واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پزشكان : والدين بيماري "تنبلي چشم" در كودكان را جدي بگيرند
به گفته پزشكان متخصص آمبليوپ ياتنبلي چشم يكي از علل شايع كم بينايي و نابينايي در بين كودكان است كه والدين بايد با مراجعه به پزشكان آنرا جدي بگيرند .
طبق آمار سازمان بهداشت جهاني (WHO) در حال حاضر 45 ميليون نابينا در دنيا وجود دارد و هر سال يك تا دوميليون نفر به اين آمار افزوده مي شود.
درهر ثانيه پنج نفر و در هر دقيقه يك كودك در دنيا نابينا مي شود و بدون مداخله جدي، آمار نابينايان تا سال 2020 به 75 ميليون نفر افزايش مي يابد.
اين درحالي است كه به طور متوسط، تخمين زده مي شود كه 5/2 تا 3 درصد مردم جهان به علت بيماري آمبلوپي (تنبلي چشم )، دچار كم بينايي و نابينايي شوند.
از نظر علمي آمبليوپي يا تنبلي چشم يك اختلال اكتسابي بينايي يك طرفه و گاه دو طرفه است كه پس از رفع هر گونه عيب انكساري و يا ضايعه ارگانيك در چشم برطرف نشده و كماكان ادامه مي يابد و افراد مبتلا داراي ديد طبيعي نمي باشند.
تنبلي چشم نوعي اختلال بينايي است كه در صورت عدم درمان حتي با استفاده از عينك و با سلامت آناتوميك چشم، ديد باز هم كامل نخواهد شد.
عوامل ايجادكننده تنبلي چشم: الف: اشكالات مادرزادي در ساختمان چشم مانند آب مرواريد و پايين افتادگي پلك كه باعث مي شود چشم نتواند تصوير واضحي از اشياء دريافت كند و به تدريج دچار تنبلي مي شود.
ب: در نزديك بيني، دوربيني و آستيگماتيسم اگر ديد هر دو چشم بسيار كم باشد، هر دو چشم و اگر تفاوت ديد آنها زياد باشد، چشم ضعيف تر نمي تواند تصوير واضحي از اشياء دريافت كند و دچار تنبلي مي شود.
ج: لوچي يا انحراف چشم نيز مي تواند باعث شود تا چشم منحرف نتواند تصوير واضحي دريافت كند و به تدريج تنبلي در آن چشم ايجاد مي شود.
به گفته كارشناس مسئول دفتر پيشگيري ازمعلوليت هاي سازمان بهزيستي گلستان، عدم تشخيص و درمان به موقع تنبلي چشم مي تواند موجب كاهش بسيار شديد ديد يك يا هر دو چشم و گاهي نابينايي شود در حالي كه با تشخيص و درمان به موقع، چشم ديد كامل خود را به دست خواهد آورد.
"رقيه كامراني" به ايرنا افزود: بهترين سن براي تشخيص و درمان اين بيماري سنين پيش دبستاني و ترجيحا تا قبل از پنج سالگي است، به همين علت اين دوره را سنين طلايي مي نامند و هر چه تشخيص به عقب بيفتد، درمان مشكل- تر شده و ميزان بهبودي كمتر خواهد بود.
به گفته وي، درمان در سنين 10 تا 12 سال ديد كامل نخواهد داد و بعد از از دوازده سالگي هم هيچ اثري در بهبود ديد چشم ندارد، نكته قابل توجه اينكه در بيشتر موارد ظاهر چشم تنبل كاملا طبيعي است و هيچ نشانه اي از بيماري در آن ديده نمي شود، به همين علت پدر و مادر و اطرافيان متوجه خطر مهمي كه فرزندان شان را تهديد مي كند نيستند.
وي تاكيدكرد: البته در بعضي موارد ممكن است چشم تنبل دچار انحراف (لوچي ) نيز باشد بنابراين بايد بلافاصله پس از مشاهده لوچي در چشم كودك، به متخصص مراجعه كرد.
درمان تنبلي چشم معمولا با بستن چشم سالم و محروميت موقت آن از بينايي صورت مي گيرد، اين عمل باعث مي شود كه چشم تنبل به اجبار فعاليت عصبي بيشتري داشته باشد.
در اين خصوص درست بستن چشم بايد با نظر چشم پزشك تعيين شود و در فواصل مشخص نيز معاينه چشم به وسيله چشم پزشك انجام شود.
از 12 سال پيش، برنامه تنبلي چشم با هدف پيشگيري از كم بينايي و نابينايي از سوي سازمان بهزيستي كشور و با همكاري آموزش و پرورش و وزارت بهداشت در سراسر كشور اجرا مي شود، كه باعث شناسايي بيماري تنبلي چشم در بسياري از كودكان و درمان به موقع آنها شده است.
در راستاي اجراي برنامه پيشگيري از تنبلي چشم در 12 سال گذشته در كشور، 12 ميليون و 700 هزار كودك سه تا شش ساله تحت پوشش اين برنامه قرار گرفتند كه از اين تعداد 355 هزار كودك با انواع اختلالات بينايي شناسايي شدند كه از اين تعداد، 105 هزار نفر آمبليوپ يا تنبلي چشم داشتند.
در استان گلستان امسال برنامه پيشگيري از تنبلي چشم از امروز، اول آبان ماه همزمان با سراسر كشور و بانواختن زنگ تنبلي چشم به طور نمادين در مدرسه "فاطميه" گرگان آغاز شد.
در كشور اين برنامه براي كودكان چهار تا شش ساله انجام مي شود، اما در استان گلستان تلاش شده است تا اين برنامه براي كودكان دو تا شش ساله اجرا شود.
برنامه پيشگيري ازتنبلي چشم در تمامي مهد كودك ها، آمادگي ها و پايگاههاي ثابت و سيار، مراكز بهداشتي درماني و خانه هاي بهداشت روستايي به مدت يك ماه اجرا مي شود.
كامراني با اشاره به اجراي برنامه پيشگيري از تنبلي چشم در سال 86 در استان خاطرنشان كرد: اين برنامه سال گذشته براي كودكان سه تا شش سال گلستاني انجام شد كه در اين برنامه 75 هزار و 199 كودك واجد شرايط اين طرح بودند.
وي يادآور شد: سال گذشته 49 هزار و 272 كودك سه تا شش ساله (حدود 65 درصد) در استان تحت پوشش اين برنامه قرار گرفتند، كه 762 نفر از آنها دچار انواع اختلالات بينايي بودند.
وي ادامه داد: از بين اين افراد، 187 كودك مبتلا به تنبلي چشم شناخته شدند كه براي درمان به مراكز درماني ارجاع داده شدند.
با اجراي برنامه پيشگيري از تنبلي چشم، بسياري از آسيب ها و بيماري ها در زمينه چشم و تنبلي چشم شناسايي شده و با درمان به موقع آنها از بروز آسيب هاي جدي در بزرگسالي جلوگيري مي شود.
ك 4 506/7463/601/ 579 شماره 744 ساعت 17:47 تمام
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]