واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: صداي يك ملت
در چند روز گذشته بيش از يك ميليون عراقي از نقاط مختلف راهي بغداد پايتخت اين كشور شدند تا اعتراض خود را به نهايي كردن توافقنامه بلند مدت امنيتي توافقنامه عراق و آمريكا اعلام كنند.براي انجام اين تظاهرات، جريان صدر از هفتهها قبل تدارك ديده و مردم را به مشاركت همه جانبه در اين تظاهرات فراخوانده بود.
تظاهر كنندگان عراقي در اين تجمع گسترده اعتراض آميز عليه اشغال كشورشان، آدمك جرج بوش، رئيس جمهور آمريكا و كاندوليزا رايس وزير امور خارجه اين كشور را آتش زدند.
در حالي كه تا پيش از اين تظاهرات به دلايل امنيتي صرفا به صورت منطقهاي و محلي برگزار ميشد. در همين حال در پيامي به نقل از مقتدا صدر كه در جمع تظاهرات ميليوني مردم عراق قرائت گرديد تاكيد شد: “توافقنامه امنيتي بين بغداد و واشنگتن به منزله لكه ننگي بر پيشاني امضا كنندگان آن است.
هزاران پرچم ملي عراق نيز ميان راهپيماياني كه عمدتا از شهرك صدر و كاظمين در بغداد و نيز از شهرهاي مختلف عراق از جمله كربلا، نجف، ديوانيه و حتي سامرا بودند، توزيع شده و شعارها نيز تنها عليه حضور نظاميان آمريكايي و توافقنامه امنيتي بود.امنيت اين تظاهرات مسالمت آميز را كه بدون هيچ حادثه و اتفاق مهمي انجام شد، تنها نظاميان عراقي و نيروهاي امنيتي عراق برعهده داشتند و ازنيروهاي آمريكاييها در خارج از پايگاههايشان خبري نبود. پيام اين تظاهراتمخالفت عمومي با توافقنامهاي تعبير شده است كه رايزنيها براي نهايي كردن و امضاي آن در بغداد در جريان است.
گرچه بسياري از محافل خبري غرب و سايتهاي عربي منطقه تلاش كردند اين تظاهرات را صرفا گردهمآيي بزرگ طرفداران مقتدا صدر روحاني برجسته شيعيان در عراق نشان دهند، ليكن حضور گسترده شيعيان از شهرهاي مختلف و همچنين پيوستن جماعت بزرگي از مسيحيان به اين گروه رسماً اصالت اين حركت عظيم ملي را نشان داد و برغم تدابير شديد امنيتي اتخاذ شده از سوي نيروهاي آمريكايي براي ممانعت از برگزاري اين تظاهرات، موج ميليوني به راه افتاده در خيابانهاي بغداد بسياري را در شگفتي فرو برد.
حضور گسترده شيعيان از شهرهاي مختلف و همچنين پيوستن جماعت بزرگي از مسيحيان به اين گروه رسما اصالت اين حركت عظيم ملي را نشان داد و به رغم تدابير شديد امنيتي اتخاذ شده از سوي نيروهاي آمريكايي براي ممانعت از برگزاري اين تظاهرات، موج ميليوني به راه افتاده در خيابان هاي بغداد بسياري را در شگفتي فرو برد.
پيش از اين نيز نمايندگان اين مردم در مجلس مخالفت خود را با اين طرح اعلام كرده بودند، ولي بي توجهي به خواسته هاي مردم و نمايندگان باعث بلندتر شدن صداي آنها در خيابانهاي بغداد شد.
اين در حاليست كه اهمال و سستي برخي عناصر دولتي و همچنين تعدادي از نمايندگان مجلس عراق برخي را به اين گمان انداخته بود كه آمريكا با اعمال پارهاي اصلاحات در متن توافقنامه ميتواند در همين روزها پيشنويس آنرا به تصويب نمايندگان مجلس عراق رسانده و لكهاي ننگين را براي ساليان سال بر دامن مردم عراق بنشاند.
غير از خود مردم عراق كشورهاي همسايه نيز با اين طرح مخالفت كردند چرا كه داشتن پايگاه هاي نظامي براي امريكا در عراق بالاترين نماد سلطه در عرف سياسي محسوب مي شود و احداث پايگاههاي نظامي آن هم به آن تعداد مي تواند امنيت كشورهاي همسايه را با چالش مواجه كند.از همين رو ايران و كشورهاي عربي منطقه ازهمان ابتدا با اين طرح مخالفت كرده و تصويب پيمان امنيتي را راهي براي تمديد دخالت هاي امريكا در خاورميانه قلمداد مي كنندكه بي شك با منافع ملي كشورهاي منطقه و استقلال آنها منافات داشته و حتي مي تواند ناقض تماميت ارضي اين كشورها باشد.
با نگاهي به آغاز بحران مشاهده ميشود برنامه دولت بوش اين بوده كه عراق را مدلي براي كل منطقه دربياورد. بنابراين صحبت از دموكراسيسازي منطقه كرد كه شكست خورد و الان كه پنج سال از حمله آمريكا به عراق ميگذرد، ولي توقعات فعلي امريكا از توقعات اوليهاش در آغاز بحران و به منظور تبديل كردن عراق به مدل دموكراسي سازي و... خيلي پايين تر آمده و حالا مجبور است نيروهايش را از عراق خارج كند.
حضور نيروهاي آمريكا در افغانستان و عراق وبه تازگي در گرجستان و آذربايجان حاكي ازآنست كه ايالات متحده خود تنها كشوري است كه امنيت و صلح خاورميانه را بر هم زده و لشكركشي به اين كشورها گونه اياز استعمارنو محسوب مي شود كه توانسته امنيت كشورهاي همسايه را تهديدنمايد.با وجود آنكه مقامات سياسي و نظامي عراق بارها به ايران به عنوان كشور هم مرز و همسايه خود تضمين داده اند كه توافقي خلاف امنيت اين كشور نداشته، اما رايزني هاي مقامات سياست خارجي عراق و امريكا حاكي از آن است كه برخي تصميم گيران عراقي نيز هم پيمان شدن با ايالات متحده امريكا را در شرايط كنوني بيش از ساير فاكتورها به صلاح كشورشان ارزيابي مي كنند.
اين در حالي است كه خود مردم عراق و برخي نهادهاي داخلي عراق امضاي تفاهم نامه جديد ميان بغداد و واشنگتن را نقض حاكميت كشورشان دانسته و معتقدند زمان خروج اشغالگران آمريكايي از عراق فرا رسيده است.با توجه به اين موضوع و شرايط آمريكا در عراق مناسب ترين راه برون رفت كاخ سفيد از مشكلات پيش روي در اين است كه نومحافظه كاران حاكم بر كاخ سفيد، خود را از "اتاق جنگ و بحران"، به "اتاق فكر" منتقل سازند، تا هم مردم عراق و هم نظاميان آمريكايي بيشتر از اين قرباني پيامدهاي تصميمات خشونت طلب آمريكا نشوند.
با توجه به اين اصل و حفط امنيت رواني و اجتماعي شهروندان عراقي به نظر مي رسد آنچه به ثبات و آرامش عراق و منطقه كمك خواهد كرد، حفظ استقلال، حاكميت و تماميت ارضي و حقوق اوليه انساني در عراق جديد مي باشد.در اين راست بدون ترديد هر طرح مغاير با اين اصول اساسي و مبتني بر سلب و يا ايجاد محدوديت در عرصه حاكميت ملي عراق، شرايط را پيچيده تر ساخته و خسارات و هزينه هاي بازهم بيشتري را به عراق، تحميل خواهد نمود.
به هر حال ترديدي نيست آمريكا با امضاي اين توافقنامه صرفاً به دنبال برآورده كردن منافع بلندمدت خود در عراق است و براي رسيدن به اين اهداف از هيچ كاري حتي براندازي دولت شيعه عراق ابايي نخواهد داشت لذا با توجه به هشدارهاي مكرر مرجعيت شيعه عراق و همچنين نگرانيهاي گسترده همسايگاني چون ايران از حضور دامنهدار اشغالگران، تظاهرات ملت عراق رسماً نشان داد كه ملت عراق نه تنها با امضاي اين توافقنامه كه اساساً با حضور آمريكائيها و نيروهاي نظامي بيگانه در اين كشور مخالف هستند و اين نيروها هر چه زودتر بايد خاك اين كشور را ترك كنند و اداره عراق را به دست عراقيان بسپارند
چهارشنبه 01 آبان 1387
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران« ايسكانيوز»
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]