واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: اخلاق اجتماعي كارگزاران اقتصادي
آنچه در پي مي آيد بخشي از دستورالعمل حضرت علي (ع ) به ماموران جمع آوري ماليات است و نشان مي دهد امام (ع ) اركان حق را به پا مي داشت و فرمان به عدل صادر مي كرد در كارهاي كوچك يا بزرگ با ارزش يا بي مقدار.
با ترس از خدايي كه يكتاست و همتايي ندارد حركت كن .
در سر راه هيچ مسلماني را نترسان يا با زور از زمين او نگذر و افزون تر از حقوق الهي از او مگير.
هرگاه به آبادي رسيدي در كنار آب فرود آي و وارد خانه كسي مشو سپس با آرامش و وقار به سوي آنان حركت كن تا در ميانشان قرار گيري به آنها سلام كن و در سلام و تعارف و مهرباني كوتاهي نكن . سپس مي گويي :
« اي بندگان خدا مرا ولي خدا و جانشين او به سوي شما فرستاده تا حق خدا را كه در اموال شماست تحويل گيرم آيا در اموال شما حقي است كه به نماينده او بپردازيد »
اگر كسي گفت : نه ديگر به او مراجعه نكن و اگر كسي پاسخ داد : آري همراهش برو بدون آن كه او را بترساني يا تهديد كني يا به كار مشكلي وادار سازي هر چه از طلا و نقره به تو رساند بردار و اگر داراي گوسفند يا شتر بود بدون اجازه اش داخل مشو كه اكثر اموال از آن اوست . آنگاه كه داخل شدي مانند اشخاص سلطه گر و سختگير رفتار نكن حيواني را رم مده و هراسان مكن و دامدار را مرنجان حيوانات را به دو دسته تقسيم كن و صاحبش را اجازه ده كه خود انتخاب كند
پس از انتخاب اعتراض نكن سپس باقيمانده را به دو دسته تقسيم كن و صاحبش را اجازه ده كه خود انتخاب كند و بر انتخاب او خرده مگير به همين گونه رفتار كن تا باقيمانده حق خداوند باشد. اگر دامدار از اين تقسيم و انتخاب پشيمان است و از تو درخواست گزينش دوباره دارد همراهي كن . پس حيوانات را درهم كن و به دو دسته تقسيم نما همانند آغاز كار تا حق خدا را از آن برگيري .
و در تحويل گرفتن حيوانات حيوان پير و دست و پا شكسته بيمار و معيوب را به عنوان زكات نپذير و به فردي كه اطمينان نداري و نسبت به اموال مسلمين دلسوز نيست مسپار تا آن را به پيشواي مسلمين برساند و او در ميان آنها تقسيم گرداند.
در رساندن حيوانات آن را به دست چوپاني كه خيرخواه و مهربان امين و حافظ كه نه سختگير باشد و نه ستمكار نه تند براند و نه حيوانات را خسته كند بسپار سپس آنچه از بيت المال جمع آوري شد براي ما بفرست تا در نيازهايي كه خدا اجازه فرموده مصرف كنيم . هرگاه حيوانات را به دست فردي امين سپردي به او سفارش كن تا : « بين شتر و نوزادش جدايي نيفكند و شير آن را ندوشد تا به بچه اش زياني وارد نشود. در سوار شدن بر شتران عدالت را رعايت كند و مراعات حال شتر خسته يا زخمي را كه سواري دادن براي او سخت است بنمايد. آنها را در سر راه به درون آب ببرد و از جاده هايي كه دو طرف آن علف زار است به جاده بي علف نكشاند و هر چند گاه شتران را مهلت دهد تا استراحت كنند و هرگاه به آب و علفزار رسيد فرصت دهد تا علف بخورند و آب بنوشند »
تا آنگاه كه به اذن خدا بر ما وارد شوند فربه و سرحال نه خسته و كوفته كه آنها را براساس رهنمود قرآن و سنت پيامبر(ص ) تقسيم نماييم .
عمل به دستورات ياد شده مايه بزرگي پاداش و نيز هدايت تو خواهد شد . ان شاالله (نهج البلاغه نامه 25 )
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 215]