واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: صبركنيد ادامه دارد، شما با كارگردان و فيلمي متفاوت رو به رو هستيد
ديويد گراننبرگ استاد و كارگردان زبردستي در سينما تعليق است. او از شمار كارگرداناني است كه واضح و روشن حرفش را نمي زند و به هيچ واقعه اي شفاف و بدون كنايه نمي پردازد، وي هميشه سعي در بيان حقايق و قدرت هاي پنهاني ذهن و دنيا داشته است و به گونه اي جذاب و اما متفاوت و در لفافه به آن ها پرداخته است، به همين علت فيلم هاي او هميشه داراي زوايا و نكات پنهاني مي باشد كه با يك بار ديدن حل نشده و تكراري نمي شود.
گراننبرگ يكي از اصيل ترين و باهوش ترين كارگردانان سينماي جهان مي باشد كه با كارهاي متفاوت و خاص خودش نوعي سبك و روش فيلم سازي را به دنياي تصوير معرفي كرده است.
در اكثر كارهاي او تركيبي از خشونت، بي احساسي، نفرت در مقابل مهرباني هايي بي حد و اندازه را مي توان به وضوح ديد، او هميشه به عناصر سرنوشت ساز و پر رنگ روح و ذهن انسان مي پردازد.
فيلم هاي روان شناختي و روحي او در اكثر جوامع روان شناسي از محبوبيت و جايگاه بالايي برخوردار است و اما يكي از نقايص و كمبودهاي كارهاي او تلخ بودن و سياه بودن صرف است به صورتي كه بيننده هيچ نقطه روشن و موضوع زيبا و اميدواركننده اي را نمي بيند حتي زيبايي ها و خصايص مثبت را نيز در عين تلخي و سياهي به تصوير مي كشد تا جايي كه هميشه در پايان فيلم هاي اين كارگردان جنبه هاي منفي كارسازتر بوده و بيشتر ذهن مخاطب را درگير كرده است.
او هيچ علاقه اي به رئاليسم و واقع گرايي ندارد و بيشتر به دنبال وجه هاي پنهاني، خاص و حتي تخيلي خصايص و واقعه ها مي شود.
... و اما فيلم هايش: (بخوانيد و قضاوت كنيد)
*1-اسكنرها(1981): اين فيلم كه جنبه روان شناختي دارد با تكيه و بر اساس نظريه داروين ساخته شده است( نظريه تكامل) او طبق اين نظريه در فيلم فرض مي كند شكل تكاملي و نهايت مسيرش در مورد انسان شايد به اين جا ختم نشده و بعد از انسان دوپا، موجودي كامل تر و بهتر جايگزينش شود به نام اسكنرها. فيلم با خلق چنين موقعيت و داستاني سعي در مطرح كردن حكايت نابودي انسان و خصايص نيكوي بشري را دارد.
*2-مگس(1986): اين فيلم كه از روي نسخه اي به همين نام ساخته شده در سال 1958 الهام گرفته و ساخته شده است كه سومين اثر سينمايي گراننبرگ است. در اين اثر يك رايانه ژنتيك انسان و مگس را اشتباه گرفته و باعث مي شود يك دانشمند به مگس بدل شود.
اين فيلم به نوعي اثر اشتباهات غير قابل تكنولوژي پيشرفته و دست ساز جامعه انساني را نشان مي دهد.
دل مشغولي ذهني گراننبرگ در مگس بيشتر بدن، پوسيدگي و فساد تن است كه باعث شده صحنه هاي دل آشوب زيادي را خلق كند.اين اثر اسكار بهترين گريم را در دوران خودش دريافت كرده و البته منتقدان فروپاشي و بدل شدن بدن دانشمند به يك مگس را استعاره اي از حضور و ظهور ايدز دانسته اند.در فيلم با نوعي مسخ به روش كافكايي مواجه هستيم (كتاب مسخ كافكا را خوانده ايد؟)
*3-عنكبوت(2002): اين فيلم نيز حكايت انسان روان گسيخته اي را بيان مي كند كه دچار دوگانگي شخصيت است و به طوري عجيب و شگفت انگيز گاهي اوقات دچار اين حس مي شود كه جهان برايش مانند تار عنكبوت است و او هم خود را عنكبوت داخل آن فرض مي كند، تارهايي تنيده شده براي به دام انداختن حشراتي بي گناه (استعاره از انسان) براي منافع شخصي و رفع گرسنگي يك عنكبوت.
*4- و اما تاريخچه خشونت (2004): اين فيلم يكي از فيلم هاي تحسين شده و برجسته گراننبرگ است به طوري كه او را از فضاي تخيلي اما حقيقي آثار قبلي اش جدا مي كند و سبكي جديد را به تصوير مي كشد.
خشونت كه هميشه يكي از اصلي ترين عناصر و عوامل كارهاي او بوده است اين بار به صورتي گسترده تر و جامع تر بيان شده تا جايي كه او با ساخت فيلمي به لايه هاي پنهاني و سابقه و پيشينه اين خصلت و آدم هاي داراي اين مشخصه پرداخته است.او با ساخت اين فيلم سعي داشته به مخاطب القا كند كه همه چيز در سطح ظاهري و شكل بيروني خشونت خلاصه نمي شود و يك انسان خشن و بي رحم بايد درون و پيشينه اش متلاطم و پر از واقعيات تلخ باشد تا بتواند بي رحم و قسي القلب باشد و عمل كند.
همان طور كه خوانديد در اكثر كارهاي او تم و زمينه اي از نگاهي روان شناختي همراه با خشونت حتما موجود است.
يكي ديگر از دل مشغولي ها و نكات بارز آثار گراننبرگ آثار خشونت بر اذهان، روح و بدن و جسم انسان مي باشد. او به طور مشخصي به زد و خوردهاي خونين و واقعي در فيلم هايش مي پردازد.
در اكثر كارهاي او نوعي نوآوري و بدعت موجود است كه آثارش را از لحاظ ساختار و شكل فني نيز مورد توجه سينماگران و سينمادوستان قرار داده است.
همان طور كه گفتيم ديدن و درك كردن كارهاي گراننبرگ صرفا به علت استعاري بودن به تامل و تفكري فراوان و عميق احتياج دارد.
به سراغ او و سينمايش اگر مي رويد با صبر و تامل فراوان برويد.
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]