واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دكتر طاهره صفارزاده، خادم قرآن و بانوي شعر معاصر فارسي به سراي باقي شتافت
دكتر طاهره صفارزاده، شاعر، خادم قرآن و مترجم پيشكسوت صبح ديروز در سالروز شهادت امامجعفرصادق(ع) و در سن 72 سالگي دارفاني را وداع گفت.
اين شاعر و مترجم قرآن كريم كه از پنجم مهرماه امسال به علت زائده مغزي در بيمارستان ايرانمهر تهران بستري شده و مورد عمل جراحي قرار گرفته بود، روز گذشته حدود ساعت 30:9 در اين بيمارستان دار فاني را وداع گفت.
اين شاعر، نويسنده، محقق و مترجم برجسته 27آبانماه 1315در سيرجان و در خانوادهاي متوسط با پيشينهاي عرفاني متولد شد. او نخستين شعرش را در 13 سالگي سرود و نخستين جايزه شعر را نيز در سال چهارم دبيرستان به پيشنهاد استاد باستانيپاريزي كه دبير دبيرستان بهمنيار بود، از رئيس آموزش و پرورش استان دريافت كرد.
او ليسانس زبان و ادبيات انگليسي را در ايران گرفت و براي ادامه تحصيل به انگلستان و سپس به آمريكا رفت. در دانشگاه آيوا، هم در گروه نويسندگان بينالمللي پذيرفته شد، هم درجه MFAرا دريافت كرد. MFA درجهاي مستقل است كه به نويسندگان و هنرمنداني كه قصد تدريس در دانشگاه را داشته باشند، اعطا ميشود و نويسندگان به جاي محفوظات و تاريخ ادبيات، به آموختن نقد به صورت تئوري و عملي و انجام پروژههاي ادبي متنوع و مطالعات وسيع درباره آثار نويسندگان و شاعران ميپردازند.
او درسهاي اصلي ، و را انتخاب كرد. در بازگشت به ايران، به رغم مشكلاتي كه به علت فعاليتهاي سياسياش در آمريكا براي استخدامش به وجود آمده بود، از آنجا كه در كارنامهاش از 48 واحد درسي، 18 واحد ترجمه بود و نيز به دليل نبود استاد ترجمه براي رشته زبان خارجي، به تدريس نقد عملي ترجمه پرداخت.
تعيين كتاب اثر اين استاد بهعنوان كتاب درسي، سرآغاز روال و نظم تدريس نقد ترجمه در رشته زبان و ادبيات خارجي در دانشگاههاي كشور بود.
خودش ميگفت: شعر مقاومت و طنز سياسي هيچوقت حكومتپسند نبوده است؛ در سال 1355 به اتهام نوشتن شعر از دانشگاه اخراج شدم، در شروع نهضت اسلامي، به كمك نويسندگان سرشناس و متعهد مسلمان، به تاسيس مركزي به نام اقدام كردم.
صفارزاده پس از پيروزي انقلاب، از سوي همكارانش به عنوان رئيس دانشگاه شهيدبهشتي و نيز رئيس دانشكده ادبيات اين دانشگاه انتخاب شد.
او در مقالههايي به نحوه آموزش زبانهاي خارجي در ايران، انتقاد كرد. از سوي ستاد انقلاب فرهنگي از او براي برنامهريزي زبانهاي خارجي دعوت شد كه با همكاري اساتيد باتجربه، تغييراتي در برنامه آموزشي پديد آورند. طبق اين برنامه، براي نخستين بار در رشتههاي علمي دانشگاهها، كتاب به زبانهاي انگليسي، روسي، فرانسه و آلماني تاليف شد. او 16سال سرپرست اجرايي طرح بود.
طاهره صفارزاده در سال 1367 در فستيوال بينالمللي شعر بهعنوان يكي از پنج عضو بنيانگذار كميته ترجمه آسيا برگزيده شد و در زمان همكارياش با فرهنگستان زبان و ادب فارسي، طرح تهيه فرهنگهاي تخصصياش كه با ضوابط علمي و پيشنهادات جديد تدوين شده، به تصويب شوراي فرهنگستان رسيد. او نخستين معلم در ايران بود.
طاهره صفارزاده در سال 1371 از سوي وزارت علوم و آموزش عالي، استاد نمونه اعلام شد و در سال 80 نيز پس از انتشار ترجمه قرآن كريم به افتخار نائل آمد.
صفارزاده در سال 2005 ميلادي هم به عنوان برترين زن مسلمان از سوي انجمن نويسندگان آفريقايي و آسيايي در مصر برگزيده شد.
نگاهي به آثار صفارزاده
او در اين اواخر مشغول ترجمه نهجالبلاغه بود كه هنوز به پايان نرسيده است. از اين مترجم 12 مجموعه شعر منتشر شده بود كه آخرين مجموعه شعر منتشرشده او بود و شعرهاي ديگري نيز بعد از اين مجموعه آماده كرده و به ناشر سپرده بود.
از او كتابهايي درباره نقد ترجمه در زمينههاي ادبيات، علوم و علوم قرآني و ويراستاري 36 كتاب زبان تخصصي منتشر شده است.
مجموعههاي شعري ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، و از اين شاعر انتشار يافتهاند.
مراسم تشييع پيكر مرحومه طاهره صفارزاده فردا، ساعت 10 صبح از مقابل مسجد دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.
برادر مرحومه صفارزاده در گفتگو با فارس، گفت: قرار است كه امشب پيكر را به نمازخانه منزل منتقل كنيم و فردا صبح از مقابل مسجد دانشگاه تهران تشييع برگزار شود.
وي ادامه داد: هنوز به صورت قطعي مشخص نشده است كه پيكر مرحومه صفارزاده در تهران و يا سيرجان دفن ميشود.
پيام تسليت رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي
دكتر غلامعلي حدادعادل رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي به مناسبت درگذشت دكتر صفارزاده پيام تسليتي صادر كرد.
حدادعادل كه رياست كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي را نيز بر عهده دارد، در اين پيام آورده است: درگذشت بانوي ارجمند شاعر و اديب گرانمايه شادروان خانم دكتر طاهره صفارزاده مترجم قرآن موجب تاسف و تاثر گرديد.
وي افزوده است: فرهنگستان زبان و ادب فارسي درگذشت اين شاعر آزاده را به عموم اهل ادب و به خانواده محترم و بازماندگان ايشان تسليت ميگويد و شادي روان و علو درجات ايشان را از خداوند متعال مسئلت مينمايد.
گفتني است، طاهره صفارزاده جزو كساني بود كه از سوي رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي، به عضويت پيوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسي منصوب شد، اما وي به علت مشغلههاي كاري بسيار، موفق به همكاري با اين فرهنگستان نشد.
پيام تسليت پرويز
معاون امور فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم در پيامي، درگذشت طاهره صفارزاده را تسليت گفت.
به گزارش فارس، در پيام دكتر محسن پرويز آمده است: در گذشت خادم قرآن، سركار خانم طاهره صفارزاده كه عمر پربار خويش را صرف خدمت به اسلام و فرهنگ قرآني و ادبيات ايران اسلامي نموده موجب اندوه و تالم اهل قلم گرديد.
وي افزوده است: براي آن بانوي عالي مقام كه انس و ارادت ايشان به خاندان اهل بيت(ع) شهره عام و خاص بود از درگاه خداوند متعال غفران و اعتلاي مرتبه و براي باز ماندگان صبر مسالت مينمايم.
نقش محوري صفارزاده در شكلگيري ادبيات انقلاب اسلامي
حميد سبزواري گفت: مرحوم صفارزاده به قويترين شيوه ممكن وارد مبارزات سياسي و ادبي شد و در شكلگيري ادبيات انقلاب نقش عمده و محوري داشت.
حميد سبزواري شاعر پيشكسوت انقلاب نيز، در گفتوگو با فارس، افزود: صفارزاده بر تن شعر، لباس نويي پوشانده بود و اصولا شاعري نوپرداز بود. او اشعار پرمغز و معناداري را خلق ميكرد كه نسل جوان را شديدا تحت تاثير قرار ميداد. در حوزه شعر سپيد كمتر كسي را داريم كه به قوت طاهره صفارزاده عمل كرده باشد.
سبزواري اضافه كرد: طاهره صفارزاده شاعري بود كه تحصيلاتي به كمال داشت و از دانشمنداني بود كه علاقهمند به اسلام و قرآن و جمهوري اسلامي بود. او عمر پربركتي داشت و هرگز آن را به بطالت نگذراند و همواره به فكر مردم و آشنا نمودن آنها با فرهنگ ناب اسلامي-ايراني بود.
اين شاعر با اشاره به تاثيرگذاري صفارزاده بر جريانهاي شعري پس از انقلاب تصريح كرد: صفارزاده براي شعر جنگ هم زحمت بسيار كشيد. حضور اين بانو شانه به شانه مردان در تمامي عرصهها مايه سرفرازي ما شعرا بود.
از يك طرف رزمندهها زماني كه ميديدند يك بانو از آنها حمايت ميكند قوتي دو چندان ميگرفتند.
سبزواري با اشاره به ترجمه قرآني كه صفارزاده ارائه داد اظهار داشت: خيليها قرآن را ترجمه كردند اما ترجمه صفارزاده به دليل اينكه مطالب جديدي را در ترجمهاش اعمال كرد با كار ديگران متفاوت بود.
بههيچ وجه از يك بانوي مسلمان و متقي به دور نيست كه به فكر ترجمه قرآن بيفتد.
دكتر صفار هرندي: هنر فاخر رضوي چراغ معنويت را روشن ميكند
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در پيامي به ششمين جشنواره سراسري تئاتر رضوي عنوان كرد: هنر فاخر رضوي و هنرمندان شايسته چراغ معنويت و زيبايي را روشن ميكند.
به گزارش روابط عمومي جشنواره سراسري تئاتر رضوي، در بخشي از پيام دكتر محمدحسين صفارهرندي آمده است: منزلت هنر ديني همچون مقام و شانيت انسان رفيع و والاست و چه هنري فاخرتر از آنكه به نور حق و حضرت خالق در راستاي پاسداشت وديعت الهي به سيره و صفات انبياء و اولياء مزين باشد.
گلدستههاي لاجوردين بارگاه ملكوتي هشتمين اختر تابناك آسمان ولايت و كاشيهاي سبز فيروزهاي و گنبد طلايياش از خاك و خشت تا بالهاي حريرگون دعا و نياز همواره در ايران اسلامي جلوهگاه و ملجا دلهاي عاشق و مريدان اهل بيت بوده است. گلدستهها همواره نيايشهاي زائران عشق و ارادت و ولايت را به ملكوت اعلي سوق داده و عشق و عرفان و شهود و ايمان و اعتقاد را در گنبد طنينانداز ساخته است.
وي افزوده است: برخلاف باور عوام هشتمين ستاره، نه در غربت بلكه در مامن اصلي و حقيقي دين و ديانت و در هاله عشق و مهر ولايت ايرانيان جلوس كرد، هرچند قدرتطلبان حاكم و اريكهپرستان زور و زر اين ساحت قدسي و الفت و علقه شيعيان ايران را تاب نياورده و شهد اين وصل را به شرنگ زهر به كام عاشقان تلخ كردند.
جاي بسي خوشوقتي است كه به ابتكار و ارادت عاشقان آن حضرت و هنرمندان متعهد چند سالي است كه جشنواره فرهنگي هنري رضوي سعي دارد تا جلوههايي از مكارم و ميوه و صفات آن امام همام را به زبان زيبا و والاي هنر بازگو كند و در اين ميانه نقش آفرينشگران صحنههاي تئاتر و نمايش به موهبت زندهدلي و همنفسي با تماشاگران از اهميت و جذابيت ويژهاي برخوردار بوده است.
صفارهرندي آورده است: نمايش رضوي، نمايش عبوديت و عشق و تبيين ساحات قدسي و مقامات معنوي انسان در قلمرو رستگاري و آرامش است تا دغدغهها و ناملايمات اين جهان را به اكسير عشق به راه نجات و آزادگي هدايت و رهنمون سازد.
به شكرانه اين رويكرد هنري فرهنگي و برگزاري مراسم جشنهاي رضوي در آستانه يكهزار و دويست و بيست و نهمين سالگرد ورود قدوم مبارك هشتمين پيشوا به خاك هنرخيز ايران اسلامي، از خداوند بزرگ توفيق و تكريم هنر فاخر و هنرمندان شايسته را كه همواره چراغ معنويت و زيبايي را فروزان نگاه ميدارند مسالت داشته و استمرار حضورشان در عرصه هنر را با توفيق و لطف الهي آرزو دارم.
گفتني است ششمين جشنواره سراسري تئاتر رضوي آبان ماه امسال در تهران و استان خراسان شمالي برگزار ميشود.
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 351]