واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: گام بلند شهرداري براي تحقق دولت الكترونيك
دولت ديجيتال- گروه دانش- سپيده سمائي:
70 دفتر خدمات الكترونيك شهر از 27 مهر فعاليت خود را در شهر تهران آغاز ميكنند.
اين شايد مهمترين اقدام در سالهاي اخير براي تحقق دولت الكترونيك است؛ امري ضروري كه با عقبماندگي اينسالهاي كشور در توسعه ارتباطات الكترونيك در حال تبديلشدن به يك رؤياي دور از دسترس است.
محمدباقر قاليباف كه در آغاز فعاليتش بهعنوان شهردار تهران از الكترونيكي شدن كلانشهر تهران سخن گفته بود و راهاندازي دفاتر پليس+10 را در كارنامه كاري دارد، ايجاد اين دفاتر را راهكاري براي حل مشكل فساد اداري ميداند:« بحث مربوط به گرفتن پروانه و پايان كار و فساد اداري موجود در اين بخش، از مشكلاتي بود كه با تلاش فراوان در راستاي حل اين مشكل دفاتر خدمات الكترونيك را در سطح شهر تهران راهاندازي كرديم كه با همكاري بخش خصوصي از شنبه فعاليت خود را آغاز ميكنند.»
شهردار تهران پيش از اين نيز توسعه زيرساختهاي الكترونيك را از اولويتهاي اصلي توسعه شهري عنوان كرده بود: «بهترين راه براي تحقق شعارهايي از جمله عدالت، صرفه جويي و مبارزه با فساد، توسعه سامانههاي الكترونيك در شهر است كه فرصت برابر براي برخورداري از امتيازات و امكانات را در اختيار شهروندان قرار ميدهد و رانت اطلاعاتي را از بين ميبرد.»
با چنين پيشينهاي است كه ميتوان به عزم جدي شهرداري تهران در استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات اميدوار بود؛ عزمي كه تاكنون در راهاندازي پرتال الكترونيك شهر تهران، توسعه و ساخت خانههاي IT در محلات تهران و اكنون توسعه دفاتر خدمات الكترونيك شهري تجلي يافته است.
تهران الكترونيكي ميشود
«هر روز به ترافيك شهر تهران افزوده ميشود و آلودگي هوا نيز افزايش مييابد و هيچ راه ديگري به جز توسعه شهر الكترونيكي در تهران امكان حل مشكل تهران را در اين خصوص ندارد.
اگر در اين رابطه دولت وساير دستگاههاي اجرايي همكاري كنند ميتوان اميد داشت كه با اجراييشدن طرح الكترونيكي تهران بسياري از مشكلات كاهش يابد.»
اين را دكتر علي اكبر جلالي باني شهر الكترونيكي كيش ميگويد. بحث ايجاد شهر الكترونيكي در ايران اولين بار درسال 79 و بهدنبال طرح پايلوت ايجاد شهر مجازي در جزيره كيش مطرح شد.
اكنون حدود 8 سال از آن تاريخ گذشته است و كيش هم با يك شهر الكترونيكي فاصله زيادي دارد، اما بايد ديد فاصله زماني ما با يك تهران الكترونيك چند سال است؟
«شهري كه تمام ظرفيتهاي آن امكان تبديل به فرايند اطلاعاتي را دارا باشد و بتواند به فضاي مجازي منتقل كند.»
اين يكي از عامترين تعريفهاي موجود از شهر مجازي است. دسترسي 24 ساعته به خدمات شهري، افزايش مشاركت مردم در اداره شهر، كاهش ترافيك شهري با توجه به توسعه تجارت و دولت الكترونيكي و خدمات شهرداري online، كاهش آلودگي هوا بر اثر كاهش ترافيك از جمله مزاياي اين نوع شهرها هستند.
همسوكردن سرمايههاي شهرداري با توجه به نياز واقعي شهروندان، صرفهجويي در وقت و صرف انرژي، كاهش فساد اداري و شفافسازي برنامهها از ديگر مزاياي اين نوع شهرها به شمار ميرود.
اين مزايا بهخصوص در كلانشهري مثل تهران كه از قوانين شهرسازي براي گسترش خود استفاده نكرده است، نمود بيشتري دارد.
اما بسياري از كارشناسان محدوديت نرمافزاري و دسترسي به اينترنت و همچنين شكاف ديجيتال موجود در تهران را از جمله چالشهاي پيش روي اين طرح ميدانند.
آشنايي نداشتن كافي عموم مردم با اينترنت و در نتيجه مقاومت در برابر تغييرات، آماده نبودن زيرساختهاي لازم براي تجارت الكترونيك از جمله پول الكترونيك، زيرساختهاي امنيتي و قوانين لازم، نبود امكان احراز هويت ديجيتال و... را ميتوان از جمله مشكلاتي به شمار آورد كه در تحقق دولت الكترونيك و ايجاد يك شهر مجازي در كشور ما وجود دارد.
اما شايد ضريب نفوذ پايين اينترنت و كيفيت نهچندان مناسب سرويسهاي اينترنتي را بايد مهمترين سد راه چنين طرحي در ايران بدانيم.
بايد قبول كنيم كه در حال حاضر كيفيت و قيمت اينترنت در ايران از نسبت خوبي برخوردار نيست و اين درحالي است كه وجود سرويسهاي ADSL و اينترنت دائمي با قيمت مناسب و بدون قطعي از ضروريات ايجاد شهرهاي الكترونيكي است.
علياصغر قائمي، مديرعامل سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري تهران به همشهري ميگويد: سرعت و خدمات لازم و ملزوم يكديگرند و اگر بهدنبال كاركرد هستيم بايد سرعت اينترنت بالا باشد.
صرفهجويي در وقت شهروندان
« از آنجا كه توسعه فناوري اطلاعات و ارائه مناسب خدمات به شهروندان تا حد زيادي نيازمند يكپارچگي اطلاعات حوزه شهري و ايجاد بانك اطلاعات و فرهنگسازي است، شهرداري از مدتها پيش بسترسازي و تدارك مقدمات كار را آغاز كرده است.»
فرزان شيروان بيگي، مديركل تدوين ضوابط و صدور پروانه شهرداري تهران با بيان اين مطلب به اسكن و وارد كردن 4 ميليون پرونده شهرسازي به سيستم رايانهاي پيش از آغاز فعاليت دفاتر خدمات الكترونيك شهر اشاره ميكند.
تشكيل پرونده، بازديد از ملك و برخي از اقدامات محدود شهرسازي اقداماتي است كه در شروع كار، توسط اين دفاتر صورت ميگيرد.
اما قرار است از 6 ماه ديگر محدوده اقدامات مربوط به اين دفاتر در حوزه شهرسازي افزايش يابد و كنترل نقشه، پايان كار و بررسي خلاف نيز توسط اين دفاتر انجام شود و چنانچه طرح تفصيلي آن منطقه كامل شده باشد، نقشه GIS ملك نيز تهيه خواهد شد.
شيروان بيگي درباره نحوه و نوع فعاليت دفاتر خدمات الكترونيك ميگويد: هماكنون شهروندان 40 نوع درخواست همچون صدور پروانه، گواهي پايان كار، عدمخلافي و... در زمينه شهرسازي از شهرداري دارند كه اين درخواستها در 4مرحله دستهبندي شده و بهتدريج به دفاتر خدمات الكترونيك شهر واگذار ميشوند.
بدين ترتيب شهروندان براي انجام كارهايشان به جاي شهرداري به دفاتر خدمات الكترونيك شهر مراجعه ميكنند و اين دفاتر كليه اقدامات و پيگيريهاي لازم در اين زمينه را پس از تقاضاي شهروند انجام ميدهند و بدون حضور متقاضي موظف خواهند بود، از طريق وسايل ارتباطي مختلف همچون تلفن، پيام كوتاه، ايميل، فاكس و... نتايج را به وي اطلاع دهند.
شايد راهاندازي دفاتر خدمات الكترونيك شهر و واگذاري درخواستهاي شهرسازي مردم به اين دفاتر، منجر به تسريع انجام تقاضاي شهرسازي مردم شده و به علاوه با تسهيلات ارائه شده از سوي اين دفاتر، رفتوآمد و معطلي مردم به حداقل برسد، اما يكدست هيچگاه صدا ندارد.
آيا تسريع امور مربوط به شهرداري، درحاليكه در دستگاههاي ديگر دولتي معطلي و اتلاف وقت مردم روز به روز بيشتر ميشود، در مجموع كمكي به مردم خواهد كرد؟
جمعه 26 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1432]