واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در گفتگو با مهر عنوان شد:نابودي زيستگاه و كمبود شكار، خرس سياه آسيايي را تهديد مي كند
كرمان - خبرگزاري مهر: مدير كل اداره حفاظت محيط زيست استان كرمان گفت: هم اكنون مشكل اصلي خرس سياه در تمام منطقه پراكندگي، نابودي زيستگاه و كمبود شكار به دليل خشكسالي است كه براي حل اين مشكل طرح مطالعاتي حفاظت از اين حيوان در كرمان آغاز شده است.
عباسعلي دامنگير در گفتگو با مهر اظهار داشت: خرس ياه آسيايي گونه اي منحصر بفرد و درحال انقراض است كه حوزه زندگي اين حيوان جنوب استان كرمان، سيستان و بلوچستان و مناطقي از استان هرمزگان است.
وي خاطرنشان كرد: براي اولين بار اين حيوان در سال جاري در مناطق جنوبي استان كرمان مشاهده شد و توسط دوربين آماتور از اين گونه منحصر به فرد فيلم برداري شد كه اين مسئله در راستاي وجود اين حيوان و اثبات منقرض نشدن نسل آن از اهميت بالايي برخوردار بود.
دامنگير افزود: قبل از وجود تصوير مستند از خرس سياه آسيايي وجود اين حيوان فقط از طريق آثار به جاي مانده از آن از جمله بقاياي فضله حيوان و مشاهدات بومي هاي محلي قابل اثبات بود.
وي عنوان كرد: طبق بررسيهاي صورت گرفته شهرستان كهنوج و منطقه "دهبكري" بين شهرستانهاي بم و جيرفت مهمترين زيستگاه اين حيوان در استان كرمان به شمار مي رود.
وي با اشاره به خشكساليهاي گسترده و شكار غير قانوني حيوانات در استان كرمان يادآور شد: در صورت ادامه اين روند به خصوص بحث خشكسالي سالهاي اخير و خشك شدن مراتع و منابع آبي، حيات بسياري از گونه هاي جانوري منطقه به خطر خواهد افتاد.
وي با اشاره به آبرساني سيار و تامين علوفه در مناطق مختلف براي استفاده حيوانات وحشي بيان داشت: خشكسالي هاي اخير روي زاد و ولد و جمعيت حيوانات وحشي اثر سوء گذاشته است.
محمد جهانشاهي، مسئول بخش اكوتوريسم سازمان ميراث فرهنگي استان كرمان نيز در خصوص خرس سياه آسيايي اظهار داشت: اين گونه منحصر به فرد در استان كرمان مي تواند باعث جذب بسياري از محققان كشورهاي مختلف به استان كرمان شود.
وي افزود: اين خرسها بيشتر در كشورهاي جنوب شرقي آسيا زندگي ميكنند و هر چه به سمت غرب آسيا بيابيم، تعدادشان كمتر ميشود. جمعيت كوچكي از اين خرسها در جنوب شرقي ايران در استانهاي سيستان و بلوچستان و كرمان زندگي ميكنند، اين خرسها به آب و هواي گرم علاقه دارند و به همين دليل در مناطقي از آسيا كه آب و هواي گرمتري دارد، زندگي ميكنند.
جهانشاهي با اشاره به كاهش تعداد خرسهاي سياه آسيايي در ايران و ديگر مناطق محل زندگيشان، ادامه داد: خرس سياه آسيايي به نسبت خرسهاي ديگر دنيا جثه متوسطي دارد و بدن آنها از موهاي سياه رنگ پوشيده شده است و بر روي سينهشان موهاي سفيد رنگي دارند كه مانند گردنبند است.
اين حيوان نيز مانند خرسهاي ديگر، درست مانند انسانها با كف پايشان راه ميروند و ردپايشان روي خاك شبيه ردپاي انسان است آنها دم بسيار كوچكي دارند، درست مانند خرسهاي ديگر اين حيوان كمياب از مواد گياهي مانند ميوه و جوانه تغذيه ميكند.
بيشتر از ساير خرسها از درخت بالا ميرود و از ميوه درختان "داز" درختي شبيه به نخل زينتي با ميوههاي گرد و گوشتي با هسته درشت، انجير، زيتون و ساير ميوهها ميخورد علاوه بر مواد گياهي از حشرات، مهره داران كوچك، نوزاد پستانداران و گاهي دام اهلي هم تغذيه ميكند و گاهي اوقات به نخلستانها دستبرد ميزند.
خرس سياه آسيايي معمولابراي خوردن غذا هر شب كيلومترها پيادهروي ميكند و صبح زود به لانه بازميگردد، شكار اين حيوان تنها درژاپن قانوني است، اما در بقيه كشورها شكار دزدي آن فراوان و رايج است. توله خرسهاي سياه اغلب در زمستان به دنيا ميآيند. توله خرسهاي تازه به دنيا آمده خيلي كوچك اند و وزن معادل 300 گرم دارند.
حيوان براي سير شدن و تامين مواد غذايي مورد نيازشان هر بار نياز به خوردن مقدار زيادي شير ندارند.
چندي پيش و پس از ماهها تلاش سرانجام براي نخستين بار در ايران از خرس سياه آسيايي در طبيعت شاهده شد.
اعضاي كانون پژوهش و حفاظت از طبيعت پايدار محيطبان با همكاري اداره كل حفاظت محيطزيست كرمان و اداره حفاظت محيط زيست شهرستان جيرفت موفق شدند يك قلاده خرس سياه آسيايي را در كوههاي منطقه "ده بكري" مشاهده و از آن تصويربرداري كنند.
خرس سياه آسيايي از درجه حفاظتي در حال انقراض برخوردار است و بايد براي مهيا كردن محيط مورد نياز اين حيوان با توجه به خشكسالي گسترده در منطقه محل زندگي حيوان تلاش گسترده اي شود.
دوشنبه 29 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]