واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: با تجليل از بزرگان موسيقي، جشن خانه موسيقي پايان يافت
جام جم آنلاين: نهمين جشن سالانه خانه موسيقي شامگاه گذشته با تجليل از پيشكسوتان موسيقي و رونمايي از سازهاي جديد محمدرضا شجريان در تالار وحدت به كار خود پايان داد.
به گزارش ايسنا ، اين مراسم كه طبق اعلام قبلي قرار بود رأس ساعت 20 آغاز شود با تأخيري يكساعته و با اجراي موسيقي و حركات موزون گروهي از شهرستان «تربتجام» به كارگرداني فاروق كياني آغاز شد.
داريوش پيرنياكان دبير نهمين جشن خانه موسيقي گزارش خود را از مراسم يكهفتهاي اين دوره ارائه كرد.
دبير نهمين جشن خانه موسيقي گفت: نهمين جشن خانه موسيقي را درحال پشت سرميگذاريم كه راهي پرفراز و نشيب را پيمودهايم و مسيري طولاني را پيشرو داريم.
او افزود: فلاسفه، حكما و انديشمندان درباره موسيقي و اهميت آن بسيار نوشتند لذا در اين مراسم به تكرار اين مسايل نيازي نيست و در اين ميان خانه موسيقي به عنوان يك نهاد مستقل و غيروابسته جايگاهي براي هنرمندان والاي موسيقي است كه طي اين سالها رنج اين هنر مظلوم را بر دوش كشيدند.
سخنگوي هيئتمديره خانه موسيقي تصريح كرد: 9 سال پيش كمتر كسي گمان ميبرد كه اين خانه امروز با عضويت بيش از هشتهزار هنرمند و با تشكيل كانونهاي متعدد موسيقي به عنوان تخصصيترين، صنفيترين و مرجعترين پايگاه موسيقي فعاليت كند.
او از تمام اعضاي خانه موسيقي درخواست كرد تا در آستانه آغاز دهمين سال اين نهاد مستقل، عشق به يكديگر و احترام متقابل را در كنار شايستهسالاري و توجه به پيشكسوتان اين هنر دريابند.
پيرنياكان در بخش ديگري از گزارش خود به گزارش تغييرات نهمين جشن خانه موسيقي اشاره كرد و گفت: با فراخواني كه امسال براي بخش مسابقه منتشر كرديم؛ نهايتا 44 اثري به دبيرخانه رسيد كه با توجه به محدوديت آثار رسيده و تعداد انگشتشمار آثار، در برخي از بخشها امكان پوشش همهجانبه آن و داوري آثار وجود نداشت لذا تصميم گرفتيم تا تنديس و لوح افتخار خانه موسيقي را امسال به پيشكسوتاني اهدا كنيم كه از هرگونه داوري و توضيح و تفصيلي بينياز هستند و هريك از آنها يك مرجع موسيقي محسوب ميشوند.
او اضافه كرد: در جشن نهم هنرمندان موسيقي به كمك اين خانه آمدن و با برگزاري كنسرتهاي خود امكانات و توانايي والاي موسيقي را در اختيار اين خانه گذاشتند و محمدرضا شجريان، فرهاد فخرالديني و گروه كامكارها فروش بليتهاي اجراهاي خود را در اختيار ما گذاشتند.
دبير نهمين جشن خانه موسيقي در پايان با اظهار تأسف از عدم حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و ساير مسوولين در اين مراسم گفت: در فضايي كه تمام بزرگان موسيقي حاضر هستند، جاي وزير فرهنگ و ارشاد خالي است و قطعا كماحترامي به هنر موسيقي به منزله كماحترامي به هنرمندان اين بخش است.
تقدير از جليل شهناز و حسن كسائي
در ادامه اين مراسم با حضور استاد اميرخاني و محمدرضا شجريان از سالها تلاش هوشنگ استوار به عنوان يكي از اساتيد موسيقي كلاسيك تقدير شد كه به دليل عدم حضور وي در اين مراسم ، كمال پورتراب به جاي او اين جايزه را گرفت.
همچنين در اين مراسم از سالها تلاش فرامرز پايور به عنوان موسيقيدان و آهنگساز برجستهي ايراني تجليل شد كه البته پايور به دليل بيماري در اين مراسم حضور نداشت.
در بخش بعدي نهمين جشن سالانه خانه موسيقي به خاطر خلق و نشر آلبومهاي موسيقي ملي و بيش از نيمقرن فعاليت اثرگذار در عرصه موسيقي از جليل شهناز و حسن كسائي تجليل شد كه اين دو نفر نيز در مراسم حضور نداشتند. در ادامه اشعاري به ياد قيصر امينپور خوانده شد.
معرفي سازهاي صراحي و بم ساز
در بخش بعدي مراسم محمدرضا شجريان به معرفي دو ساز «صراحي» و «بمساز» پرداخت.
شجريان با حضور در اين مراسم گفت: همهي ما عاشق صدا هستيم و قطعا صداي خوش را دوست داريم. اين صداي خوش از كودكي همراه ما بود. آن را با خود داشتيم و يا اطرافمان ميشنيديم چه بسا كه من صداي خوش را در جلسات پدرم با شاگردانش از همان كودكي ميشنيدم، ولي به دليل وضعيت خاصي كه در خانه داشتيم از صداي موسيقي محروم بودم.
او افزود: در 10-12 سالگي كه به خانه پدربزرگم ميرفتم يكي از داييهايم تار ميزد و من صداي آن را ميشنيدم و يا دزدكي به صداي راديو گوش ميدادم و آرامآرام با برنامهي گلها آشنا شدم، اما در اطرافام محيطي نداشتم كه در آن سازي ديده باشم و يا موسيقي را به صورت جدي فرا بگيرم تا سال 39 كه به خارج از شهر رفتم و يكي از دوستانم سنتوري داشت كه براي اولينبار به صورت جدي با سنتور آشنا شدم.
شجريان با يادآوري خاطرات آن سالها ادامه داد: اين سنتور خيلي بدصدا بود، به همين دليل به فكر افتادم تا خودم يك سنتور بسازم، پس از سال 40 در چوبفروشيهاي شهر سراغ وسايل مختلف براي ساخت سنتور را گرفتم كه حداقل صداي بهتري نسبت به اين ساز داشته باشد. اين ساز را ساختم و بارها آن را تغيير دادم و خراب كردم و شايد بيشتر از 15 ساز ساختم، ولي باز هم به نتيجهي مطلوب نرسيدم.
اين خواننده نامدار موسيقي تصريح كرد: از 25 سال پيش كه ماشينهاي صنعتي خريدم توانستم با امكانات بيشتري دست به ساخت اين ساز بزنم و حدود 3-22 بار پُلهاي سنتور را عوض كردم و در كارگاه آن را تست كردم و در نهايت به نتايج خوبي رسيدم و موفق شدم تا صداهاي يكدستي را در سنتور ايجاد كنم، درحاليكه سنتورهاي معمولي چندين صدا داشتند. اما من فهميدم كه بايد از صداهاي بم سنتور بهره بگيرم به همين دليل به فكر ابداع يك سنتورباس افتادم.
او خاطرنشان كرد: با تحقيقاتي كه روي سازهاي مختلف انجام دادم اين آگاهي را يافتم كه بايد براي ساخت اين سنتورباس به دنبال سيمهايي متفاوت باشم، تا اينكه فروردين امسال طرح اين ساز را زدم و آن را بمساز ناميدم كه 20 نوع سيم يعني از سيم 40 تا 200 بر روي آن قرار دارد كه البته هنوز موفق نشدهايم نت اجرايي آن را براي اركستر بنويسيم، ولي به دنبال آن هستيم تا اين اتفاق به زودي و در اجراهاي آينده گروه بيافتد.
شجريان در بخش بعدي صحبتهاي خود به معرفي ساز «صراحي» پرداخت و توضيح داد: دوست داشتم طي اين سالها يك ساز كششي و باس درست كنم و تحقيقات زيادي براي اين كار انجام دادم تا شهريور سال گذشته كه طرح صراحي را زدم. از آنجايي كه در حوزه سازهاي زهي، كمانچه و قيژك وجود داشت، تصميم گرفتم تا سازي ابداع كنم كه رنگش متفاوت باشد، ولي در عينحال فرهنگ سازهاي ايراني را داشته باشد.
او متذكر شد: سازهاي ايراني با پوست سروكار دارند و من بعد از اين تحقيقات به نتيجه رسيدم كه صداي ساز ربطي به كاسهي آن ندارد بلكه به پوست روي آن مربوط ميشود. يعني وقتي پوست ساز را عوض كنيم صداي ساز هم تغيير ميكند، زيرا صداي سيم و تارهاي صوتي ساز به صفحهاي كه روي ساز قرار گرفته مرتبط است و كاسه فقط صدا را تقويت ميكند و حكم يك آمپلي فاير را دارد.
شجريان گفت: «صراحي» با پوستها بازي ميكند و آن را با پوستهاي نازك و ضخيم تست كردم و در نهايت صفحهاي براي آن درست كردم تا قابليت تعويض داشته باشد، يعني يك گلدان درست كردم يك روي آن پوست قرار ميگيرد و زنگ صداي قيژك و يا چيزي شبيه به آن را دارد. البته صراحي بعد از قيژك و تيرهتر از صداي آن است يعني بين ويولن و كمانچه قرار ميگيرد و صداي آن خيلي به ويولن نزديك است و از سوپرانو تا آلتو را دربر ميگيرد به آن گلدان جام ميگويند و ساز را صراحي ناميدم.
بعد از معرفي سازها توسط شجريان، قطعاتي توسط سينا جهانآبادي با صراحي و قطعاتي توسط رامين صفايي با بمساز نواخته شد.
تقدير از هوشنگ كامكار
در بخش پاياني اين مراسم با حضور محمدرضا شجريان از هوشنگ كامكار براي سالها گروهداري تجليل و تنديس و لوح افتخار خانه موسيقي به او به نمايندگي از گروه كامكارها اهدا شد.
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 374]