واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سيامك باقري در گفتگو با فارس: آمريكا فرصتي براي تشكيل ائتلاف جديد عليه ايران ندارد
خبرگزاري فارس: يك استاد روابط بينالملل گفت: شرايط و وضعيت فعلي آمريكا فرصتي به آمريكا نميدهد كه ائتلافي جديد خارج از گروه 1+5 عليه ايران تشكيل دهد.
سيامك باقري استاد روابط بينالملل در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس درباره تلاش آمريكا براي ايجاد ائتلاف جديدي خارج از شوراي امنيت به رهبري آمريكا براي مقابله با برنامه هستهاي ايران، گفت: شرايط كنوني و وضعيت فعلي آمريكا چنين فرصتي را براي آمريكا به وجود نميآورد و مطالبي كه در رسانههاي غربي در اين خصوص مطرح ميشود چندان قابل اعتنا نيست.
وي افزود: در اين مساله كه آيا آمريكاييها به ساز و كار 1+5 براي مهار جمهوري اسلامي همچنان معتقدند يا خير؟ بايد نخست به اين موضوع نگاه كنيم كه 1+5 در چه مقطع زماني تشكيل شد و چه سيري را تاكنون طي كرده است.
وي افزود: 1+5 در نيمه دوم 1384 بعد از آن كه جمهوري اسلامي برنامه تعليق داوطلبانه غنيسازي اورانيوم را ترك كرد تشكيل شد به اين منظور كه بتوانند فشار جديدي را عليه ايران وارد كنند. تا پيش از شكل گيري اين گروه ساز و كار تروئيكاي اروپايي براي مجاب سازي جمهوري اسلامي در دستور كار قرار داشت و آمريكاييها از اين ساز و كار حمايت ميكردند و با ايفاي نقش پليس بد براي امريكا و ايفاي نقش پليس خوب براي اروپا سياست هويج و چماغ را در پيش گرفته بودند. تا نيمه دوم 1384 اين روش دنبال ميشد اما از اين پس چون اين ساز و كار قادر به پيشبرد اهداف مورد نظر آنها نبود گروه 1+5 ظهور كرد و سعي داشتند 5 كشور شوراي امنيت و يكي از كشورهايي كه عضو ثابت و غير دائم شوراي امنيت است را در اين مجوعه قرار دهند كه توسط اين گروه، شوراي امنيت را عليه برنامه هستهاي ايران درگير كنند.
اين استاد روابط بينالملل با اشاره به عملكرد تروئيكاي اروپايي در مقابل ايران، گفت: همانطور كه اين تروئيكا از دل شوراي حكام و آژانس بينالمللي انرژي اتمي با ايران نبرد ميكرد، در شرايط جديد پس از 1384 از طريق شوراي امنيت به رويارويي با ايران پرداخت و طي اين مدت فراز و نشيبهاي مختلفي را در فعاليت اين گروه شاهد بوديم و به نظر ميرسد كه ظرفيت گروه 1+5 تا امروز پر شده است و كارآمدي لازم خود را ندارد.
وي در توضيح اين مطلب افزود: در پاسخ اين سوال كه ساز و كار جديد آنها در مقابل ايران چه خواهد بود؟ به سادگي نميتوان گمانهاي را مطرح كرد ولي در عين حال به نظر ميرسد كه آمريكاييها با توجه به ظرفيتهايي كه در صحنه اروپا دارند اين ساز و كارهاي خودشان را تعريف كنند؛ يكي از اين سناريوها ميتواند افزودن كشورهايي كه با ايران در ارتباط هستند به اين ساز و كار باشد. از جمله اين كشورها ايتاليا است كه همكاريهاي گستردهاي با ايران دارد.
اين تحليلگر مسائل سياسي با اشاره به سناريوي ديگري كه پيش روست، گفت: نكته ديگر اين است كه اساسا آمريكاييها تلاش خواهند كرد اتحاديه اروپا را در اين ساز و كار وارد كنند يعني با توجه به اينكه شوراي امنيت توانست با قطعنامههاي خود كارساز باشد آنها با افزايش كشورهاي اروپايي در ساز و كار رويارويي با ايران مجموعه 25 كشور اتحاديه اروپايي را عليه ما بسيج كنند. اما گمانه سومي هم وجود دارد كه امريكايي ها به اين سمت بروند كه ساز و كاري با حضور ايران تشكيل دهند همانطور كه مدل كره شمالي را شاهد بوديم كه اين كشور هم جزئي از گروه 6 محسوب ميشد، آنها جمهوري اسلامي را هم يك عضو از گروه حل و فصل باشد و تلاش آنها اين خواهد بود كه جمهوري اسلامي ايران برنامههاي غنيسازي اروانيوم را تعليق كند نه اينكه به نقطه مشترك و مرضي الطرفين برسند.
وي در ادامه تصريح كرد: شرايط كنوني آمريكا كاملا غير رسمي، متزلزل و غير قطعي است به جهت اينكه تا حداكثر يكي دو ماه آينده مشخص خواهد شد كه كدام يك از جريانات سياسي اين كشور بر كاخ سفيد حكومت خواهند كرد و كدام يك وارد سياست گذاري در موضوع نظام ايران خواهند شد به اين جهت سياستهايي كه هم اكنون اعلام ميشود قابل اعتنا نيست و با تغييرات سياسي ميتواند دستخوش تحول شود. همچنين التهابات اقتصادي نيز خود مزيد بر علت است كه آمريكاييها تلاش خواهند كرد تنشهاي بينالمللي را كاهش دهند كه آثار آن را در اقتصاد خود مديريت كنند.
باقري يادآور شد: به همين دليل شاهد اين هستيم كه همانطور كه آمريكاييها سخن از به كارگيري ساز و كارهاي جديد در مقابل ايران ميگويند از امكان گفتگو با ايران نيز سخن ميگويند. حتي موضع خصمانه آمريكا در مقابل روسيه در بحران اوستياي جنوبي هم شكل جديدي دارد پيدا ميكند و رفتارهاي آمريكا نشان دهنده اين است كه بحران اقتصادي كنوني آمريكا در رويكردهاي گذشته آنها تاثير بسياري خواهد گذاشت.
انتهاي پيام/
يکشنبه 28 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 357]