واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: معرفی و توضیحاتی در مورد فلفل
فلفل:
Pepper
خانواده: Solanaceae
1- Annum Capsicum
2- Frutescens
بومی مناطق گرمسیر آمریکا است.بیشتر ارقام از گونه اول است.و تعدادی از گونه دوم است.تلاقی های مختلفی بین دو گونه ترکیبات دو گونه را دارا است.
فلفل
احتیاجات آب و هوایی:
مشابه بادمجان و گوجه فرنگی است.فلفل درجه حرارتهای پایین تر را می تواند تحمل کند و در پاییز دیرتر سرما می زند.جایی که خطر یحبندان نباشد رشد خوبی دارد.در مقایسه با بادمجان و گوجه به خشکی مقاوم است.بهترین عملکرد را در رطوبت مناسب خاک دراد متوسط دمای شبانه روزی 18 تا 20 درجه سانتیگراد باشد خصوصا زمان گلدهی .برای گرده افشانی دما نباید کمتر از 20 درجه سانتیگراد باشد چون گرده ها از بین می روند.
ارقام و بذر:
در بین گروه های فلفل دو گروه مشخص است:1- میوه با طعم ملایم و شیرین-فلفل شیرین Bell pepper یا Sweet pepper که در ایران مترادف با فلفل دلمه ای است.
2- میوه با طعم تند chili مشخصه فلفلهای ریز و باریک است.
تلاقی بین دو گونه ارقام بزرگ و شیرین بوجود می آید.
در گذشته فلفلهای دلمه ای فقط سبز بود و سبز هم برداشت می شد.رسیدگی فیزیولوژیکی زمانی است که میوه قرمز شود.
امروزه فلفل دلمه ای قرمز-زرد-نارنجی-و ارغوانی وجود دارد.فلفلهای تند را معمولا برای تهیه سس و فلفل کشت و کار می کنند.بنابراین صبر میکنند تا برسد بعد برداشت می کنند.و گاهی بصورت سبز نارس هم برداشت می شود برای مصارف تازه خوری.ماده تند فلفل آلکالوئیدی بنام Capsaicin است که در فلفل دلمه ای یا کم است یا وجود ندارد.
خاک:
خاک لوم شنی که ماده آلی فراوان داشته باشد ایده آل است.برای فلفلهایی که کنسرو می شوند خاک سنگین تر بهتر است.چون معتقدند در این خاکها رنگ اندازی بهتر می شود.PH 5/5 تا 7 .تهیه زمین مثل سایر سبزیجات است.شخم در پائیز .در بهار دیسک و دندانه و تهیه بستر انجام می شود.
کود:
شبیه بادمجان است.در خاکهای ضعیف هم حیوانی.هم شیمیایی.کود حیوانی هر سال 25 تا 35 تن.
کود شیمیایی مقداری که برای گوجه فرنگی توصیه شده و با کمی ازت و پتاسیم بیشتر.در موقع تشکیل میوه ها مقداری کود سرک ازته برای ایجاد شاخ و برگ جدید مصرف می شود.کود ازته اگر نیترات آمنیوم باشد بهتر است.
کاشت و عملیات زراعی:
شبیه گوجه فرنگی و بادمجان است.ولی زمان تهیه نشاء برای فلفل طولانی تر است.
(دو هفته بیشتر از گوجه)بنابراین یا از بستر گرم استفاده می کنیم و یا زودتر بذر کاری می کنیم.درجه حرارت برای رشد نشاء روز 24 درجه سانتیگراد و شب 18 درجه سانتیگراد .بستر را آبیاری معمولی می کنیم.و آبیاری زیاد نمی کنیم چون هم بستر سرد میشود و هم مرگ گیاهچه زیاد می شود.
فاصله ردیفها cm 15 و در هر ردیف 40 تا 50 گیاه بیشتر نگه نمی دارند.
وقتی طول نشاء 10 تا 20 سانتیمتر شد منتقل می شوند.فاصله ردیفها بسته به نوع فلفل و هدف بین 75 سانتیمتر تا 105 سانتیمتر می تواند باشد.فاصله بوته ها درون ردیف 45 تا 75 سانتیمتر است.
در فلفل سبز جثه بوته کوچک تر است.بنابراین فواصل کمتر می شود.نشاءکاری هم با ماشین و هم دست انجام می شود.که با دست بهتر است.برای رشد سریع بعد از نشاءکاری توصیه می شود محلول غذایی پای گیاه داده شود. طرز تهیه محلول:3/6 کیلوگرم منو پتاسیم فسفات+3/6 کیلوگرم دی آمونیوم فسفات.در هزار لیتر آب حل کرده و پای نشاءها می ریزیم.
بیماریهاوآفات:
بیماریها: اگر تناوب رعایت نشود و فلفل در سطح وسیع کشت شود.برای رفع مشکل بستر و بذر را ضدعفونی می کنیم .(عامل بیماری زای فلفل مشابه گوجه می باشد).
مرگ گیاهپه-لکه برگی-آنتراکتوز-پوسیدگی میوه-سفیدک درونی-پوسیدگی نرم-باکتریایی و وبیماری های ویروسی.
پوسیدگی گلگاه میوه :فیزیولوژیکی است.لکه هایی در گلگاه ظاهر می شود و خصوصا در میوه هایی که اول فصل تشکیل می شود و هوا گرم وخشک می شود که آب به میوه نمی رسد.
به هنگام پوسیدگی گلگاه قارچهای دیگر هم حمله می کنند و باعث از بین رفتن میوه می شود.
حشرات: شته ها-لارو مگس فلفل-سرخرطومی فلفل-کرمهای شب پره زمستانه-ککهای گیاهی-مینوز برگ و کرمهای خانواده اسفیرجیده.
برداشت:
زمان برداشت فلفل دلمه ای بوسیله اندازه میوه و مرحله رسیدگی آن مشخص می شود.و برای بازار به مجرد اینکه اندازه میوه به اندازه کامل رسید ولی میوه سفت است برداشت می شود.
برداشت دستی و بمرور انجام می شود.برداشت مکانیزه فلفل هم امکان پذیر است.خصوصا فلفل تندی که برای ادویه استفاده می شود.فلفلی که برای تهیه فرآورده باشد می تواند مکانیزه برداشت شود.عملکرد بستگی به رقم و فواصل کاشت و مدیریت و ....دارد.برای فلفل دلمه 6 تا 20 تن در هکتار.
گاهی عملکردکاهش پیدا می کند که دلیل آن ریزش غنچه ها و میوه ها می شود که آن هوای گرم و خشک است.فلفلهای دلمه ای گاهی انبار می شوند.درجه حرارت انبار 7 تا 10 درجه سانتیگراد باشد.رطوبت نسبی 90 تا 95%.برای 3 تا 4 هفته می توان انبار کرد.بهتر است در کیسه های پلاستیک قرار داده شوند تا آب از دست ندهد و عمر انبار داری بیشتر شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 380]