واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در آستانه نشست چهل و سوم سند جامع هويت انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا منتشر شد
خبرگزاري فارس: در آستانه نشست چهل و سوم اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا، سند جامع هويت اين انجمن ها منتشر شد.
حجت وحيدي دبير اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا در گفتگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري فارس اظهار داشت: اين سند در آستانه چهل و سومين نشست سالانه و سراسري اين اتحاديه در اروپا منتشر شده است.
در مقدمه اين سند آمده است: اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان اروپا در آغاز دهه پنجم از فعاليت خود مي رود تا با تنظيم صحيح و آرماني برنامه هاي خويش فصل تازه اي از كاركرد تشكل هاي دانشجويي در خارج از كشور را ورق زند و در اين راستا باز شناسي نقش و هويت تاريخي خويش نقطه آغاز اين حركت مانا گرديده است.
هويت، تلقي از خود يا خود آگاهي فردي و جمعي است و آنگاه كه در برابر ديگري و ديگران ترسيم ميشود، ماهيت يا وجه تمايز ما از ديگران است و معرف مجموعه عناصر و ويژگيهايي است كه ديگران فاقد و ما واجد آن ميباشيم. در تكوين و شناخت هويت، كه در مسير زمان قوام ميگيرد، تاريخ نقشي كليدي دارد و هويت چونان تكه سنگي كه بر بستر رود ميغلتد، در تاريخ شكل مييابد.
در اين سند براي تدوين اجمالي كلانترين مؤلفههاي هويت انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا، ويژگيهاي محتوايي و صوري هويت، هر دو مورد توجه قرار گرفته است. اساسا هويت ما رابط بين ظرف و مظروفي است كه هر دو مكمل و معرف يكديگرند. ظرف به مظروف صورت ميدهد و مظروف به ظرف اصالت و دوام و منشايت اثر ميبخشند.
هويت، تركيبي از جسم و روح تاريخ ماست كه هر يك بدون ديگري امكان تعين نمييابد. البته هويت انجمن هاي اسلامي در اروپا در تعاملات گسترده تا اين عصر با جوامع مختلف اروپايي هويتي فراملي قوام يافته و اشتراكات فرهنگي با دانشجويان از تشكلهاي ديگر بويژه كشورهاي جهان اسلام فرصتهاي هويتي مغتنمي براي اعتلا و همگرايي فرهنگي فراهم آورده است؛ از سوي ديگر انديشه رهبران و متفكران انقلاب اسلامي، به عنوان رستاخيز هويتي انجمن هاي اسلامي، توانسته به غناي ايدئولوژيكي آن ها قوام بخشد و حركتشان را بر مداري شايسته هدايت نمايد كه در اين زمينه نقش والاي ولايت و رهبري امام خميني (ره) و متفكران ديگري چون شهيد والا مقام آيت الله دكتر بهشتي و امام موسي صدر بسيار برجسته و قابل ذكر مي باشد.
در سند مؤلفههاي هويت انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا با اين مفروض عناصر و جوهره هويت خويش كه در 7 بند منتشر شده، آمده است:
1 - توحيد، اخلاص ، عبادت و معنويت
دينداري بر محور يكتا پرستي، اساس و بنياد حركت جمعي در تشكل هاي دانشجويي است؛ چراكه اساسا انسانهاي موحد زير پرچمي با نام توحيد گرد مي آيند و حقيقتي و عينيتي را طلب مي كنند. دانشجويان در اوج تحركات كمونيست ها و توده اي ها اصل توحيد را فراموش نكرده و هرگز خود را از اتصال به منبع هستي بي نياز نداشته اند.
معنويت و عبادت ركن اصلي حيات فردي و اجتماعي آنان بوده است و ايجاد مراكز معرفت اسلامي ويژه دانشجويان در نقاط مختلف اروپا از همين منظر نگاه ، تاسيس يافته است.
در انتقال از دوران سياه رژيم ستم شاهي به دوران جمهوري اسلامي، با توحيد ناب منبعث از وحي خاتم رسل، اين ظرفيت، تكامل و ظهور بيش از پيش يافت. در زماني كه دانشجويان در اروپا و حتي در داخل ايران از تعاليم اسلامي فاصله ميگرفتند و اين امكان بود كه در اثر تبليغات معاندان اسلام ، جوانان دانشجو ، به سراغ تعاليم كمونيست و ماركسيسم و ايسم هاي ديگر بروند، نداي توحيدي اسلام را با گوش جان شنيدند و به خدمت حقيقت اسلام درآمدند و به نداي برخواسته از فطرت درونشان لبيك گفتند و با تمسك به آن دلهايشان را در زير زلال نور حقيقت تطهير كردند و جرعه نوش وصال جانان شدند. علاوه بر آن ، هدف از مبارزه خويش را همانا تحقق اسلام ناب در عرصه اجتماع ايران آن روز قرار دادند.
2 - اسلام مبتني بر معارف قرآن و مودت اهل بيت (ع)
با توجه به آنچه گفته شد، اسلام به عنوان دين و آئين رهايي بخش ، از مقومات هويت اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا بوده و و پايه و اساس و زير بناي محكم فكر و عمل انها در تمام فعاليت هايشان به حساب مي آيد و اين در گذر زمان و حوادث مختلف نمي تواند دستخوش تعرض و خدشه قرار گيرد. اعضاء انجمنهاي اسلامي در اروپا ، آيين اسلام را دستور جامعي از ايزد دادار مي دانند و از آن چون گوهري گرانمايه از جان و دل محافظت مي كنند و همواره در جهت توسعه و بسط آن تلاش مي نمايند و بهانه هايي چون نبود آزادي براي فعاليت هاي اسلامي تحت عنوان اين نام پر افتخار و يا آميختن لعابهاي پرطمطراق ديگر براي زدودن نام اسلام از همنشيني با نام انجمنها، ديگر از سوي هيچ فرد خردمند و هوشياري پذيرفتني نيست.
تعاليم روشن قرآن چونان بيرقي طلايي بر دوش اعضاء انجمنهاي اسلامي است و آنان، فارغ از علائق قومي ، فرهنگي و سياسي، علاقه و ارادت عميقي نسبت به خاندان وحي دارند و چنگ در حبلالمتين ولايت را تنها راه فلاح و نجات خويش در اين عصر غليان هيجانات نفساني و ماديات مي دانند. ولايت، عشق و محبت به اولياي خداست، آنان كه ستارگان هدايتگر شب گمراهي بشر به سوي خورشيد صبح حقيقت و فطرتند و اين بخشي از هويت انجمنهاي اسلامي دانشجويان در اروپاست. جوانان مسلمان دانشجو در اروپا ، از همان روزهاي اجتماع كوچكشان در آلمان اين محبت عميق را - پنهان و پيدا - احساس كردند و اين احساس به بهترين شكل در بيان و نوشتارهاي آنان ثبت و ضبط شده است.
آنان، رستگاري و نجات را در فهم و عمل به سيره پيامبر و خاندان وحي و پيروي صادقانه از آنان ميدانستند و مي دانند و قول و فعل و تقرير معصومان را تفصيل و تفسير قرآن كريم، اين معجزه ماندگار الهي، قلمداد ميكردند و مي كنند ؛ بي آنكه جرعه نوشان باديه هاي مستي تفاسير غربي را وقعي نهند و بخواهند ملعبه اي براي معركه به اصطلاح روشنفكري معاصر باشند.
از همين روي تجلي اين عشق و ارادات را مي توان حتي با اقل امكانات در ايام سالگرد شهادت يا ولادت ائمه معصومين (عليهم السلام )، زماني كه عالم تشيع، يكپارچه در سوگ و سرور فرزندان پيامبر (ص) مينشيند و با اميد و اراده، مهياي رفع و دفع ظلم كه به صور مختلف در تاريخ تكرار ميشود؛ مشاهده كرد.
حقيقت اسلام كه گوهر مشترك اديان ابراهيمي است، در همزيستي و مصاحبت اعضاء انجمن هاي دانشجويي در اروپا با پيروان ديگر اديان الهي در قالب ابواب متعددي از اخلاق و آداب و سنتهاي حسنه فردي، خانوادگي و اجتماعي تجلي يافته و بر سر آمدي اين تفكر صحه گذاشته كه محبت و عشق ورزي خصيصه ذاتي دين مبين اسلام است و اين حقيقتي انكار ناپذير است كه همه اعضاء فارغ از هر گرايشي ، بايد به اين صفات عاليه متصف و متعهد باشند و نمادي از دانشجوي مسلمان را به نمايش گذارند.
3ـ ولايتمداري
ثمره روح ولايت و كشش به سوي پرهيزگان و دوستداران خدا، تشكيل حكومت صالحان و قبول حاكميت پاكان بر جامعه است. مشروعيت نظام اجتماعي نيز موهبتي الهي است؛چرا كه اولويت در ولايت، حقيقت در ولايت را منجر ميشود. اين گرايش، بستر همواري براي اصلاح طلبي و عدالت خواهي بيپايان در اين جامعه است.
دانشجويان مسلمان، در اوج مبارزه با طاغوت حاكمان را به دليل زر و زور و تزويرشان نپذيرفتند و حكومت سلطان را با هدف افزايش معيشت و رفاه صرفا دنيوي اختيار نكردند؛ هر چند كه در اكثر موقعيتها، استبداد، اين حق را از آنان ستاند. نشانه اين ولايتمداري آن است كه پس از انقلاب شكوهمند اسلامي، اين انديشه متعالي در الگوي ممتاز ولايت فقيه نمود يافت و اين كشش هويتي دانشجويان مسلمان را پاسخ داد. اين الگو، خصوصا زماني كه در قامت عالم و عارف كاملي چون امام خميني (رحمهاالله عليه) متجلي شد به شناسنامه انقلاب اسلامي و هويت ديني آن بدل گشت چرا كه «اين انقلاب بينام خميني در هيچ جاي جهان شناخته شده نيست». لذا انس و نسبت وثيق دانشجويان مسلمان اروپا به معمار كبير انقلاب اسلامي، شاهد زنده و تجلي گوياي اين مولفه است.
4ـ استقلال در اوج وابستگي
انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا از بدو شروع بكار تلاش داشته اند تا با حفظ «استقلال تشكيلاتي» و « استقلال مالي» خود بتواند آزادانه عبوديتش را تنها و تنها به ساحت قدس ربوبي به نمايش بگذارد و از هر قيد و تعلقي كه بخواهد مانند زنجير پاي رفتنش را ببندد، بگريزند. ميل به آزادي در ذات وجود هر انسان و تشكلي است و اين آزادي مي تواند مادامي كه در مسير حقيقي خود باشد و گرقتار الفاظ نگردد، در خدمت پيشرفت باشد؛ پيشرفتي كه غايت آن وصال و قرب معبود باشد.
چه در روزگار سياه ستم شاهي و چه در دوران آفتابي انقلاب، انجمن هاي اسلامي دانشجويان اروپا همواره تلاش كرده اند تا زبان صدق و گوياي دانشجوي آرمانگرايِ حقيقت طلبِ عدالت خواه باشد و هرگز خود را وام دار ديگران نكند.
5 – رشادت، شهادت و ايمان به طريق روشن آينده
يكي از ويژگي هاي برجسته و قابل توجه هويت اتحاديه انجمن هاي اسلامي دانشجويان اروپا شهامت و رشادت و مهيا بودن براي شهادت و جانفشاني در مسير اعتقادي ديني و ملي خود مي باشد كه اين مهم در پرتو ايماني بدست آمده كه آنان به طريق روشن آينده اشان دارند.
صراط مستقيم الهي، در نهايت منتهي به وصال معبود مي گردد و در اين راه ايثار تداوم پويايي انجمنها را بخوبي تبيين كرده است. از همين روست كه بايد توجه كنيم هرچه فعاليتها و برنامه هاي اتحاديه و انجمن هاي وابسته پويا تر و با نشاط تر و در مسير روشن آينده باشد، نشاط و مانايي ان بيشتر شده و هرگاه كه سستي و نخوت سايه سنگينش را انداخت، نشاط تشكيلاتي از بين رفته و هدف در غبار سستي فراموش مي شود.
6 – پيشينه و تاريخ طلايي
حافظه تاريخي هر تشكل و تشكيلاتي مي تواند راهنماي او در مسير روشن آينده باشد. اين حافظه تاريخي در مسير عبور از گذشته تا به حال، فراز و فرودهاي بسياري را تجربه ميكند. بي شك بهرهگيري از نقاط قوت گذشته و اصلاح ضعفهاي آن، مسير حال و آينده را روشنتر خواهد ساخت. تشكيلاتي كه گذشته خود را بخوبي واكاوي كرده و نسبت بدان معرفت كسب كرده باشد، در عصر كنوني ميتواند به شيوهاي پويا و كارا و صحيح حضور داشته و به آيندهاي بهتر اميدوار باشد. بر همين اساس نظام پوياي تشكيلاتي خود را پي ريزي كرده و اصلاح و بازنگري امور را بشكل منظمي در دستور خود داشته باشد تا مبادا گرفتار روز مرگي و تسلسل گردد.
از 22 مارس 1966 تا كنون روزها و ساعت هاي بسياري از عمر اتحاديه و انجمن هاي اسلامي دانشجويان در اروپا گذشته است و اين گذر زمان، آن را به بلوغ تكامل يافته اي رسانده و اينك خود منشاء اثر و بركات فراواني در اروپا و امريكا گرديده است. امروز به پشتوانه همان شكوه و رسالت تاريخي، تعاملات اتحاديه با ديگر تشكلهاي اسلامي در سراسر اروپا و آمريكا شكل گرفته و مي تواند در آينده نقشي راهبردي را براي ديگر تشكلهاي اسلامي داشته باشد.
7 - مهدويت، انتظار و رسالت تاريخي دانشجويان مسلمان
يكي از ويژگيهاي برجسته و قابل توجه در ميان دانشجويان برغم تز هاي منور الفكري كه به آنان ارائه مي شود ، اعتقاد به ظهور موعود و منجي عالم و انتظار توام با زمينهسازي براي اين ظهور است. آداب عمومي و حكمت تاريخي ما به نحوي، كوشش مصرانه براي بسترسازي ظهور و انتظار فعال در اين عرصه است. الگوي كامل و جامع اين موعود گرايي در فرهنگ ناب شيعي و مهدويت به ما عرضه و بستر اميد، سازندگي و آينده گرايي مان شد و بر همين مبنا اين اصلي كليدي در كليه شئون ما گرديد.
انقلاب اسلامي در مسير تكامل خود همواره تلاش كرده تا زمينه ساري براي ظهور حضرت حجت(عج) را عينيت بخشيده و دانشجويان مسلمان نيز در اين مسير عدالت خواهي خود را در اين مسير تبيين مي نمايند.
حضور دانشجوي مسلمان در اروپا در نظام تشكيلاتيي چون انجمن اسلامي و فراهم نمودن زمينه تعامل با پيروان اديان ديگر الهي و معتقد به ظهور منجي ، اين حقيقت را بيان مي كند كه ظلم و جور هر اندازه هم قدرتمند باشد ماندني نيست و جهان تشنه معنويت و فرياد رسي است كه خواهد آمد و داد مظلوم از ظالم خواهد ستاند.
اعتقاد به اين اصل است كه اصلاح گري را لازمه تمرين براي ظهور مي داند و دانشجويان مسلمان در اروپا همواره تلاش كرده اند با دفاع همه جانبه از عدالت ريشه دار اجتماعي در راه تكامل فضيلتها و ارزشهاي انساني گام بردارند. اين ويژگي مهم يكي از اركان هويت تاريخي تشكل ماست كه رسالت خاصي را براي وارثان اين هويت يعني همه دانشجويان عدالت جو و آزادي خواه تداعي مينمايد.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 212]