واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: انيميشن «كربلا ارض الطف» داستان امام حسين(ع) را روايت ميكند
گروه خبرنگاران افتخاري / سيد جعفر فاطمي نوش آبادي: انيميشن عربي«كربلا ارض الطف» يا «كربلا سرزمين طف» روايتگر حركت امام حسين(ع) از مدينه تا شهادت ايشان و يارانشان است.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) به نقل از پايگاه اطلاعرساني خيمه، انيميشن عربي«كربلا ارض الطف» يا «كربلا سرزمين طف» (طف: به معناي كنار رود فرات است) در لبنان و سوريه به نمايش درآمد.
اين فيلم به نويسندگي و تهيهكنندگي «شيخ محمد يقظان»، كارگرداني «جهاد شانه شاز» و آهنگسازي «نصير شمه»، داستان حركت امام حسين(ع) از مدينه تا كوفه (بعد از رد بيعت با يزيد) را به تصوير ميكشد تا به كربلا ميرسد و داستان شهادت امام حسين(ع) و فرزندان و ياران حضرت را بيان ميكند.
تهيهكننده و نويسنده اين فيلم ميگويد: هدف ما بيان اهداف و پيامهاي تربيتي و اخلاقي قيام امام حسين(ع) در اين واقعه تاريخي است.
شيخ يقظان ميافزايد: كار نگارش فيلمنامه اين انيميشن حدود دوسال و نيم طول كشيده است كه فقط از كتب و منابع اهل تسنن مثل كتاب «تاريخ طبري» استفاده شده است.
اين انيميشن با رسيدن پيك نامهرسان دمشقي كه حامل خبر مرگ معاويه است ادامه پيدا ميكند و با چگونگي امتناع امام از بيعت با يزيد، خروج از مدينه، رفتن به مكه، خروج از مكه به سوي كوفه، مسلم و وقايع كوفه، ملاقات لشكر حر با كاروان حسيني، رسيدن كاروان اهل بيت(ع) به كربلا و رويارويي با لشكر عمربن سعد پي گرفته ميشود و در نهايت با شهادت ياران و اهل بيت و شخص امام حسين ( ع ) به پايان ميرسد.
اين انيميشن كامپيوتري از اين جهت كه نخستين فيلمي است كه حركت و قيام امام حسين(ع) را از شهر مدينه تا شهادت در كربلا به تصوير مي كشد، اثري ستودني و قابل تقدير است.
از ويژگيها و نقاط قوت نسبي آن ميتوان به موسيقي متن زيبا و تاثيرگذار كه شباهتي به موسيقي متن سريال راه قدس دارد و تيتراژ خوب، تدوين و گرافيك زيبا و همچنين رعايت امانت در نقلقولهاي تاريخي در برخي موارد اشاره كرد.
اما اين فيلم علاوه بر همه زيباييها و محاسني كه داراست در برخي موارد دچار نقص، كمكاري و حتي گاهي اشتباهات تاريخي نيز هست.
مجموعه كمبودها يا انتقادات را در سه دسته ميتوان تقسيم كرد:
1. صدا: موسيقي فيلم اگرچه يكي از نقاط قوت فيلم محسوب ميشود، اما هماهنگ نبودن آن با وقايع و رويدادهاي داستان در بعضي از موارد ميتواند جزو نقاط ضعف آن حساب شود كه استفاده از موسيقي حماسي روي نماها و سكانسهاي حمله يزيديان به سپاهيان امام حسين(ع) نمونهاي از اين نقص است.
همين نقد در صداي شخصيتها هم وارد است، مخصوصا در مورد شخصيت حضرت زينب(س)؛ صداي استفاده شده براي شخصيت ايشان نامناسب است ولي از انصاف نگذريم كه در مورد امام حسين(ع) گويندۀ خوشصدا و مناسبي به نام «جهاد الأطرش» انتخاب شده است.
در مورد صداي پس زمينه و فضاي داستان نيز انتخاب مناسبي صورت نگرفته است؛ مثلا در شب عاشورا صداي زوزه گرگها و شغالها به عنوان پس زمينه به كار رفته است، در حالي كه پذيرش اين افكتهاي صوتي براي صحراي خشك و سوزان كربلا با در نظر داشتن اين نكته كه در آن شب خاص حداقل 40 هزار نفر در آن صحرا حضور داشتند، اين مساله براي مخاطب مسلمان يا غيرمسلمان كمي سخت است.
2. تصوير و گرافيك: در موارد متعدد ملاحظه ميشود كه تفكيك بين چهره شخصيتهاي به كار رفته در فيلم به خاطر شباهت چهرهها مشكل است و در مورد برخي از شخصيتها در فيلم آن چنان كه بايد كاري صورت نگرفته است.
مثلا چهره حضرت علي اكبر(ع) بسيار معمولي و شبيه افراد ديگر است، در حالي كه رواياتي كه ترسيمكننده چهره ايشان است، ايشان را به عنوان شبيهترين خلق خدا به رسولالله معرفي ميكنند.
اما از انصاف نگذريم در مورد چهره امام حسين(ع) و حضرت زينب(س) دقت لازم رعايت شده است و به جهت حفظ قداست و شأن اين دو بزرگوار به صورت «هاله نور» بر چهره آنها كار شده است.
3. محتوا: متاسفانه اين فيلمنامه از آنجايي كه بازگوكننده يك واقعيت تاريخي خيلي مهم است در بسياري از موارد اصل امانتداري مراعات نشده و يا متن سخنان در برخي موارد كامل نقل شده و در برخي صحنهها ناقص ارايه ميشوند.
مثلا در مورد حوادث قبل از خروج امام از مدينه و حين خروج، محتواي نامۀ اول مسلم بن عقيل به امام، حوادث كوفه پس از ورود مسلم به كوفه، حوادث بين راه مكه تا كربلا، كيفيت نبرد اصحاب و اهل بيت امام با سپاه عمربن سعد، كيفيت شهادت علي اكبر(ع)، كيفيت شهادت حضرت عباس(ع) و كيفيت شهادت امام حسين(ع) صحبتي نشده است.
مهمتر از همه تشنگي و عطش در خيمههاي امام حسين(ع) خيلي كمرنگ است و از آب بستن كوفيان خبري نيست!
با همه اين انتقادات، اين فيلم به عنوان اولين انيميشن عربي قابل تقدير است و توانسته است بخشي از ظلمها، بيعدالتيها و ددمنشيهاي حكومت يزيد و گوشهاي از مظلوميت اهل بيت(ع) را براي مسلمانان و غيرمسلمانان به زباني ساده بيان كند.
چهارشنبه 1 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2242]