واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: چراغ راه رسانهها در بيانات امام(ره) و مقام معظم رهبري(3)مطبوعات از درج مقالاتي كه تفرقهانگيز و مضر به انقلاب است خودداري كنند
گروه سياسي: مطبوعات موظفند از تيترهايي كه موجب تحريك و يا تضعيف مردم ميشود و يا مخالف واقع است خودداري كنند و خود را با مسير انقلاب تطبيق دهند و نيز از درج مقالاتي كه مضر به انقلاب و موجب تفرقه ميشود خودداري كنند كه اين خود توطئه محسوب ميشود.
نقش و جايگاه رسانه بويژه مطبوعات، در انتقال واقعيات و شفافسازي آنچه دانستناش نياز جامعه است، مهمترين رسالتي است كه جامعه بر عهده اصحاب رسانه قرار داده است.
بسياري از صاحبنظران، مطبوعات را ركن چهارم دموكراسي ميدانند. در ايران هم اگرچه ميتوان همين نگاه را به مطبوعات داشت، و آن را ركن چهارم دموكراسي دانست، اما ساختار نظام مقدس جمهوري اسلامي، ويژگيهاي مطبوعات در نظام اسلامي را با مطبوعات در ديگر كشورها متفاوت ميكند.
مقاله حاضر، در ادامه مطالب گذشته ميكوشد تا با ارائه مجموعهاي منسجم از نظرات حضرت امام خميني(ره) و نيز حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي درباره مطبوعات، چراغ روشني را براي رهپويان عرصه خبر فراهم سازد. در ابتدا ادامه نظرات بنيانگذار كبير انقلاب اسلامي را در اين خصوص مرور ميكنيم:
ديدگاههاي امام خميني(ره) در مورد مطبوعات؛ سلب آزادي تحت لواي آزادي/
«... ما در بعضي مطبوعات، حالا من اسم مطبوعات را نميبرم لكن در بعضي مطبوعات ميبينم كه اينها از آزادي سوء استفاده ميكنند، به گمان اينكه يا به خيال اينكه آزادي هست، ميخواهند از مردم آزادي را سلب كنند. اين مردم با اين زحمتي كه در اين سالهاي طولاني كشيدهاند و با اين خونهايي كه در اين دو سال اخير دادهاند، ميخواهند آزاد باشند.
بعضي مطبوعات ميخواهند اينها را ازشان سلب آزادي بكنند، دست اشخاصي كه ميخواهند چپاولگري كنند، بعضي مطبوعات دست آنها را دارند باز ميكنند اين معني آزادي نيست، اين معني خيانت است. اينكه داده ميشود به ملت آزادي است، نه خيانت، آزادي قلم است، نه خيانت قلم، آزادي بيان است، نه بيان خائنانه...»
صحيفه نور، ج 6، ص 192- 26/2/58
فتنهانگيزي و ايجاد اختلاف بين مسئولين/
«... در روزنامهها مشغول فتنهانگيزي هستند و مشغول اين هستند كه دولت را با رئيسجمهور، مجلس را با رئيسجمهور، رئيسجمهور را با مجلس مخالف كنند و اين توطئهاي است كه در روزنامهها ايجاد شده است و بايد خود آقايان جلويشان را بگيرند، قبل از اينكه ملت جلويش را بگيرد، قبل از اينكه خودملت بيايد و بيملاحظه از كسي، تمام اين روزنامهها را خفه كند، خودشان جلويش را بگيرند...»
صحيفه نور، ج 12، ص 275 – 15/5/59
درك ارزش و جايگاه آزادي/
«... وقتي ما ديديم كه در يك روزنامهاي از يك اشخاصي مطالب نوشته ميشود كه اينها عمال اجانب هستند و ميخواهند مملكت ما را باز به خرابي بكشانند، از آن طرف مقالاتي و مطالبي كه راجع به مسائل نهضت است، راجع به مسائل اسلام است، يا تحريف ميشود يا نوشته نميشود، اينطور مطبوعات را نميتوانيم برايش احترام قائل بشويم، براي مطبوعاتي ما احترام قائل هستيم كه بفهمد آزادي بيان و آزادي قلم يعني چه ...»
صحيفه نور، ج 6، ص 192- 26/2/58
استقلال و عدم وابستگي/
«... من بار ديگر از مطبوعات سراسر ايران ميخواهم كه بياييد و دست در دست يكديگر نهيد و آزادانه مطالب را بنويسيد، ولي توطئه نكنيد. من بارها گفتهام كه مطبوعات بايد مستقل و آزاد باشند ولي متأسفانه و با كمال تعجب تعدادي از آنها را در مسيري ديدم كه با كمال بيانصافي مقاصد شوم راست و چپ را در ايران پياده ميكردند و هنوز ميكنند. مطبوعات در هر كشوري نقش اساسي را در ايجاد جوي سالم و يا ناسالم دارند. اميد است كه در خدمت خدا و مردم درآيند...»
صحيفه نور، ج 12، ص 23- 1/1/59
انتقاد صحيح و سازنده/
«... مسأله ديگر راجع به انتقاد (است) البته روزنامهها بايد مسائلي كه پيش ميآيد را نظر كنند، يك وقت انتقاد است؛ يعني انتقاد سالم است، اين مفيد است. يك وقت انتقام است، نه انتقاد، اين نبايد باشد، اين با موازين جور در نميآيد. انسان چون با يكي خوب نيست، در مطبوعات او را بكوبند، كار درستي نيست. اما اگر كسي خلاف كرده است، بايد او را نصحيت كرد، پرده دري نباشد، ولي انتقاد خوب (براي) استفاده عموم و اين كه مردم بفهمد بايد چه بكنند و بايد چه بشود...»
صحيفه نور، ج 19، ص 216- 10/6/64
انتقاد برادرانه باشد/
«اين روزنامههايي كه هر كدام به جان هم افتادهاند و يك راهي را دارند باز ميكنند براي انتقاد از كشور، براي انتفاد از جمهوري اسلامي، براي انتقاد از گروهها يا اشخاص، اينها شياطين هستند و قلمها در دست شياطين است و خودشان توجه دارند، روزنامهها و مطبوعات كه بايد در خدمت اين ملت و در خدمت اسلام باشند، بايد همه با هم به طور برادري رفتار كنند و اگر انتقاد دارند، انتقاد برادري داشته باشد...»
صحيفه نور، ج 14، ص 40 – 15/11/59
دقت در انتخاب تيتر/
«... مطبوعات موظفند از تيترهايي كه موجب تحريك و يا تضعيف مردم ميشود و يا مخالف واقع است خودداري كنند و خود را با مسير انقلاب تطبيق دهند و نيز از درج مقالاتي كه مضر به انقلاب و موجب تفرقه ميشود خودداري كنند كه اين خود توطئه محسوب ميشود...»
صحيفه نور، ج 8، ص 285 – 6-6-58
انتقاد غير از غرضورزي است/
«در هر صورت ما يك وظيفه اسلامي و انساني داريم كه آن چيزهايي كه در اين جمهوري اسلامي شده است بگوييم و به مردم برسانيم، انتقاد هم اگر داريم، البته اگر كوتاهي شده باشد، بايد نوشته شود، نميگوييم آن را ننويسيند، آنها را هم بنويسيد، اما انتقاد غير از غرضورزي است.
يك وقتي قلمي ميخواهد مسالهاي را كه كوچك است، بزرگ كند، تيتر بزرگي بنويسد و هر چه دلش ميخواهد بنويسد كه ميبينيم گاهي تيترهايي مناسب با خود مطلب نيست بلكه تيتر را از جاي ديگر پيدا كردند و زيرش چيز ديگري نوشتهاند كه البته اين غرضورزي است.
يك وقت يك قلمي را ميبينيم كه ميخواهد جامعه را اصلاح كند كه هم خوبش را ميگويد و هم آنچه ناقص است اما نه به طور غرضآلود، نه به طور تضعيف ...، دو جور گفتار است و دو جور نوشتن است.
همه نويسندگان، همه گويندگان و به طور دلسوزانه مسائل را مطرح بكنند، نه به طوري كه بخواهيد به جمهوري اسلامي ايران ضربه بزنيد. اگر اين جمهوري اسلامي به واسطه اينها ضربه بخورد، پيش خداي تبارك و تعالي و پيش ملت و پيش همه ملتها مسئولند...»
صحيفه نور، ج 13، ص 252- 15/10/59
دوشنبه 6 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]