واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: دهم آبانماه، سالروز شهادت اولين شهيد محرابآيتالله قاضيطباطبايي، سدي كه با وجودش استكبار جرئت ابراز وجود نداشت
گروه سياسي: مرحوم آيتالله محمدعلي قاضي طباطبايي هميشه سد مستحكمي در مقابل خطوط انحرافي در جريانات ضدانقلابي بود و از اوان پيروزي انقلاب عليه جريانات منحرف و وابسته نظير خلق مسلمان افشاگريهاي لازم را مينمود و منحرفان با وجود ايشان قدرت و جرئت ابراز وجود پيدا نميكردند.
شهيد آيتالله محمدعلي قاضي طباطبايي، در سال 1293 شمسي در تبريز متولد شد. پدرش حاج ميرزا باقر و عمويش ميرزا اسدالله از علماي بنام تبريز بودند و ايشان تحصيلات مقدماتي علوم ديني را در مدرسه طالبيه نزد آن دو فرا گرفت.در سن 24 سالگي در بحبوحه مبارزات در تبريز به همراه پدرش به تهران تبعيد شد و پس از چند ماه توقف در تهران و ري به تبريز مراجعه نمود.
در سال 1318 جهت ادامه تحصيل علوم ديني به قم عزيمت كرد و درسال 1328 راهي نجف گرديد و در شهر قم از محضر آيات عظام مرحوم آيتالله سيدمحمد خوانساري، مرحوم آيتالله سيدمحمد حجت كوه كمرهاي و مرحوم آيتالله صدر و نيز مرحوم آيتالله بروجردي و آيتالله گلپايگاني و در نجف اشرف از حضور اساتيد بزرگي چون حكيم، عبدالحسين رشتي، ميرزا باقر زنجاني، بجنوردي و كاشف الغطاء كسب فيض نمود.
فعاليتهاي سياسي شهيد محراب
شهيد قاضي طباطبايي در سال 41، با شروع نهضت اسلامي، به علت فعاليت عليه رژيم، توسط مأموران دستگير و به زندان قزل قلعه منتقل و سپس به شهرهاي بافت و كرمان و زنجان و پس از آن به عراق تبعيد شد ولي پس از يكسال به ايران بازگشت و به هدايت مردم و روشنگري و تبليغ اسلام پرداخت.
آيتالله شهيدقاضي به اتهام اينكه در خلال بحث پيرامون حكومت اسلامي و جنايات اسرائيل در يك سخنراني علني نام امام را به عظمت و عزت بر زبان آورد به مدت شش ماه به بافق كرمان تبعيد شد. پس از آن به بهانه ديگري شش ماه، ديگر به زنجان تبعيد شد.
شهيد قاضي در تبريز تنها نماينده تام الاختيار حضرت امام خميني بوده و نقش ايشان در شكل دادن به مبارزات مردم تبريز نيز شايان توجه بود.بنابراين محور مبارزه در آذربايجانشرقي و مركز مبارزات، مسجد شعبان بود كه شهيد قاضي طباطبائي امامت آنجا را عهده دار بودند.
شهيد قاضي در مبارزه از همه جلوتر و فوق العاده محبوب و مورد احترام بودند و به همين دليل دسيسه دشمنان و منحرفين از اسلام عليه ايشان كارگر نميشد. نفوذ ايشان به حدي بود كه اگر روزي را در آذربايجان تعطيل اعلام ميكردند بدون شك آن روز همه جا بهحال تعطيل در ميآمد. آيتالله شهيد قاضي جزو اولين كساني بود كه در آذربايجان اعلاميه خلع شاه از سلطنت را امضا كرد. ساواك با صرف بودجههاي ويژه جريانات مخالف ايشان در تبريز را تقويت ميكرد تا اثرات فعاليتهاي ايشان را در زمينهسازي براي انقلاب خنثي كند.
در ماههاي قبل از پيروزي انقلاب، رهبري جريانهاي حاد سياسي، برپايي تظاهرات و تشكيل مجالس، همه بر عهده اين شهيد بزرگوار بود و ايشان اولين امضاء كننده اعلاميه 29 بهمن 56 در چهلم شهداي قم بود.
مرحوم آيت الله شهيد قاضي هميشه سد مستحكمي در مقابل خطوط انحرافي در جريانات ضدانقلابي بود و از اوان پيروزي انقلاب عليه جريانات منحرف و وابسته نظير خلق مسلمان افشاگريهاي لازم را مينمود و منحرفان با وجود ايشان قدرت و جرأت ابراز وجود پيدا نميكردند.
خدمات شهيد قاضي بعد از پيروزي انقلاب
خدمات ايشان بعد از پيروزي انقلاب نيز شايسته توجه بسيار است. مرحوم شهيد قاضي طباطبايي بلافاصله بعداز پيروزي انقلاب از طرف امام به سمت امام جمعه تبريز منصوب شدند و اولين نماز جمعه را در اين شهر بزرگ برپا كردند. ايشان همچنين كميتههاي انقلاب اسلامي آذربايجانشرقي وغربي را تشكيل دادند و نقش زيادي در راه اندازي استانداريها، فرمانداريها و ادارات استان ايفا نمودند.
مرحوم قاضي همچنين تلاش زيادي براي رسيدگي به محرومان و مستضعفين متحمل شدند و پس از يك عمر مجاهده و تلاش خالصانه بدست عوامل خود فروخته و سر سپرده استكبار جهاني به شهادت نائل آمدند.
نحوهي شهادت آيتالله قاضي طباطبايي
شهيد در دهم آبان 1358 شمسي، مصادف با عيد سعيد قربان، نماز عيد را اقامه و در خطبه نماز ميگويد: كه را تهديد به قتل ميكنند، من از شهادت نميترسم و آمادهام و از خدا ميخواهم.»
در همان روز، بعد از اقامهي نماز مغرب و عشاء در راه مراجعت به منزل توسط منافقين در خيابان مورد اصابت گلولههاي ناجوانمردانه قرار ميگيرد. جسد غرق در خون ايشان به بيمارستان منتقل ميگردد. ولي ايشان به آرزوي ديرينه خود كه همان شهادت در راه اسلام باشد، نايل ميگردد.
آيت الله قاضي پس از شهادت استاد مطهري بارها گفته بودند: اي كاش من هم مثل استاد مطهري، روزي شربت شهادت بنوشم.
پيام امام خميني بعد از شهادت آيت الله قاضي طباطبائي
رهبر كبير انقلاب اسلامي به مناسبت شهادت آيت الله قاضي طباطبائي در پيامي به مردم آن را مصيبتي بزرگ كه نشانه شكست حتمي دشمنان اسلام است ناميده و بيان ميكنند:
بسم الله الرحمن الرحيم « انالله و انا اليه راجعون »
با كمال تاسف، ضايعه ناگوار شهادت عالم مجاهد حجتالاسلام والمسلمين حاج سيدمحمدعلي قاضيطباطبائي رحمتالله عليه را به عموم مسلمانان متعهد و علماي اعلام مجاهد و مردم غيور مجاهد آذربايجان و خصوص بازماندگان اين شهيد سعيد تسليت عرض و از خداوند متعال صبر انقلابي براي مجاهدين راه حق و اسلام خواستارم.
ملت عزيز برومند ايران و آذربايجانيان غيرتمند عزيز بايد در اين مصيبتهاي بزرگ كه نشانه شكست حتمي دشمنان اسلام و كشور و عجز و ناتواني و خود باختگي آنان است‚ هر چه بيشتر مصمم و در راه هدف اعلاي اسلام و قرآن مجيد بر مجاهدات خود افزوده و از پاي ننشينيد تا احقاق حق مستضعفين از جباران زمان بنمايند. عزيزان من در انقلابي كه ابر قدرتها را به عقب رانده و راه چپاولگري آنان را از كشور بزرگ بسته است، اين ضايعات و ضايعات بالاتر اجتناب ناپذيراست. ما بايد از كنار اين وقايع با تصميم و عزم و خونسردي بگذريم و به راه خود كه راه جهاد فيسبيلالله است، ادامه دهيم. شهادت در راه خداوند، زندگي افتخار آميز ابدي و چراغ هدايت براي ملت هاست. ملتهاي مسلمان از فداكاري مجاهدين ما در راه استقلال و آزادي و اهداف توسعه اسلام بزرگ الگو بگيرند و با پيوستن به هم سد استعمار و استثمار را بشكنند، به پيش به سوي آزادگي و زندگي انساني بروند.
از خداوند متعال عظمت اسلام و مسلمين و رحمت و مغفرت براي شهداي راه حق و شهيد طباطبائي خواستارم.
والسلامعليكم ورحمتالله و بركاته / روحالله الموسويالخميني
آثار علمي شهيد محراب:
آن شهيد بزرگوار بدليل تسلطي كه به زبان عربي داشت مقالاتي به زبان عربي براي مجلات كشورهاي عربي نيز مينگاشت. مقالات زيادي از ايشان در مجلات مصر چاپ شدهاست، مطالعات تبليغاتي ايشان به تصريح دوستان و آشنايان كمنظير و اطلاعات ادبي ايشان بسيار وسيع بود.
مقدمه و تصحيح تفسير (جوامعالمجامع) علامه طبرسي، ذكر حديقه الصالحين در (الذريعه الي تصانيفالشيعه) شيخ آقابزرگ تهراني، پاورقي بر (فردوسالاعلي) نوشته كاشفالغطاء تعليقات بر (انوارنعمانيه)، اضافات و تعليقات بر كتاب (انيسالموحدين) نراقي، تقريرات دروس اساتيد نجف. تقريرات فقه و اصول مرحوم آيتالله حجت، مراسلات با مرحوم علامه كاشفالغطاء، كتاب (صدقات اميرالمومنين و صديقهطاهره)، تاريخ قضا در اسلام. حضرت امامحسين(ع)، تحقيق روز اربعين از جمله آثار قلمي است كه از ايشان به يادگار مانده است.
جمعه 10 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]