واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
کپلر پنج سیاره فراخورشیدی جدید شکار کرد!
. منبع :Kepler Discovers Five New Exoplanets.
تلسکوپ فضایی کپلر به منظور کشف سیارات فراخورشیدی در ابعادی مانند زمین که در کمربند حیات ستارههایی به قد و قامت خورشید ما قرار دارند، طراحی شده است. اولین دستاورد این تلسکوپ فضایی پس از شروع به کار، کشف پنج سیاره جدید فراخورشیدی است که در نوع خود موفقیت بزرگی به شمار میرود.
خبر کشف این سیارات جدید که 4b, 5b, 6b, 7b و8b نامیده شدهاند را تعدادی از اعضای تیم کپلر در یک نشست خبری که در انجمن ستارهشناسی آمریکا برگزار شده بود، اعلام کردند.
ماموریت کپلر (Kepler Mission) یک تلسکوپ فضایی ساخت ناسا است که با هدف کشف سیارات فراخورشیدی مشابه زمین به فضا پرتاب شده است. برای نیل به این منظور، تلسکوپ فضایی کپلر بایستی نور دریافتی از بیش از یکصدهزار ستاره را در عرض سه و نیم سال بررسی نماید تا نشانهای از کاهش درخشندگی بر اثر گذار سیارهای بیابد. این مأموریت به نام منجم آلمانی یوهانس کپلر نامگذاری شده است که برای اولین بار موفق شد با مطالعه نتایج رصدهای دقیق تیکو براهه، مدل حرکتی خورشید مرکزی را اثبات و قوانین سه گانه حاکم بر گردش سیارات به دور ستارههای مادرشان را توجیح کند.
ویلیام بروکی از مرکز تحقیقات آمس معتقد است که اکتشافات اخیر نشان از صحت عملکرد ابزار علمی نصب شده روی تلسکوپ کپلر دارند. او ارزیاب علمی مأموریت است و می گوید که با توجه به یافتههای تازه، میتوان با اطمینان گفت که تلسکوپ کپلر به تمامی اهداف از پیش تعیین شده دست خواهد یافت.
سیارات فراخورشیدی جدید همگی از زمین خیلی بزرگتر هستند و به مشتریهای داغ مشهور شدهاند. این شهرت به دلیل دمای بسیار زیاد تخمین زده شده از سطح آنها و سنگین بودن بیش از حد آنها است.
اندازه آنها از حدود نپتون تا بزرگتر از سیاره مشتری میباشد و دمای سطج این سیارات فراخورشیدی جدید حدود 1200 تا 1700 درجه سانتیگراد حدس زده شده است. دمایی که برای ذوب سنگ کفایت می کند. این دما اصلاً برای وجود حیات از نوعی که ما می شناسیم مناسب نیست!!!
جان مورس، رئیس بخش اخترفیزیک ناسا معتقد است که از قبل انتظار میرفته است که تلسکوپ فضایی کپلر در ابتدای کار خود، سیارات فراخورشیدی عظیمی را کشف کند که دوره گردشی کوتاهی به دور خورشید خود را دارند. او میگوید که با گذشت زمان و ثبت اطلاعات و دادههای بیشتر، کپلر قادر به کشف سیارات فراخورشیدی کوچکتر با دوره گردش طولانیتری خواهد شد. امید فراوانی است که این فرآیند در نهایت منجر به کشف تعدادی سیاره فراخورشیدی در اندازه زمین و به فاصله مناسبی از ستاره مرکزی خود گردد که شرایط لازم برای ایجاد حیات را در خود داشته باشند.
روش تلسکوپ فضایی کپلر برای شناسایی و کشف سیارات فراخورشیدی مبتنی بر روشی ساده از نظر تئوری اما در عین حال پیچیده از جهت اجرا میباشد. ابزار نورسنج فوقالعاده حساس کپلر، شدت نور دریافتی از ستاره هدف را به دقت اندازهگیری میکند. چنانچه سیارهای به دور ستاره مورد نظر بچرخد، میزان روشنایی دریافتی در فواصل زمانی مشخصی تغییر خواهد کرد. دانشمندان با بررسی و مطالعه دقیق تغییرات نور دریافتی، مشخصات زیادی از سیاره گذر کرده نظیر اندازه و مشخصات مداری را استخراج میکنند. دمای سطح سیاره را بر اساس فاصله تا ستاره مادر و مشخصات آن ستاره، تخمین میزنند.
تلسکوپ فضایی کپلر چشمکهای بیشتری را از ستارههای هدف خود ثبت نموده است اما خیلی از آنها اجسام دیگری غیر از یک سیاره فراخورشیدی بودهاند، مثل ستارههای کوچکتری که به دور ستارههای غولپیکر در حال چرخش هستند. تا امروز و پس از مطالعه دقیق اطلاعات دریافتی از کپلر، از بین چند ده چشمک ثبت شده وجود پنج سیاره فراخورشیدی اثبات شده است. همه این اطلاعات در طی فقط 6 هفته عملیات دادهبرداری به دست آمده است.
تلسکوپ فضایی کپلر که در اسفند 1387 به فضا ارسال شده است، قرار است تا حدود دی ماه سال 1391 به خدمت خود ادامه دهد. مدت زمان سه سال به این دلیل در نظر گرفته شده است که گذر سیارات فراخورشیدی که مانند زمین در محدوده قابل حیات ستاره خود باشند، فقط یک بار در حدود هر یک سال اتفاق میافتد و برای تأیید کشف یک سیاره فراخورشیدی به حداقل سه گذر نیاز میباشد.
نتایج به دست آمده از تلسکوپ فضایی کپلر به ما خواهند گفت که آیا میشود چشم امیدی به چند سیاره قابل سکونت در ورای منظومه شمسی داشت و یا باید قبول کنیم که در دنیا تنها هستیم و حیات مختص سیاره آبی رنگ ما است.
برای کسب اطلاعات بیشتر منابع زیر را نیز مطالعه فرمایید:...سیارات فراخورشیدی
...جستجوی حیات در سیارات فراخورشیدی
...Kepler @ NASA
...Kepler Mission
...فضا كجاست!!؟
...منظومه شمسي
...خورشيد، مهر فروزان
...The Extrasolar Planets Encyclopaedia
...NASA Exoplanet Exploration
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]