واضح آرشیو وب فارسی:قدس: فرجام قاچاق 28 تن پياز به افغانستان ؛ خداحافظ خشخاش؟!
85 درصد جمعيت افغانستان به طور مستقيم و غيرمستقيم در بخش زراعت و دامپروري فعاليت مي كنند و 60 درصد مجموع توليدات
ناخالص ملي اين كشور از بخش زراعت به دست مي آيد كه حدود يك سوم توليد ناخالص داخلي آن مربوط به كشت خشخاش و توليد ترياك مي باشد. در سال 2007 كشت خشخاش 17 درصد و توليد آن 34 درصد افزايش داشته است. سطح زير كشت خشخاش 165 هزار هكتار كه معادل 3/65 درصد كل زمينهاي افغانستان مي باشد. اين كشور در صدد محصولات جايگزين براي خشخاش بوده و زعفران را به علت سازگاري شرايط اقليمي، مشاركت زنان در توليد و جمع آوري و خشك كردن، سودآوري، نياز آبي كم، كوچك بودن قطعات زمين، سنتي بودن كشاورزي و عدم مكانيزاسيون، حرام داشتن كشت خشخاش توسط علما، اثرات كشت آن در روابط اجتماعي، حمايت ساير كشورها در تشويق و ترغيب كشت آن و عوايد سرشار زعفران نسبت به كشت كنجد، ماش، پياز، كلم و گندم انتخاب نموده اند.
هر چند كشت زعفران در ساليان قبل در هرات معمول بوده، ولي كشت اين محصول از سال 1370 توسط مهاجران افغاني بازگشته از ايران در منطقه غوريان هرات آغاز شد و در سال 1377 توسط كميته دانماركي كمك به پناهندگان افغانستان «داكار» در منطقه پشتون زرغون به صورت آزمايشي شروع گرديد و در سال 1381 مقدار 28 تن پياز زعفران از ايران به صورت غيرقانوني وارد افغانستان و در 11 شهر ولايت هرات كاشته شد.
در سال 1384 پروژه اي با عنوان «تحقيق در توليد پايدار و بازاريابي زعفران و امكان كشت آن به عنوان جايگزين خشخاش» توسط سازمان تحقيقاتي ارتقاي سطح زندگي وابسته به «ايكاردا» تصويب و با حمايت مالي انگلستان توسط داكار و دانشگاه واشنگتن آمريكا اجرا گرديد.
در سال 1385 به مدت سه روز سمپوزيوم ملي زعفران در هرات افغانستان و جشن روز مزرعه زعفران در پشتون زرغون انجام گرديد.
در سال 1385 به ميزان 16 تن پياز درشت زعفران توسط هلند و در سال 86، 40 تن پياز توسط ايتاليا به افغانستان وارد و بين زارعان تقسيم شد و مورد كشت و كار قرار گرفت.
در سال گذشته پياز زعفران به قيمت 1500 تومان خريد و فروش مي شد و سطح زير كشت زعفران در حال توسعه است.در سال گذشته سطح زير كشت آن 83 هكتار با ميانگين توليد 10 كيلوگرم در هكتار بوده و در مجموع 824 كيلو زعفران تجاري توليد شده است و در حال حاضر در 15 ولايت افغانستان مزارع نمايشي زعفران ايجاد گرديده، قطب توليد زعفران فعلاً در پشتون زرغون هرات مي باشد.
كشت زعفران مورد حمايت سازمان ملل، كشورهاي دانمارك، آلمان، انگلستان، آمريكا، هلند، فرانسه و ايتاليا ست و آن را در افغانستان ترويج و توسعه مي دهند.
در حال حاضر سه اتحاديه توليدكنندگان، يك اتحاديه صادركنندگان و كميته ملي زعفران در افغانستان تشكيل شده و آزمايشگاه «آگروديته زعفران» در حال تجهيز و راه اندازي براي برنامه ريزي و بازاريابي پايدار مي باشد.
عكسهاي فوق مربوط به كشت و برداشت زعفران در افغانستان است.
شنبه 27 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]