واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از نشست «عصر شعر و ترانه» بهياد «قيصر»؛ ياد «نيلوفرانه» و ترانههاي قيصر امينپور زنده شد
خبرگزاري فارس: در نشست عصر شعر و ترانه، ياد «نيلوفرانه» و ترانههاي قيصر امينپور زنده شد.
به گزارش خبرگزاري فارس عصر سهشنبه سيو امين نشست ماهانه «عصر شعر و ترانه» در فرهنگسراي ارسباران (هنر) با حضور عبدالجبار كاكايي، عزيز مهدي، عباس خوشدل، محمدرضا تركي، اكبر آزاد، روزبه بماني، فريدون شهبازيان، بهروز صفاريان، فريدون عموزاده خليلي، فريدون آستارايي، اهورا ايمان، سيدعباس سجادي و ديگر شاعران و ترانهسرايان دوستداران مرحوم قيصر امينپور برگزار شد.
بنا بر اين گزارش، در اين مراسم پس از تلاوت آياتي از قرآن كريم و پخش سرود جمهوري اسلامي ايران، عبدالجبار كاكايي شاعر و ترانهسراي كشور كه اجراي برنامه را نيز بر عهده داشت، در وصف مرحوم قيصر امينپور چند قطعه شعر سرود و بعد از تسليت رحلت اين شاعر فرهيخته گفت: يكي از الگوهاي انسانها ميتواند شخص قيصر امينپور باشد.
در ادامه مراسم، «عزيزمهدي» شاعر و دوست قيصر امينپور كه از كشور هند آمده بود تا در اين مراسم حضور داشته باشد شعري را در وصف استاد امينپور سرود.
سپس «عباسخوشدل» آهنگساز و رهبر اركستر درباره قيصر امينپور، چنين گفت: وي از شاخههاي مختلفي با مردم رابطه داشت و مردم هم به او عشق ميورزيدند. يكي از شاخهها مربوط به كارهاي فرهنگي استاد ميشد و شعرهايي كه ميسرود.
خوشدل در ادامه افزود: به نظر من مردم با «نيلوفرانه» قيصر امينپور رابطه خوب و نزديكي داشتند به طوري كه فروش اين كاست و سيدي از مرز 6 و 7 ميليون تومان هم گذشت.
وي به جزييات و چگونگي آلبوم «نيلوفرانه» اشاره كرد و گفت: قبل از آن كه «نيلوفرانه» را برنامهريزي كنيم امكانات بسيار كم بود. در چنين فضاي نامناسبي كه بويي از فضاي كلاسيك نبرده بود، يك كارخوب را جستجو ميكرديم. در زماني كه موسيقي خوب از شبكههاي پخش نميشد و موسيقي بيفرهنگ و بيمايهاي حكمفرما بود، محمدعلي چاووشي مردي كه عاشق موسيقي بود و با تمام نگرانيها و مسائلي كه پيش رو داشت، موسيقي اصيل را زنده كرد و به اين ترتيب اين موسيقي پايهگذاري شد.
خوشدل ادامه داد: قطعه «نيلوفرانه» را به كمك آقاي چاووشي و آقاي شهبازي آماده كرديم و در آن موقع بود كه به دنبال يك ترانهسرا ميگشتيم كه به قيصرامينپور پيشنهاد شد كه اولين كار ترانهسراييشان هم بود. مرحوم قيصر روي اين ملودي كلام گذاشتند و اين كلمات روي ملودي من بسيار زيبا و هماهنگ شدند و با صداي آقاي افتخاري ضبط شد.
وي اظهار داشت: از موسيقي «نيلوفرانه» در فيلم «ليلا» هم استفاده كردند و دكتر قيصر در كنار «نيلوفرانه» از نظر شناخت ارزش بالايي پيدا كرد. اما متأسفانه در بزرگداشتها و يادبودها از «نيلوفرانه» ايشان يادي نميكنند.
اين آهنگساز همچنين گفت: در آلبوم «نيلوفرانه2» دكتر امينپور كلام زيبايي را سرودند كه اين قطعه به نوعي وداع با ما را داشت. «از اوج آسمانها يك شب مرا صدا كن/ يا يك نفس مرا از اين قفس رها كن».
به گزارش فارس، در بخش ديگري از اين مراسم يك شاعر غزلسرا به نام قادر طراوتپور از كهگيلويهوبويراحمد به سرود اشعاري پرداختند.
در ادامه «محمدرضا تركي» شاعر و استاد دانشگاه تهران با اشاره به شخصيت قيصر، گفت: صحبت كردن از شخصيت قيصر و شعر قيصر هر دو يك مقولهاي هستند كه قابل تفكيك نيست. در سالهايي كه اوج بيماري قيصر بود من يك غزل از ايشان را خواندم. سالها بعد اين غزل به شكلي منتشر شد كه قيصر گفت اين غزل هيچ ايرادي ندارد و مانند يك عكس ميماند اما يك اشكال بزرگ دارد و آن اين است كه سوژهاش را خوب انتخاب نكردي.
تركي با اشاره به عنصر درد در شعرهايش گفت: عنصر درد در شعرهاي قيصر او را تكيده كرده است و اين درد ممكن است جاودانگي، تاريخي و اجتماعي باشد.
وي ادامه داد: اساسا اگر بخواهيم انسانها را ارزيابي كنيم به ميزان درد آنها ميتوان توجه كرد و هركس كه درد بيشتري داشته باشد، عاشقانهتر زيسته است. كساني هم مانند امينپور عمري را در چاه شعر خويش ناليدهاند و درد خود را در آنجا روايت كردند. البته دردهاي ديگر شاعران با ايشان فرق ميكند، همچنان كه قيصر ميگويد اين دردها به درد دل من نميخورند.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: مرحوم امينپور ضرب خورده چپ و راست سياسي بود و به وي تهمتهاي بسياري زدند. او در هجوم اين همه درد به عشق پناه برد. درد قيصر درد مردم است اما درد مردم نيست چون درد مردم درد نان و آب و.... است اما درد او شخصي نيست و ميگويد «درد پوستي كجا و درد دوستي كجا».
«حامد عسگري» يكي ديگر از شاعران حاضر در مراسم بود كه به سرودن اشعاري پرداخت.
همچنين «اكبر آزاد» ترانهسرا و تصنيفسرا در مورد شخصيت امينپور گفت: آقامنشي مرحوم قيصرامينپور آنقدر زياد بود كه گاهي اوقات آنچنان صورتشان سياه ميشد كه معلوم بود از درد درونش است اما هيچگاه شكوه نكرد.
آزاد ادامه داد: قيصر از جمله شاعراني بود كه در شعر جنگ و مسائل اجتماعي اثرگذار بود و ترانههاي امروز ما از جمله «نيلوفرانه» سالها همهجا خوانده شد و با استقبال زيادي روبهرو شد.
همچنين «روزبه بماني» شاعر معاصر ترانهاي را به نام «نسل ما» سرود كه اين ترانه همراه با نگاهها و پرداختهاي تازهاش در اين شعر بود.
«فريدون شهبازيان» آهنگساز و پدر موسيقي پاپ ايران در ابتداي سخنانش گفت: دكتر به قيصر امينپور گفته بود كه خواب ديدهام كه خوب ميشوي. من هم اميدوارم كه همه ما خوب باشيم.
اين آهنگساز ادامه داد: ابتداي آشنايي من با قيصر در شروع مجموعهاي به نام «نيلوفرانه» بود كه بعد از اين آشنايي و گفتگوهايي كه انجام شد در مورد ترانهسرايي قيصر بحث و گفتگو شد.
وي گفت: ترانهسرايي شاعري لازم دارد كه ترانه مناسبي كه به دل بنشيند و اثرگذار باشد، استفاده كند.
شهبازيان با اشاره به پيدايش چگونگي يك ترانه اظهار داشت: قبل از انقلاب در شاخه موسيقي به اين صورت بود كه كلام بر روي موسيقي گذاشته ميشد و ارتباط آهنگساز و شاعر طوري بود كه با هم مينشستند و آرام آرام شاعر جملاتي از ترانه را ميساخت و يك ترانه متولد ميشد، اما بعد از انقلاب اين شيوه از بين رفت به طوري كه ترانهسرايان ترانه را ميسازند و در اختيار موسيقيدان ميگذارند كه البته همه آنها قابل اعتماد نيستند.
وي ادامه داد: آن سالها كه مجموعه «نيلوفرانه» را آماده ميكرديم، از آقاي امينپور خواستند كه يك مجموعه 6 ترانهاي را روي موسيقي بگذارند. ترانهاي كه روي موسيقي استفاده ميشود خيلي سخت است به خصوص اينكه ترانه از قبل موسيقي داشته باشد. امروز بايد مردم اين ترانه را با يك كلام ديگر بشنوند و اين كار بسيار سخت و مهمي بود كه از عهده هيچ كس برنميآمد.
شهبازان همچنين گفت: براي كسي كه قبلا اين كار را انجام نداده و ترانه روي موسيقي نگذاشته است كار بسيار ارزنده و درخشاني بود كه از استعداد و ذوق سرشار قيصر امينپور بود كه توانست اين كار را انجام دهد.
وي در پايان سخنان گفت: اميدوارم بتوانيم راهي كه اين مرد بزرگ رفته برويم و همه ما بتوانيم لااقل نيمي از اين راه را به سلامت برويم و آثاري پديد بياوريم كه سالهاي سال ماندني و شنيدني و زيبا باشند.
در ادامه، «بهروز صفاريان» آهنگساز پاپ يك كار مشترك به نام «بوي باران» به همراه «ايمان خطيب» به صورت فيالبداهه انجام داد و بعد از اجراي مشترك اين دوهنرمند شاعر ديگري به نام «شهرام مقدسي» به غزلسرايي پرداخت.
در ادامه «فريدون عموزاده خليلي» نويسنده و سردبير مجله چلچراغ طي سخناني گفت: من اگرچه به دلايلي به شعر و شاعران عشق ميورزم ولي متأسفانه خودم بلد نيستم كه حتي يك خط شعر بگويم.
وي در ادامه سخنانش افزود: حدود 10- 12 سال با قيصر امينپور در دانشگاه هم اتاق بوديم و قيصر براي من مجموعهاي از خاطرات، شعور و آثار شعر است.
عموزاده خليلي ادامه داد: چون من سخنران نيستم يك متن كوتاه را ارديبهشت ماه در سالگرد تولد قيصر براي يكي از روزنامهها نوشتم و بعد از اين كه چاپ شد پيش قيصر رفتم و به او دادم و خيلي به فكر فرو رفت و گفت چرا امسال همه تولدم را بزرگداشت ميگيرند؟ و من گفتم تازه امسال فهميدند كه يك قيصري هم هست و متأسفانه دي ماه همان سال، قيصر امينپور از دنيا رفت.
در ادامه اين نشست، «فريدون آسرايي» و «بهروز صفاريان» يك دوبيتي را با هم اجرا كردند كه ترانهاش از عبدالجبار كاكايي به نام «ياد من باش» بود.
به گزارش فارس، «اهورا ايمان» ترانه سرا و مديرخانه ترانه ميزبان ديگر اين مراسم بود كه بعد از تسليت اين مرحوم و خوانش شعري از قيصر به سرودن اشعاري پرداخت.
«سيدعباس سجادي» شاعر و ترانهسرا بيان داشت: قيصر هم به واسطه شعرش و هم شعورش در دل ما خانه كرد. قيصر با داشتن قلههاي بسيار در شعر و ترانه بسيار بيادعا و بزرگ بود.
اين شاعر در ادامه سخنانش يك غزل دوبيتي در وصف قيصر سرود.
عاقبت در گوشه آوازه خواهيم مرد/ در سكوت وهمناك آواز خواهيم مرد
در پايان اين نشست فيلمي 40دقيقه كه كارگردان و نويسنده و تدوين آن را عبدالستار كاكايي بر عهده داشت، در مورد زندگي مرحوم قيصر امينپور براي حاضرين پخش شد.
انتهاي پيام/ا
چهارشنبه 8 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]