واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: گلسنگها كه بر اثر همزیستی قارچ و جلبك بوجود میآیند در ساخت دارو و مواد آرایشی كاربردهای فراوانی دارند.
گُلسَنگها گیاهانی هستند ریسهدار که از همزیستی قارچها و مواد زندهٔ نورساختی (عامل فتوسنتز) پدید میآیند. این مواد زنده معمولاً یا جلبکهای سبز یا سیانوباکتریها هستند.
این گیاهان روی سنگها ، صخرهها ، تنهٔ درختان ، ساقهٔ گیاهان و در سطح زمین میرویند. در نقاط کوهستانی، مناطق قطبی و در شرایط نامناسب برای رویش سایر گیاهان میرویند.
كشور ایران به لحاظ تنوع آب و هوایی موجود دارای تنوع گونههای گلسنگ است اما با این وجود هنوز لیست كاملی از گلسنگهای ایرانی وجود ندارد.
پژوهشكده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد از 4 سال پیش كار شناسایی و جمعآوری گونههای مختلف گلسنگ را در استان خراسان آغاز كرده كه این طرح در حال حاضر در مراحل پایانی قرار دارد.
محمدرضا جوهرچی، مدیر اجرایی و عضو هیات علمی این پژوهشكده در گفتوگو با خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه خراسان، در این زمینه گفت: گلسنگ شناسی در ایران از حدود سال ۸۰ شروع شده و علت تاخیر آن نیز نبود متخصص در این زمینه است چرا كه گلسنگشناسی علمی جدید است.وی ادامه داد: اطلاعات ما درباره گلسنگها بسیار اندك بوده و تنها یك نفر در این زمینه متخصص است.
جوهرچی درباره كاركردهای گلسنگ در دنیای امروز گفت: گلسنگها دارای خاصیت آنتی باكتریال هستند و برای ساخت آنتیبیوتیكها استفاده میشوند.وی با بیان اینكه گلسنگها در تولید خاك نیز نقش عمدهای دارند خاطرنشان كرد: گلسنگها مواد معدنی را به خاك تبدیل میكنند كه خاكهای دسته اول تولیدی گلسنگها در صنایع داروسازی و آرایشی كاربردهای فراوانی دارند.
مدیر اجرایی پژوهشكده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد درباره طرح شناسایی و جمعآوری گلسنگهای خراسان گفت: در این طرح كه در پهنه استانهای سه گانه خراسان به انجام رسید ۲۵۰ گونه گلسنگ شناسایی شده است كه چند نمونه آن در ایران جدید بوده است.وی با بیان اینكه اطلاعات ما در خصوص گلسنگها در حد اندكی است گفت: این امر باعث شد كه برای تعین نوع برخی گلسنگها نمونههایی از آنها را برای دكتر زیدمن در اتریش ارسال كنیم. جوهرچی با اشاره به اینكه این طرح به صورت محدود و در برخی مناطق كه به شكل تصادفی انتخاب شدهاند، انجام شده است، ادامه این طرح را مستلزم وجود متخصصان گلسنگ، تهیه فهرست گلسنگهای ایران در تهران و علاقه دانشجویان مقاطع تحصیلات تكمیلی عنوان كرد.وی اظهار امیدواری كرد كه طرح انجام شده، به تهیه مقالات علمی مختلف بیانجامد كه انتشار آن باعث روشن شدن اهمیت گلسنگها شده و میتواند سطح دانش جامعه نسبت به گلسنگ را از سطح كنونی ارتقا بخشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]