واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به نقش اقتصادي محصول " انار" در استان يزد
استان يزداز جمله مناطقي است كه ميزان توليد محصولاتي چون انار ، پسته ، بادام وگندم آن قابل توجه و در رديف چند استان اول كشور است.
در اين ميان محصول " انار" جايگاه خاصي در ميان جهانيان بويژه ايرانيان دارد و از طرفداران بي شماري در سطح دنيا برخوردار است.
توليد اين محصول در استان يزد به گونه اي است كه بخش قابل توجهي از درآمد كشاورزان استان را به خود اختصاص داده و از طريق آن امرار معاش مي كنند.
مدير باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان يزد مي گويد: امسال 45 هزار تن انار به ارزش ريالي 270 ميليارد ريال در سطح اين استان برداشت مي شود.
" سيدجمال سجادي پور" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: سال هاي قبل تا سقف 90 هزار تن انار در اين منطقه برداشت مي شد كه امسال بعلت سرمازدگي ، خشكسالي و آفات گياهي حدود 50 درصد كاهش يافته است.
وي همزمان با برداشت اين محصول در سطح استان ، سطح زيركشت انار در اين خطه راشش هزار هكتار اعلام كرد و اظهار داشت: از 40 رقم انار توليدي استان ، 11 نوع آن مرغوب و قابل عرضه به بازارهاي جهاني است.
وي انارهاي معروف منطقه را شامل ملس، زاغ يزدي و تفتي، تب و لرز، ميخوش و حصيبي برشمرد و گفت: يك پنجم انار كشور در يزد توليد مي شود.
سجادي پور ، با اشاره به اينكه تابش آفتاب، خشكي هوا و گرماي مناسب نقش موثري در مرغوبيت انار يزد دارد اضافه كرد: درخت انار در مناطق خشك و كوهپايه اي محصول خوبي مي دهد و در ارتفاع يكهزار تا1400 متري قابل پرورش است.
به گفته وي ، انار اين استان به كشورهاي ژاپن، فرانسه،آلمان، انگلستان، نروژ، سوئد، فنلاند و كشورهاي حوزه خليج فارس صادر مي شود و درآمد خوبي از اين رهگذر نصيب اناركاران مي نمايد.
سجادي پور يادآور شد: سال گذشته دو هزار و 500 تن انار از استان به اين كشورهاصادر شد كه درآمدي معادل 5/1 ميليون دلار عايد كشاورزان كرد و امسال نيز با وجود كاهش توليد به همين ميزان صادر خواهد شد.
مدير باغباني سازمان جهاد كشاورزي يزد ، قيمت هر كيلوگرم انار درجه يك، دو و سه استان را هنگام برداشت به ترتيب هفت ، چهار و دو هزار ريال ذكر كرد.
به گفته وي قيمت اين محصول در صورت فراهم بودن شرايط و نگهداري صحيح آن تا چند ماه پس از زمان برداشت افزايش مي يابد.
وي از شهرهاي يزد، تفت،اردكان، ميبد و مهريز به عنوان مناطق عمده توليد انار استان نام برد.
يك كارشناس انار اين سازمان هم گفت: انار به ميوه بهشتي معروف است و سرشارازويتامين هاي مختلف مي باشد كه البته خواص آن براي اغلب مردم ناشناخته مانده است.
" بمانعلي ميرجليلي " مي گويد: مصرف مداوم اين ميوه نه تنها آب مورد نياز بدن را به طور طبيعي تامين مي كند بلكه بسياري از امراض و بيماريهاي دروني را دفع مي كند.
وي گفت: تركيبات انار شامل فسفر ، گوگرد ، كلسيم ، منيزيوم و پتاسيم مي باشد و آب انار مقوي قلب ، معده و كبد بوده و رنگ رخسار را باز و روشن مي كند.
درختچه انار از نام علمي (grenata ponica) گرفته شده و آن گياهي است كه بيشتر در مناطق گرمسيري ايران و جهان رشد مي كند.
درگويش محلي مردم يزد به پرده هاي سفيد درون انار"پي يوك " (piyok) گويند و مصرف آن را براي بدن مفيد مي دانند.
كويرنشينان اين خطه در بيشتر مواقع جهت استفاده از آب انار از روش سنتي كه به آن "او تلك" (otolok) گفته مي شود استفاده مي كنند.
در اين روش پس از فشار دادن انار و ايجاد سوراخي كوچك در آن از آب انار استفاده مي شود.
فصل برداشت انار در استان يزد از اواخر مهرماه آغاز و تا يك ماه ادامه دارد و در اين ايام كارگران روستايي براي كسب درآمد راهي شهرها مي شوند.
آنها در محل خاصي جمع مي شوند و مالكان باغهاي انار با مراجعه به آنها افرادي خبره را براي چيدن انار انتخاب مي كنند.
انارهاي چيده شده تا شش ماه قابل نگهداري در انبار مي باشد و مقادير زيادي از آن روانه بازارهاي داخلي و مقداري هم به كشورهاي خارجي صادر مي شود.
خشكسالي ، سرمازدگي و آفت كرم گلوگاه انار در سال زراعي جاري ، خسارات جبران ناپذيري بر انار كاران اين خطه وارد كرد اما هنوز هم اين محصول نقش مهم و اساسي در اقتصاد استان يزد دارد.
اين آفات موجب كاهش سطح زير كشت و توليد شد و 820 ميليارد ريال خسارت بر جاي گذاشت.
650/1027/546 شماره 373 ساعت 13:01 تمام
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]