، سيب و حبوبات دانهريز هستند.
8 پس از اتمام پخت و خاموش کردن شعله گاز سوپاپ اطمينان را براي خروج بخار آزاد کنيد. درب زودپز را قبل از توقف کامل و پايين آمدن سوپاپ اطمينان باز نكنيد.
9 بدنه ديگهاي زودپز معمولا از جنس استينلس استيل يا همان فولاد ضدزنگ يا آلياژي از آلومينيوم است. انواع اين استيل به دليل مقاومت بالا، توزيع حرارت و سياه نشدن مناسبتر هستند.
10 در محل اتصال درپوش به بدنه زودپز، حلقهاي لاستيکي وجود دارد که از خارج شدن بخار آب جلوگيري ميکند. مطمئن شويد که حلقه لاستيكي ديگ سالم است و در جاي خود محكم شده است. فاسد بودن، پاره بودن و درست قرار نگرفتن حلقه لاستيکي ممکن است موجب سر رفتن غذا و خاموش شدن شعله گاز شود.
11 روي درپوش زودپز يک دريچه اطمينان وجود دارد. وقتي فشار بخار آب به حدي ميرسد که ظرف نميتواند آن را تحمل کند، اين دريچه باز ميشود تا بخار آب از آن خارج شود. قبل از بستن در زودپز سوپاپ يا دريچه اطمينان و روزنه خروج بخار را بررسي کنيد و از باز بودن آن مطمئن شويد.
12 پس از هر بار استفاده از زودپز دريچه اطمينان و حلقه لاستيکي را به دقت بشوييد. در صورت لزوم و وجود پارگي و خرابي، حلقه لاستيکي را تعويض کنيد.
13 هرچند وقت يكبار پيچ دسته زودپز را سفت كنيد. در صورت شل بودن پيچ دستهها، ممكن است هنگام حمل زودپز از دست شما رها شود و خطر سوختگي و آسيبديدگي به وجود بيايد.
14 اگر در زودپز نياز به تعمير داشت، آن را سريع تعمير كنيد و تا قبل از آن، از زودپز استفاده نكنيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]