واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ديابت، بيماري خاموش و هزينه بر براي جامعه
داخلي. گزارش. ديابت.
ديابت شايعترين بيماري متابوليك است و ۹درصد از مرگ و مير جهان را تشكيل ميدهد.
هزينههاي مستقيم اين بيماري به ميزان ۲/۵تا ۱۵درصد بودجههاي بهداشتي، هزينههاي غيرمستقيم چندين برابر و هزينههاي نامحسوس غيرقابل برآورد است.
براساس برآورد كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي، ديابت سالانه ۹هزار ميليارد ريال به دولت هزينه تحميل ميكند.
براساس تحقيقات انجام شده در كشور از هر پنج نفر بالاي ۳۰سال يك نفر مبتلا به ديابت و يا در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارد و اين در حالي است كه بيش از نيمي از مبتلايان از بيماري خود بياطلاعند.
طبق آمار، زنان دو برابر مردان و جمعيت شهري دو برابر جمعيت روستايي مبتلايان به ديابت را تشكيل ميدهند.
عوارضي چون فشار خون بالا، انواع نارسايي قلبي و... سبب شده است كه اين بيماري نيازمند محرك جدي جهت ارايه و اجراي برنامههاي پيشگيرانه باشد.
ديابت بيماري خاموشي است كه به امالامراض نيز مشهور است و در صورت بروز عوارض، درماني پرهزينه براي جامعه درپي خواهد داشت.
بين ۵تا ۷درصد از جمعيت كشور را بيماران ديابتي تشكيل ميدهند و ۶۷ درصد آنان نسبت به بيماري خود بياطلاعند كه آمار بالايي است.
براساس بررسيهاي صورت گرفته، از ميان افرادي كه به بيماري خود واقفاند تنها ۳۰درصد كنترل درمان ميكنند و مابقي درمان درستي انجام نميدهند كه نيازمند هشدار است.
كرمانشاه از لحاظ آمار مبتلايان به ديابت جزو استانهاي متوسط است و ۵ تا ۷درصد جمعيت آن را ديابتيها تشكيل ميدهد.
پزشك انجمن ديابت استان كرمانشاه روز يكشنبه در خصوص اين بيماري به خبرنگار ايرنا گفت: پيشگيري و درمان ديابت ساده، اما عوارض درازمدت آن بسيار ناتوانكننده است.
دكتر " سجاد محمدحسيني " افزود: عوارض چشمي، قلبي و كليوي از مهمترين عوارض اين بيماري است كه علاوه بر عدم درمان قطعي پرهزينه نيز هست و سيستم درماني كشور يارانه فراواني براي اين افراد پرداخت ميكند.
وي گفت: ديابت داراي دو نوع تيپ يك و تيپ دو است كه تيپ يك آن از سن پايين آغاز ميشود و مبتلايان به آن از ابتدا به انسولين وابستهاند.
دكتر حسيني تصريح كرد: افراد مبتلا به اين نوع ديابت فقط ۵تا ۱۰درصد كل ديابتيها را تشكيل ميدهند و معضل اصلي جامعه ما ديابت تيپ دو ميباشد كه ۹۰درصد از ديابتيها به آن دچارند و از ابتدا وابسته به قرصند.
وي گفت: سه عامل چاقي ، كم تحركي و عامل ژنتيكي در بروز ديابت تيپ دو نقش موثري دارد.
پزشك انجمن ديابت استان كرمانشاه تاكيد كرد: تنها با ايجاد يك زندگي پر تحرك ( روزانه حداقل ۲۰دقيقه ورزش كردن )، رعايت رژيم درست غذايي مانند مصرف ميوهجات و سبزيجات و تنظيم ميزان مصرف هيدروكربن ميتوان از بروز اين نوع ديابت تا حد زيادي جلوگيري كرد.
وي با اشاره به شيوع ۵درصدي اين نوع ديابت در جامعه، افزود: بيماراني كه ديابت دارند پس از چند سال به چربي، فشار و قند خون مبتلا خواهند شد.
حسيني وضعيت تامين داروي ديابت در كرمانشاه را از تمام جهات عالي عنوان و خاطرنشان كرد: قيمت داروي اين بيماري نيز مناسب است و تنها مشكل، پوشش بيمهايي ديابتيهاست.
وي گفت: بهرغم تصويب مجلس در سال ۸۶مبني بر پوشش بيمهايي تمام بيماران ديابتي اين امر هنوز محقق نشده كه نيازمند حمايت دولت و همت ملي است.
رييس انجمن حمايت از بيماران ديابتي استان كرمانشاه نيز گفت: حدود ۶۰ هزار نفر از جمعيت دو ميليون نفري استان را بيماران ديابتي تشكيل ميدهند.
" قاسم اميدي " در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: ۶۷درصد از اين تعداد نسبت به بيماري خود، آگاهي ندارند و نميدانند به ديابت مبتلا هستند.
وي تصريح كرد: آمار مبتلايان به ديابت در استانهاي مختلف با هم متفاوت است، اما با توجه به آمارهاي جهاني و كشوري، در ايران از هر پنج نفر يك نفر مبتلا به ديابت است.
اميدي گفت: گرچه در كشور فعاليتهاي مفيدي در زمينه كنترل و پيشگيري از اين بيماري در قالب كميته كشوري ديابت صورت گرفته است اما محدوديت منابع مادي، عدم تخصيص بودجه كافي و كمبود اطلاع رساني در اين زمينه وجود دارد.
وي ادامه داد: در اين راستا، انجمن خيريه حمايت از بيماران ديابتي در سال ۷۹بصورت آزمايشي در استان گيلان آغاز به كار كرد و پس از كسب نتايج مثبت در سال ۸۲موفق به كسب پروانه فعاليت كشوري از وزارت كشور شد.
وي گفت: بيماريابي و تشكيل پرونده، ويزيت رايگان براي بيماران به ديابت، صدور دفترچه خدمات درماني براي بيماران تحت پوشش و تشكيل مراكزي در سراسر استان براي شناسايي و ارجاع بيماران به دفتر از اهم اقدامات اين انجمن است.
وي با بيان اين مطلب كه هماكنون در استان دو هزار و ۵۰۰بيمار عضو اين انجمن هستند، افزود: مقوله تشكيل پلاك ديابتي براي اين بيماران و همراه داشتن هميشگي اين پلاك با آنان بسيار مهم و شايان توجه است.
رييس انجمن ديابت استان ادامه داد: در صورت داشتن پلاك ديابتي در هنگام بروز حادثه و ارجاع به بيمارستان مشخص ميشود كه فرد به ديابت مبتلاست و اقدامات متناسب پزشكي بر روي آن انجام خواهد شد.
يکشنبه 5 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 435]